בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פיצוחים: מאכלים מסרטן כחול

צלוי עם עגבניות וזעתר, מבושל במרק עם זעפרן או מוגש לצד ריזוטו בניחוח עראק. כמה דרכים למצות את בשרו העסיסי של הסרטן הכחול

28תגובות

סרטן הכחול, המכונה על ידי דייגי יפו "השייט הכחול", הגיע אלינו מחופי האוקיינוס האטלנטי די במקרה, בתוך מכלי איזון של אוניות מסע ‏(מכלים שממלאים במי ים בתחילת המסע ומרוקנים במקום העגינה‏). אופיו הקשוח וסתגלנותו איפשרו לו לעבור את המסע בשלום ולהיקלט היטב בים התיכון. צבע רגליו ושריונו כחול מרהיב, ולאחר בישול קצר הוא הופך לכתום. טעמו נע בין מתקתקות למליחות ים עדינה ומרקמו הלח עסיסי ורווי טעמים. יש שיישבעו גם כי אכילת בשר סרטנים היא חוויה המעוררת את החשק המיני.

בניגוד לאחיו הארופאים, שלהם יש בשר רב בזרועות, רוב בשרו של הסרטן הכחול מצוי בבטנו. בדרך כלל הדייגים ינקו בעבורכם את הסרטנים ומכאן המלאכה קלה: מניחים בתבנית צלייה, מניחים מעט חמאה, מתבלים וצולים עשר דקות. כל שנותר אחר כך הוא לקחת את הסרטן בידיים ולינוק מתוכו את הבשר הנפלא. ניתן גם לטגן אותו בשמן עמוק, לצלות בגריל פחמים או לבשלו במרק.

לימור לניאדו תירוש

במידה שתרצו להכין מבשר הסרטנים קציצות, סלט או כופתאות ממולאות, יש לחלוט אותם למשך חמש דקות במים עם מעט מלח. אחר כך מסננים, מצננים מעט, מפצחים את הסרטן לשניים ומחלצים בעזרת כפית קטנה את הבשר המצוי בבטנו. החרוצים יוכלו לשבור גם את הזרועות העבות ולדלות מהן את מעט הבשר. אם הגיעו לידיכם סרטנים היישר מהים, הזקוקים לניקוי - מניחים אותם בקערה גדולה עם מים קרים, שוטפים היטב מן החול, מסירים את שריון הגב ואת מכסה הבטן התחתונה, שולפים את הזימים שנמצאים משני צידי הראש, ואת העיניים והלסתות.

מחירו של הסרטן הכחול סביר ומסתכם ב-30–50 שקלים לקילו. כשהוא טרי, יש לו ריח של מי ים ואין בו שמץ מריח הדגים הכבד. כדאי לבחור בסרטנים קטנים יחסית ולנסות לאתר את הנקבות - כיסוי הבטן של הנקבה רחב לעומת הזכר, שאצלו כיסוי הבטן צר ומסתיים בשפיץ. ניתן להשיג אצל דייגים מקומיים במשך רב עונות השנה, אך הסרטנים המשובחים יותר יימצאו בעיקר בחורף.

סרטן טרי ונקי יכול להישמר יומיים במקרר או עד חודש במקפיא.

limortiroche@gmail.com

סרטנים צלויים בזרעי עגבנייה וזעתר

לימור לניאדו תירוש

10 סרטנים נקיים
50 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות
2 כפות שמן זית
מלח
פלפל שחור
עגבנייה חצויה לשניים
עלי זעתר
להגשה: חצאי עגבניות
הכנה:
מחממים תנור ל–200 מעלות. מניחים סרטנים בתבנית צלייה ושמים בבטניהם קוביות חמאה. מזליפים שמן זית, מלח, פלפל שחור וסוחטים מעליהם עגבנייה. מפזרים עלי זעתר טריים וצולים עשר דקות. מגישים לצד חצאי עגבנייה ‏(לשם סחיטה מעל‏), מפצחים ושולפים את הבשר עם הידיים.

ריזוטו בצלים ועראק עם סרטנים צלויים

חומרים  ‏(8 מנות‏):
2 כוסות ציר סרטנים/עוף/ דגים
3 כפות שמן זית
2 כרישה פרוסה לחצאי עיגולים
שלושה ענפי תימין קשורים בחוט
4 בצלצלי שאלוט חצויים ופרוסים לחצאי עיגולים דקים
2 בצלים גדולים חתוכים לקוביות קטנות
כוס אורז לריזוטו
רבע כוס יין לבן
גרידת לימון
2 כפות עראק
רבע כוס פרמזן מגורר דק
חצי מכל שמנת מתוקה
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור

להגשה: 4 עגבניות חצויות, פרמזן

הכנה:
מחממים ציר בסיר קטן. בסיר נוסף שטוח מטגנים בשמן זית כרישה ותימין למשך רבע שעה. מערבבים מדי פעם ושומרים שלא ישחים. מוסיפים את שני סוגי הבצלים ומטגנים עד שקיפות. מוסיפים את האורז וממשיכים לטגן למשך שתי דקות. מוסיפים יין וגרידת לימון. מרתיחים עד התנדפות האלכוהול. שולפים את התימין. יוצקים חצי כוס מהציר הרותח ומערבבים. כאשר הציר נספג מוסיפים עוד חצי כוס ומערבבים. ממשיכים כך עד מיצוי כל הציר והתרככות האורז ‏(כ–25 דקות‏). טועמים ומוודאים שהאורז מרוכך לרמת אל דנטה ‏(ניתן להוסיף מים רותחים במידת הצורך‏). לאחר ספיגת הנוזלים האחרונים מוסיפים את העראק, מרתיחים שוב עד להתנדפות ומוסיפים פרמזן ושמנת מתוקה. מחממים בשנית ומגישים מיד עם פרמזן, עגבניות סחוטות וסרטנים צלויים ‏(ראו מתכון‏).

מרק סרטנים בזעפרן

חומרים ‏(6–8 מנות‏):
רבע כוס שמן זית
10 סרטנים
בקבוק יין לבן יבש
2 כרישה: את החלק הלבן פורסים לחצאי עיגולים, את העלים הירוקים שומרים לציר
3 שומר: פקעת אחת חוצים לציר ואת השתיים הנותרות פורסים לחצאי עיגולים. את הגלדים העבים החיצוניים ואת הענפים שומרים לציר
2 ראשי סלרי: את השורש קולפים וחותכים לקוביות קטנטנות, את הגבעולים שומרים לציר
עשבי תיבול קשורים בחוט: צרור פטרוזיליה, 4 ענפי תימין, 3 עלי דפנה
2 בצלים שטופים ‏(עם הקליפה‏), חצויים
ראש שום חצוי
חצי כפית מלח
4 כוסות מים רותחים
4 כפות שמן זית
תפוח אדמה גדול קלוף וקצוץ לקוביות
2 גזרים קלופים וקצוצים לחצאי עיגולים
6 שיני שום פרוסות
3 עגבניות חלוטות, קלופות וקצוצות ‏(או חצי קופסת שימורים‏)
10 חוטי זעפרן
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
צ'ילי גרוס לפי הטעם
כף רסק עגבניות
להגשה: פטרוזיליה קצוצה, סרטנים צלויים כמספר הסועדים ‏(ראו מתכון נפרד‏)

לימור לניאדו תירוש

הכנה:

יוצקים לסיר גדול שמן זית, מחממים ומטגנים את הסרטנים עד אשר שריונם הופך לכתום. מוזגים יין לבן, מרתיחים ומצמצמים לחצי מכמות היין - כ–20 דקות. מועכים את שריוני הסרטנים על מנת לחלץ מהם את טעמם ‏(בעזרת מצקת הפוכה או כף עץ כבדה‏). מוסיפים עלי כרישה ירוקים, שני חצאי שומר, ענפי וגלדי שומר, ענפי סלרי, את צרור עשבי התיבול, בצלים, שום וחצי כפית מלח. מערבבים ומאדים בציר המצומצם עשר דקות. מוסיפים מים ומרתיחים, מנמיכים את הלהבה לקטנה ומבשלים מכוסה למשך שעה בבעבוע עדין מאוד. מועכים את הירקות כדי לחלץ מהם את טעמם. מסננים את הציר לקערה ומשליכים את תכולת המסננת.

באותו סיר ‏(ללא הציר‏) יוצקים שמן זית ומטגנים במשך רבע שעה, תוך כדי ערבוב, חצאי עיגולים של כרישה, קוביות שורש סלרי, קוביות שומר, תפוחי אדמה, גזר, שום, עגבניות קלופות וקצוצות ותבלינים. מוסיפים רסק עגבניות ואת הציר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים בסיר מכוסה חצי שעה. מגישים עם פטרוזיליה קצוצה ועם סרטנים צלויים ‏(לפי המתכון‏) או עם סרטנים שבושלו במרק חמש דקות לפני ההגשה. את הכל מגישים לצד לחם לבן חם ופריך, רואי ‏(Rouille‏) חריף או חמאה מלוחה.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו