התוספת המתוקה: איך סימון סוכרים יכול לקדם תזונה בריאה? - בריאות - הארץ

התוספת המתוקה: איך סימון סוכרים יכול לקדם תזונה בריאה?

ועדה במשרד הבריאות דנה בימים אלה בסימון הסוכרים על אריזות המזונות. מחקר חדש מצביע על הצורך בהבחנה בין פחמימות מורכבות לסוכר המוסף למזון

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

אוכלוסיית העולם משמינה, ובכך אין חדש, אבל לפי מחקר שנערך במשך 27 שנים באוניברסיטת מיניאפוליס שבמינסוטה בארצות הברית, ייתכן שהסיבה העיקרית לכך היא צריכה מופרזת של סוכר. מדובר בסוכר סמוי, שרובנו כלל איננו מודעים לצריכתו, מפני שחלק ניכר ממנו מוסף למזונות שונים. סוכר מוסף לא רק כדי להמתיק מזון, אלא גם כדי להעניק לו צבע, למשל באמצעות סוכר חום או דבש.

סוגי סוכר נוספים שנמצאים בשימוש נרחב הם סוכר לבן, רכז מיצי פירות, מאלט (עמילן שעורה), מולסה (סירופ שמעובד מסוכר) וכמה ממתיקים, שהם צורות כימיות שונות של סוכר, המכונים דקסטרוז, פרוקטוז, גלוקוז ומלטוז.

אלה אמנם מופיעים ברשימת המרכיבים של המזונות, אבל אין דרך לדעת מה מהם נמצא במזון המקורי באופן טבעי - פרוקטוז מצוי בפרי, לקטוז הוא סוכר החלב - ומהם הסוכרים שהוספו כדי להמתיק את המזון או להשחים אותו. עד כה גם אין תקנה שמחייבת יצרנים לציין את כמות הסוכר המוסף ולהבחין בינו לבין פחמימות אחרות במוצר, כמו פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים, החיוניים לתזונה בריאה.

החוקרים מאוניברסיטת מיניאפוליס מצאו התאמה בין עלייה בצריכת הסוכר המוסף בתקופת המחקר לבין עלייה במדד מסת הגוף (BMI) של גברים ונשים בגילאי 25-74. המחקר נערך באמצעות רישום של תזונת המשתתפים, שגם מילאו שאלונים שהתייחסו לנתונים כמו משקל, גובה ועוד. הרישום נערך בשש תקופות שונות, החל בשנים 1980-1982.

לפי השאלון האחרון, שנערך בשנים 2007-2009, גברים צרכו קלוריות שמקורן בסוכר מוסף בכמות גבוהה ב-37.8% מהכמות שתועדה בתחילת שנות השמונים. בקרב נשים נצפתה עלייה מתונה יותר. המחקר הוצג במארס בכנס של איגוד הלב האמריקאי (American Heart Association).

סימון מפורש

איגוד הלב האמריקאי קבע כבר לפני שנתיים כי צריכה מופרזת של סוכר מעלה את הסיכון להשמנת יתר ולסוכרת - גורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. "סוכר נספג מהר בדם ויוצר עומס על המערכת שמאזנת את רמות הסוכר בדם. התוצאה: הפרשה מוגברת של אינסולין, העלולה לגרום לעמידות לאינסולין", מסבירה ד"ר טלי סיני, דיאטנית קלינית ויו"ר עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, "עתיד". לדבריה, "אין ספק שצריכת סוכר מוסף קשורה להשמנה ולתחלואה שנלווית לה - מחלות לב וכלי דם, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות שיניים".

לפני כשנה הובילה עמותת "עתיד", ביחד עם איגוד רופאי הילדים וח"כ אורי אורבך מסיעת הבית היהודי, מהלך לגיבוש הצעת חוק שנועדה לחייב את יצרני המזון לסמן את הסוכרים במזון, כולל הסוכר המוסף. החוק עבר בכנסת וכעת ממתינים לסיום עבודתה של הוועדה לסימון תזונתי בשירות המזון הארצי, המעדכנת את נוסח תקנות בריאות הציבור בנושא.

חוק סימון מוצרי מזון, שנכנס לתוקפו בשנת 1993, מחייב לסמן את הערך הקלורי של כל מוצר מזון וכן את תכולת השומנים, הפחמימות והנתרן שבו, בגרמים או במיליגרמים. בכל הנוגע לפחמימות הסימון בעייתי, משום שאי אפשר להבחין בין פחמימות "טובות" לבין סוכר שהוסף למזון.

ההמלצה המקובלת היא שפחמימות יהוו עד 60% מצריכת הקלוריות היומית. לפי עמדת האיגוד האמריקאי לקרדיולוגיה, יש להגביל את צריכת הסוכר המוסף למאה קלוריות ביום לנשים - כ-25 גרם (חמש כפיות) ו-150 קלוריות לגברים - כ-37.5 גרם סוכר (7.5 כפיות). אולם בתנאים הנוכחיים, ספק אם אפשר לדעת את כמות הסוכר המוסף שאדם ממוצע צורך.

"פחמימות מורכבות הן מרכיב מרכזי בתזונה ומקור עיקרי לאנרגיה, אבל יש להבדילן מסוכרים פשוטים שמוספים למזון, שהם קלוריות ריקות נטולות רכיבים תזונתיים חיוניים", מדגישה סיני. "לדגני בוקר, למשל, מוסיפים כמויות לא מבוטלות של סוכר, וצריך שזה יהיה כתוב על האריזה".

צריכה מושכלת

לדברי סיני, "חשוב שסימון הסוכרים יקדם תזונה בריאה, ולא ירתיע את הציבור מלצרוך מוצרי מזון חיוניים המכילים סוכר באופן טבעי, כמו לקטוז במוצרי חלב. חשוב שתיכלל החובה לסמן סוכר מוסף באופן בולט, ואת סוגי הסוכר שהמוצר מכיל. סוכר הוא אחד המזונות שגורמים לנו הנאה, אבל צריך לדעת להפחית את השימוש בו למינימום ולאכול ממנו בצורה מושכלת ומוגבלת".

ח"כ אורבך, יוזם החוק, אומר: "הציבור כיום חשוף לשטף של מידע פרסומי, שיווקי ופתייני, שרובו לא רלוונטי, ואילו את המידע החשוב ביותר על טיב המוצר והרכבו הוא לא מקבל". לדבריו, "סימון המוצרים הוא חלק ממגמה עולמית של מודעות לבריאות והחוק נועד לאפשר לצרכנים שקיפות מלאה. בעיני זוהי זכות בסיסית".

ממשרד הבריאות נמסר: "בעקבות תיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (נוסח חדש), תשמ"ג, 1983, החל המשרד בעבודה המקצועית הכרוכה בעדכון ההוראות שבתקנות. ההוראות החדשות תוטמענה בתקנות בריאות הציבור 1993, המחייבות סימון תזונתי על מזון ארוז מראש. לאחר השלמת שלבי הניסוח המקצועי, תחול החובה לסימון הסוכרים במסגרת הסימון התזונתי, ומכאן גם תחל אכיפתן. הוועדה שהתמנתה לנושא מבקשת לטפל בנושא סימון הסוכרים כחלק מעדכון סעיף הפחמימות (כגון: סיבים, רב כוהליים וכו') ולשם כך נדרש המשך עבודה של חודשים ספורים".

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ