לא רק להיפסטרים: אלו בתי הקפה המומלצים כרגע בברלין

בתי קפה עדכניים נפתחים בברלין כמו לאטה אחרי הגשם, אז איפה תמצאו מקומות שמיישרים קו עם מהפכת הגל השלישי של הקפה? איפה תשתו אותו בסגנון תוניסאי? ומהו המקום הסודי לארוחות מפתיעות?

BEN RAHIM שרון היינריך

אנחנו צועדות בשכונת פרנצלאואר ברג הנחשבת בברלין. הרחובות מלאים אבות שלוקחים את הילדים שלהם מהמסגרות ונראים מרוצים מאוד מהסטטוס שלהם כאב השנה. בזמן הזה, ה"לאטה מקאיטו מוטר" (אמא לאטה מקיאטו) ממלאות את בתי הקפה העדכניים, הנפתחים כמו פטריות אחרי הגשם בעיר. יש תחושה של קומונה בשכונה, משהו בין ילדי פרחים להיפסטרים, אווירת יד שנייה כללית. אביחי בקר ("הולך בברלין") מסביר לנו שישנה עלייה חדה באחוז הילודה בברלין ורואים את הנתון הזה ממש מול העיניים. חנויות של בגדי ילדים, צעצועים, ספרים, מגרשי משחקים ולצד זה חנויות עיצוב יפות, בתי קפה ומסעדות טרנדיות. יש משהו בשכונה הזו שמזכיר לי את רחוב Jaegersborggade בקופנהגן או אולי את נוטינג היל של פעם, לפני שהפכה תיירותית להחריד.

בביקורים הקודמים שלנו בברלין לא ממש הצלחתי להתחבר אליה. אני לא יודעת לשים את האצבע על הסיבות המדויקות, אבל ההתלהבות מברלין פסחה עלי ובכל פעם חזרתי עם תחושה שהיא מעניינת, ייחודית, אבל לא כוס הקפה שלי. גם הפעם, כמו בפעמים הקודמות, החלטתי לנסות לעכל אותה לאט לאט, לנסות להתחבר למקומות מסוימים ולא לעיר בכללותה. ברלין נשארה באותו מקום בלב עבורי, הוא לא התרחב בה, לא הרגשתי בה תחושות של פרפרים בבטן וגם לא נעצבתי כשנאלצנו לעזוב אותה. למרות זאת הצלחתי ליהנות ממקומות קסומים ומיוחדים אליהם הגענו.

אחד הדברים שאני מאוד אוהבת (והאמת שגם לא) בברלין הוא האקלקטיות. אין קו מנחה, אין חוקיות, אין אופנה אחת. אין סגנון אדריכלי אחד. הכל מהכל. ברור שיש בזה משהו נפלא, חופשי ומשחרר, אבל יש בזה גם משהו מבלבל, מלחיץ, עמוס רגשית ומציף בגירויים. מבחינה קולינרית הרב תרבותיות הזו יכולה להיות מרתקת והאפשרות להתפתחות של מסעדות, בתי קפה וקונדיטוריות בעיר נוכחת מאוד.

כפי שמיד תראו, מדובר ברשימה חלקית, ומדוע? כיוון שאחרי הביקור הקודם יצרנו רשימה עם כמה וכמה מקומות בתחום הקפה והמתוקים שיכולים בקלות להפוך לנקודות חובה לכל אוהבי התחום. גם בביקור הפעם דגמנו מקומות נוספים שעשויים לענות על הצורך בקפה ומאפה והנה המקומות שאהבנו במיוחד.


תוניסאי בברלין

כל מי שמגיע לברלין מבקר לפחות פעם אחת בהאקשה הפה, מעין מתחם המורכב מחצרות מסוגננות שבהן חנויות בגדים ועיצוב, בוטיקים לכלי בית ועוד. את המקום ממצים אחרי ביקור אחד, אבל יש דבר אחד שבשבילו אני מוכנה לחזור אליו שוב. הקפה של BEN RAHIM. מדובר בחנות קפה קטנה, המביאה לברלין את תרבות הקפה הערבית וליתר דיוק - התוניסאית. המקום מעוצב בצורה נעימה, עם עץ כהה ואריחים אוריינטליים, שטיחים עדינים על הקירות, מפת העולם המתארת את מסלול הגעת הפולים לכוס שלנו וכלים מעניינים לרקיחת סוגים שונים של קפה.

BEN RAHIMשרון היינריך

בן רחים וגם הפילים משתייכים לגל השלישי של הקפה, שהופך את עולם הקפה למקצוע של ממש. לא עוד תערובות קפה ממקורות שונים (ולעתים באיכות ירודה) אלא SINGEL ORIGIN, כלומר פולים ממקום ספציפי וידוע, קלייה סמוכה לזמן השימוש וטחינה ממש עם הכנת הקפה. רחים עצמו מקבל אותנו בפעם הראשונה בה אנחנו מגיעות למקום ורוקח בעצמו את הלאטה. הוא מסביר שהקפה הזה הוא הסיפור של המשפחה התוניסאית שלו, עסק משפחתי שסובב סביב אהבתו לנוזל השחור.

הלאטה שטעמנו במקום היה מהטובים שטעמנו בברלין וכראייה חזרנו אליו פעם נוספת בביקור הקצר שלנו בעיר. המתוקים המוצעים במקום פחות דברו אלינו, מקום נהדר לקפה ואת המאפה שמרו למקום אחר.

BEN RAHIM

Sophienstraße 7 
10178 Berlin

שעות פתיחה: שני עד שישי 08:00-18:00, שבת וראשון 10:00-18:00


חמישה פילים בחיפושית

FIVE ELEPHANTשרון היינריך

את בית הקפה הזה פגשתי לראשונה בפריז, יותר נכון את הקפה שלהם. באחד הקופי שופ החדשים של עיר האורות, הבריסטה הסביר כי מדובר בפולי הקפה של "Five Elephant", וכשהגענו לברלין היה לנו ברור שאנחנו צריכות לפקוד את המקום המקורי. למותג יש שני בתי קפה ובית קלייה, אנחנו ביקרנו בסניף של המיטה שנמצא לא רחוק מהמלון בו שהינו.

העיצוב נקי ובהיר, ויטרינת שיש ארוכה ותפריט בסגנון תחנות רכבת של פעם מוצג על מסילות הנעוצות בקיר. כמו ברבים מבתי הקפה בברלין, כמה מקומות ישיבה בפנים, ספסל וכמה דרגשים למעוניינים לשבת בחוץ. במקום ניתן להזמין כמובן סוגים שונים של קפה, עשוי מפולים הנקלים בבית הקלייה של הפילים. בתפריט ניתן להזמין כמה סוגים של עוגות כשהמזוהות ביותר עם המקום הן עוגת הגבינה והוופי פאי.

FIVE ELEPHANTשרון היינריך

אנחנו בחרנו בקפה לאטה שהיה נהדר, ובשני הקינוחים שהבריסטה הבהיר לנו שעלינו לטעום. עוגת הגבינה הייתה חביבה ולא יותר מזה, אבל ה-WHOOPIE PIE היה פשוט נהדר. האמת שהופתענו מהמרקם שנראה בהתחלה די יבש, מדובר בסוג של קינוח המורכב משתי עוגות/עוגיות המוצמדות באמצעות קרם. הרעיון מוכר, אבל הביצוע היה טוב והשילוב של השוקולד עם מילוי המאצ'ה (תה ירוק) היה נפלא.

FIVE ELEPHANT

Alte Schönhauser Str. 14
10119 Berlin

שעות פתיחה: שני עד שישי 08:00-19:00, שבת 10:00-19:00, ראשון 10:00-18:00

BLACK ISLEשרון היינריך

אי שחור

אחד המקומות המיוחדים ביותר אליהם הגענו בביקור הנוכחי הוא ה- BLACK ISLE BAKERY, בית קפה ומאפייה שכונתי ושקט אותו מנהלת רות בארי. למעשה, בארי פתחה את הקפה בלונדון ובשנת 2015 החליטה לעבור לברלין. כעבור שנתיים היא פתחה אותו שוב, הפעם בלב אזור המיטה. במקור היא בכלל למדה פיסול בבית ספר לאמנות ועבדה בתחום, בהמשך, הבינה שהיא נהנית מאוד מאפייה והחליטה להפוך את התחביב לעיסוק מרכזי. בארי מספרת שהיא עבדה בעבר בבולנז'רי הנחשבת DU PAIN ET DES IDEES בפריז, שם ספגה השראה רבה לעשייה הנוכחית שלה.

BLACK ISLEשרון היינריך

המקום מעוצב בצורה מרשימה: חלל בהיר מאוד, נקי, עם קווים עדינים של רהיטים שעוצבו במיוחד עבורו ויוצרים תחושה של קלילות, משהו כמעט זני. על הקירות משפטי השראה שקשורים לאי השחור שבסקוטלנד. המאפים והעוגות מונחים על שולחן לבן גבוה, מכוסים בזכוכית עדינה. בארי מסבירה שהיא אופה רק מה שהיא אוהבת, בלי תפריט קבוע ובכל פעם כמה יצירות חדשות. לא תמצאו במקום קינוחים צבעוניים בטכניקות מסובכות, אלא עוגיות, עוגות בחושות, מאפים מתוקים ומלוחים.

אנחנו טעמנו עוגת שוקולד בחושה שהייתה עסיסית וטעימה, בנוסף טעמנו מאפה עדין עם פרוסות תפוחים דקיקות, טעים ובעל מתיקות מדויקת. בארי מספרת שאת ההשראה למאפה הזה קיבלה בזמן עבודתה בפריז, שם התחברה מאוד לחומרי הגלם המקומיים. באגף המלוחים טעמנו מאפה המזכיר את זה עם התפוחים אך הפעם בגרסה המלוחה, במילוי של גבינת עיזים ועגבניות. נפלא.

BLACK ISLE BAKERY

Linienstraße 54 
10119 Berlin

שעות פתיחה: שלישי עד שישי 08:00-17:00, שבת וראשון 10:00-17:00

BRAVO BRAVKOשרון היינריך

כלב קר בברלין 

כשאנחנו מטיילות בערים שאינן מפורסמות בתחום הקינוחים אנחנו דווקא מחפשות את הקינוחים המקומיים המסורתיים, לא את אלה המתיימרים להיות מתוחכמים או בסגנון צרפתי. אלה יהיו בדרך כלל חיקוי של המקור.

BRAVO BRAVKOשרון היינריך

Bravo Bravko היא קונדיטוריה הממוקמת בשכונת קרוייצברג, בה אפשר להתנסות במגוון גדול של עוגות גרמניות קלאסיות, חלקן עם קריצה עדכנית יותר. הבחירה לא פשוטה וכמעט כל מי שנוכח במקום עומד דקות ארוכות מול הוויטרינה הגדולה ומתלבט באילו קלוריות לבחור. אנחנו בחרנו בדרך הפשוטה, נתנו "קארט בלאנש" והשולחן שלנו התמלא במגוון של פרוסות עוגה מסוגים שונים. בגרמניה, בניגוד לפריז למשל, מקובל לאכול פרוסת עוגה ולא קינוחים אישיים. צורת ההגשה הזו מזכירה יותר קונדיטוריות של פעם בישראל או צורת הגשה ביתית.

טעמנו חתיכה עסיסית מעוגת גבינה עם קרמל ואגוזים, עדינה וטעימה להפליא. לצדה, סוג של עוגה/טארט עם קירש דובדבנים ושטרוייזל נהדר וכן עוגייה שנקראת "מנדל אורשן" עשוייה משקדים מקורמלים ושוקולד. אבל הכוכבת האמיתית הייתה ללא ספק זו שזרקה אותי אל הילדות בחיפה "קלטר אונד" כך קוראים לה, או בתרגום פשוט כלב קר. בשורה התחתונה, מדובר ב"נקניק שוקולד" עם בסיקוויטים, כזה שכל אחד מאתנו זוכר איך מיישרים אותו בלי הפסקה, רק שבגרמניה הוא מגיעה בצורה של מלבן (כמו עוגת אינגליש קייק) וחותכים ממנו פרוסות, ממש כמו של עוגה בחושה. אין פטיסרי צרפתית בעולם שיכולה להוות תחליף לטעם ילדות. כשאתם במקום, אל תוותרו על העוגה הזו, כמובן שלידה נסו עוד כמה קינוחים, אבל הכלב הקר הזה יגרום לכם להרגיש ממש לא לבד בברלין.

Bravo Bravko

Lausitzer Str. 47
10999 Berlin
שעות פתיחה: כל השבוע 09:00-19:00

יפני פריזאי בברלין

כשגרים בפריז חשופים לקינוחים הטובים והמתוחכמים ביותר בעולם, עובדה נהדרת שמציבה רף גבוה מאוד למקומות אחרים. כאמור, כשאנחנו מטיילות אנחנו מחפשות דווקא את הקינוחים המקומיים אבל לעתים יש פינות חמד מתוקות שיכולות להתברג בקלות בין בוטיקי הפטיסרי בפריז. כזו היא קומין.

CAFE KOMINEשרון היינריך

Café Komine הוא מקום שנפתח על ידי השף פטיסייר היפני שין קומין, שחלם בכלל להיות מוזיקאי ומצא את עצמו לומד פטיסרי בסניף היפני של בית הספר הנחשב "הקורדון בלו". המקום שפתוח משנת 2016, מעוצב בצורה פשוטה יחסית אך נמכרים בו קינוחים ברמה גבוהה מאוד ולא רק באופן יחסי לסצנת המתוקים בברלין. במהלך השהות שלנו במקום פקדו אותו יפנים רבים שבאו לציין בו את שעת התה. לא מדובר בטקס המסורתי כמובן, אלא בשעה בה נהוג לשתות משקה חם ולאכול קינוח.

טעמנו כמה קינוחים, הטובים ביותר לדעתנו היו המון בלאן, קינוח שעשוי במקור משילוב של מרנג, קרם שאנטיי וקרם ערמונים. קומין החליט להעניק לו פרשנות משלו ושילב בו קסיס שמעניק לקרם הערמונים המתוק והכבד חמיצות מרעננת. קינוח נוסף היה זה שמשולבים בו טעמים של תותים וארל גריי. קינוח עונתי נהדר, מרענן ולא מתוק מדי. אבל ללא ספק הקינוח שגנב את ההצגה היה הפשוט ביותר למראה, קינוח המאצ'ה (תה ירוק יפני) והשומשום. באופן אישי אני פחות אוהבת קינוחים המבוססים בעיקרם על מאצ'ה משום שטעם חומר הגלם הזה יכול להיות להכביד, אבל בקינוח הזה התגלה כפשוט נפלא.  אם מוס מאצ'ה, קרם שומשום, ביסקוויט שומשום וקורקנט שקדים ושומשום, נמצא בוויטרינה כשאתם מבקרים במקום נסו אותו. מדובר בחוויה נהדרת של שילוב טעמים יפני עם טכניקות צרפתיות.

CAFE KOMINEשרון היינריך

Café Komine
Welserstraße 13-15
10777 Berlin

שעות פתיחה: רביעי עד שבת 12:30-19:00, ראשון 12:30-18:00

סוד הגן הנעלם (המלצה לא מתוקה אבל שווה)

המקום הזה הוא סודי ביותר, כזה שאם אין לכם מידע מוקדם עליו סיכוי נמוך ביותר שתגיעו אליו. Chipperfield Kantine, הקנטינה של דיוויד צ'יפרפילד, היא בעצם חדר האוכל של עובדי משרד האדריכלים של האדריכל המפורסם, צ'יפרפילד. אם מחפשים את המקום קשה לפספס את בניין הבטון המודרני והשונה כל כך מהנוף של הרחוב, דרכו נכנסים אל החצר בה נמצאת הקנטינה.

המבנים בחצר משלבים את ביתו של האדריכל בברלין, משרדי האדריכלים והקנטינה בה אוכלים העובדים, אבל לא רק. הקנטינה פתוחה לכל המעוניין ואפשר לאכול בה ארוחות בוקר קלות, קפה ועוגה וארוחות צהריים עשירות במחירים זולים ביחס לאיכות חומרי הגלם ולגודל המנות. בכל יום בונים עובדי המטבח תפריט חדש ומייצרים במקום מגוון של מנות המתאימות לאוכלי בשר, צמחונים וטבעונים.

CHIPPERFIELD KANTINEשרון היינריך
CHIPPERFIELD KANTINEשרון היינריך

טעמנו סלט עלים ירוקים עם סלק טרי וגבינה שהיה עדין וטעים, מתאים מאוד לחובבי המנות הבריאות יותר. גם תבשיל הירקות והדגנים עם הביצה מעליו היה נהדר והספגטי עם נתחי הבשר היה עשיר ומתובל היטב. המנות משתנות כל הזמן, כך שקשה להמליץ על מנה ספציפית, נסו כמה שיותר מנות ואל תהססו להתייעץ עם עובדי המקום שרובם מדברים אנגלית שוטפת. טיפ חשוב: שווה להגיע לחצר מוקדם יותר כדי לתפוס מקום, רק שימו לב שעל חלק מהשולחנות מונחים שלטי עץ המעידים על כך שהמקום שמור לעובדי המשרד.

Chipperfield Kantine

Joachimstrase 11

Berlin

שעות פתיחה (משתנות מדי פעם): שני עד חמישי 08:30-17:00, שישי 08:30-19:00

_

שרון היינריך היא קונדיטורית ישראלית שחיה בפריז ומשם כותבת את הבלוג Paris Chez Sharon