בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קסם המשקאות המתחלפים

איך אפשר להפוך מים ליין? יין לחלב? חלב לבירה? - הסבר לטריק של קוסמים

תגובות

בסרטון הבא מוצג טריק קוסמים בו מים הופכים ליין שהופך לחלב שהופך לבירה הכולל מספר תגובות כימיות עוקבות:

קסם המשקאות המתחלפיםמכון דוידסון לחינוך מדעי

עבור מי שמעוניין לשחזר את הקסם, להלן ה"מתכון" המדויק שבו השתמשנו, עם תוספת הסבר למעוניינים להעמיק בכימיה עוד מעבר למה שהוסבר בסרטון:

כוס ה"מים": מכילה תערובת של 150 מ"ל מים בתוספת 20 מ"ל של תמיסת נתרן פחמתי (Na2CO3) בריכוז "20%" (ריכוז של 20 גרם מומס ל-100 מיליליטר תמיסה, כתבתי % במרכאות, כי למרות השימוש הרווח במעבדות ביולוגיות – הסימון % לריכוז תמיסה כזו אינו נכון, כי זה ריכוז מסה בנפח, כלומר שתי יחידות מידה שונות). סה"כ 4 גרם נתרן פחמתי ב-170 מ"ל תמיסה.

כוס ה"יין": 10 טיפות של האינדיקטור פנולפתלאנין. הצבע המתקבל כאמור אופייני לתגובה של בסיסים עם האינדיקטור. בסיסיות התמיסה מתקבלת על ידי תגובה של היון הפחמתי (CO32-) במים – שיוצרת סביבה בסיסית, כלומר יצירת יוני הידרוכסיל OH-, לפי התגובה:

HCO3-(aq)  + OH-(aq)           CO32-(aq) +H2O(l)

כוס ה"חלב": מכילה 50 מ"ל תמיסה רוויה של סידן כלורי (CaCl2). הסידן הכלורי שבו השתמשנו לא היה טהור, וכנראה הכיל עקבות של סידן הידרוכסידי בסיסי, בשל כך הוספנו לתמיסה גם 20 טיפות של תמיסת חומצת מלח (HCl) בריכוז 2M להחמצה.
יוני הסידן כאמור מגיבים עם הפחמה שבכוס ה"יין" בתגובת שיקוע כפי שמפורט בסרטון. תגובת השיקוע גורמת לסילוק יון הפחמה מהתמיסה, בשל כך גם אובדת הבסיסיות של התמיסה (מתרחשת התגובה ההפוכה לתגובה לעיל, שהיא תגובת שיוון משקל, לפי עקרון לה שטלייה) ולכן עם הופעת הצבע הלבן של משקע הסידן פחמתי, נעלם הצבע הוורוד האופייני של פנולפתלאין בסביבה בסיסית.

כוס ה"בירה": מכילה 20 מ"ל חומצת מלח (HCl) בריכוז 2M, בתוספת 20 טיפות מהאינדיקטור ברומותימול כחול (תמיסה של 1% באתנול) – כדי להשיג את צבע הבירה. החומצה מגיבה במהירות עם הסידן הפחמתי הלבן, כך שהתמיסה הופכת לצלולה. הגז פחמן דו-חמצני שנפלט בתגובה נותן את אפקט הבועות והקצף של ה"בירה".

קסם המשקאות המתחלפים - ההסברמכון דוידסון לחינוך מדעי

ד"ר אבי סאייג, מכון דוידסון לחינוך מדעי



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו