אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מבחר מיינות סופר טוסקן בישראל

ניסיון לערבב זני יין צרפתיים עם איטלקיים, בניגוד לכל נורמה מקובלת בטוסקנה, הוליד את יינות סופר טוסקן. מבחר מהם הגיע גם לישראל

תגובות

חבל טוסקנה באיטליה מעלה מיד על הדעת יינות כמו קיאנטי וברונלו די מונטלצ'ינו, אך לאוזני מעטים הגיע שמעם של היינות המכונים סופר טוסקן (Super Tuscan) שהם מובילי המהפכה בתעשיית היין בקיאנטי. זרעי המהפכה הזו נזרעו כבר בשנות ה-40, כשהמרקיז מריו אינצ'יזה דלה רוקטה החל לטעת גפנים של קברנה סוביניון, שמוצאן משאטו לאפיט בבורדו, בחווה שלו ליד הכפר בולגרי ברצועת החוף של טוסקנה. בהמשך החל לייצר בלנד של קברנה סוביניון וקברנה פרנק ביקב שלו, טנוטה סאן גואידו. היה זה מעשה שחורג מכל נורמה בטוסקנה, שבה זני יין צרפתיים לא היו חלק מהבלנד המסורתי. הוא עשה ניסיונות שונים, כולל נטיעות בגבהים שונים, ויישון היין בחביות צרפתיות של 225 ליטר, עד שהגיע לתוצאה שהשביעה את רצונו.

היין נועד לצריכה אישית, אך בשנות ה-60 נותרו במרתפו כמה בקבוקים. אורחיו שטעמו מהיין התפעלו ממנו, ואחד מהם, בן משפחתו, יצרן היינות הידוע פיירו אנטינורי, הציע לשווק את הסאסקאיה, זה היה שמו של היין, והוא יצא לחנויות בשנת 1968. שנה זו מסמנת את המהפך במעמדם של יינות אזור קיאנטי, שכן עד אז רוב יינות קיאנטי היו יינות ירודים שנעשו מבלנד של סנג'ובזה וזנים לבנים. הסאסקאיה התקבל בעין יפה, ואף כי סווג כיין שולחני, הקטגוריה הנמוכה ביותר של יינות איטלקיים, הוא זכה עד מהרה למעריצים רבים.

אנטינורי, שהבחין בפוטנציאל הטמון בחריגה מהבלנד המסורתי, החל גם הוא לערוך ניסויים בבלנדים חריגים, ושלוש שנים לאחר מכן יצא עם יין משלו על טהרת ענבי סנג'ובזה, שנקרא טיניאנלו, שיושן אף הוא בחביות אלון צרפתיות. גם זו היתה חריגה מהנורמה, שכן לפי חוקי היין באיטליה יין באזור קיאנטי אמור היה להכיל עד 70% של סנג'ובזה ולא יותר מכך. הטיניאנלו, שיצא למדפים ב-1971, נחשב לסופר טוסקני הראשון ולמרות שסווג גם הוא כיין שולחני - זכה מיד למחמאות ונמכר יפה. כמה שנים לאחר מכן הוסיף אנטינורי לענבי הסנג'ובזה 20% קברנה סוביניון, וזהו הבלנד הקבוע שלו ליין זה מאז ועד היום, לעתים בתוספת כמות קטנה של קברנה פרנק.

בעקבות אנטינורי החלו יצרני יין אחרים בטוסקנה (ומאוחר יותר גם בפיימונטה וונטו) לפתח בלנדים של יינות המבוססים על זנים צרפתיים. בתגובה שינו השלטונות את החוק, ומ-1992 יינות סופר טוסקן שוב אינם מסווגים כיינות שולחניים פשוטים, ויש להם סיווג מיוחד משלהם. כיום, יינות כמו סאסקאיה, אורנלאיה, טיניאנלו, סולאיה, מאסטו, וסופר טוסקן נוספים, נודעים בעולם כולו בזכות איכותם ונמכרים במחירים גבוהים בהרבה מיינות קיאנטי מסורתיים. מחיר ממוצע של בקבוק סופר טוסקן עומד על 100 עד 150 דולרים לבקבוק, אך מחירם של בקבוקים משנות בציר ותיקות עשוי להגיע גם לכמה מאות דולרים.

יקב איזולה אילנה בטוסקנה. היינות שנחשבו בתחילה כיינות שולחניים פשוטים זכו לסיווג משלהם ולמחירים גבוהים

ובכל זאת, יש לנהוג בזהירות מסוימת במונח "סופר טוסקן", שכן יצרנים לא מעטים מנצלים אותו כדי לשווק יינות בינוניים בסגנון בינלאומי ולדרוש מחירים גבוהים. במקרים רבים התואר סופר טוסקן אינו אלא גימיק שיווקי, ועל כן כשבאים לקנות יין איטלקי בקטגוריה זאת יש לבדוק היטב מיהו היצרן. להלן סקירות של כמה ממיטב הסופר טוסקן הזמינים בישראל.

• 2005 ,Tenuta San Guido, Sassicaia, Tuscany: יין שמקבל בדרך כלל ציון 95 ומעלה, אך שנה זו מפתיעה באיכותה. הוא מורכב ברובו מקברנה סוביניון בתוספת מעט קברנה פרנק, צבעו נופך כהה מהרגיל, וגם גופו מלא מהרגיל והוא מפגין ריכוז יוצא דופן. בהיפתחו נחשפים ניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות ופטל שחור על רגע עשבי תיבול מתקתקים, ובהמשך מורגשים רמזים לטבק ולשוקולד לבן. בגימור הארוך מאוד עולה רמז לריבת פטל מתובלת בפלפל שחור. נגיש עכשיו אך במיטבו ב-2015-2035 ואולי אף מעבר לזה. 750 שקלים. ציון: 98.

• 2007 ,Tenuta dell' Ornellaia, Ornellaia, Tuscany: יין שצבעו נופך כהה כמעט אטום, בעל גוף מלא וטאנינים מוצקים שרק עתה מתחילים לשקוע, אך כבר בשלב זה הוא חושף רמזים נדיבים של פטל שחור, דומדמניות שחורות ושוקולד כהה בתקיפה הראשונה, ובעקבותיהם מופיעים רמזים לקליפות הדרים, וכן וניל ותבלינים אקזוטיים, המשקפים את השפעת העץ מהחביות שבהן התיישן. נגיש ומהנה עכשיו, אך אם תיתנו לו זמן הוא יחשוף את האלגנטיות האמיתית שלו. אמנם הוא עומד בצלו של בציר 2006, שהענקתי לו ציון של 100 נקודות, אך בציון 98 גם הוא אינו קוטל קנים. במיטבו ב-2030-2013 ואולי אף מעבר לזה. 900 שקל. ציון: 98.

• 2007 ,Tenuta dell' Ornellaia, Le Volte, Tuscany: יין שצבעו נופך עמוק עם השתקפויות בכתום ובסגול, בעל גוף מלא וטאנינים רכים, וכן רמזים עדינים לאלון מתובל, המשולבים יפה כבר בשלב מוקדם זה של התפתחותו. בהיפתחו חושף קשת עשירה של ניחוחות וטעמים, ובהם פטל בר, דומדמניות שחורות ושזיפים סגולים, בתמיכה נאה של רמזים לשוקולד ולדובדבני מרשינו. נחמד עכשיו, אך אל תהססו ליישנו עד 2018. 425 שקלים. ציון: 90.

• 2004 ,Antinori, Solaia, Tuscany: מעולה לא פחות מקודמיו מ-1997 ומ-2003. יין אינטנסיבי ומרוכז, בעל גוף מלא וטאנינים לעיסים שמצפים את הפה בעדינות, ונוכחות קלה של אלון מתובל. בהיפתחו בכוס הוא חושף רובד אחר רובד של רמזים לדומדמניות שחורות, דובדבנים שחורים, גרגרי יער ופרחים. מאמצע החך ואילך חפשו רמזים לפירות יבשים מסוכרים, ובגימור הארוך והנדיב תחושו שהטאנינים מתגברים. שתו מעכשיו עד 2022 ואולי אף מעבר לזה. 1,280 שקלים. ציון: 96.

•,Antinori, Guado Al Tasso, Bolgheri Superiore Riserva, Tuscany, 2005: יין בעל גוף מלא וטאנינים לעיסים אך עדינים, המתפוגגים וחושפים גרגרי יער מתובלים אדומים ושחורים, דומדמניות ועשבי תיבול ים-תיכוניים. בלנד ארוך ונדיב המכיל קברנה סוביניון, מרלו וסירה. שתו מעכשיו עד 2018. 425 שקלים. ציון: 94.

• 2005 ,Antinori, Tignanello,Tuscany: בלנד המורכב מסנג'ובזה, קברנה סוביניון וקברנה פרנק, המפגין גוף מלא וטאנינים מלטפים בתוספת רמז קלוש ומצודד של עץ מתובל. בהיפתחו חושף קשת נדיבה של פירות יער אדומים ושחורים, קאסיס ושוקולד מצופה מנתה. מצוין עכשיו אך במיטבו רק מתחילת 2012 ואילך, ואז יהיה אפשר ליישנו ללא חשש עד 2018. 400 שקלים. ציון: 93.

• 2006 ,Antinori, Tignanello, Tuscany: כתמיד זהו בלנד בעל גוף מלא המכיל סנג'ובזה, קברנה סוביניון וקברנה פרנק. מרוכז ובשלב זה כמעט אינטנסיבי. בתקיפה הראשונה עולה נוכחות של קפה קלוי ואלון מתקתק, לצד טאנינים שעדיין מוצקים אך הולכים ושוקעים יפה. בעקבותיהם עולים רמזים לפטל שחור ודומדמניות אדומות, ועל הכל נסוך רובד עליון של אדמה תחוחה ועשבי תיבול ים-תיכוניים. כל אלה מוליכים לגימור ארוך, אלגנטי וממלא פה. במיטבו ב-2013-2023. 400 שקלים. ציון: 93.

• 1995 ,Isole e Olena, Cepparello, Tuscany: יין שהגיע לפרקו ומקיים יפה את ההבטחה שהיתה גלומה בו בצעירותו. צבעו נופך כהה נוטה לארגמן, גופו מלא והטאנינים שלו רכים ומלטפים, ומפנים את מקומם בנועם לגרגרי יער, פטל ודומדמניות אדומות, בתמיכה נאה של רמזים לשוקולד חלב בציפוי מנתה. יוצא דופן באורכו. שתו מעכשיו עד 2015. 330 שקלים. ציון: 92.

• 2000 ,Castello de Rampolla, Toscana d'Alceo, Tuscany: יין שצבעו נופך כהה, שעתה, בשנתו העשירית, חושף טאנינים משולבים יפה עם העץ והפירות. כצפוי זהו יין שרירי ובעל גוף מלא, עם ניחוחות וטעמים של דומדמניות אדומות ופטל, ומאמצע החך ואילך גם רמזים לדובדבני מרשינו מצופי שוקולד. שתו מעכשיו עד 2015. 395 שקלים. ציון: 93.

*#