הארץ
הארץ

התאנים הן אפרודיזיאק רציני", מספר בסון על המנה המפורסמת שלו. "יש פתגם בערבית שאומר 'אכול תאנים בלילה'. לפתגם הזה יש משמעות כפולה, אכול תאנים בלילה גם כדי שלא תראה את התולעים וגם בגלל מה שעושים בלילה. כשהילד שואל על הפתגם עונים לו שזה בגלל התולעים.

"האמת היא שתאנה היא בכלל לא פרי, היא פרח. פרח שפורח בצורה צנועה. כל הפרחים נפתחים החוצה והיא נפתחת פנימה. כשהאדם הראשון אכל מפרי עץ הדעת והתבייש וחיפש במה להתכסות, הוא חיפש את הפרח הכי צנוע והתכסה בעליו. התאנה היא לא רק צנועה אלא גם צדקת. יש פסוק: "כבכורה בטרם קיץ והרואה ייראנה ועודה בכפו יבלענה". הבכורה מופיעה לפני הקיץ, זו תאנה יותר גדולה ויותר פלסטית. חלק מעצי התאנה של ארץ ישראל מבשילים בכורות באזור חודש מאי, שחג השבועות נופל בו. התאנה עצמה היא פרי של קיץ והיא מבשילה ביולי, אבל לקראת חג השבועות, שבו צריך היה להביא את הביכורים לבית המקדש, היא מוציאה את הבכורה שהיא יותר פלסטית ואפשר היה לקחת אותה מהגליל עד לירושלים.

"כשהייתי ברחוב הורקנוס בירושלים עלה לי בראש הרעיון של תאנים ממולאות. הלכתי לפלאחיות בשער שכם, קניתי תאנים, עוף קצוץ, וחשבתי שאני הולך לעשות מנה למסעדה שלי. באותו יום שישי היתה כתבה על המסעדה. הכנתי את המנה, היה יום שקט ואף אחד לא הגיע. יצאתי מהמסעדה לבקר את עזרא קדם מ'ארקדיה'. לאחר כמה זמן הגיעו זוג לקוחות קבועים שלי והזמינו את המנה. אחר כך הגיע עוד מישהו והזמין, וכל מי שאכל את המנה התלהב. במוצאי שבת כבר באו אנשים וביקשו תאנים.

"בהתחלה המנה היתה עם שני בצלים, חציל ואורז, והגשתי אותה כמנה עיקרית. באותו ערב, לא יודע איך, השמועה רצה ואנשים באו וביקשו תאנים. בסוף כבר נגמרו התאנים והגשתי להם רק את החציל או את הבצל. בסוף הגיע מישהו שכל כך התעקש לאכול מהמנה החדשה עד שהבאתי לו את האורז עם הרוטב של התאנים".

חומרים:

18 תאנים טריות או 18 מיובשות (דבלים)

למלית:

1 בצל בינוני קצוץ דק

2 כפות שמן זית

1 חזה עוף פרוס כמו לשניצל (פחות מ-1/2 ס"מ) וחתוך לקוביות קטנות, או 300 גרם פטריות טריות

כפית מלח (לעוף מוכשר)

1 כפית הל קלוי וטחון טרי

1 כפית פלפל אנגלי טחון

1 כפית קינמון

לרוטב:

3 כפות גדושות רסק תמרהינדי או רוטב תמרהינדי

כפית הל טחון

כפית פלפל אנגלי טחון

מקל קינמון באורך 7 ס"מ

תאנה מיובשת, קצוצה דק

2 כוסות מים

1/2 1 כפות סילאן או סוכר חום

כוס גרגרי רימון

הכנה:

1. מטגנים הבצל בשמן זית, מוסיפים את קוביות חזה העוף, התבלינים והמלח, מערבבים היטב ומהר על אש גבוהה, עד שהעוף מחליף צבע. מסירים מהאש ומצננים.

2. חותכים מצוואר התאנה ומקפלים ה"כובע", מרוקנים כמחצית מבשר התאנה וממלאים. בדבלים: פותחים את הדבלים בחתך צד זעיר, ממלאים אותן ומסדרים במגש.

3. במחבת שבה הוכנה המלית ממיסים את רסק התמרהינדי, מכסים, מתבלים ומביאים לרתיחה תוך בחישה לסירוגין. יוצקים את הרוטב על התאנים ומכניסים לתנור חם לכ-25 דקות, עד התרככות. מגישים חם, מקשטים בגרגרי רימון.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ