בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פלישת הדגים הנאים

בין דוכני הירקות והעופות בשוק הירושלמי נפתחו בית קפה איטלקי, מעדנייה אנינה ועכשיו ביסטרו. האם מחנה יהודה בדרך להיהפך למעוז יאפי?

תגובות

הכניסה לרחוב השזיף בשוק מחנה יהודה בירושלים מבלבלת: מצדו האחד אטליז גדול וחנויות פיצוחים כמו בכל שוק המכבד את עצמו. ממול ניצבת, לא לגמרי מתאימה, מרפסת מסוגננת ובה כמה שולחנות, ריח של קפה מצוין עולה מפנים ומכונת קפה גדולה מסגירה שהקפה האיטלקי עם הבריסטה ועוגיות השוקולד הגיע לשוק.

ואם זה לא מספיק, ליד הקפה האיטלקי והלאפות המגולגלות והמוקפדות שנמכרות לצדו בתפקיד "ראפים" בשלל מילויים, יש גם אגף לכלי אפייה ולציוד מטבח. עכשיו מתברר, ש"בית לאופה וגם קפה", שפתח אלי מזרחי לפני יותר משנתיים בלב מחנה יהודה, היה רק סנונית ראשונה. בדיוק מולו נפתחה לא מכבר מעדנייה מצוחצחת ושמה "מאזיתים", ובסמטה הסמוכה פתח מזרחי עצמו את "צחקו" - ביסטרו ים-תיכוני מעודן שמגיש, בלב השוק, מרק גספצ'ו קר עם ברוסקטה וסשימי דגים בכל שעות היום.

סשימי דגים? בשוק מחנה יהודה? אלי מזרחי צוחק כשמצביעים לפניו על הניגודים, ואז הוא מרצין: "אני מעוניין להביא לשוק מחנה יהודה קהל מגוון מבחוץ. להפוך אותו לאתר קניות של אוכל טרי, שיהיה מתחרה הולם לכל מרכז קניות בעיר". אין להקל ראש בדברי מזרחי: הוא יו"ר ועד השוק ומנהל בו עסקים כבר 20 שנה כמעט.

אורבים לשולחן

מזרחי, כיום סב לנכדה, הוא בן למשפחה שמחזיקה בשתי חנויות של פיצוחים ופירות יבשים במחנה יהודה. מבין ארבעה אחים, אחד בחר להתמחות בסיטונאות ויבוא, שניים נשארו בחנות ואילו אלי מזרחי פנה אל המסעדנות. "פתיחת מקום משלי היא חלום ישן", הוא מספר. ב"בית לאופה וגם קפה" יש מעט שולחנות, ובכל רגע נתון יש מי שאורב לשולחן שיתפנה. גם כשמזרחי מארח בשולחן פינתי אחד, הוא סובל מפניות קצרות רוח של אורחים שרוצים שולחן ויהי מה.

"במשך שנים רציתי לפתוח מקום, שייראה בדיוק ככה", הוא מסביר. "הלכתי לתערוכות מזון, אכלתי באין-סוף מסעדות ולמדתי לבד, וזו התוצאה". "בית לאופה וגם קפה" הוא כנראה מקום שיכול להתקיים רק בירושלים: תפריט רב פריטים וטעים מאוד, מלצרים שנראים כאילו הם ממלצרים ביום הפנוי מבצלאל, וקהל מגוון ובו ירושלמיות ותיקות שעושות קניות של יום חמישי, לצד מי שמבקשים, אם אפשר, לשמור על המקום בסוד.

בחנות לציוד המטבח שבכניסה מוכר מזרחי סירים של "לה קרוסה" בהנחה, שוקולד לקונדיטורים (של "ולרונה"), סכינים, תבניות סיליקון. בייעוץ עזרו לו שתי בנותיו, מורן ויערה. מורן, בת 28, למדה קונדיטאות בפאריס, "ושתיהן נתנו לי את הדחיפה", לדבריו.

ברי ושאמברי ביבוא אישי

לפני ארבעה חודשים הצטרף לחזונו של מזרחי גם איציק סנאנס, שפתח ממול את המעדנייה "מאזיתים". הוא איש היי-טק לשעבר שמאס בשטיחים ואורות הניאון, וביום אחד החליט על שינוי. "יש לי קרוב משפחה שיש לו מעדנייה ברחוב שמאי. התחלתי לעבוד אצלו והתאהבתי בתחום. קניתי את מעדניית 'אבו דאוד' בשוק ולפני ארבעה חודשים עברתי לכאן".

ב"מאזיתים" מציע סנאנס גבינות ממחלבות הבוטיק "הנוקד", "עין כמונים", "המאירי" בצפת, "ברקנית", "משק יעקובס" ועוד. הוא גם מוכר גבינות ברי ושאמברי ביבוא אישי, יינות בוטיק מכל הסוגים ואת "הלחם של תומר", אופה ירושלמי צעיר בעל מאפיית בוטיק בתלפיות.

"אני זהיר מאוד במחירים", אומר סנאנס. "אני רוצה להביא קהל צעיר וחדש לשוק, ולא אכפת לי לשמור על מתח רווחים נמוך כדי להנחיל את המודעות למוצרים".

והקהל? "מצטבר לו. אני אופטימי".

"השוק היה בתקופה לא טובה", מצטרף מזרחי. "זה לא רק הפיגועים, אלא המשיכה למקומות הנוחים, הממוזגים, עם ה'פאסט פוד', שאמהות לוקחות לשם את ילדיהן ומסתפקות בזה", הוא אומר, כמו אינו מסוגל אף להגות את השם המפורש המוקצה: "קניון". "אני רוצה להביא לפה אנשים חדשים. יש גם תל-אביבים שיודעים שנחמד לבלות בירושלים", ממשיך מזרחי בלהט: "מקבלים כאן יחס, חמימות שקשה לי למצוא בתל אביב".

אולי יבואו פוליטיקאים חדשים

לפני שבעה חודשים פתח מזרחי גם את מסעדת "צחקו", במרחק סמטה אחת מ"בית לאופה וגם קפה", במתחם המכונה שוק העיראקים. "בתי מורן הפעילה מסעדה בגליל במצפה אבירים, עם חבר. את המסעדה היא סגרה בינתיים, אבל ראיתי את הכישרון שלה. בית הקפה היה כבר די רווי ואז חיפשנו מקום למסעדה. אחרי שחיפשנו בכל מיני מקומות אחרים, חבר אמר לי: 'המעוז שלך זה השוק, למה אתה הולך רחוק?' ופתחנו את 'צחקו'". "צחקו" קרויה על שם אביו של מזרחי, יצחק, "שלימד אותי לבשל מצוין". את התפריט הרכיבו מזרחי ובתו, והצוות מונה שבעה עובדים.

ב"צחקו" מוצעים, לצד סשימי דגי ים, גם "המבורגר צחקו" מאנטרקוט מיושן, עם תפוחי אדמה, רביולי ארטישוק, סינטה ועוד. "הקו הוא פשוט, עם נגיעות צרפתיות ואיטלקיות", אומר מזרחי. "זה ביסטרו שנמצא בלב השוק, והמנות המיוחדות נקבעות בכל יום לפי הדגים, הירקות, הפירות והבשר שיש בשוק", אומר מזרחי. המסעדה פתוחה גם בשעות הערב, (מ-12 בצהריים ועד חצות) ובית הקפה הסמוך סגור בערבים, "כי אני מעוניין רק במקום אחד של חיי לילה".

האם שוק מחנה יהודה בדרך להיהפך למעוז יאפי? תלוי את מי שואלים. מזרחי דווקא בעד, גם אם הוא מקלקל לפוליטיקאים את "מרכז העממיות" לכאורה, האחרון שנותר. "גם ככה יש המון פוליטיקאים שלא רוצים לבוא לפה, כל אחד מסיבותיו. יש מי שמפחדים שיינגפו פה, ויש כאלה שמניחים שאין פה קהל שלהם. אולי עכשיו תהיה להם טעות".



"בית לאופה וגם קפה". הסנונית הראשונה


איציק סנאנס ב"מאזיתים": "אני רוצה להביא קהל צעיר וחדש לשוק"



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו