בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

"עזורה", ירושלים | מייסד: עזורה שרפלר, 1952

תמיד יעמדו בתור

17תגובות

את מסעדת "עזורה" האגדית מהשיר של יוסי בנאי באותו שם פתח עזרא שרפלר ב-1952. כמעט 60 שנה אחרי, בן 74, הוא עדיין בא אליה בכל בוקר בכיסא גלגלים, כדי לאכול מרק שעועית, לערוך החלטות כספיות ולהיפגש עם ילדיו. יש לו תשעה ילדים - שבעה מהם עובדים במסעדה, "כי ככה לימדתי אותם", הוא אומר.

בנו הצעיר, אלרן בן ה-30, הוא כיום הבשלן הראשי של המקום. גם שאר בניו מומחים במטעמי המטבח הטורקי ועובדים במטבח העסוק. שתיים מבנותיו אמונות על גלגול הממולאים.

בהיותו בן 14 שרפלר היה שוטף כלים במסעדה טורקית בשוק מחנה יהודה. הילד הסקרן נהג לעמוד מאחורי הטבח עד שזה זרק אותו מהמטבח. "כל היום בכיתי, לא ידעתי מה לעשות", הוא נזכר ומחייך. כשהודיע לבעל המסעדה שהוא רוצה לעזוב את המסעדה, זה הציע לו: "תציץ בשקט ותלמד, רק אל תתקרב לטבח".

צ`ציק דניאל

בתוך כמה חודשים למד את סודות הבישול עד שהחליף את הטבח הוותיק. בהמשך נע ונד בין מסעדות. הוא אף עבד אצל רחמו, שם הופקד על הכנת החומוס. "אני הייתי המורה של רחמו, כל הבישולים במסעדה היו שלי. את השם שלו הוא קיבל בזכותי. אבל העבודה אצלו היתה מפרכת. עד היום יש לי יבלות בידיים. הכנתי אלף מנות חומוס, שמונה שעות ברציפות, כל יום", הוא מספר ומראה את ידיו המחוספסות.

כשהתגייס ביקש שישלחו אותו לקורס טבחות, אבל צה"ל שלח אותו לקורס נהגים. רק במילואים, לאחר ששמעו יצא למרחקים, הוא נקרא לבשל לגדוד. כשהשתחרר, פתח כוך קטן. המסעדה שינתה מיקום כמה פעמים וצברה לקוחות. בתחילה המקום נפתח בשכונת ממילא הישנה, ואז היא עברה לדוכן בשוק, למרכז ירושלים - ולבסוף למקומה כיום. "זה לא משנה לאן הוא הולך, הירושלמים תמיד יודעים למצוא אותו", מעיד בנו שבתאי.

מלבד בנאי שכתב על המוסד - "עזורה בשבילי זה כמו חלום רחוק, כמו סיפור שלא נגמר בהמשכים" - באו למקום מאות מוסיקאים, יוצרים ופוליטיקאים שהתמכרו למרק הקובה, למוסקה המרגשת ולמג'דרה המנצחת. בניו של שרפלר מציינים את בנימין נתניהו, ישראל כץ וגם אביבה שליט. "אבל אני מתייחס לכולם אותו דבר, אין אפליה. גם מסכנים מגיעים לפה מדי יום, מי שמבקש לאכול מקבל", אומר שבתאי שרפלר.

הרבה עבר על ירושלים מאז שהמסעדה נפתחה. איך התמודדתם עם המלחמות והפיגועים?

"בזמן מלחמות לא סגרנו את המסעדה. אין מה לעשות, בן אדם חי על אוכל. הוא לא יכול להישאר עם בטן ריקה. הצלחנו למכור בין שבע לעשר מנות ביום, והסתדרנו. בזמן הצנע קנינו הכל בשוק השחור. שילמנו שם פי שבעה מהמחיר של המוצר. בתקופת הפיגועים היו שני פיצוצים נוראים באזור. ראיתי את הגופות והפצועים ונהיה לי רע. סגרתי והלכתי הביתה. בערב חזרתי לבד, שטפתי את המקום וזרקתי את כל האוכל שהתמלא בעפר. זה היה אוכל שהיה יכול להאכיל 500 איש. אבל חשוב לדעת גם מתי לזרוק".

כיום יש לך מתחרים?

"לפני כמה שנים נפתח בית קפה מולנו. רגע לפני הפתיחה הבעלים הזהיר אותי שהוא הולך למכור אוכל בזול ושלא אכעס. אמרתי לו ‘שב בפינה שלך ותראה איך אצלי תמיד יהיה תור, ואליך אף אחד לא ייכנס'. שנה וחצי הוא חיכה שמישהו ישכור את המסעדה שלו עד שהפך אותה לדירה. גם אם יחלקו אוכל חינם, אצלי יעמדו בתור".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו