שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל

מיץ הגת מגיע למסעדות התל אביביות

כיצד נהפך משקה, שאחת מתכונותיו היא הפחתת תיאבון, לחלק מהתפריט? והאם המשטרה בדרך לסיים גם את החגיגה הזאת?

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה

"לפעמים אנשים שואלים: רגע, מה יש ליד הלימונדה? תמזגי לנו. הם לא מבינים מה הטעם הזה ולמה מיץ עולה כל כך הרבה", אומרת מיכל לויט, מנהלת "המעורב" ברחוב אלנבי בתל אביב. האחות הקטנה והפרועה של מסעדת "הבסטה" בשוק הכרמל, מצאה דרך כמו-אלכימית לייצר כסף ממיץ. זה קל מאוד כשמדובר במיץ גת, המעורר הרשמי של קיץ  2012. 

כפי שלויט מסבירה באטיות למתקשים, לא מדובר במיץ סחוט טבעי תמים. זהו גת חבשי ממסטל, שבמקרה הזה נסחט למיץ עם לימונדה ממותקת. כמיץ סחוט טרי, השפעתו חזקה במיוחד. מי ששותה אותו מדווח על מרץ רב, עירנות, חוסר תיאבון, און מוגבר ועלייה בצריכת אלכוהול.

הלוגמים אומרים שמי ששותה מיץ גת בפתיחת הערב, יוכל לרקוד או להשתגל כל הלילה מבלי להתעייף. אך בעוד הרחוב מחבק את ה"קפה המשמח" החדש, בממסד הרפואי מתייחסים אל המיץ כאל סם לכל דבר. הרכיב הפעיל במיץ הוא קתינון, המככב בסמי הפיצוציות ממשפחת ה"חגיגת", והוא טומן בחובו סכנות לטווח קצר ובעיקר ארוך (ראו מסגרת). אך מבחינה חוקית, צריכת העלים האלה מותרת וכאב הראש ביום שאחריה ­ מינימלי.

מיץ גת ב"המעורב". הצלחה שעלתה על התחזיותצילום: תומר אפלבאום

תרכיז דשא רקוב

מיץ הגת מטפטף בשנה האחרונה מחיק השווקים וכרמי התימנים אל המועדונים והברים, האירועים והפסטיבלים. אפשר לרכוש אותו בקלות באמצעות פייסבוק, בקיוסקים בתל אביב וירושלים ולהפתעת זקני תימן, בחודשים האחרונים הוא גלש גם למסעדות קטנות. "המעורב" נחשבת לחלוצה בתחום.

במקום המפגש ההומה הזה, שבלילה מושמעים בו להיטים מכל הזמנים, גולת הכותרת היא  משקה מיץ גת, שנמכר במשך כל שעות היממה ב‑24 שקלים. "נחשפנו למיץ גת במסיבה בירושלים, לפני שנה", משחזרת לויט. "היה שם בחור עם דוכן שמשך הרבה תשומת לב. הבנו שאנחנו צריכים להביא את זה לתל אביב. דימיינו שזו תהיה הצלחה, אבל היא עלתה על התחזיות שלנו. מגיעות אלינו הסעות, חבורות-חבורות עוברות אצלנו בתחילת הערב".

למה את חושבת שזה כל כך מצליח?

"אנשים אוהבים למשוך את הלילה וזה עוזר להם להיות יותר פיכחים גם כשהם למעשה שיכורים. בשעות היום אנשים מגיעים בצהריים מהמשרדים לשתות גת, כדי למשוך את יום העבודה. יש לנו קהל גדול, כולל טבחים, מוסיקאים ושחקנים".

למה שמסעדה תגיש משהו שמונע תיאבון?

"אני תמיד ממליצה לאנשים לאכול לפני שהם שותים, ולאחר מכן לבחור שתייה. כל מיני אנורקטיות מתעניינות בתכונה הזאת. אני לא מגישה להן מיץ לפני שהן אוכלות משהו".

מה הסטטוס החוקי של המיץ שלכם? 

"כל עוד המיץ מופק במקום, אין שום בעיה".

מיץ גת ב"המעורב" בתל אביב. למשוך את הלילהצילום: תומר אפלבאום

בלילות שישי המקום מלא מפה לפה. כבר בשעת ערב מוקדמת בליינים ממלאים את הכניסה למקום, חלקם זוללים ומשוחחים על ספסל אוטובוס סמוך, מדברים על המסיבות הצפויות להם בהמשך.

מול שוט מהיר של מיץ גת, בניסיון להתחמק מטעם של תרכיז דשא רקוב, מפציר בחור מנוסה: "שחקי עם הלשון. תתעכבי עם המשקה על החיך, כמו שעושים עם עלי גת. זה יגביר את ההשפעה". הוא מחכך ידיו בהנאה. "אני צריך שמונה כוסות בשביל שזה יפעל, כי אני גר בכרם התימנים ושם מוכרים מיץ גת כבר הרבה שנים". "גם קפה היה מגעיל בהתחלה", מעיר הצלם בנוגע לטעם הרע של המשקה.

סטודנטית צעירה, שמגדירה עצמה ביישנית, מספרת: "שתיתי מיץ גת השבוע והדבר היחיד שיצא לי מזה זה כאב ראש. יום אחר כך הזמנתי את הבחור שקנה לי את המיץ לדייט-פיצוי". היא שולפת סמארטפון ומציגה את ההתכתבות ביניהם בפייסבוק, שבה השיב לה בשלילה. אבל זה לא הלקח שלמדה מהסיפור. "אני חושבת שבלי גת, לא היה לי כזה אומץ. זה ממש סם אומץ", היא מצחקקת. 

סם? למען האמת, ברחוב לא ממש מתייחסים כך למיץ גת. אנשים שנמנעים מכל סם שותים אותו לרוויה ומדווחים על חוויות חיוביות בלבד. זה בסך הכל מיץ, לא?

סחרחרת קסמים

ב"קפה קאימק", בטבורו של שוק לוינסקי בתל אביב, המיץ מככב בתפריט המתחלף. המלצרית מודה ששוט אחד כלל לא משפיע. צריך לשתות יותר כדי להיכנס לגרוב.

מכיוון שבינתיים זהו מוצר חוקי ומבוקש, מיץ גת משווק גם ברשתות חברתיות. אדם קבח, למשל, משווק מיץ גת חבשי בטעמים בפייסבוק, לאחר שנים של צריכת עלי גת בצורות אחרות. אף על פי שהוא מעיד על מוצר טבעי ובריא, הוא לא מוכן למכור את הדרינק לכל אחד. "זה לא מומלץ לחולי לב כי זה ממריץ. גם לא לחולי סכרת. אפשר להכין מיץ בלי סוכר, אבל אנחנו לא לוקחים סיכונים", הוא אומר.

שתיתי פעמיים שוט מיץ גת וזה לא השפיע עלי.   

"כנראה שתית מיץ מגת לא מספיק חזק, יש כל מיני סוגים של גת וכל מיני אנשים שמכינים את המיצים. כוס מיץ אחת של גת חבשי אדום משפיעה מיד. שיטת ההכנה חשובה, כי יש כאלה שטוחנים את העלים ושולפים את המיץ ויש שיטות אחרות שמזקקות את הצמח ב‑100%. אלה שמכינים סתם שייק, לא מבינים".

מיץ גת ב"המעורב". מעמד חוקי לא ברורצילום: תומר אפלבאום

כיצד חדר המיץ מפיצוציות למסעדות? התשובה טמונה במעמד החוקי הלא ברור שלו. באף מסעדה לא יעזו להגיש קוקאין, אבל אם בקבוק גת מתגלגל לידיהם של טבחים או מלצרים ­ עד מהרה הוא מגיע גם ללקוחות: צ'ופר למקורבים ולמביני עניין. בקבוק מיץ גת במטבח הוא דבר שבשגרה במסעדות ובתי קפה רבים במרכז. לכל אחד יש מתכון למשקה בתוספת מיץ חמוציות, עראק או לימונדה מתוקה.

עורך דין רזה ורציני מספר בהתלהבות כיצד ישב באחת מהמסעדות המדוברות במרכז תל אביב, וקיבל מהצוות מיץ גת בסוף הארוחה. "אולי מנהלי משמרת קונים את זה, כדי שהמלצרים יתקתקו להם עבודה כמו עכברים?", הוא תוהה. "פעם היו מעשנים באנגים בחדר האחורי, עכשיו שותים מיץ גת בלי בושה בחלל המסעדה".

לפני חצי שנה, השף ניר צוק ­ נלהב ומאוהב ­ מזג לי שוט מיץ גת ב"קורדליה" ביפו. "את חייבת לנסות, זה מדהים. זה משאיר אותי ער כל הלילה, בשיא הריכוז", אמר והמשיך למנות תכונות חיוביות של המיץ כמו משתמש חדש ונלהב. בתקופה ההיא הגיש מיץ גת ליושבי המקום, כדרינק מיוחד מחוץ לתפריט, "בעיקר לחברים שלי, ולאנשים שאני חפץ בסבבה שלהם", כהגדרתו.

אבל לאחרונה התפכח, וזרק את הגת מהחלון: "הפסקתי להגיש את זה כי יותר מדי מקומות התחילו להציע מיץ גת. הרי זה לא חוקי. אפילו בהולנד אסור למכור גת. בארץ מותר לצרוך גת רק בצורת עלים, לעיסה לצרכים מסורתיים. מה שקורה זה שמקבלים עלי גת וסוחטים אותם במקום ליעני-מיץ. זה גבולי. ברגע שקלטתי שנהיה סביב זה אישיו בעיר, העפתי את זה מהר. אני גם משתדל להימנע מזה. קלטתי שזה סם מטורף".

השף ניר צוק. "כשאני צריך לעבוד שלושה ימים ברציפות, זה בדיוק מה שאני רוצה"צילום: איליה מלניקוב

ירדת מזה גם בעצמך? 

"אני חושב שזה מיץ די מדהים, שמחדד את הראש ברמות שלא ייאמנו, טבעי, הולך מעולה עם עראק, משפר את יכולות ספיגת האלכוהול בקטע פסיכי. כשאני צריך להישאר חד ולעבוד במטבח שלושה ימים ברציפות, זה בדיוק מה שאני רוצה. אם תבואי עם בקבוק מיץ גת ועראק, כנראה אצטרף אליך. יש לי נטייה לעשות הרבה מהכל, לכן אני מעדיף לא לראות מיץ גת ולא למכור אותו, כי זה עושה לי תחושה לא נעימה. קלטתי שזה הכניס את הגוף שלי לסחרחרה. בכלל לא ישנתי".

אבל איך סם שמונע תיאבון עבר את מפתן המסעדה שלך. מה ההיגיון העסקי?

"לא ידעתי על זה. כשאתה שותה מיץ גת אתה כל כך בהיי שאתה לא שם לב שלא אכלת כלום. עכשיו כשאת אומרת..." 

הרשויות מחפשות פתרון

אם גת הוא סם, מדוע מותר ללעוס את עליו?

הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול בוחנת כעת את יחסה "לתופעה ההולכת ומתרחבת של מכירת מיץ גת", ומגבשת המלצות בשיתוף משרד המשפטים והבריאות ומשטרת ישראל. מהרשות נמסר: "ההרחבה בשימוש בגת, והפיכתו למרכיב במשקאות המשווקים במוקדי הבילוי, היא בעייתית, אך הפתרון המשפטי חייב לתת מענה גם לבעיה של שוויון בחוק ביחס לכל מגוון מוצרי הגת".

גם בממסד הרפואי מתעקשים להחריב את המסיבה. ד"ר שלמה אלמוג, חוקר בכיר במכון לטוקסיקולוגיה ופרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי שיבא תל השומר, מפנה אצבע מאשימה לצרכני המיץ: "הם חסרי אחריות ולא יודעים מה זה יכול לעשות להם לטווח ארוך. אני לא אומר, 'שתה מיץ גת ותמות באותו רגע'. הסיכוי שזה יקרה אפסי. אבל לאורך זמן, הסטטיסטיקה יכולה ליפול עליך.

"השפעת הגת מזכירה את כל הסמים הממריצים למיניהם. זה חומר שגורם לאופוריה, מרומם את מצב הרוח, משחרר ומנתק, נותן תחושה הזייתית של ביטחון עצמי מוגבר, שביעות רצון, סיפוק וחברותיות, עוזר לריכוז ולמרץ שנגרמים מהעלאת רמות האדרנלין במוח. בהשפעה המיידית הוא מייצר עוררות מינית ואון מוגבר, אבל כשהפעילות פגה יש ירידה חזקה ביצר המיני ווסר יכולת להתרכז.

"הגת גורם למשתמש לחגוג מעבר לגבולות יכולתו. אחד הדברים המסוכנים שהסם הזה עושה הוא להעלות את לחץ הדם, דבר שיכול להוביל לאירוע מוחי ועלייה בדופק, שיכולה לגרור התקף לב. כאשר ההשפעה של הגת פגה, יש תחושת נפילה ­ עייפות ומצב רוח ירוד".

בשימוש ארוך טווח מציין ד"ר אלמוג: "התמכרות ותלות, צריכה מוגברת במינונים הולכים וגדלים, עלייה בשכיחות של מחלות פסיכיאטריות כמו פרנויה וסכיזופרניה, עלייה באוטם שריר הלב, עלייה בסיכוי לסרטן באזור הפה והגרון, לחץ דם גבוה כרוני, הפרעות קצב לב, דלקות חוזרות ברקמת החניכיים ובעיות שיניים, ירידה בפוריות הגברית וסכנת הולדת עובר מת או ילוד עם תת משקל לנשים בהריון".

אפשר להתמכר למיץ גת?

"עוצמת ההתמכרות של קתינון נמוכה מזו של אקסטזי או קוקאין, אבל קיימת. התימני שיושב בחברותא ולועס גת ­ לא יצליח לפתוח את העיניים בלי גת. הוא יהיה כמו סמרטוט. מה שמחזיק אותו ואת לחץ הדם שלו ­ זה הגת".

איך זה שהוא חוקי?

"ה'חגיגת' והקתינון נמצאים בפקודת הסמים המסוכנים. ברור שגם המיץ הוא סם מסוכן, שצריך היה להיות בפקודת הסמים. אך אי אפשר לחוקק חוק, שלוקח קבוצה גדולה של אנשים נורמטיביים ­ שלעיסת גת היא חלק מהמסורת וההיסטוריה שלהם ­ והופך אותם לפורעי חוק. לכן החליטו החלטה פוליטית-חברתית, שהגת כצמח לא נכנס לפקודת הסמים המסוכנים.

רצוי להבין שהמושג 'טבעי' לא אומר שמשהו טוב. גם הארס של הנחש טבעי לנחש. מיץ הגת מכיל קתינון, וזה לא משנה אם הוא הופק בתנאי מעבדה או שהוא צומח. בשביל הגוף, זו אותה מולקולה".

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ