בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לימונית ולואיזה נגד סרטן

מחקר: החומר המעניק את הארומה לצמחים האלה גורם לתאי הסרטן "להתאבד"

5תגובות

מחקר חדש מגלה כי החומר המעניק את הארומה של טעם הלימון בעשבי תבלין כגון עשב לימון (הקרוי בלשון העם לימונית), לואיזה ומליסה, הקרוי ציטראל (Citral), הורג תאים סרטניים במבחנה ואינו פוגע בתאים נורמליים. את המחקר עשתה קבוצת חוקרים בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, בראשות ד"ר רבקה אופיר ופרופ' יעקב וינשטין, וד"ר נתיב דודאי מהמחלקה לצמחים ארומטיים במרכז נוה יער.

החוקרים מצאו שהציטראל גורם לתאי הסרטן "להתאבד" במנגנון הנקרא מוות תאי מתוכנן. ריכוז הציטראל הדרוש להרג התאים הסרטניים הוא נמוך, ונמצא במשקה שהוסף לו גרם אחדבלבד של עשב לימון. מחקר זה עשוי להסביר חלק מהסגולות הרפואיות המיוחסות לצמחי תבלין אלו ברפואה העממית.

כדי לבדוק את השפעת הציטראל על תאים סרטניים, הוסיפו אותו החוקרים לתאים סרטניים ותאים נורמליים שגדלו בתרבית בתוך מבחנות. החומר הוסף בריכוז הדומה לזה הנמצא בכוס תה רגיל, שאפשר להכינו באופן הבא: חליטת גרם אחד של עשב לימון בכוס מים חמים. כאמור, נמצא שהציטראל הורג תאים סרטניים במבחנה ולא פוגע בתאים נורמליים.

ממצאי המחקר מלמדים כי הציטראל מפעיל בתוך התא הסרטני מנגנון של הרס עצמי, שגורם לתא לפרק את הכרומוזומים הנמצאים בגרעינו ולמוות של התא. "בכל תא בגופנו", מסביר פרופ' וינשטין, "יש תוכנית גנטית של מוות עצמי. כאשר תוכנית זו משתבשת, התאים מתחלקים ללא בקרה ונהפכים לתאים סרטניים. מנגנון זה מופעל בדרך כלל כאשר תא נורמלי מגלה שמערכות הבקרה שלו אינן מתפקדות כראוי, למשל כאשר התא מזהה תקלה בהכפלת החומר הגנטי שנמצא בגרעין".

לשאלה האם החומר נותר פעיל גם בחליטות תה ובתיונים הנמכרים לציבור כיום עונה פרופ' וינשטין: "כמויות החומר בתיונים המוכרים לנו הן קטנות מאוד. החומר נמצא בריכוז גבוה בעשב לימון ובלואיזה; אם החליטה נעשית מצמחים אלו, ריכוזו במשקה יהיה גבוה".

עוד מדגיש פרופ' וינשטין, כי בשלב זה הניסיונות שנעשו הם במבחנה בלבד: "אין אנו יודעים אם הוא פעיל כנגד רקמות סרטניות בגוף. ניסיונות בנושא זה נעשים עכשיו".

מבשלים בריאות סורבה הדרים בתה ירוק מאת יעל אוורבוך

אחרי ארוחות החגים הכבדות והעשירות מוגש הפעם קינוח מרענן דל בקלוריות ועשיר בנוגדי חמצון. התה הירוק שמקורו בסין עשיר במולקולות צמחיות כמו פוליפנולים וקטכינים ובנוגדי חמצון, ויש מחקרים המראים שצריכתו עשויה להועיל לבריאות.

חומרים:

2 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ 3/4 כוס מים 1 שקית תה ירוק 1 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי 1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי 1/2 כוס מים 1/4 כוס דבש עלי נענע לקישוט

אופן ההכנה:

1. להוסיף את הג'ינג'ר למים ולהביא לרתיחה. לכבות, להוסיף את שקית התה ולחכות כ-3-2 דקות. לסנן היטב.

2. להעביר לקערת פלסטיק ולהכניס למקפיא ל-30 דקות.

3. לערבב היטב את המיצים, המים והדבש, להקפיא כ-4-3 שעות.

4. את התערובות החצי קפואות יש לשבור, בתחילה בכף עץ ואחר כך במעבד מזון חשמלי, עד למרקם של קרח גרוס.

5. להחזיר למקפיא עד להגשה.

6. להגיש מעוטר בעלי נענע.

הכותבת היא תזונאית, הדיאטנית הראשית של שטראוס-מחלבות




תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו