שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

קברנה פרנק: מעמק הלואר להרי ירושלים

כמה מהייננים המקומיים הטובים ביותר מייצרים כיום יינות קברנה פרנק. אילו מהם כדאי לטעום

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
דניאל רוגוב

כל חובב יין יודע מהו קברנה סוביניון, הזן האחראי לרבים מהיינות האדומים הידועים והטובים בעולם. קברנה פרנק, שאינו פחות אצילי, הוא זן פחות מוכר, אולי גם כי הוא משמש ברוב המקרים תוספת לזן הראשי. בבורדו ובקליפורניה, לדוגמה, רבים מהיינות הטובים ביותר מופקים מקברנה סוביניון שאותו מערבבים עם כמויות קטנות של קברנה פרנק ומרלו. בישראל אפשר למצוא קברנה פרנק ברבים מהיינות הטובים ביותר של יקבי רמת הגולן, כרמל, מרגלית וקסטל.

יין זני מקברנה פרנק הופק עד לא מכבר בעיקר באזור שינון שבעמק הלואר בצרפת. בעשור האחרון החלו להתנסות בייצור יינות קברנה פרנק גם בישראל, וכיום כמה מהייננים המקומיים הטובים ביותר מייצרים יינות כאלה - דבר שמחייב אותנו להתוודע לזן הזה.

נקודת פתיחה טובה להיכרות עם זן זה עשויה להיות ההכרה בכך שב-1997 התגלה שקברנה פרנק הוא אחד מאבותיו של הקברנה סוביניון. הדבר התרחש ככל הנראה במאה ה-17, כשבטעות נוצרה הכלאה בין קברנה פרנק לסוביניון בלאן. אף שיש בכך להסביר כמה מקווי הדמיון בין שני ענבי הקברנה, בכל זאת יש הבדלים מובהקים בין השניים.

משניהם, קברנה פרנק (המוכר גם בשם בושה) בדרך כלל בהיר יותר בצבעו ופחות טאני מאשר צאצאו ולפיכך היין המופק ממנו חלק ונגיש יותר גם בשלב מוקדם יחסית להתפתחותו. בנוסף לכך, אף ששני זני הקברנה נוטים להפגין ניחוחות וטעמים של דומדמניות שחורות ופטל שחור, הרי קברנה פרנק הוא יין ניחוחי יותר, ובמקרים רבים מתאפיין ברמזים לסיגליות, גרפיט וכן למה שרבים מכנים "רמז ירוק", כלומר תערובת של עלים טריים ומיובשים, פלפלים ירוקים, סבך שיחים, עשבי תיבול טריים וטבק.

יין זני מקברנה פרנק יוצר לראשונה בישראל מבציר 2000 ביקב מרגלית. היינן אסף מרגלית, שהתאהב בזן בשהותו בקליפורניה, כתב שיינות קברנה פרנק הישראליים אף עולים באיכותם על מקביליהם בעולם, שכן בזכות השמש הישראלית הנדיבה הם רכים, עשירים ופירותיים יותר.

עם זאת, קברנה פרנק אינו מתאים לכל האזורים בישראל. ויקטור שיינפלד, היינן הראשי של יקב רמת הגולן, סבור שבגולן ובגליל ענב זה מתאים רק כסוכן ערבוב בבלנדים אדומים בסגנון בורדו. לדבריו, הקברנה פרנק לא יפגין עומק ורוחב שענבים אחרים עשויים להשיג בחבלי ארץ אלה.

לעומת זאת, לזן הזה יש כנראה עתיד מבטיח בהרי ירושלים ובעמק האלה. הייננים גלעד פלם מיקב פלם וגיל שצברג מיקב רקנאטי מעידים כי באזורים אלה גפנים של קברנה פרנק הן חסונות מאוד ומתפתחות יפה. שצברג גם משקף את תחושתם של רבים, ואני בתוכם, באומרו שקברנה פרנק הוא טעם שיש להתרגל אליו; יש מי שאוהב את "הרמז הירוק" שמתלווה לאישיות של הזן הזה, ויש מי שנרתע ממנו.

להלן רשמי ממיטב יינות קברנה פרנק המיוצרים בישראל. התאמה בין אוכל לבין קברנה פרנק היא עניין גמיש, מאחר שהיינות מתאימים למבחר רחב של מאכלים. קברנה פרנק הולם מאוד מנות בשר כגון צלעות טלה, אומצות בקר, צלי בשר כמו בף בורגיניון ועופות ציד כגון פסיונים ושלווים. הוא טוב גם לצד דגים בשרניים כמו לוקוס, פיצות ומנות פסטה כגון לזניה אל פורנו (לזניה אפויה).

• מרגלית, קברנה פרנק, 2008: כמו רוב יינות היקב, גם יין זה התיישן בחביות אלון במשך 12 חודשים וחושף עתה צבע אודם כהה ובוהק. גופו מלא, הוא ארומטי מאוד, עשיר וקטיפתי, מלא וגדוש בנוכחות של שזיפים, אוכמניות, דובדבנים ותבלינים אקזוטיים על רקע של טאנינים רכים וחושף רמז מענג של סבך שיחים. היין מעורבב ב-7% קברנה סוביניון ויהיה נגיש מוקדם אך אפשר ליישנו יפה. במיטבו ב-2011-2018. 200 שקלים. ציון: 94.

• פלטר, קברנה פרנק, 2007: Selection-T, בצבע נופך כהה ועם גוף בינוני עד מלא, זהו יין שהתיישן במשך 14 חודשים בחביות אלון צרפתי וניכרת בו נוכחות נדיבה אך לא משתלטת של עץ אלון וטאנינים לעיסים ומוצקים הזקוקים לזמן כדי לשקוע. ניחוחות וטעמים של אוכמניות, פטל ועשבי תיבול טריים, וברקע רמז פרחוני מצודד. ארוך ונדיב, עם גימור שנוטה למתיקות. במיטבו ב-2011-2014. 185 שקלים. ציון: 92.

• רקנאטי, קברנה פרנק, רזרב, 2006: יין שהטאנינים המוצקים שלו כבר שקעו יפה, צבעו נופך בינוני-כהה, הוא בעל גוף מלא, ו-14 החודשים שבילה בחביות אלון ניכרים בנוכחות בולטת אך לא מעיקה של ארז מתוק. טעמם של גרגרי יער כהים, דובדבנים שחורים ושזיפים מודגש בעזרת רמזים לטבק, פלפלים ושוקולד מריר, שכולם מתמשכים בנועם בגימור. שתו מעכשיו עד 2012. 95 שקלים. ציון: 91. כשר.

• שאטו גולן, רויאל רזרב, קברנה פרנק, 2007: מזכיר את יינות השינון מעמק הלואר בצרפת. יין חלק וקטיפתי שניחן בשפע טאנינים, אך אלה רכים ומצפים את הפה בעדינות. בהיפתחו עולים רמזים לדובדבנים שחורים, דומדמניות, אוכמניות וטבק. כשהיין יתפתח, חפשו בו רמזים לזיתים ירוקים ולאברש עצי, שממנו מייצרים מקטרות. שתו מעכשיו עד 2013. 185 שקלים. ציון: 91.

• פסגות, קברנה פרנק, 2008: נאמן מאוד לזן ומציע קשת מורכבת ואלגנטית של טעמים וניחוחות המורכבת מדובדבנים שחורים ושזיפים סגולים, בתמיכה נאה של עץ ארז, מינרלים ואספלט. מאמצע החך ואילך עולים רמזים לטבק ולמרווה. גמיש וארוך. שתו מעכשיו ועד 2015. 110 שקלים. ציון: 91. כשר.

• ויתקין, קברנה פרנק, 2006: בלנד בשל ומצוחצח המכיל 86% קברנה פרנק ו-14% פטי ורדו. התיישן בחביות אלון צרפתיות חדשות במשך 15 חודשים ומפגין רמזים עדינים ומתקתקים של עץ ארז לצד טאנינים רכים המשתלבים יפה. ניחוחות וטעמים של דומדמניות ודובדבנים שחורים מפנים את מקומם לרמזים של לחם לבן קלוי, תאנים וטבק. בגימור הארוך והממלא פה צצים רמזים לפרחים ולמוקה. שתו מעכשיו עד 2013. 120 שקלים. ציון: 91.

• כרמל, קברנה פרנק, הסדרה האזורית, גליל עליון, 2007: מיוצר מענבים מכרמי נטועה ועלמה שבגליל העליון והתפתח במשך עשרה חודשים בחביות אלון, חלקן חדשות וחלקן משומשות. מעורבב עם 8% פטי ורדו ו-7% מלבק. ליין גוף בינוני עד מלא, צבעו נופך עמוק והוא חושף טאנינים רכים ועץ אלון מתובל המשתלבים יפה עם פירות אדומים, וניל ורמז של תיבת סיגרים. שתו מעכשיו עד 2012. 60 שקלים. ציון: 90. כשר.

• יקבי עמק האלה, קברנה פרנק, 2007: מעורבב עם קברנה סוביניון ומרלו בשיעור 5% כל אחד. צבעו ארגמן כהה, גופו בינוני עד מלא והוא ניחן בטאנינים מלטפים. בהיפתחו עולה רמז מובהק לצמחים, רמז אופייני לקברנה פרנק שבהמשך מפנה מקום לטעמי דובדבנים, פטל שחור, ליקוריץ וכן קליפת הדרים בגימור הארוך והנדיב. שתו מעכשיו עד 2013. 120 שקלים. ציון: 90. כשר.

• גבעות, קברנה פרנק, גופנה רזרב, 2007: היין הטוב ביותר מהיקב עד כה. בעל גוף בינוני עד מלא, נפתח ברמזים לאדמה תחוחה ולרקבובית, ובהמשך עולים גרגרי יער שחורים וכחולים לצד עץ אלון מתובל וקלוי. הטאנינים עדיין מוצקים, אך המבנה והאיזון מבשרים טובות ליין שהוא שרירי ואלגנטי בעת ובעונה אחת. שתו מעכשיו עד 2012. 90 שקלים. ציון: 90. כשר.

• תניא, קברנה פרנק, הלל, 2006: על טהרת ענבי קברנה פרנק, היין התפתח בחביות אלון במשך 14 חודשים. צבעו נופך כהה מאוד, גופו בינוני עד מלא והוא ניחן בטאנינים רכים. בתקיפה הראשונה עולים רמזים לשזיפים, זפת ושוקולד מריר, ואלה נפתחים וחושפים טעמים וניחוחות של דומדמניות שחורות ואספרסו, כשמעל הכל מרחף רובד של פלפל שחור. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2012. 90 שקלים. ציון: 90. כשר.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ