בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עם האוכל בא התיאבון: בירת הקולינריה הישראלית נשלטת בידי שתי חברות

רבות מהמסעדות המובילות בתל אביב הן בעצם בבעלות של שתי חברות עסקיות. כיצד חולקות ביניהן קבוצת "R2M" של מתי ורותי ברודו וקבוצת "עדיס לייף סטייל" של עדי ועירית שטראוס ויונתן רושפלד את המפה של בירת הקולינריה הישראלית

תגובות

בסוף אפריל, בזמן שהמסעדן מתי ברודו והעורכת דלית נמירובסקי ערכו הגהות למהדורה שלישית ומעודכנת של המדריך "סיטי גייד" באנגלית וצרפתית לעיר תל אביב, 20 עובדים ותיקים ובכירים בקבוצת "עדיס לייף סטייל" סיימו מחזור לימודים ראשון בבית הספר של החברה, ושובצו למשרות ניהול בכירות במסעדותיה. לכאורה, היו אלה שני אירועים מקבילים שלא חולקים נקודת השקה, אלא שגם המדריך של ברודו וגם בית הספר של "עדיס לייף סטייל" הם עזרים נוספים, המשרתים שתי קבוצות עסקיות החולקות ביניהן חלקים רחבים מענף המסעדנות באזור המרכז בכלל ובתל אביב בפרט.

ה"סיטי גייד", שהושק לפני כשבוע וחצי, ראה אור בהוצאת קרוספילדס, הוצאת הספרים של חברת "R2M" שהקימו מתי ורותי ברודו. הזוג ברודו הם הבעלים של שורות מסעדות ועסקים בתל אביב: "קופי בר" במתחם יד חרוצים, מסעדת "בראסרי", מלון מונטיפיורי והמסעדה שבקומת הקרקע שלו, המאפייה ובית הקפה "בייקרי" הצמודים ל"בראסרי" והבר "רוטשילד 12". בנוסף להוצאת הספרים שהוקמה לצורך הוצאת ה"סיטי גייד", הקבוצה מעורבת ויוזמת שלל פעילויות תרבות: ברודו השקיע בסרט "גן עדן עכשיו" - הפקה גרמנית, הולנדית וישראלית, שלדבריו כיסתה את ההשקעה ואף הותירה רווח, וכן השקיע בסרט "$9.99" על פי סיפורים של אתגר קרת בהפקת אמיר הראל.

מעל "רוטשילד 12" הקים ברודו גלריה לתערוכות מתחלפות של אמנות, "רוטשילד 69", שאותה הוא מגדיר "מסובכת להעמדה ולביצוע ודורשת לוגיסטיקה מורכבת שלא כל גלריה מוכנה להשקיע בה". הוא מוציא את המדריך "סיטי גייד" והוציא את מגזין האמנות "פרוגרמה" במשך שנתיים. וגם את "רוטשילד 12" הוא מגדיר כבר "לקידום הופעות של אמנים, ששרים כמה שירים ומזמינים את הקהל לבוא להופעות שלהם באולמות ממש".

לצד הפעילות השוקקת של קבוצת "R2M" הוקמה לפני שנתיים קבוצת "עדיס לייף סטייל" שבה חברים תמיר ברלקו, עדי ועירית שטראוס, גיל גבע ויונתן רושפלד. ברלקו היה ממייסדי רשת "ארקפה", שאותה עזב, והקים את רשת "ספייסס", שבה הוא עדיין אחד מהבעלים. הוא נחשב למסעדן ומנהל מקצועי המצוי בענף, ולדבריו, הרבה מתפישת הניהול שלו הגיעה, כמה לא מפתיע, משירותו כאיש צוות בחיל האוויר של צה"ל - "עבודה שכוללת בדיקה, בדיקה מחדש ועוד אחת לפני שמתחילים", כדבריו.

ברלקו יצר קשר עם גיל גבע, מנכ"ל חברת "תדהר נדל"ן", ועם עדי ועירית שטראוס. עדי שטראוס עבד בחברת המזון המשפחתית: הוא היה אחראי למיזמים של החברה בתחום האוכל, הקים את אגף הפיתוח העסקי של החברה, הוביל את רכישת "מקס ברנר", ולדברי ברלקו, "עדי הוא פריק של אוכל. אין מסעדה מעניינת בעולם שהוא לא ביקר בה, ואין ספר בישול שהוא לא קונה". עירית שטראוס היתה מבעלי משרד הפרסום "ראובני פרידן" ועוסקת בשיווק ובמיתוג.

ב-2007 פתח יונתן רושפלד את מסעדת "הרברט סמואל" ברחוב הרברט סמואל, מול חוף הים בתל אביב. המשקיע במסעדה היה יאיר מלכין, בנו של איל ההון הרוסי ויטלי מלכין. המסעדה זכתה להצלחה

כלכלית, וניהל אותה המסעדן יאיר בקייר. ב-2009 נרקמה העסקה: קבוצת "עדיס לייף סטייל" רכשה את חלקו של יאיר מלכין במסעדה בשבעה מיליון שקלים. בנוסף, השקיעה הקבוצה 11 מיליון שקלים בשתי מסעדות נוספות בתל אביב: את "אחד העם טאפאס" רכשה בהשקעה של ארבעה מיליון שקלים, וכעבור שנה רכשה את מסעדת "יבנה מונטיפיורי" בהשקעה של שבעה מיליון שקלים.

בשיחה עמו, ברלקו מסרב לראות ב"כיסים העמוקים" של הקבוצה את חזות הכל: "דווקא אנחנו מדגישים מאוד את הגורם האנושי", הוא מתעקש. "'הרברט סמואל' הצליחה בזכות השף יונתן רושפלד וצוות הניהול של המסעדה. גם לא מדויק לומר שרצינו ?לשכפל' את המודל של ?הרברט סמואל'. מקום אחד הוא טאפאס בר, והשני הוא מין דיינר עם מנות קלאסיות מוכרות, אבל הגה אותן יונתן רושפלד ולכן הן אחרות".

"עדיס לייף סטייל" ערכה, אם כן, את הקפיצה המשמעותית ביותר לתחום המסעדנות בישראל בתקופה של שנתיים. "אנחנו לא זמן רב בשוק, ולכן שוקלים את ההשקעות שלנו בקפידה", אומר ברלקו.

בשבוע שעבר נעדר רושפלד ממסעדותיו. הסיבה לכך, טוענים ב"עדיס לייף סטייל", היא שרושפלד עסוק בצילומי התוכנית "מאסטר שף", ולא כפי שדווח בשבוע שעבר בכמה אמצעי תקשורת, בשל סכסוך שהתגלע בינו לבין ראשי הקבוצה. "גם כך שף כמו יונתן לא מבשל במסעדה יום-יום, בכל רגע, אלא בונה את התפריט ועוסק בפיקוח צמוד", אומרים במשרד יחסי הציבור של רני רהב, המייצג את הקבוצה.

לפי מקורות בענף המסעדנות, רושפלד לא מימש את האופציות שהוקצו לו בשותפות הקבוצה, והוא היום עובד בשכר עם בונוסים, לכן עזיבתו עשויה להיות פשוטה יחסית. ואולם, אם הוא יעזוב, הרי שנכס משמעותי של קבוצת "עדיס לייף סטייל" ייגרע ממנה. רושפלד עצמו סירב להגיב על דיווחים הנוגעים לאפשרות שיעזוב.

שני קצוות

קבוצת "R2M" של מתי ורותי ברודו החלה את דרכה לפני כ-17 שנה, עם פתיחתו של "קופי בר" ברחוב יד חרוצים בתל אביב. בני הזוג באו לארץ מניו יורק: מתי ברודו הוא איש מחשבים ובעלים ומייסד של חברה המפתחת אפליקציות לטלפונים ניידים ששמה "אם. וויז". את החברה הוא לא מנהל היום בפועל, אבל הוא בעל השליטה בה. "החברה הצליחה קצת פחות משחשבתי", הוא מתוודה, "אבל עדיין, היא במצב סביר. אני כבר פחות מעורב בה".

אשתו רותי היא סוכנת נסיעות בהכשרתה, ועבדה בתחום בניו יורק. "שנינו רצינו לחזור לארץ ולעסוק בדברים אחרים", אומר ברודו, "רצינו שינוי". מכיוון שבני הזוג אהבו לארח, הם שבו לישראל, עברו לדירה בשדרות רוטשילד ופתחו את "קופי בר", שהיה אז מקום קטן יחסית המיועד ל-70 אורחים. "קופי בר" נחל הצלחה גדולה, הורחב, ובינתיים אזור המוסכים שליד רחוב יד חרוצים נהפך למתחם של מועדונים ומסעדות.

"קופי בר" נפתח ב-1994. הרעיון המקורי של בני הזוג ברודו היה לפתוח בית קפה "בתקופה שאף אחד לא חשב שאפשר לשלם על ספל אספרסו שני דולר", אומר מתי. "כולם אכלו במסעדות, וקיבלו קפה שחור על חשבון הבית. ההחלטה לגדול ולפתוח יותר ממסעדה אחת היתה החלטה מתבקשת שלנו: זה נחמד להיות זוג שהוא בעלים של מסעדה, אבל רצינו להתפתח. מבחינת עלויות זה כדאי: יותר נכון לתרגם את הידע שצברת לעוד מקום. גם עובדים רוצים לגדול, ואתה מאפשר להם".

כיום יש ב"קופי בר" 165 מקומות ישיבה. המנהל הראשון של המסעדה, אורן שנבל, מנהל היום את מסעדות הקבוצה. ב-2002 פתחו בני הזוג את "בראסרי" ברחוב אבן גבירול בתל אביב מול כיכר רבין, מקום הפתוח 24 שעות ביממה. המחזור העסקי החודשי של כל אחת מהמסעדות מוערך בענף ב-2.5 מיליון שקלים.

לאחר ההתבססות, פתחו השניים ב-2008 את מלון הבוטיק "הוטל מונטיפיורי", גם הוא בתל אביב, בהשקעה המוערכת בכ-2.5 מיליון דולר. בקומת הקרקע של המלון נפתחה מסעדת "מונטיפיורי 36" ובה 100 מקומות ישיבה. מוגשות בה מנות המפגישות את המטבח הצרפתי והווייטנאמי.

קבוצת ברודו וקבוצת "עדיס לייף סטייל" מייצגות שני קצוות שונים בענף המסעדנות: קבוצת "עדיס לייף סטייל" זיהתה מודל עסקי מוצלח במסעדה קיימת ("הרברט סמואל") ורכשה אותה כדי להתפתח. יש לה כסף פנוי להשקעה ורצון להשקיע במיזמי בילוי ותיירות רווחיים. קבוצת ברודו נבנתה בשטח, במשך השנים: מתי ורותי ברודו הם הבעלים היחידים, ולדברי ברודו הקבוצה פותחת מקומות בפער סולידי של שבע שנים, בהתאם לנעשה בשטח. ל"עדיס לייף סטייל" ראייה אסטרטגית מחושבת לכיבוש נתחי שוק.

בקרוב המעדנייה

בית הקפה שפתחה קבוצת "R2M" הוסב כעבור זמן קצר למסעדה, שצמחה עם השנים לרשת. ברודו, למרות הצהרותיו על מניע כלכלי, משקיע באמנות פלסטית (חלל התערוכה ברוטשילד 12 אירח תערוכה של גיא בר אמוץ ומארח כעת תערוכה של עופרי כנעני. אוצרת הגלריה היא נעם סגל), ובתעשיית הקולנוע הוא נחשב לעתים ככתובת אחרונה של היוצרים המבקשים תמיכה כספית.

את רוב ההחלטות העסקיות בקבוצת ברודו מקבלת רותי ברודו. בני הזוג עדיין נשואים, מתגוררים בנפרד, ופרודים בפרידה שברודו מגדיר אותה "חלקית". לדברי מתי, "אנחנו מעלים הצעות והמלה האחרונה היא שלה. עוד לא קרה שהיו בינינו חילוקי דעות מהותיים. יש לנו צוותי ניהול שמעלים רעיונות, עורכים בדיקות ומביאים נתונים. אבל רותי מחליטה".

קבוצת ברודו מונה יותר מ-500 עובדים, בהם כעשרה בשדרת הניהול. קבוצת "עדיס לייף סטייל" מונה יותר מ-300 עובדים, מהם כאמור 20 שסיימו כמה קורסים בניהול על חשבון החברה, כדי להשתלב בניהול בתי העסק.

מעניין לציין שלשתי הקבוצות תוכניות עתידיות בתחום המלונאות לצד ההסעדה. קבוצת "עדיס לייף סטייל" תקים את מלון "קרלטון ריץ" במרינה בהרצליה, ותהיה אחראית למזון ולהסעדה במלון. באחרונה בחנה הקבוצה השקעה במתחם שרונה ושקלה לפתוח במקום מתחם של שוק איכרים, אך לדברי ברלקו, נסוגה מההחלטה, בגלל כדאיות כלכלית "ומפני שחשבנו שאנחנו לא מחדשים מספיק". במלון, אגב, יונתן רושפלד אינו שותף, אלא רק במיזמים קולינריים ובמסעדותיו.

מתי ורותי ברודו מתכננים בחודשים הקרובים שתי השקעות עתידיות: הראשונה מעדנייה שבה יהיה "אוכל לקחת הביתה" לדבריהם במקום שיפתחו ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. "הזמנתי אוכל מ'קופי בר' והבנתי שזה יקר", מודה ברודו. "התבוננתי מבחוץ על התפריט, כלקוח, ואמרתי שהוא לא שווה לכל נפש. במעדנייה שלנו המחירים יהיו נוחים יותר וידברו לקהל יותר רחב. זה יהיה אוכל לקחת הביתה, או אוכל שאת הנגיעות הסופיות שלו לקוחות יכינו בבית: חימום, אפייה, תיבול סלט. במעדנייה יהיו גם כמה שולחנות וכיסאות".

מיזם נוסף הוא מלון דירות בשדרות רוטשילד 69 בתל אביב. "זה בניין מורכב מאוד לשימור ואנחנו מחדשים אותו. יהיו בו דירות להשכרה לטווח קצר, משבוע ומעלה", אומר ברודו. "יהיו 12 דירות, כמו שבמלון מונטיפיורי יש 12 חדרים. אנחנו מאמינים שזה הגודל הנכון במלון בעיר". הקבוצה מחפשת אתר למלון דומה בירושלים. בקומה הראשונה של כל מלון תהיה מסעדה.

תמיר ברלקו מ"עדיס לייף סטייל" אומר כי הקבוצה "בוחנת מקומות נוספים להשקעה. מכיוון שבשנתיים השקענו והקמנו שלוש מסעדות, נבחן את צעדינו בקפידה".

האחים ואיש השטח | קבוצות ותיקות נוספות בתחום המסעדנות

קבוצות "R2M" ו"עדיס לייף סטייל" מייצגות אמנם שני תפישות רווחות בענף המסעדנות - האחת שצמחה מהשטח והתרחבה, לעומת השנייה שניצלה הון קיים כדי להיכנס לענף - אולם לצדן פועלות קבוצות מסעדנים ותיקות ורחבות נוספות שחשוב לציין, כשהבולטת שבהן היא זו של האחים ירזין.

המסעדן יורם ירזין ואחיו ארי הם שותפים ובעלים של מסעדות ומיזמים רבים. יורם ירזין למד ניהול בתי מלון בארצות הברית, ארי הוא שף, ואת דרכם הם החלו במסעדת "עד העצם" בהרצליה בסוף שנות ה-80 ("רצינו מסעדה שתגיש סטייקים ותפוחי אדמה ותפעל 30 שנה"). כעבור שנתיים, ב-1990, פתחו את מסעדת "פסטלינה" ברחוב אליפלט בתל אביב שנסגרה אחרי כמה שנים מוצלחות. אחר כך פתחו גם את "בירנבאום ומנדלבאום" שנסגרה, ואת "צי'מיצ'נגה", שהובילה לשותפות עם השף אבי קונפורטי ונסגרה לפני כשנתיים. מאז פתחו השניים מסעדות רבות והעובדים הוותיקים והבכירים במסעדות "נדרשים להכניס את היד לכיס, להשקיע ולהפוך לשותפים", אומר ירזין.

ברשימת המסעדות של קבוצת ירזין: רשת "מוזס" יחד עם המנהל יובל סלע, הפרסומאי דוד פוגל ואחרים, קבוצת הפיצריות "טוני וספה", יחד עם המנהל השותף טל שטר, מסעדת "קפה איטליה" האיטלקית שנפתחה על חורבות "צ'ימיצ'נגה", שותפות ב"זוזוברה" יחד עם אבי קונפורטי (מסעדה נוספת של "זוזוברה" נפתחה לא מכבר בכפר סבא). רשת "מוזס" פתחה סניף בספרד, במרכז הקולנוע שהקימו במדינה האחים אדרי, בעלי מתחם "סינמה סיטי" בהרצליה ובראשון לציון, שעמם יש לרשת שיתוף פעולה.

האחים ירזין הם גם הבעלים של ה"טאפאס בנמל" ושותפים במותג בירות הבוטיק "אלכסנדר" יחד עם יוזם המותג, הטייס לשעבר אורי שגיא ואיש ההיי-טק אביאם סלע. בהקמת סניף חדש מושקעים 1.5 מיליון דולר, ולפי המנהל יובל סלע, ההשקעה מחזירה עצמה כעבור שנתיים.

קבוצה נוספת היא קבוצת בדר. הבעלים הם המסעדן רפי בדר, יחד עם השותף גדעון אליהו. רפי בדר, בן 44, היה בעבר מלצר, ברמן ומנהל משמרת. כיום הוא הבעלים של "קפה נואר" שנפתח ב-1997 בתל אביב, מסעדת "סבסטיאן" - דיינר בהרצליה שנפתח ב-2004, של לופט האירועים "הקומה הרביעית" ברחוב החרש בתל אביב ובאוגוסט הקרוב יפתח את "מונטנגרו" במקום הקודם שבו שכנה מסעדת "פרונטו" בלב תל אביב. "מונטנגרו" תהיה מסעדה בלקנית עם מזטים לצד מנות גדולות יותר ו"לא מסובכות", לדברי בדר.

הקבוצה מעסיקה במסעדותיה כ-300 עובדים. "יש לנו עובדים ותיקים בשדרת הניהול", אומר בדר: "שפים של מסעדות, מנהלי מסעדות, מנכ"ל ששמו גיא ששון. הנהלת חשבונות פנימית שלנו. אנחנו בוחנים אפשרויות להכניס את העובדים כשותפים".



הרברט סמואל בתל אביב של קבוצת עדיס לייף סטייל. מול חוף הים


רוטשילד 12 בתל אביב של קבוצת R2M. מעל הבר פועלת גלריה לאמנות



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו