תל אביב
30°-23°
- קצרין 36°-21°
- צפת 34°-21°
- טבריה 41°-20°
- חיפה 30°-23°
- אריאל 35°-24°
- ירושלים 35°-22°
- באר שבע 38°-17°
- מצפה רמון 35°-24°
- ים המלח 42°-30°
- אילת 43°-30°
- לדף מזג אויר
21:28
"אלוהים הוא קונספט שעל פיו אנחנו מודדים את הכאב שלנו", אמר ג'ון לנון. לפיכך הישראלים הם כנראה עם כואב ודואב. 80% מהם, על פי הסקר המרעיש של מכון גוטמן, מאמינים באלוהים. לכאורה מדובר בנתון קשה. נהמת הלב של גדעון לוי ("ישמרנו האל", "הארץ" 29.1) מובנת.
אך יש נסיבות מקלות. לישראלים מעולם לא הוצעה אלטרנטיבה רעיונית באופן סדור ועקבי. בעלי כוונות טובות טישטשו אותם בדיונים על "חילוניות", "כפייה דתית" ו"סטטוס קוו", מגבילים בכך את השיח לענייני אורחות חיים. איש לא טרח להסביר להם בפשטות, שאין אלוהים. בעולם המערבי אתאיזם הוא קונספציה חיה ותוססת, השקפת עולם. בישראל הוא בגדר חוויה פרטית. לדף החישובים צריך להוסיף גם בלבול קיומי שיצרה הציונות: הלאום היהודי הוא הלאום היחיד בעולם שמוגדר על ידי דת. קשה לצפות מיהודי-ישראלי ממוצע שיפלס עצמאית את דרכו בסבך הזהויות, ויבין האם ואיך ניתן בכלל להשתייך לעם היהודי ולמדינת היהודים, מבלי להאמין בדת היהודית.
בהקשר הלאומי היטיב לוי להצביע על הנתון המטריד באמת בסקר: 70% מהנשאלים מאמינים ברצינות שהיהודים הם "העם הנבחר". הוא גזר מכך, ובצדק, משמעויות פוליטיות מרחיקות לכת. אבל מה שמטריד בחסידי תיאוריית העם הנבחר, הוא החשש שהם לא חכמים במיוחד. זו לא רק הרמה התיאולוגית האינפנטילית שמסוגל להפגין אדם מערבי בשנת 2011, אלא גם ההתעלמות המוזרה מהשואה ומהשלכותיה הדתיות. רצח שיטתי ויעיל של שישה מיליוני יהודים היה אמור להוות אתגר לפחות לתפישה היהירה הזאת של "אתה בחרתנו".
עשו לנו לייק וקבלו את מיטב המאמרים ישירות לפייסבוק שלכם
אבל את זה הישראלים המאמינים בוחרים להדחיק, הדחקה סלקטיבית, כמובן. זו הרי אותה שואה ש-98% מהם משוכנעים שזכרה צריך להיות העיקרון המוביל במדינה, כפי שחידדה מרב מיכאלי ("דת השואה", "הארץ", 30.1). נשאלת השאלה מה עושים עם המציאות הרעיונית המדכדכת הזאת. באופן מפתיע, יש לשאלה תשובה. לא מסובכת במיוחד. אפילו הראש היהודי, שממציא לנו פטנטים, יכול לנוח הפעם. התשובה הזאת כבר נוסתה בהצלחה במיטב מדינות המערב: הפרדה. דת לחוד - בבית הפרטי ובבית התפילה - ומדינה לחוד.
האמריקאים הם עם דתי מאוד. גם גרמנים וצרפתים רבים מאמינים באלוהים. אבל הם לא מערבבים אותו ברשות המחוקקת, המבצעת והשופטת. המוני ישראלים משוכנעים שחתולים שחורים מביאים מזל רע, או מחוברים באופן רגשי קיצוני לקבוצת הכדורגל שלהם. הם לא מעלים על דעתם לחוקק תקנות שיחייבו יריקה על המדרכה בכל פעם שחתול שחור חוצה אותה, ולא מצפים שההזדהות האישית שלהם עם הפועל או בית"ר, תהפוך לנחלת הכלל. אבל רוב מכריע של הישראלים מוצא היגיון בארגון כל מחזור החיים - נישואים, גירושים, שירות צבאי, תזונה, תחבורה, קבורה - על פי תקנות דתיות גורפות, ללא אפשרות בחירה.
המכבש הדתי הזה, שממומן ומתופעל על ידי המדינה, חותר בהתמדה תחת יסודותיה הריבוניים והדמוקרטיים, ובינתיים, אכן מתעל אותה ללאומנות כוחנית ואתנוצנטרית. "בראשית ברא אדם את האמונה, אלוהים אחר לכל מדינה", שר פעם אביתר בנאי, "לא מאמין שיבוא שלום כל עוד יש אלוהים כל ערב בטלוויזיה". כעבור שנים ספורות הוא כבר חזר בתשובה. הנה סיפורה של הישראליות-המביסה-את-עצמה על רגל אחת.
הפיגום האופקי באדם, ההיגיון, התועלת, הסיבתיות - אין בו די. הפיגום האנכי - המשמעות, החוויה והשגב - משלימים את בניין האדם.
החלוקה הצורנית שלך את מרכיבי האדם לפיגומי אופק אנכי ואפקי, מסגירים את נטיית לבך מראש. החלוקה שלך נאחזת במילים גדולות של העדפת האמונה, שלכאורה פונה למרומי השמיים והנפש יחד אתה. אבל מה לעשות שדווקא העיסוק בהגיון, במדע ובמחקר הם המעשירים את עולם הנפש, את הדמיון האנושי ומביאים אותו לידי התעלות עשירה לא פחות ממה שהגדרת פיגום אנכי, אשר לפעמים הוא אכן אנכי, אבל קבור באדמה.
משמעות חשובה לפחות כמו סיבתיות ומי שאינו תופש זאת איננו אדם.
ניתן להבין מתגובתך כי משמעות לחיים היא רק באמונה הדתית, ולא כך הדבר. האדם הוא הנותן משמעות לחייו. זה לא סיבתיות מול משמעות, לא תועלתיות מול רוחניות, זה חשיבה חופשית חסרת דוגמות עד כמה שאפשר, זה המוכנות להשתמש בדמיון שאינו כבול באזיקי מוסדות דת ממסדיים. ככל שבודקים את התוצאות של אמונה באלוהים קשה מאוד להסכים כי כל אדם באשר הוא, יכול למצוא משמעות לחייו כישות אוטונומית שאינה כבולה. בסופו של דבר כל אמונה דתית מסתכמת ב"נעשה ונשמע"
נהניתי - (כמו תמיד) - לקרוא את תגובתך. אבל מעבר לכך ש-לדעתך- לכותב אין מושג בתיאולוגיה, לא הצלחתי להבין את קו הטיעון. האם אתה בעד הפרדת דת ומדינה או נגד? (דרך אגב, מה הייתה דעתו של ז'בוטינסקי על כך?)
רובם לא ממש מאמינים באלוהים והיהדות שלהם מסתכמת באכילת מאכלי חגים ונישוק מזוזות - כמנהג אוטומטי אך הם לא באמת מאמינים בביאת המשיח, בריאת העולם וכד'...
העם היהודי הוא העם שנבחר כדי שיסבול (עד שבא אלוהים ומציל אותו). הכל מאוד פשוט, ונוסח במסמכים תרבותיים מרכזיים כמו האגדה של פסח (קראת פעם את הטקסט של "והיא שעמדה"?) או, להבדיל, הברית החדשה. ובעניין השואה - אותך לא חינכו בגן הילדים ובבית הספר שהקמת מדינת ישראל היא התשובה האלוהית לשואה? את אותם 98% בסקר דווקא כן חינכו ככה, ובדברי ההבל הללו הם מאמינים אמונה יוקדת.
what kind of god is that who lets his people suffer?
בתפיסה הציונית כי היהודים הם ׳עם׳. אולי כדאי להתבונן במילון במונח ׳עם׳ - כדי להבין שזה לא עובע...
אבל עובד.
תחושת שייכות לחבל ארץ (א"י), שפה משותפת (עברית), היסטוריה מתועדת
ושותפות גורל מסוף ימי בית שני. יניקה ממקורות תרבותיים (תנ"ך, חגים וכיוב').
ללא ספק - עם.
אורי תודה. סוף סוף חזרתה לבית האמיתי שלך.....
11ממש השג מופלא של אל עליון...
אני נדהם כל פעם מחדש שאנשים מדברים על אלוהים באופן רציני. מתי תתעוררו
מהטמטום הזה?
לכותב המבריק ישנה בעיה, אבל הוא לא מצליח להפנים שהבעיה שלו היא עם העם ולא עם המדינה.. בגרמניה יותר טוב? אז לך לשם ותניח לנו מרעיונותיך..
14משגב טוען כי "זו הרי אותה שואה ש-98% מהם משוכנעים שזכרה צריך להיות העיקרון המוביל במדינה, כפי שחידדה מרב מיכאלי." ובכן, לא כך הדבר. בדיקה מהירה של הסקר מעלה כי 98% מהישראלים היהודים מאמינים שהעקרון "לזכור את השואה" צריך להנחות אותם אישית בחייהם. לא מדובר בעקרון שהישראלים היהודים חושבים שצריך להנחות את המדינה או היהדות, אלא אותם עצמם. הכותב משתמש בהבנה השגויה הנ"ל כדי לתקוף את חיבור הדת והמדינה בישראל. לא שיש לי חיבה גדולה או אפילו קטנה לחיבור הזה, אבל התקיפה מתבססת על טיעון שקרי. מה לעשות? חבל. זה מה שקורה כשכותבים אינם בודקים את עצמם. מזל שלפחות הקוראים הם אנשים חושבים.
15אחים מוסלמים במצרים, איאטולות באיראן, ארדואן, חיזבאללה, חמאס, ובקרוב אולי גם סוריה וירדן, ולהבדיל, בעוד מדינה אחת באזורנו. הלנצח נישאר חריגים?
16כל הכבוד.
במגרש הביתי כל מה שנאמר על ידי משגב נכון. אולם בזירה הבינלאומית, בעולם הרחב, שאלת "העם הנבחר" מסתבכת מיד משום שהעולם הנוצרי גורס שהעם היהודי איבד את מעמדו המיוחד, את "נבחרותו" - CHOSENNESS כשישו הופיע וגרע את הבחירה מהחשבון הפרטי של העם היהודי והעניק אותה כמניה שוה לכל נפש לכל מי שקיבל את האמונה הנוצרית - ורק לו. "הברית הישנה" איבדה את תוקפה והוחלפה בחוזה חדש: "הברית החדשה". בקיצור נמרץ: העולם הנוצרי המלגלג עלינו ועל אמונתנו שאנו העם הנבחר עושה זאת משום שהוא מאמין שהבחירה עכשיו בכיסו. כמעט כל ההתקפות על ישראל מצד גורמים המזוהים עם הימין והשמאל האירופיים יונקות, בסופו של חשבון, מהעמדה הבסיסית הזאת של הנצרות כלפי סוגיית נבחרותו של העם היהודי.
20למשל, ניתן לתפוס את השואה ככעס של אלוהים על העם שבו הוא בחר כדי להראות לעולם כיצד לנהוג. יש המאמינים שהעם היהודי נבחר על-ידי אלוהים כדוגמה, ולא כעם טוב יותר.
22למשל, באחד המחקרים המקיפים בנושא נמצא שישראל נמצא במקום ה-10 בגאווה
לאומית, מתוך 24 מדינות:
http://projecthaigui.com/nationalism%20study.pdf
אין לאיש הזה מושג על מה הוא מדבר, גם כשהוא מדבר על היהדות, וגם כשהוא מדבר על ארה"ב ש"מאמינים באלוהים. אבל הם לא מערבבים אותו ברשות המחוקקת, המבצעת והשופטת." צריך רמה שבורות די גבוהה כדי לכתוב משהו כזה.
לדת אין השפעה על החוקים והמדיניות בארה״ב. נו, באמת. המלחמות בין הרפובליקנים לדמוקרטים לגבי חוקים בעד או נגד הפלות, המתות חסד, זכויות לגייז, מחקר תאי גזע וכו׳ הן מלחמות דתיות לכל דבר.
חוקי המדינות המתקדמות אינם נגזרים מחוקי הדתות שלהן. בישראל שולטת ההלכה
על תחומים רבים בחיי האזרחים וכוחות אימתניים דוחקים להרחיב את ההשפעה שלה.
ההשוואה הנאותה היא לאירן.
ואדון בני, המאמר אינו מתנשא. הוא שבור לב. ומי שלצערינו בור כאן הוא אתה
שאפילו לא מצליח לדמיין מציאות שונה מהחושך בו אתה שרוי
יכולה להתקיים ללא "אתה בחרתנו מכל העמים" ושאר ירקות.
26קצת מדכדך על הבוקר, אבל עדיין כיף לקרוא.
מת עליך בינשופים.
בכל זרם דתי יש יוהרה והיהדות לא יוצאת מהכלל בעניין זה. רצח 6 מליון מבני
עמך יכול להוליך אותך לכמה כיוונים. אחד מהם הוא תחושה שאם רודפים אותך
באכזריות כזו, אות הוא שאתה מיוחד במינו. עוד כיוון הוא דווקא קהות לסבל של
עמים אחרים כי 'לא היה כדבר הזה'. זו גם דרך להסביר את הקהות הנוראה שלנו
לסבלו של עם אחר.
ובעניין אלוהים, אמונה היא עניין פרטי. גם אני מאמינה באלוהים. הוא אולי
אינו עומד בקריטריונים היהודיים המקובלים, אבל יש לו מקום בלבי. אותנו
החילונים לימדו שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ו'יש אלוהים' בכל פעם שהפועל
לוקחת למרות הקומץ שאין לו אלוהים, לפחות לא זה שאני מאמינה בו, וכשרע לי
גם אני פונה אליו ומבקשת בלב: אלוהים, תעזור לי' למרות שאני יודעת שבעיני
ספסרי הדת הוא לא חוקי אבל אני מה אכפת לי? יש לי אלוהים. גם אני ב-80%
ושגדעון לוי יסלח לי. או שלא.
הדת, המסורת ואהבת המולדת ("מיפלטו של הנבל" בשיח השמאלני). המטרה הסופית היא להפוך את העמים לעדרים ללא רועה, שיהיו מונחים ומונהגים ע"י התקשורת הליברלית שבשליטת האליטות הליברליות, ובבעלות ההון הגדול של הבורסות, שגם הוא ליברלי מטבעו.
זה מה שהרב שלכם מלמד אתכם בישיבה? ואת כל התת הרמה הזו יהודי חילוני כמוני מממן?
ולמעשה הם לא מבינים (בישראל) שרצון הזרם הדתי הוא להיטיב לכל וגם להם, מפני שהם מונעים ע"י פחד וחרדת דתיים
אני לא יודע אם יש מודעות מראש לזה שזה מה שיקרה או שזו תוצאה בלתי נמנעת. השחרור מדמות האב, המלך והרב הוא די משכר ומהווה שלב קדימה בהתפתחות.
ברוך הבא ל"הארץ"
32אתה יכול להיות אזרח יוון בעל לאומיות תורכית יהודית או אנגלית. אתה אף פעם
לא תהיה יווני אם לא תשתייך לכנסיה היוונית אורתודוכסית...
אופס.
יווני הוא בעל דרכון יווני, זה שיהיה לו קשה להתחתן עם בת כפר מכרתים זה כי לאבא שלה יש 4 רובים וכאותו מספר שנות לימוד. רוב היוונים הצטרפו למאה ה21. וכמה בארץ???
SO TRUE
אצלנו לומדים על בריאת העולם בכיתה ב', לפני שהם לומדים מדע ואבולוציה, ודוחפים מכוח את מחזור החגים לכל ילד מגיל 3. זו שטיפת מוח שלא מאפשרת לגדול אחר כך אתאיסטים. ואם אני משווה את החינוך שאני קיבלתי לזה שהילדים שלי מקבלים היום, אז הבעיה רק תחמיר.
יותר ויותר נדמה שעיתון הארץ הפך לעיתון לקליקה סגורה שנכנסת מדי יום כדי להרגיש שהם לא הנורמלים היחידים בסביבה. מן התגפפות שמאלנית שכזו. בעוד האמת המרה היא שמדובר על חבורת תלושי מציאות שנרגעים למצוא עוד לא נורמאלים כמוהם.
הדרישה היהודית להקמת יישות עצמאית בארץ-ישראל התבססה על התנ"ך.
בן-גוריון היה דתי? לא בטוח. אבל היה לו חוג לתנ"ך, הוא ניהל את דיון
העגלות עם הרב קוק, והוא זה שהחל בפטור לחרדים מגיוס לצבא. והוא עדיין אחת
הדמויות החשובות, המרתקות והגדולות שקמו לעם הזה.
טור שפשוט לא יאומן שנכתב במדינת ישראל. 80% יהודים מאמינים נתפס כאסון.
אבל זה כנראה קל למישהו שמקנן בו החשש שאחיו אינם חכמים במיוחד. נכון,
עניין הבחירה לא מבטיח שתמיד יהיה לנו טוב, אבל כנראה שצריך חשיבה
אינפנטילית בכדי לחשוב שכן. כמו שילד גאון יחטוף מכות בבי"ס. אז זה לא
טוב להיות גאון? טוב ועוד איך. בבי"ס, ובטח כשמתחילים החיים האמיתיים.
אבל הנה, הילד חטף מכות בבי"ס. זו, בערך, רמת החשיבה שלך, מר משגב.
"אתה בחרתנו". כן. השואה היתה חורבן. הגדול בהיסטוריה היהודית,
הנורא שבה, אבל לא היחיד. לאורך כל ההיסטוריה היהודית ידענו אסונות. המדהים
הוא, שאנחנו עדיין כאן. איפה כל העמים האחרים שהיו איתנו? האשורים, הבבלים,
הפרסים, הממלוכים, הביזנטים? כולם נעלמו, התממסו, התערבבו. רק אנחנו נשארנו
כיחידה אחת. אז כן, "אתה בחרתנו". מספר הקורבנות במלחה"ע
השנייה עולה על 60 מיליון. שישים מיליון! והטרגדיה הגדולה ביותר שהעולם
זוכר היא הטרגדיה היהודית. "אתה בחרתנו". ההשמדה נעשתה רק בגלל
הייחוד היהודי. "אתה בחרתנו".
אין דבר כזה ישראליות. אין לאום ישראלי. את ישראל מרכיב הלאום היהודי
ומיעוט ערבי. ה"ישראליות" המפורסמת היא דמות הצבר - אשכנזי, יפה
בלורית ותואר, עובד בשדה ביום ושומר על השדה בלילה. פלמ"חניק. בפועל,
אחוז נמוך מאוד באמת עבדו בשדה. תנועת העבודה, למרות משקלה, היוותה אחוז
קטן מהחברה היישובית, ובטח מהחברה הישראלית. מה שקורה היום הוא בסה"כ
שיקוף של הדמוגרפיה.
הטור הזה מייצג בדיוק את כל מה שרע בחילוניות; אם אתה מאמין, אתה אידיוט.
אנחנו, החילונים, אנחנו הנאורים שנביא את הפרימיטיבים אל האור. כדאי שתבדוק
כמה ממי שאתה מגדיר חילונים הם למעשה אנשים מאמינים. בכל זאת, 80%!
הגן האנוכי 3 ההצגה הגדולה בתבל . לא חבל שתמות טיפש?
א. אם אדם אתיאיסט קורא ש-80% מהציבור כן מאמין בא-להים, האם אין זה ראוי,
שהוא לפחות יכבד את הדיעה שלהם, ולא יקרא לה "אינפנטילית".
ב. אם אדם ממוצע, בן הארץ הזאת, שאינו שומר מצוות, אך מאמין בא-להים, שומע
מאורי משגב, שג'ון לנון (!) דיבר נגד האמונה בא-להים, האם ג'ון לנון משכנע
אותו יותר מהרמב"ם (ויסלח לי הרמב"ם שהעזתי לעשות איזושהי השוואה
בינו - הגדול בחכמה ובתבונה, לבין אותו ג'ון ההזוי וההוזה)?
ג. מלבד האמונה שלנו בא-להים, שהיא כח עמוק בנפש, מעל השכל ומעל הרגש, גם
מבחינה הגיונית, התיאוריה האתיאיסטית, לא מחזיקה מים...
כמו למשל שורת הפתיחה הבינונית הזו לשיר האגוצנטרי הזה, באלבום המעולה הזה. אבל לענייננו: יש כל מיני סוגים של מאמינים. אני למשל מאמין באלוהים , אבל ממש לא חושב שיהודים נעלים על כל עם אחר בשום צורה, מאמין בהפרדת דת ממדינה וחושב שצריך לצאת מהשטחים הכבושים. אין שום דבר רע או מבהיל באמונה באלוהים. גם גנדי, מרטין לותר קינג וג'ורג' הריסון האמינו בו. היטלר וסטאלין דווקא לא. כן צריך להיבהל מאנשים שחושבים שהגזע שלהם נעלה על אחרים או שיש לכפות את דעתם על אחרים או שהמין שלהם נעלה על המין השני.
43אני מסכים ש"אין אלוהים", אבל מטריד אותי שמקורותיו של מחבר המאמר הם המלומדים ידועי-השם ג'ון לנון ואביתר בנאי. לנון הוא אמנם שם דבר בחקר הסמים, ובכל זאת הייתי מצפה למקורות אמינים יותר.
יהדות היא דת ותרבות אך לא לאום. חבל שלא מתרכזים ב"ישראליות" כלאום ולראות מה משותף לכל הקבוצות שגרות כאן ולפעול לשינוי אמיתי. חייבים להפריד דת ממדינה אבל זה לא יקרה כי הדמוגרפיה והחידלון הפוליטי יעשו את שלהם...תיאוקרטיה נאו-פשיסטית בישראל בוא תבוא...
46יכול להיות שהאלוהים ש 80 אחוז מהעם מאמין בו הוא לא אותה דמות ילדותית
שמחכה להודעה מהמערב שהוא לא קיים
שזה שהאדם ברא את האמונה לא אומר שהיא לא קיימת
שגם עם אלוהים מופיע כול ערב בטלוויזיה יכול לבוא שלום ובלבד שיש שם גם
מקום לאדם שיקום ויביא את השלום ואולי דווקא מתוך ההכרה באותם ערכים אלוהיים
אז לעם היהודי יש חדשות בשבילך.
בארה"ב, למשל, יהודים תופשים את היהוּדיות שלהם כ-ethnicity (לא religion)
הציונות לא יצרה שום "בלבול קיומי" אלא לכל היותר בילבלה כמה
יהודים גלותיים נצחיים שעד אז חוו (אויה, חלקם עדיין חווים) את עצמם
כ"יהודים-של-דת" בעוד שהציונות הניחה את התשתית לקיום של
יהודים-של-אומה, מתוך ההבנה העמוקה שזהו עם ככל העמים, עם שהדת היא הצעה
ותוספת-צד שהולכת איתו כל הדורות בדומה לקתוליות של הצרפתים או הפרוטסטניזם
של הגרמנים. כדי להעביר ביקורת על הציונות (אם זה הקיק שלך, וזה לגיטימי)
אפשר להיות קצת יותר קוהרנטי. סכימת הסיבה-תוצאה שמתוארת במאמר שלפיה ממצאי
הסקר הם תולדה של ייחוס האלמנט הדתי לזהות הלאומית/יהודית היא ניסיון מעורר
אמפתיה להסביר את ה-80 אחוז התועים, שהוא הכל מלבד לשים את האצבע על המקום
האמיתי שהוליד את הכישלון החברתי הזה: והוא נטישת הציונות הבן-גוריונית,
שהתוותה כור היתוך (שיקוץ!) לא רק תרבותי-עברי אלא גם חילוני מובהק, וחתרה
ליצור מהיהודי-של-הדת, זה שעליו מדבר כותב המאמר, יהודי-של-אומה, של מסגרת
קולקטיווית שיונקת מהדת הרבה פחות משהיא יונקת מהתכנים הגאוגרפיים, העבריים
והתרבותיים. הציונות – אם הייתה יכולה לצעוק את שוועתה – הייתה
מתנערת מהחבלה הדיאלקטית של הוגים תורנים שטופלים עליה יצירת "בילבול
קיומי" ואטריבוטים דתיים.
כל הכבוד. תמונת המצב הישראלית כיום היא תוצאה של נטישה זו. החזון היה מעולה, הביצוע כנראה כשל. מצד שני עם הפוליטיקה של זהויות שסוחפת את העולם כנראה שלא היה לזה סיכוי. האירוניה היא שמי שביקרו את הציונות הבן גוריונית הם דווקא השמאל- (האקדמי) שהסיוט הכי גדול שלהם הוא לחיות עם ה"מזרחיות" וה"דתיות" המשתוללת.
כל עוד זה המצב, צודק משגב בכותבו שהלאום היהודי בישראל מוגדר ע"י דת.
ועוד: "העם היהודי" במובן שאתה משתמש בו - כמין
"עמישראל" מטאפיזי שכולל את היהודי-הישראלי, היהודי-האמריקאי,
היהודי-צרפתי - אכן לא קיים יותר. יש כיום לאום יהודי-ישראלי בלבד, במובן
של קבוצה שחולקת שפה, טריטוריה, מנהגים ואמונות, ששומרי הסף שלו הם הרבנים.
השוואת תפקידם לכמרים קתוליים בצרפת היא היתממות מוחלטת.
גרמניה: אנג'לה מרקל מהמפגלה הנוצרית דמוקרטית - הממממממ.... מעניין לא?
אנגליה: המלך הוא ראש הכנסיה והוא מקבל בוחטות של כסף ואל תתחיל לדבר על
נדל"ן בכלל, אתה באמת חושב שמוסלמי הוא אזרח שווה במדינה כזאת?
שוודיה, נורבגיה ועוד: דגל המדינה הוא צלב! אשר הרבה יותר מאשר מגן הדוד
הוא סמל דתי ולא לאומי. האם מוסלמי או יהודי הוא שווה זכויות במדינה שדיגלה
הוא צלב?
צרפת: חוק הבורכה.
שווייץ: חוק המסגדים.
בקיצור רב, הכותב לא מבין על מה הוא מדבר. הוא פשוט חלק מהעדר התל אביבי
העלוב של אנשים שחוזרים על מה שהם שמעו בבית הקפה השכונתי.
עזוב אותנו באמא שלך, אם כל כך רע לך פה סע למקום טוב יותר ושחרר אותנו.
לישראלים לא הוצגה עדיין אלטרנטיווה קוהרנטית, מסודרת, שתחליף את המיתוסים המכוננים של "אתה בחרתנו". למשל- ציפי לבני היא פשוט הליכוד, רק קצת פחות. אולי העבודה המתחדשת עם שלי יחימוביץ' היא התחלת הגדרת הישראליות שלא על בסיס אמוני אלא חברתי. אנחנו זקוקים לברק אובמה ישראלי שיאמר "כן אנחנו יכולים" ויסחוף את המדינה להתחדשות חברתית.
לבולגרים, לרומנים, ליוונים, לארמנים, לגיאורגים, אסיריאנים (אשורים),
ולרבים אחרים כנסיות לאומיות משלהם. יתר על כן, אי אפשר להכנס לקבוצות הללו
אלא דרך חברות בכנסיה.
קהילות מוסלמיות של מהגרים באירופה ובאמריקה מחזיקות מסגדים בעלי אופי
לאומי משלהן.
ליפנים דת-מדינה לאומית שטופחה בשנים שקדמו למלחה"ע השניה - דת
השינטו.
בתקופתו של ASHOKA היה נסיון להפוך את הבודהיזם לדת משינה ובתקופת שושלת
SUI בסין הוא אכן היה דת מדינה. פולחן קונפוציוס היה פולחן - מדינה בזמנן
של שושלות רבות בסין.
אין דרך להכנס ללאום המלאי אלא דרך קבלת האסלאם.
הדוגמאות מהעולם המודרני והטרום מודרני רבות מספור.
אי אפשר להכנס לרומניה ללא חברות בכנסיה? - צריך לרוץ ולהודיע את זה תיכף
ומיד לשגרירות רומניה שהעניקה זה עתה לזוג חברים שלי (יהודים בני יהודים)
אזרחות רומנית, ושכחה לדרוש מהם להמיר את דתם.
רומניה, בולגריה, יוון, גרוזיה (ואני מניח שגם ארמניה) הן מדינות חילוניות
בהגדרתן - הדת והמדינה מופרדות - ואין שום בעיה עקרונית להכנס לקהילות
האלה, דרך נישואים או בכל דרך חוקית אחרת.
לקהילות מוסלמיות באמריקה ואירופה אין מסגדים "בעלי אופי לאומי"
- מה זה אומר בכלל (שהם מחזיקים צבא, מס הכנסה, ובקורת גבולות)?! ברור שיש
לקהילות דתיות אג'נדות פוליטיות, אבל מה בין זה לבין אופי לאומי? -
ל"הסטוריון" פתרונים.
לגבי תקופתו של אשוקה ושושלת סוי. מה אני אגיד לך? עצם העובדה שהרחקת עד
למאות השלישית והשישית לקושש בדחק איזו דוגמה מלמדת משהו על דלות טיעוניך.
כל מה שיוצר וכל מה שאוהב
59ניתוח הדברים נוקב ורבים אלו אשר מוכנים לחתום על המסקנות המתבקשות, לכן זה מאכזב שלא קם עדיין, וכנראה לא יקום גוף פוליטי אשר יקרא להפרדת הדת מהמדינה .כי נכון ,הישראליים ,אף שחושבים כך אינם מבינים שרק תנועה פוליטית אשר תשתית את כל מצעה על הפרדת הדת מהמדינה יכולה עדיין לשנות משהו.
60The religion offers hope,at the time, that values of Zionism
such as equality brotherhood etc and instead corruption
materialism took over ,religion fills in the vacum
הציונות לא הצליחה להוציא את הגלותיות מהיהודים
(ראו את תחושת הגטו ,את הלופט גשפט,את אי היצרנות ואת חוסר הרצון להזיע, את
השתלטנות הנ"ל ואת הנוכלות שדווקא המתנחלים המתימרים
להמשיך את החלוצים מצטיינים בהפעלתה ומתיחסים לממשלה הריבונית כאל הפריץ
שיש לקמבן - מה שכן הישתנה
זה הבורות הנחשלות הבריונות והפשיעה)
השואה הפכה את הציונות מטרנספורמציה של בחירה לביריונות קורבנית
ולשקר האין ברירה
כך נולד הישראלי הלא פראייר ששופכים את דמו ויש לו רישיון לשקר לגנוב
ולאנוס כי מגיע לו והעיקר בסוף זה להשקיע במסיכה ולצאת צדיק
כך הפכנו מעם הבחירה לעם הבכי רע
העדרם הוא אסון תרבותי ומדעי. כמו כן, חייבים לצקת תוכן בציונות אתאיסטית. אולי כבר מאוחר מדי. זה מה שקורה כשמנהיגים חילונים מסתכלים שבועיים קדימה ולא דורות, משלמים לחרדים ביד נדיבה, הולכים לבקר את הרב עובדיה בחיל ורעדה, אומרים "בעזרת השם, נתגבר", ועושים את טקס יום הזיכרון בכותל במקום בהר הרצל. מדינה פרמיטיבית. אנחנו בדרך להיות הגרסה היהודית של רצועת עזה- ענייה, צפופה, קנאית, פרמיטיבית, מנשקת-מזוזות ואבנים וקמעות וזקני רבים, בלי היי טק, בלי מדע, בלי פרסי נובל, בלי צמיחה כלכלית, אבל עם הרבה "אמונה". אסון.
67מסכים לגמריי. אבל אני לא מבין למה אתה רואה בזכר השואה מכשול לאנשים המאמינים? היא פשוט מוזכרת בצימוד עם תקומת ישראל הריבונית.
69כתבתי תגובה מנומקת ללא הפרחת קללות והשמצות, ומדוע לא פרסמתם?
אולי בגלל שלא נוח לכם, שמתפרסמת תגובה מנומקת נגד האתיאיזם, כי אתם רוצים
ללעוג לכל המאמינים???
זוהי עיתונות חופשית???
לצה זה לא כתוב בדרכון הישראלי? כי אף מדינה בעולם מלבד ישראל לא מכירה בלאום יהודי ולא בלאום ערבי!
אני צודק! בדקתי בדרכון ושם כתוב Nationality: israeli, לא כמו בתעודת זהות!
מעניין שאין תעודת זהות יהודית ןאין דרכון יהודי וכשאזרח ישראלי נשאל
בחו"ל מיהו, הוא מנפח את חזהו וצועק "ישראלי".
כל העיסוק ב "מדינת העם היהודי" התחיל אחרי 67. אין ישראלי אחד
שלפני 67 בכלל חשב על זה. כולנו היינו ישראלים. אבל זה נעלם בגלל הסירוב
לצאת מהשטחים הכבושים. והיה זה שרון שהבין שאם הזרקורים יופנו
ל"יהודים" נגד "ערבים" הוא ירתום את יהדות העולם לתמוך
בו ודרכו לתמולך בקולוניאליזם הברוטאלי.
אין כזה דבר לאום ״ישראלי״, המדינה לא מוכנה להכיר בלאום הזה. אפילו מיעוט
של לאום ״ארמי״ יש, ועוד איזה מאה לאומים אחרים, אבל מי שרוצה שיכירו בו
כבן ללאום הישראלי יכול לחכות עוד הרבה זמן, ובינתיים להתנחם בשטויות
שאנחנו מוכרים לגויים.
מסממים את ילדינו עם הדת ואלוהים כך גדל לו הנוער בבערות מוחלטת באשר למוצא האדם וכדור הארץ. כמובן שהפרדת הדת חיונית אולם ללא חינוך מתאים אין סיכוי שזה יתרחש במציאות.
אם תקרא את ספרם של מרגלית ובורומה, אוקסידנטליזם, תראה שבדיוק העניין הזה, שאנשים באמריקה יכולים לעשות בד' אמותיהם כל מה שהם רוצים, זה מה שזעזע את נימי נפשו של סעיד קוטב, שהפך להיות האידיאולוג של האחים המוסלמיים.אין שום שערוריה באמונה באלהים - א פריורי יש בעייתיות לא קטנה באמונה בעם הנבחר - אמונה שמשותפת (תחת וריאציות שונות) לדוס השחור ביותר ולטוקבקיסט השמאלני.
75רק 80% מאמינים ,100% צריכים להאמין ומקווים שיגיע היום הזה במהרה .
77אתה בחרתנו מכל העמים
שנהי למשיסה לכל עם
סירסו אנשים אינסו הנשים
ויטביעו טפם בדמם...
...אלפיים שנה לשמים עולה
נאקה חנוקה בעשן
"שמע ישראל!" אך לא בא הגואל
יען קם אלוקים לו שטן...
תוצאות הסקר מצביעות על כך שמשל העגלה הריקה והמלאה נכון. מול אורתודוקסיה לא מעמידים בייטהובן, היינה, או עמוס עוז, שכן היא תנצח. אי אפשר מול לחץ דתי להעמיד וואקום דתי. חייבים להעמיד יהדות חדשה. אמיתית, הלכתית (הרפורמים לא הלכתיים), מקרבת, מחבקת, עם שוויון לאשה לא בגלל פמיניזם, לא בגלל שוויון פיזי לגבר, אלא בגלל שזה מה שצודק. היהדות הקונסרבטיבית אליה אני משתייך בברוקלין מקבלת את השונה ולא שולחת אותו לחינוך מחדש... היא מאמינה שאתה בחרתנו משמעותו נשיאת לפיד החירות, השוויון והשלום. זו יהדות שמשתפת פעולה עם כומר קתולי אוהב ישראל באזכרה לנרצחי 11 בספטמבר. זו היהדות שצריך בישראל. וכן, אין שום אפשרות להסביר את העולם הפיסיקלי ואת החיים ללא המטאפיסי. זו עובדה מדעית פשוטה וכל האתאיסטים לא יודעים מתמטיקה.
האמנם - השמעת על שפינוזה? אם טרם עשית זאת, ממליץ לך בחום לקרוא את ספרו של ירמיהו יובל על "שפינוזה וכופרים אחרים" .
המדע כבר מוכיח היום שאין שום צורך באלוהים כדי להסביר את העולם באופן מדעי ושלם
1. 97% מתושבי העולם מאמין בקיום אלוהים כלשהוא לכן השאלה האמיתית הינה
האם יש השגחה אישית ושכר ועונש.
2. ההסטוריה ככלל של עם ישראל בפרט מראה שלא. הרי כל גדולי האומה היהודית
מאברהם אבינו, יעקב משה ,,,דויד ,שלמה, רבי עקיבא,,רמב"ם נפגעו וסבלו.
ובכל דור ודור האלוהים דואג ומודא ש"קמים עלינו לכלותינו"
ושואה רודפת שואה,,ואנו, כמו החרקים , שורדים ועוד אומרים הלל ומודים
"לקדוש ברוך הוא" על שמפליא בנו את מכותיו. אני אישית מקנא
בפרעה, רק 10 מכות ורק בן אחד נהרג לו.
3. ע ולמה היהודים המאמינים שהאלוהים בורא העולם, האל העליון של כלל
האנושות, מרשים לעצמם לפגוע ולהתעללבני אנוש אחרים?
4. כיצד ולמה למרות שנאמר שלא תוסיף ולא תגרע רבנים מוסיפים מחמירים ללא
הפסק. ובניגוד לכללי היהדות רבנים ומקובלים רודפי בצע והפכו את הדת
והמצוות והיראה לדחפור + מריצה לגרוף כספיםו לשדוד את הקופה הציבורית. למשל
משפחת והנהגת ש"ס התעשרה עד מאד וגם ח" גפני דואג לשולחיו
5. הבעיה העיקרית הינה הפרוד ואי היכולת של המגזר החופשי בדעותיו להתאחד,
להתעלות ולחדול ללקק ולנשק זקני וידי הרבנים והמקובלים מאחזי העינים.
עלינו להלין רק על עצמינו ,ראו לדוגמה ציפי לבני שלי יחימוביץ וזהבה גלאון
דוחפים את הליכוד לזרועות ש"ס ואגודה.
כל מי שטוען שהוא מאמין באלוהים בהכרח מתכוון לאלוהים כפי שהוא נתפש בדת היהודית? אני לא בטוח. אני הייתי עונה לשאלה כזו כן, אבל מתכוון לאלוהים אחר לגמרי.
82כל התהליך של הציונות היה להפוך את היהודי לאירופאי, היינו לנוצרי. הוא לא
הצליח. תתעוררו. ושום דבר לא יעזור. מאלף סיבות שאחת החשובות שבהן היא
שכמחצית האוכלוסיה באה ממדינות לא נוצריות, מדינות מוסלמיות שלא עברו את
תהליכי החילון של המערב. אחרת היא שיש בין האשכנזים אחוז ניכר שמתנגדים
לתהליך הציוני המקורי להפוך אותם לנוצרים. מה שנשאר מהרעיון הוא
אינטלקטואלים שמדברים על התרבות היהודו-נוצרית , בעיקר באירופה, ובעיקר
מדובר ביהודים.
המחקר הזה דווקא מאוד מעודד ואפשר לקוות ממנו רק לטוב.
לפני שקראתי את המאמר הייתי בעד הפרדת הדת מהמדינה (טוב לא באמת שיניתי דעה - זה כאן לצורך הטיעון). עכשיו נדמה שהרוב חושב אחרת ממני (מתרגלים עם השנים להיות מיעוט חכם וצודק). כדמוקרטית (בהיעדר אופציה בה יש סיכוי שמישהו מתישהו ישליט את דעתי הצודקת על כולם) בנשמתי, עלי לקבל את הדעה של הרוב שחושב שאנחנו כאן כי אלוהים רצה ולכן עלינו לעשות מה שהוא רוצה כדי להישאר כאן = להתחתן ולהתגרש ברבנות, להעביר תקציבים למוסדות דת על חשבון מוסדות חינוך לא דתיים וכן הלאה.
84Obsessive Compulsive Disorder. אנשים עם פחד קיומי עמוק המאמינים שביצוע טקסים שונים ישמור עליהם. נוטלים ידיים המון, אומרים משפטים שוים לפני פעולות שונות וכו...
85שפשוט, כמו שכתב משגב , אין אלוהים..
אלא אם כן הוא החליט שהוא פורש לפני איזה 2000 שנה על מנת לצחוק עלינו
ממקום שיבתו...
אפילו החרדים הבינו זאת מזמן , לכן הם בנו עולם שלם, ה"תורה" -
היא זו שנותנת משמעות לחייהם, ומכילה את התשובות לכל השאלות, והיא איננה
נדרשת כלל לקיומו של האלוהים, שהוא אמרו להיות בלתי ניתפס על ידי אדם
ההפניה של הציבור מסורתי דתי כנגד החרדים האנטי ציונים בהגדרה נועדה לטשטש שרק מיליון וחצי עיברים קיימים במדינת היהודים הזו. שיעורם בקרב כלל האוכלוסיה שילוש כתמונה מאז הקמת המדינה. לעומת זאת כל הערבים בני דת משה שקיומם זניח מבחינה רוחנית בתקומת ישראל הפכו את האורטודוקסיה כבסיס לנישוק מזוזות.
90
ללא הרף, ומכל העמים דווקא בנו בחר
"הארץ" לא אמר את זה?
92איש אינו שואל אמריקני אם הוא דתי אם לאו. בישראל קיימת הלכה למעשה אפלייה ברורה של שומרי דת והדחתם [היום אומרים "הדרתם"] משורה של עמדות ציבוריות. לביהמ"ש העליון, לדוגמה, ממנים שופט אחד על "התקן הדתי". החסרים משפטנים דתיים מתאימים לעליון? לא ולא.למה זה מעניין את מישהו אם השופט בעליון הוא דתי או לא? אלא מימי מפא"י ושלטון השמאל שומרי המצוות מופלים לרעה, ונאלצו להתארגן במפלגות דתיות, שאילצו באמצעים פוליטיים את חדירת הדתיים למוסדות ותפקידים גבוהים. בהעדר אפליה כזאת בארה"ב, אין מפלגות דתיות מהסיבה הפשוטה שאין צורך בהן. אם יש "כפיה דתית" בישראל, היא, אפוא, יציר כפיה של החילוניות השמאלנית-קיצונית!
93אלוהים מת בשואה בה מאמיניו הלכו במצוות הרבנים אחרי הבטחת השווא של ישועת
השם כהרף עיין והשם לא היה שם
שם הוכיח השם כי הוא מוניפולציה ורק השתחררות מימנו מבטיחה חיים
החזרה בתשובה משמעה ויתור על החיים
אכן בשביל נורמליות של מדינה דרושה הפרדת הדת מן המדינה והפוליטיקה והמימון
הכפוי עלינו.
אבל לשם כך דרוש קודם אחוז חסימה שיאפשר לממשלת רוב לשלוט ללא דת-הר
כגיגית. אולי ... אולי ינצח השכל הישר ויארגן את המפלגות השפויות ללכת על
זה בדקה התשעים כך שהבחירות הבאות כבר יהיו יותר דמוקרטיות ופחות נשלטות על
ידי מיעוטים מכל סוג.
אולי חוסר האמונה הוא אינפנטילי. הטור הפטרוני והמתנשא הזה כמו זה של גדעון.יש בין הדתיים אנשים טיפשים ויש גם זוכי פרס נובל.בדיוק כמו בין החילוניים .השואה שלשיטתך מוכיחה שאין אלהים.דוקא היא מחזקת לדעתי את התפיסה האלוהית.חופש הדת בישראל היום הוא גדול לעין שיעור משנים קודמות.בשר טרף בכל מקום.שבתות של מרכזי קניות הומים בעבר לא יכולת לגרד.מביא לכם את הסעיף שרב האנשים מאמינים באלהים.לי מביאים את הסעיף ה20%שלא.אבל אני לא מתלהם עליהם .שנאמר״הנה אנכי נתן לפניכם את החיים והמוות הטוב והרע״ ושכל אחד יעשה את הבחירה שלו.
99העם היהודי הוא מקרה ייחודי ומורכב. נדמה לי שאין מודל דומה. האם השתייכותי
ליהדות מוגדרת רק ע"י דת? ומה אם אינני מבאי בית הכנסת, האם אני חדל
מלהיות יהודי? יהדות היא גם לאום וגם סוג של משפחה מורחבת וגם זיהוי
גיאוגרפי. "...עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב..." נכתב עלינו
כבר לפני 3,000 שנים. היהדות לא מצאה עניין בהתערבבות עם אחרים ולא התלהבה
מצירוף זרים לשורותיה, כך ששאלת ההצטרפות ללאום היהודי בלי להיות חלק מהדת
היהודית לא כ"כ רלוונטי (וגם זה קצת פשטני).
לא ברורה לי ההתרגשות סביב "70% מאמינים באלוהים" . אני מניח שזה
נתון שיש בו עליות וירידות והוא מושפע מתחושות אי הודאות שגורמת לאנשים
להיאחז באמונה.האמירה:"...איש לא הסביר להם שאין אלוהים..."
מצלצלת לי מאוד מתנשאת ושחצנית. כמו שלא ניתן להוכיח את קיומו של אלוהים ,
לא ניתן לשלול את קיומו... אלברט אינשטיין שלמיטב ידיעתי היה אתיאיסט גמור
בתגובה למכניקת הקוונטים התבטא: "...שום דבר איננו מקרי
בעולם...אלוהים איננו משחק בקובייה..."
לשאלת העם הנבחר-כיהודי גאה, מותר לי לחשוב שאני עם נבחר,בדיוק כפי
שהאמריקאי חושב שארצו היא הנפלאה ביותר והגרמני חושב שהוא נעלה מכלם ואוהד
כדורגל מצוי חושב שהקבוצה שלו הכי טובה... למה זה צריך להפריע למישהו, מה
עוד שלנו כיהודים בניגוד לאחרים יש קבלות.
הפרדת דת ומדינה זה בהחלט נושא חשוב. יש בכנסת מפלגות דתיות. באמצעות
הסכמים קואליציוניים, צברו הישגים שחשובים להם. כך פועלת דמוקרטיה. אם
לכותב הנכבד יש פטנט אחר, אני מעריך שרבים ישמחו לשמוע...
כל מינה כתובה בסלע.אמן !!!
102חיפוש קצר בגוגל יעלה את הנתונים
103לא ברור מתי...ולי לא ניתנה הנבואה..שבבתי הספר בכל העולם יילמדו על אנושות
קדומה ופרמטיבית שחינכה אנשים על ברכי "אמונה אלהית"
המורים יסבירו לילדים הרכים שפעם לפני נניח 1000 שנים הייתה בעולם חברה
אנושית מפותחת מאד אולם הם סגדו לאל אחד שעל פי אמונתם יצר אותם ,את כל
כדור הארץ וכל השאר ביקום.
הילדים ייגכחו במבוכה ולא יוכלו להבין (על פי תפיסת עולמם ) איך תרבות
"מתקדמת"יכלה להאמין ברעיון כה נבוב.ועל כן הם יילקחו למוזאון
ויווכחו שאכן
זו היתה ההיסטוריה לפני 1000 שנים.(אלף שנות אור אם תרצו )
ובאופן אישי על פי אמונתי נולדתי 1000 שנים מוקדם מידי לתקופת "העולם
הנאו מודרני" שאף על פי עושרו התרבותי זוהי תקופה פרמיטיבית בה האדם
טרם התפתח דיו והכתיר את עצמו טרם זמנו.
היא זו שאחראית לכל המאמר מלא השנאה הזו לדת. הען הנבחר משמעו שה' בחר בנו להוות דוגמא בכך שנתפקד כחברה מתוקנת נעימה ובריאה, אין פה שום גוון של התנשאות או יהירות(מה שאתה טוען שהויא הסיבה לשואה, ולא הסיבה הברורה לכל שהיא אי יכולת קבלת השונה-כמוך) להפך, הייתי אומרת, בימים אלו כשאתה שומע "אתה בחרתנו" נצבט לך הלב כי אתה מבין שאנחנו ממש לא מתנהגים כעם שמישהו יכול ללמוד ממנו משהו חוץ משהמטרה שלנו לא מקדשת שום אמצעי בו אנו בוחרים לפעול- כיבוש, גזענות, קנאות לדת, כפייה דתית. לא מאמינה שיהיה שלום כל עוד משתמשים בדת לא למטרותיה ומוצאים אוטתה מהקשרה ובעיקר, משמיצים מתוך בורות את כל המסורת היהודית.
105למרות השפה הכאילו גבוהה, מתיימרת לפנות לאנשי אקדמיה, ולמרות שאני מסכים עם המסקנה הסופית - המאמר מאוד שטחי. אפשר לכתוב 400 מילים ולא להיות שטחיים כל כך. כל כך הרבה הנחות ללא ביסוס - "בעולם המערבי אתאיזם הוא קונספציה חיה ותוססת" - רק דוגמה אחת. איזה עולם מערבי? כמה אנשים מגדירים את עצמם אתאיסטים בעולם "המערבי", אם יש עולם כזה בכלל. שלא לדבר חוסר בהבנת הנקרא של שאלות הסקר - ראו תגובה 14
106אני מסכים ש"אין אלוהים", אבל מטריד אותי שמקורותיו של מחבר המאמר הם המלומדים ידועי-השם ג'ון לנון ואביתר בנאי. לנון הוא אמנם שם דבר בחקר הסמים, ובכל זאת הייתי מצפה למקורות אמינים יותר.
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ


