חיים בלה-לה לנד

כאשר רוני בר-און שימש כשר אוצר, היו פונים אליו מדי פעם בבקשות לתוספות תקציב. בר-און רצה לשמור על הקופה, אך גם לא להעליב יותר מדי את הפונים, לכן נהג לספר להם סיפור של שלום עליכם על אותו יהודי שחלם שהוא אוכל קנישס (כיסונים) משובחים כל הלילה, והוא נהנה ובטנו כמעט מחשבת להתפקע, עד שמגיע הבוקר והוא מקיץ משנתו רעב ועצוב, על בטן ריקה. המבקשים הקשיבו, צחקו, והלכו לדרכם בלי התוספת.

הסיפור מזכיר לי את מסע הבחירות הנוכחי, של כל המפלגות. הן מאכילות אותנו בהבטחות מתוקות ובאגדות מלבבות, עד שאנחנו שוקעים בחלום ורוד, בלי לדעת שעוד מעט נתעורר רעבים למציאות עגומה וקשה.

הרי בעוד 42 יום יתקיימו הבחירות, ואחריהן יהיו לממשלה רק 45 ימים כדי להגיש תקציב חדש ל-2013, שיהיה מורכב מקיצוצים, גזירות ומסים - בממדים חסרי תקדים; 14 מיליארד שקל קיצוצים ו-5 מיליארד העלאות מסים. אבל שום מפלגה לא מספרת לנו את האמת העגומה הזאת ולא אומרת במה היא מציעה לקצץ.

די מרגיז לשמוע את בנימין נתניהו ויובל שטייניץ מקלסים את עצמם בגין הצמיחה והתעסוקה - שאמנם נמצאות במצב סביר יחסית לאירופה - בלי להתייחס לנזק האדיר שגרמו לתקציב. צריך גם לדעת, שהצמיחה והתעסוקה לא התרחשו בזכותם, אלא בזכות מאות אלפי העסקים הקטנים והבינוניים, היזמים, המנהלים והעובדים במגזר הפרטי, שנאבקו ועבדו קשה כדי לשרוד במציאות המשברית.

החלק שהם אחראים לו נגמר בכישלון. שנת 2012 תיגמר עם גירעון גדול ומאיים של 4.2% מהתוצר, כלומר 38 מיליארד שקל, לעומת 18 מיליארד המתוכננים. נתניהו ושטייניץ הגדילו באופן מודע את צד ההוצאות בתקציב (ב-2.7%) בלי שהגדילו במקביל את שיעור המסים. גם כאשר התברר בתחילת השנה שתהיה חריגה גדולה בגירעון, הם המשיכו לדבר על מצבו הנהדר של המשק בזחיחות מוחלטת, ולא יזמו קיצוץ בתקציב או ביטול פטורים ממס. הם רצו להיות "טובים ומיטיבים" עם כולם.

הם נכנעו באופן סדרתי לתביעות להגדלת התקציב ונתנו תוספות שכר נדיבות לרופאים, לפרקליטים ולעובדים הסוציאליים. הם העניקו חינוך חינם מגיל שלוש ונקודות זיכוי, הגדילו את תקציב הביטחון, שכרו יותר עובדים, נתנו יותר לכבישים, לאוניברסיטאות, לחרדים, לשטחים, למשטרה ולכל שאר המשרדים. המדיניות היתה "יש לי".

שטייניץ אמר השבוע, שהתוכנית הכלכלית של שלי יחימוביץ' היא "הבל הבלים" ו"תוכנית לחורבן כלכלי". זה נכון. אבל שטייניץ הוסיף ש"צריך לשמור על משמעת תקציבית כדי לשמור על הצמיחה". גם זה נכון. אבל היכן השמירה שלך מר שטייניץ?

בכל מקרה, נתניהו ושטייניץ לא מספרים לנו מה יקצצו בתקציב 2013. הם לא מספרים שייאלצו להוריד שכר במגזר הציבורי, לקצץ בקצבאות הילדים, לצמצם בתקציב הביטחון, וגם לדחות השקעות בכבישים וברכבות. הם מעדיפים להאכיל אותנו בסיפורים מפחידים על החאמס, אבו מאזן, סוריה ומצרים.

גם יחימוביץ' לא מדברת על קיצוצים. היא חיה בעולם האגדות ומדברת רק על תוספות. ציפי לבני לא מתעסקת כלל בנושא, אלא רק בתחום המדיני. נפתלי בנט מהבית היהודי מציע חלוקת מתנות בדמות קרקע בחינם בפריפריה לכל חייל משוחרר ולכל משרת בשירות הלאומי. יאיר לפיד רוצה לשנות הרבה, אבל שותק בנושא הקיצוצים. ש"ס ויהדות התורה יודעות רק לקחת.

כל המפלגות מתעלמות מהמצב הכלכלי המסוכן שבו אנו מצויים, מצב שמאיים על היציבות, דירוג האשראי, גובה הריבית, הצמיחה, התעסוקה ורמת החיים של כולנו. כולן מאכילות אותנו בקנישס עד שהבטן כמעט ומתפקעת, בלי לספר לנו שמחר נתעורר בלה-לה-לנד עם רעב גדול.

הוספת תגובה
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

 
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
להוספת תגובה בלתי מזוהה לחץ כאן להוספת תגובה מזוהה לחץ כאן

הקלד את הנושא

הקלד את התגובה

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים עם תנאי השימוש של אתר הארץ
תודה על פנייתך, היא תיבדק על ידי המערכת
הצג את כל התגובות פתוחות 01 את מצביעי הליכוד עובדות כלכליות, ואפילו מיתון ורעב, לא ממש מעניינים או מטרידים - ביבי מבטיח לבנות בשטחים ולהראות לאיראנים למי יש יותר גדול, וזה מספיק להם.  (לת) נסיון שני
  • 02:21
  • 11.12.12

02 קוראים לזה כלכלת בחירות. חם או יפת
  • 02:36
  • 11.12.12

במקום לקצץ ולהעלות מיסים הם ביזבזו ללא הכרה והלכו לבחירות כאשר הציבור הרחב חי באשליות. אנחנו חיים מעל ליכולות שלנו ובסוף יגישו לנו את החשבון. למיטב זכרוני השנה הזו מסיימת יותר מעשור של מדיניות פיסקאלית טובה שהביאה לישראל צמיחה טובה ואיכותית באופן יחסי למתרחש בעולם. צאיך לחזור למדיניות שמרנית ששומרת על מסגרת התקציבועל תוואי גירעון יורד. הכישלון הזה של נתניהו ושטיניץ יעלה לנו ביוקר. בקיצור 2013 לא תהיה טובה כנראה 15 מיליארד ש"ח קיצוץ בתקציב זה כ 2 אחוז תוצר. כלומר אנחנו נולכים לקראת המשך ההאטה. נקווה ששאר העולם יתאוש/ש וימשוך אותנו למעלה (טוב הסיכויים לכך נמוכים)

03 אז למי אתה מצביע שטרסלר? אני סקרן  (לת) אייל - באר שבע
  • 03:37
  • 11.12.12

04 אפשר להמיר תוספות בתקציב בסולם אחר של העדפות:פחות פילים לבנים של בתי מקדש לאומנות "בגדי המלך" יותר שיקום לשכונות. פחות משכורות עתק יותר פריסה הגונה של משכורות.יותר כיפות ברזל ומערכות הגנה וביצור בערים כהכנה למלחמת השחרור הבאה המתדפקת עלינו,עם צמצום אף 35:אף 16 איי עונה לצרכים.  (לת) אלי בובליל ר"ג
  • 04:25
  • 11.12.12

05 לדעתי זה מתחיל בפסיביות הציבור הישראלי. עכנ"ל
  • 04:57
  • 11.12.12

אם הציבור היה "מעניש" פוליטקאים לא רציונליים או לא אמינים ע"י מחאה אקטיבית ןע"י הורדתם מהשלטון היינו מתחילים לקבל פוליטיקיים אמינים ואיכותיים יותר. משום מה דווקא בישראל בה כולם "יודעים הכל" אף אחד לא עושה כלום אלא אם כן זה נוגע לטובתו האישית. חבל...

06 צריך שניים לטנגו הזה והציבור הישראלי גרוע יותר מאישה מוכה החוזרת לזרועות בעלה. הרי מהנדס
  • 05:39
  • 11.12.12

זה לא סוד מה שנחמיה כותב. אנחנו הולכים לחטוף תקציב אכזרי וקשה מיד לאחר הבחירות. בעצם, זו הסיבה הגדולה ביותר לקיום הברות כעת. היינו אמורים להיות עם תקציב מאושר כבר עכשיו ולסבול איש איש בביתו. רק מה? נתניהו אינו יכול להיות מנהיג אמיץ כשעל העגלה שלו הוא סוחב חרדים וליברמן ועוד קיצוניים.
אז מה עושים? מכריזים על בחירות, זורקים איראן לאוויר מדי כמה דקות ומסנוורים את הציבור בבולשיט. בנתיים הזמן עובר, היריבים חלשים והוא אני בדרך! הנכונה לעוד קדנציה.
מה יהיה אחר כך? נחצה את הגשר כשנגיע אליו. או כשנשרוף אותו, תלוי מה נרצה לעשות. בנתיים יש פה ציבור מטומטם שצריך להאביס ומי יותר טוב מביבי בדיוק בשביל הדברים האלה?

והעיקר- אין ארוחות חינם. אחד המשפטים החזקים שנשמעו בפוליטיקה הישראלית בעת האחרונה.

07 הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם ניר
  • 05:48
  • 11.12.12

ובראש ובראשונה מצביעי הליכוד - המגזר הטיפש ביותר בישראל

08 מסתבר שבקלפטוקרטיה שלטונית אלו כללי המשחק לעבוד תפרן
  • 06:37
  • 11.12.12

על הצבור. לפיכך אנו מפנימים שיש לחיות מהיום להיום כי מחר יהיה רק גרוע יותר

09 "חלוקת מתנות בדמות קרקע בחינם בפריפריה לכל חייל משוחר", היא לא רק צודקת, אלא גם תשתלם כלכלית למדינה! סכום המיסים שישלמו כל חייהם אותם חיילים משוחררים שישארו בארץ בה יוכלו לבנות את ביתם במחיר שפוי, ולא יחפשו דיור בר השגה מעבר לים, יעלה בהרבה על הסכום שיוכל המנהל לגבות עובר אותן קרקעות. זהו מקרה נדיר בו הצדק (קרי גמול הוגן לחיילים שסיכנו את חייהם למען המדינה ללא שכר), גם משתלם כלכלית. המחשבה שלטווח ארוך, צעירים יסכימו לשעבד את חייהם עבור דיור במחיר מופקע ולא ירדו בהמונהם מהארץ, היא הזויה בדיוק כמו הסיפורים של יחימוביץ' על תוספת של עשרות מילארדים של הון שחור שתצליח לגבות.  (לת) בנט צודק!
  • 06:43
  • 11.12.12

10 יש לנו מנהיגים לא אמיצים מנותקים. אלי
  • 06:52
  • 11.12.12

ששכחו מה זה משרת ציבור .כולם כך .יקרה לנו מה שקרה לאיטליה רק אחרי שהתרחש האסון הסכימו הפוליטיקאים לעשות דברים למען העם והציבור ולא למען הישרדותם

11 אף צעיר לא ירד מהארץ אם יעלו את המע"מ בעוד אחוז, אבל עשרות אלפים של צעירים עושים וייעשו זאת בגלל חוסר יכולתם לרכוש דיור במחיר שפוי כמו בכל העולם. ומכיון שהכנסות המדינה מאחוז נוסף במע"מ, גבוהות בהרבה מהסכום שהמנהל מקבל על הקרקעות אותן הוא מוכר במחיר מופקע - כלכליות כדאי למדינה לחלק קרקעות בחינם לחילים משוחררים, להעלות את המע"מ באחוז אחד ולהנות מהמיסים שישלמו כל חייהם, אותם אלו שלא ירדו מהארץ בזכות חלוקת הקרקעות וישארו לבנות בה את ביתם.  (לת) שטרסלר-קבל תיקון
  • 07:27
  • 11.12.12

12 המדיניות הכלכלית של ביבי היא לתת את המדינה לקומץ אוליגרכים ושהשאר יהיו עסוקים בשרידות בזמן שהוא מסכסך בינם לבין הפלשתינים.  (לת) ישי
  • 07:40
  • 11.12.12

13 בחנוכה חוגים את הנצחון על היוונים, הגיע הזמן שנלמד מהיוונים של היום, ומה קרה להם  (לת) ערן ברין
  • 08:15
  • 11.12.12

14 אתה לא יודע לקרוא, או שאפילו לא רפרפת על התוכנית הכלכלית של מפלגת העבודה? ייחסכו 138 מיליארד ב 5 שנים, על ידי כך שיבטלו הטבות מס קיצוניות מהם נהנים רק המאיון העליון- בדיוק אותם אנשים שיכולים להתמודד עם זה. יעלו תמלוגים על אוצרות טבע- עוד מקור הכנסה למדינה מאלה שיכולים להמודד עם זה. בקיצור, תשקיע איזה ערב ותלמד את ההצעה- היא אומנם 'תפגע' בשולחיך, אך הם אלו שיכולים להתמודד עם זה  (לת) ק
  • 08:16
  • 11.12.12

15 האתנן האין סופי לחרדים והסכומים האסטרונומים לפינוק המתנחלים, להשתוללות הבניה שם, לבטחונים של ההזויים תחת כל גבעה והעדר שלום זה הבור שביבי הביאנו הלום  (לת) שוש
  • 08:28
  • 11.12.12

16 איך נוצר גרעון? כלכלן
  • 09:11
  • 11.12.12

העם דורש צדק חברתי?שביתות הרופאים,העוסי"ם ועוד ועוד.
כל המפלגות זועקות עד השמיים לחלוקה של תקציבים לכל גורם במשק רק דבר אחד הן לא אומרות והוא מאין הכסף????????
לאחר ועדת טרכטנברג הממשלה הוסיפה תקציבים לגורמים שונים במשק וזה אחד הגורמים לגרעון.
לכן,כשמבקשים תוספות תקציב כדאי לחשוב מאין יגיע הכסף????
לידיעת כל הזועקים.

17 הרבה מהאבחנות שלך נכונות חוץ מהסלט הקבוע שלך ירדנה
  • 09:21
  • 11.12.12

של תוספות שכר לרופאים פרקליטים עובדים סוציאליים ומתנחלים וחרדים. זה ערבוב לא תקין שמעמיד בספק גם דברים נכונים שכתבת. הכסף למתנחלים ולחרדים הוא כסף רע שמיועד לשמור מצב קיים רע.

18 זה מה שקורה שמורידים מס חברות ב10%  (לת) ומוותרים לתאגידי הענק גם על הטבות המס שקיבלו
  • 09:42
  • 11.12.12

  •   או שאולי להפך? ערן
    • 15:43
    • 11.12.12

    שטרסלר עצמו טוען שהממשלה לא עושה כלום והגידול כולו הוא תודות למגזר הפרטי שעובד קשה. זה נכון שהוא עובד קשה, אבל הוא עובד קשה בתוך סביבה עסקית שהממשלה יצרה (למשל, מס חברות נמוך שמקל על גיוס השקעות ועל צמיחה אורגנית של החברה).
    ברור שצריך איזון, אבל מדהים אותי בכל פעם מחדש לראות שכל היחימוביצ'ים למיניהם באמת לא מבינים את הקשר. אם נעלה את מס החברות ההשפעה המיידית תהיה קושי לחברות המדשדשות להתקיים וקיטון בהיצע מקומות העבודה.

19 למה ציפית? ונגר
  • 09:54
  • 11.12.12

שביבי יוסיף לתשדירי הבחירות שלו "ביבי ידאג להוריד את השכר ולהעלות את המיסים, ביבי ידאג שיהיו יותר ילדים בכל כיתה"?
מתי פעם אחרונה ראית אדם מגיש קורות חיים וכותב בהם את מה שהוא לא יודע לעשות, או מונה את כשלונותיו?
דווקא השתיקה של ביבי בנושא התקציבי בתעמולת הבחירות שלו מעידה שהוא מבין טוב מאוד את מה שאתה אומר, ומתכוון לקצץ (סביר להניח שרוב הקיצוץ יהיה קיצוץ רוחבי, אבל הקיצוץ המדויק יהיה תלוי מאוד באופי שותפיו הקואליציוניים - אם יילך עם ש"ס, יקצץ בבריאות ובחינוך, אם יילך עם יחימוביץ', יקצץ בדת וברווחה).
ולגבי "הצמיחה והתעסוקה לא התרחשו בזכותם", זו שטות - הם, יחד עם סטנלי פישר, מכתיבים את המדיניות הכלכלית בארץ. בזכותם עסקים קטנים ובינוניים שגשגו באופן יחסי, ובזכותם (ובזכות הגירעון, בין השאר) הטייקונים הצליחו להמשיך לצוף במקום לטבוע ובכך המשיכו להעסיק רבבות עובדים.

ודבר אחרון: לגבי הכניעה לדרישות לתוספות תקציב, הם עשו זאת רק כשנדחקו לקיר. וכי מה יכלו לעשות כשחצי ממערך הרפואה בארץ שובת? לאמר "אין כסף" ואז היינו מוצאים את עצמנו בלי רופאים? וכך לגבי כל דרישה שנכנעו לה.

20 מה שהיה הוא שיהיה MM
  • 10:07
  • 11.12.12

ידוע ואין זה סוד. מרבית הציבור הוא אספסוף שמגבש את דעותיו על סמך הטלויזיה בעקר. זה נכון בכל העולם ( כן, גם ביון) וגם בישראל. הציבור שמח לכל קריאה שתעניק לו עוד ועוד. מהיכן? זה לא עניינו. הרי לשם כך הוא בוחר את נבחריו לשלטון, שהם ידאגו.
מפלגה אחת אוספת קולות מאנשים שמרביתם צועקים: "יאיר, תעשה לי ילד". זה לא רק אצלנו. נשיא מקסיקו נבחר רק בשל אותה סיבה. מה שמצחיק הוא שבוגר גלגלץ כועס על אי השוויון בנטל. מפלגה שניה מביאה לה כלכלן מעולם המעשה כגון פרופ. יונה, שלא ניהל אפילו קיוסק, ועתה הוא מכין לנו תוכנית אב למדינה שלמה. תוכנית לחלוטין הגיונית בעולם ההזוי שלו.
ראש הממשלה והבדיחה הקרויה שר אוצר שיחררו את כל הרסן בקדנציה הנוכחית. נתנו לכל מי שצעק. יתכן שביבי צודק. פעם הוא פעל לטובת הכלל וגמולו היה שסקלוהו באבנים, עתה החליט לפעול לטובת ההמון. זוהי הרי דמוקרטיה, לא כן?

21 האמת המדליף
  • 10:30
  • 11.12.12

המשבר הגדול של הכלכלה העולמית בפתח.
עם או בלי ה"קיצוצים" והעלאת המיסים
אז תפסיקו לעצום את העינים זה בכלל לא תלוי מי יבחר לראש הממשלה הבא של המדינה הקטנה וחסרת החשיבות במחינת הכלכלה העולמית.
כיוון שהיא תלויה לחלוטין בכלכלה העולמית.
ואז במשך השנה נראה איך הבנקים ושוק הנדל"ן צוללים עמוק עמוק

22 שלא יהיו מקומות תעסוקה ושהמערכת תקרוס, העיקר שיבנו ביש"ע, שיתקצבו בנדיבות את האוניברסיטה באריאל ויסתכסכו כהוגן עם כל העולם ואשתו  (לת) קניידלך וקרעפלך
  • 12:18
  • 11.12.12

23 רק לא יחימוביץ ומפלגת האבודה שלה....  (לת) יועץ יודע קרוא וכתוב
  • 13:13
  • 11.12.12

24 אבל בכל זאת אפשר היה להמשיך לשלם שכר רכב לרופאים למורים לא לפתח כבישים ? המדינה רוצה להחזיק בעבדים בזול ? ר לא לדרוש שהעשירים יתנו חלק גדול יותר ,רק ריווחי הבנקים גדלו בעשרות אחוזים ברבעון האחרון ומהיכן מגיעים רווחים אלו ?  (לת) רק אני
  • 13:55
  • 11.12.12

25 התכנית הכלכלית של מפלגת העבודה רציונלית לגמרי! יעל
  • 13:56
  • 11.12.12

אלא שהיא משקפת השקפת עולם שונה משל שטרסלר ושל ביבי.
החשש של שני אלה שבמידה והיא תיושם כל הדת הכלכלית שלהם
תקרוס. זו הסיבה שהם טוענים נגד תכניתה הכלכלית. מי שרוצה
לדעת את האמת צריך לקרא אותה. שטרסלר וביבי שבויים בקפיטלזים
של שנות ה-80, כמו שמשה קרוי היה שבוי בידי איין ראנד עד שחזר בו.

26 מה זה משנה? יעקובוס
  • 14:35
  • 11.12.12

בכל דבר ועניין ״מערכת הבחירות״ הנוכחית מתנהל על כוכב אחר ובמנותק מן המציאות, בעיותיה, ואיומיה. מנגנון ההגנה ״הכחשה״ אינו מיוחד למישור הכלכלי אלא עובד לכל אורך הגזרה. ולמען האמת הדיבורים אינם חשובים, לפי שהבחירות כבר הוכרעו ותותאותיהן ידועות: מחנה האפרטהייד ימשיך למשול. פעולותיו יגזרו מאילוצי המציאות ולא יהא קשר של ממש בינן לבין דיבוריו, הבטחותיו, והתחיבויותיו דהיום. השאלה היחדה שנותרה פתוחה היא: האם תחבור יחימוביץ אל ממשלת הרשע ותקנה לה לגיטימציה כמו קודמיה. כפי שהדברים נראים כרגע תחבור גם תחבור, ודמנו בראשה.

27 הרגע נחמיה יעקובוס
  • 14:38
  • 11.12.12

בכל דבר ועניין ״מערכת הבחירות״ הנוכחית מתנהלת על כוכב אחר ובמנותק מן המציאות, בעיותיה, ואיומיה. מנגנון ההגנה ״הכחשה״ אינו מיוחד למישור הכלכלי אלא עובד לכל אורך הגזרה. ולמען האמת הדיבורים אינם חשובים, לפי שהבחירות כבר הוכרעו ותוצאותיהן ידועות: מחנה האפרטהייד ימשיך למשול. פעולותיו יגזרו מאילוצי המציאות ולא יהא קשר של ממש בינן לבין דיבוריו, הבטחותיו, והתחיבויותיו דהיום. השאלה היחדה שנותרה פתוחה היא: האם תחבור יחימוביץ אל ממשלת הרשע ותקנה לה לגיטימציה כמו קודמיה. כפי שהדברים נראים כרגע תחבור גם תחבור, ודמנו יהא בראשה.

28 מדיניות אנטי מחזורית שטרסלר דובי לא לא
  • 15:25
  • 11.12.12

מדיניות אנטי-מחזורית: כשם שיש לנקוט מדיניות פיסקלית מצמצמת או מרסנת בשעת גאות כך יש לנקוט מדיניות מרחיבה בעת מיתון

29 מה לגבי "עלה ירוק - הרשימה הליברלית"? הבוחר
  • 15:37
  • 11.12.12

אתה כותב "כל המפלגות" אבל מתייחס בעצם רק למפלגות הגדולות, שכבר הוכיחו שעם קומבינות מתובלות בפרוטקציה, אפשר להסית תקציבים למגזר שלהן.
"עלה ירוק - הרשימה הליברלית" הם היחידים שמתייחסים לצורך להוריד את תקציב המדינה ולהפסיק את מתנות ה"חינם" שעולות לנו ביוקר.
חבל שפרשנים שתומכים בקו הזה, כמו נחמיה שטרסלר, לא נותנים להם יותר במה.

30 אם יתירו שמוש בסמים קלים המס עליהם יעזר מאד לסגר החר בתקציב.. ק
  • 16:15
  • 11.12.12

המשתמשים ישמחו לשלם המס, שיהיה אולי קצת מעל זה המוטל על סגריות. עולם הפשע יפגע, הכלכלה השחורה תקטן, יגבה מס מכל שרשרת הגדול והשווק של החשיש - מה שהיום לא קורה, יהיה יותר פקוח, ועוד

31 כי המציאות כיום ורדרדה להפליא !!!  (לת) חרמון
  • 16:34
  • 11.12.12

32 חיים בלה לה לנד החליף את "שלא יעבדו עליכם" בשני המקרים רואים את העליונות שהוא חש על מדינתו, כאשר שטרסלר מייצג את כל הנמוך שבמדינה הזו  (לת) רמי
  • 17:33
  • 11.12.12

33 שטרסלר חי בטייקונלנד אורן
  • 18:38
  • 11.12.12

הטבות מס במליארדים ותספורות לחברות ענק וטייקונים על חשבון מעמד הביניים.

פעילות
המלצות
פרסומת