בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שני מתכונים למרק בורשט

להכנת מרק בורשט כהלכתו נדרשים אומץ, רגישות ויד קלה בתיבול. שתי גרסאות נפלאות

תגובות

חורף ארוך וקר, כמעט כמו זה שנחת עלינו השנה, הוליד את הבורשט המאלורוסיסקי - המרהיב שבמרקי מזרח אירופה. צבעו ארגמן עמוק וטעמו חמוץ-מתוק, חם ומשביע שאין כמוהו לנחמה.

במדינות הבלטיות הצפוניות - אוקראינה, רוסיה ופולין - מתמודדים בחורף עם ימים קצרים, קור מקפיא ותנובת אדמה דלילה. בימי הביניים אחד הפתרונות לכך היה מרק מ"ברש" (Brsh), שורש פרא לבן ממשפחת הגזרים. לברש הוסיפו כרוב, פטריות יער וכל עצם או נתח בשר שהיו בהישג יד.

למרק נמזג חומץ מתסיסת הירק עצמו. הטעם החמצמץ היה הכרחי ליצירת גיוון בתפריט היומי, שרובו הורכב מעמילנים משעממים: לחם שחור ודחוס ודייסות דלוחות. לצורך חידוד הטעם החמוץ, בעת ההגשה נוספה למרק שמנת חמוצה (Smetana), שתרמה לו גם מרקם סמיך ומענג.

באמצע המאה ה-16 הוחלף שורש הברש בסלק אדום, מעט פחות אדום מהמוכר לנו כיום אך בעל נוכחות ומתקתקות דומיננטית. מתיקותו הוסיפה למרק עומק ובשילוב עם חומץ עוקצני וחריף, המרק הסטנדרטי נהפך לחגיגת טעמים חמוצה-מתוקה.

מרק בורשט אפשר לאכול חם או קר. בגרסה החמה יצופו בנוזל הארגמני חתיכות ירק שנוגעות-לא נוגעות בשמנת הסמיכה. אפשר גם לטחון את המרק החם - מה שיהפוך את צבעו לוורדרד ואת מרקמו לחלק וסמיך. שומרי כשרות יכולים להוסיף חלמונים לאחר הטחינה במקום שמנת חמוצה.

להכנת בורשט כהלכתו נדרשים אומץ, רגישות ויד קלה בתיבול. כמות החומץ שהמרק סופח גדולה משנדמה, מכיוון שהארומה החמצמצה מתנדפת במהירות. זהו מרק מתעתע שטעמו משתנה על האש בתוך דקות. הסוד הוא תיבול בחומץ, מלח ופלפל שחור רגע לפני ההגשה. *

מתכון: בורשט מוסקובסקי

לימור לניאדו תירוש; כלי קרמיקה: אירית גולדברג

מתכון: בורשט מאלורוסיסקי (אוקראיני)

לימור לניאדו תירוש; כלי קרמיקה: אירית גולדברג

עוד מתכונים של לימור לניאדו-תירוש בבלוג מטבח מקומי



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו