בואי חלה: חלות לפני ואחרי צום יום כיפור

אין כמו חלה מתוקה ביתית כדי לרפד את הקיבה לפני צום יום כיפור. כשהצום מסתיים, אפשר להמתיק את הארוחה המתחלת ב"חלה אבודה"

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
חלה
צילום: לימור לניאדו תירוש

הריח המתפשט בבית בזמן אפיית חלת שבת קלועת צמות הוא מסוג הריחות המרפאים. היד המיומנת שלשה את הבצק מחייכת בסיפוק, המולת הילדים בבית נרגעת לרגע ובן או בת הזוג מביט במשנהו בגאווה. זהו סוד קסמו של המטבח. יש לו יכולת ריפוי.

כל כך הרבה מתנות יש בחלה מתוקה, שאין פלא שהיא חלק בלתי נפרד מארוחות שבת וחג; הרי היא חלת עונג שבת: מקשטת את שולחן החג ביופיה הכובש, טעמה ממכר ושאריות ממנה משמשות חומר גלם משובח לקינוחים.

הארוחה המפסקת בפתח ואין כמו חלה מתוקה מעשה בית, שניצבת חגיגית במרכז שולחן החג, לעיטור ולניגוב רוטב סמיך בצלחת; היא מושלמת לריפוד הקיבה לפני הצום. לאחר הצום אפשר להתקין בזריזות עוגת "חלה אבודה" משאריות החלה מיום אתמול, עוגה שתמתיק לצמים את הארוחה המתחלת.

כדי להצליח במשימה דרושים אומץ ותשומת לב, שכן פחד ופזיזות יניבו חלה בעלת מרקם דחוס בטעם דומיננטי של שמרים. חלה צריכה להיות פריכה מבחוץ, קלה ואוורירית, עם מרקם פנימי של חוטי משי או צמר גפן מתוק. אל תחמיצו את השלב שבו בוצעים חלה חמימה עם הידיים ומלקקים את העקבות המתוקים שהשאיר ציפוי הדבש המנוקד בגרגירים פריכים.

כדי לקבל חלה שתוכה רך ומלטף והיא בעלת קרום שחום ופריך יש להקפיד על כמה כללים:

- קמח: מומלץ להשתמש בקמח ייעודי לחלה, שהוא רב חלבון שמייצר בצק רך ונוח לעיבוד. אם משתמשים בקמח רגיל, מומלץ להוסיף שקית משפר אפייה (מוצמדת לשקית "שמרית") לכל קילו קמח.

* שמרים: כל אופה מוכן להישבע שהשמרים שבהם הוא משתמש טובים יותר. זה עניין של טעם וניסיון. עם הזמן תוכלו להחליט מה טוב בעבורכם. קוביית שמרים בהירה (גוון אפור מעיד על שמרים ישנים), שקית "שמרית" טרייה או שתי כפות שמרים יבשים מתאימים למשימה.

- לישה: לשים את הבצק במערבל עם וו לישה במהירות נמוכה 6 דקות, ולאחר הוספת המלח - עוד 4 דקות. לישת יתר תניב חלה אוורירית מדי ויבשה.

- בצק: בצק של חלה צריך להיות רך, גמיש ולא דביק.

- תפיחה: מומלץ להתפיח באזור חם של 30-40 מעלות. זמן התפחה משתנה לפי מרקם הבצק; בצק שמרקמו קשה יתפח לאט יותר מבצק רך. בדיקה זריזה בסיום זמן ההתפחה: מכניסים אצבע לבצק ואם השקע נשאר וחוזר לאט, סימן שהבצק תפח דיו. לרוב מספיקה תפיחה של 40 דקות בקיץ ושל שעה בחורף. לאחר חלוקת הבצק מניחים לו לנוח, כדי להחזיר את גמישותו. התפחה ארוכה מדי תעייף את השמרים והחלה תצא דחוסה.

- קליעת הצמה: חלה נמדדת גם ביופייה. הקפידו ליצור גלילים שווים בקוטרם. חשוב לקלוע ביד רכה ולהשאיר מרווחים עדינים בסיבובי קליעת הצמה, כדי לאפשר לבצק לתפוח.

חלת חלב וחלת דבש

צילום: לימור לניאדו תירוש

חלה אבודה עם מנגו וקוקוס

חלה אבודה עם מנגו וקוקוס
חלה אבודה עם מנגו וקוקוסצילום: לימור לניאדו תירוש

חלה אבודה עם בננות ושוקולד

צילום: לימור לניאדו תירוש

limortiroche@gmail.com

תגיות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ