בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עשורה: המנחם הרשמי של סוכות

הגשת עשורה בסוכות מייצגת את השפע והגיוון של תנובת האדמה

23תגובות

כאשר יהודי ספרד היגרו למזרח התיכון הם אימצו מהמקומיים את העשורה ‏(מקור השם ב”עשרה”, עשר בערבית‏). המנה סימלה בעבורם את חג האסיף, הלוא הוא חג הסוכות. העשורה היא מנה ססגונית ועשירה מחיטה מבושלת, ממותקת בדבש או סילאן עם שפע פירות מיובשים ואגוזים.
באופן מסורתי המנה המנחמת הזאת הוגשה בתום צום הרמדאן, ביום העשירי של חודש מוחרם ‏(תשרי‏) - הוא יום העשורא. הכנת עשורה בחג הסוכות מייצגת את השפע והגיוון של תנובת האדמה.
את העשורה מגישים למרכז שולחן הסוכה לחיזוק תחושת השוויון במדורת השבט המשפחתית. מכיוון שהמנה עשירה ומרוכזת, נהוג לצקת ממנה כף גדושה לקערות מתכת קטנות שיחממו את הידיים. את המנה מעטרים בגרגירי רימון, מסמלי החג.
העשורה מכילה לרוב גרגירי חיטה שהושרו במים במשך לילה טרם בישולם. ניתן לגוון עם חיטת כוסמין, שיבולת שועל שלמה ואף אורז לבן עגול או מלא. את החיטה מבשלים במים ודבש למשך שעה וחצי תוך ערבוב מתמיד, בתהליך אטי המנפק גרגירים נימוחים ודביקים. בגרסה החלבית מבשלים את החיטה עם חלב וחמאה.
מגוון פירות מיובשים קצוצים ושפע אגוזים מצטרפים לעשורה הממותקת ליצירת מנה אחרונה מנחמת, ססגונית ומשביעה. תיבול העשורה משתנה ממדינה למדינה: קינמון, הל, מי זהר או מי ורדים.

עשורה פירות יבשים, אגוזים ומי ורדים

לימור לניאדו תירוש

חומרים ‏(4 מנות‏):

כוס חיטה שהושרתה לילה
4 כוסות מים
5 כפות דבש
כפית קינמון
2 כפיות מי ורדים
2 כפות חמאה
5 משמשים קצוצים
2 דבלים קצוצות
5 תמרים קצוצים
5 שזיפים מיובשים קצוצים
25 גרם שקדים קצוצים
25 גרם אגוזי מלך קצוצים
25 גרם פיסטוקים קצוצים
להגשה: גרגירי רימון

הכנה:

בסיר בינוני מניחים חיטה מושרית, מים, דבש וקינמון ומבשלים תוך בעבוע עדין עד התרככות וקבלת גרגירים רכים ומעט דביקים, כשעה וחצי או מעט יותר. מערבבים מדי כמה דקות. במידת הצורך מוסיפים מים. מסירים מהאש, מוסיפים חמאה ומי ורדים ומערבבים היטב. מוסיפים פירות מיובשים קצוצים, אגוזים קצוצים ומגישים מיד עם גרגירי רימון.

עשורה רוזטה עם אגסים בסילאן ויין

לימור לניאדו תירוש

חומרים ‏(4 מנות‏):

כוס חיטה שהושרתה לילה
חצי כוס סירופ רוזטה ממותק
2 כוסות מים
2 כוסות חלב
חצי כפית קינמון
2 כפות חמאה

לאגסים:

4 אגסים קלופים
כוס מים
כוס יין
חצי כוס סילאן
מקל קינמון
להגשה: שקדים קצוצים

הכנה:

בסיר בינוני מניחים חיטה מושרית, רוזטה, מים, חלב וקינמון ומבשלים תוך בעבוע עדין עד התרככות וקבלת גרגירים רכים ומעט דביקים. כשעה וחצי או מעט יותר. מערבבים מדי כמה דקות. במידת הצורך מוסיפים מים. מסירים מהאש, מוסיפים חמאה ומערבבים היטב.
בזמן בישול החיטה מניחים אגסים בסיר בינוני, מוזגים מים, יין, סילאן וקינמון ומבשלים 40 דקות עד להתרככות האגסים. הופכים את האגסים מפעם לפעם. מוזגים עשורה חמה לצלחות עמוקות, מניחים אגס במרכז כל קערה, מזליפים מרוטב האגסים, מפזרים שקדים קצוצים ומגישים מיד.

עשורה אפרסקים צלויים, פיסטוקים ושוקולד

אפרסק מלבה
לימור לניאדו תירוש

חומרים ‏(4 מנות‏):

כוס חיטה שהושרתה לילה
חצי כוס חלב מרוכז ממותק
2 כוסות מים
2 כוסות חלב
כפית תמצית וניל
כף גרנד מרינייה
2 כפות חמאה
לאפרסקים הצלויים:
2 אפרסקים צהובים חצויים
2 כפיות סוכר
חצי כפית קינמון

להגשה:

פיסטוקים קצוצים
שוקולד מריר מגורר

הכנה:

בסיר בינוני מניחים חיטה מושרית, חלב מרוכז, מים, חלב ווניל ומבשלים תוך בעבוע עדין עד התרככות וקבלת גרגירים רכים ומעט דביקים. כשעה וחצי או מעט יותר. מערבבים מדי כמה דקות. במידת הצורך מוסיפים מים. מסירים מהאש, מוסיפים גרנד מרינייה וחמאה ומערבבים היטב.
בזמן בישול החיטה מחממים תנור ל–200 מעלות. מניחים אפרסקים בתבנית צלייה, זורים סוכר וקינמון וצולים 20 דקות.
מוזגים עשורה חמה לצלחות שטוחות, מניחים אפרסק במרכז כל צלחת, מפזרים פיסטוקים קצוצים ושוקולד מגורר ומגישים מיד.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו