בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

"הטינדר של האוכל" כבר כאן. האם הוא יסייע לאנושות?

אפליקציית OLIO פותחה על מנת לנסות לצמצם את תופעת בזבוז המזון בעולם; כיום היא משנה לא רק את הרגלי הצריכה של האזרחים, אלא גם את אלו של הרשתות הגדולות

3תגובות
עגבניות בקרטון זרוקות בשוק
ניר כפרי

נשארו לכם יותר מדי שאריות מארוחת הערב? ירקות שנשכחו במקרר או פחיות שימורים שמעלות אבק באחורי המזווה? במקום לזרוק אותם, למה לא לחלוק אותם עם חברים ושכנים, ועל הדרך גם לדאוג לאיכות הסביבה?

זאת ההבטחה שמעניקה OLIO, אפליקציית מובייל חדשה שנוסדה בבריטניה ומהווה חלק מגל של עסקים שעושים שימוש בטכנולוגיה על מנת לצמצם השלכת פסולת ולסייע לסביבה.

OLIO היא פרי פיתוח של שתי יזמיות ששמו לעצמן למטרה לעצור את בזבוז המזון, מה שמוגדר כאחת מהבעיות הגדולות שאיתן מתמודדת האנושות בתקופה זו. אם זה נשמע קצת קיצוני, מייסדת החברה תרזה קוק מציע כמה נתונים שיגבו את הטענה הזו.

אנשים אוספים שאריות בשוק
àñó òáøåï

ברחבי העולם, שליש מכל האוכל שמיוצר נזרק לאשפה, ומדובר במזון בשווי של כמעט טריליון דולרים. בבריטניה בלבד, משפחה ממוצעת משליכה אוכל בשווי של 945 דולר מדי שנה. "כל אלו הם אסון סביבתי", אומרת קוק. לא רק בזבוז של שטח ומים יש פה - כשהמזון נרקב בשטח הוא משחרר מתאן, סוג של גז שמזיק לסביבה יותר מדו-תחמוצת הפחמן. מכיוון שיותר מחצי מהאוכל המבוזבז מגיע מבתים פרטיים, האזרח הקטן יכול להיות חלק מרכזי בפתרון הבעיה.

כמי שגדלה בחווה ביורקשייר שבצפון אנגליה, קוק מספרת שהיא למדה מגיל צעיר על התהליך המורכב והעבודה שכרוכים בייצור מזון. ההיסטוריה הזו יכולה להסביר מדוע צץ הרעיון אצל קוק כשהמובילים בחברה שבה עבדה ביקשו לזרוק את האוכל מהמקרר בזמן המעבר מג'נבה ללונדון לפני שלוש שנים. היא יצאה לרחוב כדי לחלק את האוכל שאמור היה להזרק, אך לא מצאה מי שייקח אותו.

"חשבתי לעצמי, 'זה אוכל מצוין וטעים'", אמרה קוק, "אני בטוחה שיש מישהו בטווח של מאה מטרים מפה שישמח לקבל אותו. הבעיה היא שהם לא יודעים על זה". כשגילתה שאין אפליקציה שעוסקת בשיתוף של אוכל בין משתמשים, קוק איחדה כוחות עם סשה סלסטיאל וואן והקימה את OLIO לאחר שגייסה 2.2 מיליון דולר.

המשתמשים ב-OLIO יוצרים חשבון במכשיר הסלולרי ומעלים תמונות ותיאור של המזון שאותו הם מעוניינים להעביר הלאה, החל מבננות דרך תבלינים ועד מזון לתינוקות. לאחר מכן הם יכולים ליצור קשר עם המשתמשים האחרים על מנת לקבוע את נקודת המפגש. בנוסף, ישנה אפשרות באפליקציה גם להעביר דברים נוספים, כגון בגדים או רהיטים. על מנת לדאוג שהפעולות יתנהלו כמו שצריך, למשתמשים יש אפשרות לדרג את השירות ולהגיש תלונות.

OLIO on BBC Radio [Audio] - דלג

האפליקציה הושקה בינואר 2016, וכיום היא כוללת 322,000 משתמשים רשומים, בעיקר בבריטניה. יותר מ-400,000 פריטי מזון כבר הועברו דרכה, מכל הסוגים והמינים. לפי קוק, שליש מהמשתמשים שמבקשים מזון מגיעים מבתים דלי אמצעים.

סופרמרקטים ובתי קפה החלו לשתף פעולה עם OLIO, כשמתנדבים אוספים שאריות מאותם מקומות ומחלקים אותם בקהילות שלהם. גם OLIO וגם Stuffstr (אפליקציה שמאפשרת למכור מחדש או לחלק פריטים לא רצויים) מדגישות את הצורך בחלוקה של דברים שלעתים אנשים זורקים ללא מחשבה.

כשזה מגיע למשתמשים, OLIO מאפשרת להם לא רק לצמצם את כמות הפסולת ולחסוך כסף, אלא גם לנסות מאכלים חדשים. מרלין קנדל, אמריקאית שחיה בלונדון קרוב לשלושה עשורים, אומרת שהרגלי הקנייה והשלכת הפסולת שלה השתנו לחלוטין. היא קונה פחות ו-"לא זורקת אוכל שהנראה הייתי משליכה לפני שנה וחצי".

גם מסעדות וחנויות שינו את דרכי הפעולה שלהן, אומרת נועה בודנר, משתמשת באפליקציה שגם מתנדבת באמצעותה. השחקנית והמוזיקאית בת ה-41 אמרה שבעבר היא הייתה נוהגת לאסוף "כמויות מגוחכות של אוכל" מבתי קפה בסביבת המגורים שלה כדי לחלק באמצעות האפליקציה. מאז, היא טוענת, הבעלים של בית הקפה הפכו להיות יותר שקולים לגבי כמות המזון שהם מכינים. "אני רק רוצה לעודד אנשים לא לזלזל באוכל שמושלך מסביבם", היא אומרת, "אתם יכולים לקבל אוכל באיכות טובה ובחינם וגם לעשות מעשה טוב למען כדור הארץ".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו