שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
לימור לניאדו תירוש
לימור לניאדו תירוש

תלי תלים של לימוני חורף ריחניים ובוהקים מנקדים את השוק בימים אלה - עיתוי נפלא לכבישתם. לימון כבוש הוא אחד מהמעדנים הייחודיים במטבח המרוקאי והטוניסאי. תרומתו הדומיננטית מעניקה למאכלים נגיעה אקזוטית. טעמו נע בין חמוץ למריר ולמלוח, בהתאם לזן הלימון ולאופן הכבישה.

לימונים חשוב לכבוש כשהם בשיאם: שמנמנים, מלאים עסיס חמוץ-מתוק, כשקליפתם מבריקה ומפיצה ארומה חושנית ומעקצצת. חשוב לבחור לימון בעל קליפה בעובי בינוני, שכן אגורים בה טעמים מרירים רבים. לימון בעל קליפה דקה מדי יניב תוצאה נטולת אופי, ללא מרקם בשרני חיוני.

לפני שמתחילים במלאכת הכבישה, יש לעקר את הצנצנת על ידי מזיגת מים רותחים עד שפתה ולאחר מכן לייבש אותה הפוכה כמה דקות. שוטפים את הלימונים במים וסבון בעזרת ספוגית נקייה ומייבשים היטב במגבת מטבח. את קרש החיתוך וסכין הפריסה מומלץ למרוח במעט חומץ ולשטוף במים רותחים לעיקור.

קוטמים את הלימונים בקצוות, פורסים לפרוסות דקות או לשמיניות ומסירים את הגרעינים. טובלים כל פרוסה במלח גס, חומר כבישה המרכך את מרירות הקליפה. יש המוסיפים למלח מעט פפריקה חריפה, לקבלת גוון אדום ועקצוץ חריף. את פרוסות הלימון מניחים זו על גבי זו בצפיפות בצנצנת.

לאחר הנחת הלימונים לוחצים היטב על הפרוסות, להגרת מיץ הלימון לצנצנת. אם הלימונים לא הגירו מספיק מיץ (עד כדי כיסוי), יש להוסיף לצנצנת מיץ לימון סחוט. לאחר כיסוי פרוסות הלימון במיץ, מוזגים מעליהן מעט שמן זית שתפקידו לבודד אותן מהאוויר ולמנוע עובש.

לימון כבוש שנפרס לפרוסות דקות יהיה מוכן לאחר יומיים; לימון שנפרס לשמיניות - לאחר כשבוע. אפשר לאכול אותו על לחם שחור עם טחינה גולמית או ריקוטה או להוסיף לתבשילי עוף בשילוב זיתים ירוקים, דגים חריפים וקציצות בשר. אפשר לקצוץ מעט מקליפת הלימון הכבוש ולשלב אותה בסלטי עלים ירוקים מרירים עם בצל וסומק; בסלט עגבניות בשלות עם כוסברה ופטה; ואף בחצילים קלויים בטחינה גולמית וצנוברים.

דרך נוספת ליהנות מלימון כבוש היא לטחון אותו לאחר הכבישה למחית אוורירית ולהוסיף לטחינה; לרוטב לסלט; למרוח על דג או עוף ולצלות בתנור עם רוזמרין ופלפל שחור.

לימונים כבושים

לימונים כבושים בצנצנת
לימונים כבושים בצנצנת צילום: לימור לניאדו תירוש

טאבולה עשבי תיבול, לימון כבוש וסומק

טאבולה עשבי תיבול ולימון כבוש
טאבולה עשבי תיבול ולימון כבושצילום: לימור לניאדו תירוש

חצילים ממולאים בבשר טלה עם לימון כבוש

חצילים ממולאים בבשר עם לימון כבוש
חצילים ממולאים בבשר עם לימון כבושצילום: לימור לניאדו תירוש
הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ