תל אביב
22°-12°
- קצרין 17°- 9°
- צפת 15°- 9°
- טבריה 23°-12°
- חיפה 22°-14°
- אריאל 16°-11°
- ירושלים 15°-11°
- באר שבע 22°-12°
- מצפה רמון 16°-11°
- ים המלח 24°-16°
- אילת 24°-16°
- לדף מזג אויר
20:52
ראש הממשלה ביקר בשבוע שעבר באתר הגדר שמוקמת לאורך גבול ישראל-מצרים בסיני, לקראת סיום העבודות. הוא העלה על נס את חשיבותה ויעילותה בהגנת המדינה, ואכן מגיע לראש הממשלה קרדיט על כך שפעל בנחישות לקידום פרויקט חיוני זה. זאת גם הזדמנות טובה לבדוק מחדש את הקונספציה, לפיה ישראל יכולה להגן על עצמה מגבולותיה, הן מפני מדינות והן מפני ארגוני טרור השולטים על שטחים, באמצעות שילוב של הרתעה ומערכת הגנה יעילה.
הימין שולל את הקונספציה הזאת מכל וכל, וטוען שהנסיגה החד-צדדית מלבנון בשנת 2000 היתה כישלון, וכך גם ההתנתקות מעזה ב-2005. נסוגונו מלבנון, כך הטענה, וקיבלנו קטיושות וחטיפת חיילים; נסוגונו מעזה וקיבלנו קסאמים וגראדים. ישראל הצהירה שלאחר הנסיגה, כל ירי של טיל או רקטה עלינו יגרור תגובה מוחצת, ואילו בפועל לא קרה דבר. הטענה נשמעת מאוד משכנעת, ונראה שחלקים גדולים מהציבור הישראלי קונים אותה.
אולם אם נשים בצד את הדמגוגיה, התעמולה והדעות הקדומות, נדמה שבמבט שני, מפוכח יותר, ובמיוחד לאור תוצאות מבצע "עמוד ענן", הקונספציה ולפיה ישראל יכולה להגן על עצמה מגבולותיה בעצם די הוכיחה את עצמה. נכון, זה לקח זמן והרבה למידה ותקופות לא קצרות של ניסוי וטעייה, אבל בסופו של יום - למרות מה שמקובל לחשוב - הקונספציה לא הכזיבה.
בכל הנוגע להשגת שקט ושמירתו, הרי לבד ממבצע סיני ב-1956, מכל מלחמות ישראל מלחמת לבנון השנייה היא שהשיגה לישראל את התוצאות המרשימות ביותר, במחיר (באופן יחסי כמובן) הנמוך ביותר. זה שש שנים וחצי שחיזבאללה לא ירה לא טיל אחד ולא כדור אחד - הגליל פורח והוא אחד האזורים השלווים ביותר במזרח התיכון. בלחץ הפעולה הישראלית נאלץ חיזבאללה להסכים לירידת צבא לבנון דרומה ולהצבת כוח בינלאומי במקום, והוא כבר אינו יושב על הגבול, לפחות לא בצורה גלויה ומתגרה כבעבר. מתברר שההרתעה עובדת גם מול ארגון טרור.
מאז מבצע "עמוד ענן" עברו פחות מחודשיים, ומוקדם להסיק מסקנות. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבגבול הרצועה נוצר מצב חדש, שלא הכרנו בעבר. בדרום שורר שקט מוחלט. לא זו בלבד שלא שוגר לישראל אף טיל או פצמ"ר, אלא שהופסקו כליל הניסיונות לפגוע בכוחות צה"ל שמפטרלים ליד הגדר. אין מטעני צד ואין ירי. וגם בגבול הארוך והבעייתי בסיני שורר בינתיים שקט. לא רק שחמאס אינו יורה, אלא שהוא מצליח - לעת עתה לפחות, ואולי בסיועה של מצרים - לאכוף את מרותו על כל הארגונים האחרים. מתברר שגם כאן ההרתעה עובדת, ובמיוחד כאשר ממשלת ישראל, בחוכמה, הוסיפה לחמאס תמריצים חיוביים בצורה של הקלות, אם לא ביטול למעשה של המצור, לשמירת השקט.
ישראל יודעת להקים גדרות ומכשולים שקשה מאוד לחצותם, מצאנו גם פתרון לניסיונות לעבור מעליהם (באמצעות ירי טילים), וחזקה על המוח היהודי שימצא גם פתרונות לניסיונות לעבור מתחתם. כאשר מצרפים לזה כושר הרתעה מוכח וחזק, הקונספציה של הגנה על המדינה מגבולותיה היא בהחלט בת ביצוע, וכנראה שהיא לא פחות טובה, ואולי הרבה יותר טובה ובוודאי יותר חסכונית, משליטה בטריטוריה.