טעם של פעם: מתכון לבוריקה טריפוליטאית

בעבר אפשר היה למצוא בקלות את דוכני הרחוב של מוכרי הבוריקה, אותם עלי סיגר טריפוליטאים מטוגנים וממולאים בביצה או בתפוחי אדמה, היום הם פשוט הולכים ונעלמים. כך תוכלו להכין אותם בבית

רותם מימון
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
בוריקהצילום: אנטולי מיכאלו

בוריקה, (או בריק או בוריק) היא אחת ממנות הרחוב המפורסמות ביותר בתוניסיה ובטריפולי. מדובר בעצם בעלי סיגר עגולים וגדולים המטוגנים בשיטה מיוחדת בה טובלים חצי עלה בתוך קערת שמן עמוק ורותח ותוך כדי הטיגון, כשחצי העלה כבר קריספי במידה, ממלאים אותו במרכזו במחית טעימה של תפוחי אדמה מתובלים או בביצה טרייה ומקפלים לשניים. פעולה זו דרשה זריזות ומיומנות השמורה למקצוענים בלבד. עם הגעת העולים מלוב ומתוניסיה לארץ שימרו אנשי המקצוע את אותן עגלות רחוב גם בארץ. לא היה שוק שכיבד את עצמו, או מרכז מסחרי קטן בלי חנות בוריקה. אך עם השנים נעלמו מוכרי הבוריקה, נעלמו העגלות ועמם אבדה אחת ממנות הרחוב הטעימות ביותר. פה ושם עוד אפשר למצוא בגבעת אולגה, בשוק נתניה, בשוק הכרמל, אור יהודה, הוד השרון ובשוק רמלה עוד כמה מוכרים שמתמחים בהכנת הבוריקה.

לרוב, היו דוחסים אותה אל תוך פיתה עם סלט ירקות וסלט דלעת פיקנטי, קצת חריף ונותנים לטיגון, לקריספיות, לחום ולמילוי לעשות את שלו בלי לחשוב על כמה כולסטרול דחפנו הרגע לגוף. גם סכום הכסף הזעום שנגבה אז בעבור המנה החלומית הזאת מעורר געגוע לימים שאוכל רחוב היה באמת זול.

בוריקה שאפשר לאכול במסעדות כבר קשה מאוד למצוא, אבל בכל זאת מצאנו אחת במסעדת "הכובשים" בתל אביב ואי אפשר היה להתאפק. "בפעם הראשונה שטעמתי בוריקה, הייתי ילד", אומר השף שי טנא. "נסענו לטיול משפחתי לבית כנסת "בושאייף" - בית כנסת מאד מפורסם בעדה הטריפוליטאית, והטיול הזה חקוק בזיכרוני מהמון סיבות. אחת מהן, לא נעים להגיד, היא בגלל ארוחת בוקר שהגישו לנו בה בוריקה. עם השנים למדתי שבטריפולי בוריקה זה אוכל רחוב. הטעם והאווירה המשפחתית שהייתה באותה ארוחת בוקר זכורה לי לטובה ולימים שילבתי את המנה גם בתפריט שלי."

איפה מצאתם בוריקה טעימה? ספרו לנו בתגובות.

מתכון לבוריקה של תפוח אדמה באדיבות השף שי טנא ("הכובשים")

הדרך הקצרה והמהירה ביותר להכין בוריקה היא פשוט לחמם שמן במחבת, לפתוח עלה סיגר ולשבור לתוכו ביצה טרייה, לסגור ולהעביר אל האש. אם נותר לכם פירה במקרר, הוא בקלות יכול להיות מלית הבוריקה - רק הוסיפו תבלינים, מלאו את העלה ושלום על ישראל. 

חומרים:

עלי סיגר כמספר הסועדים והרעב

למילוי תפוחי אדמה (בכמות של 8 בוריקות):

5 תפוחי אדמה (רצוי מסוג דזירה) 

5 כפות מלח גס

צרור פטרוזיליה קצוץ

1/2 כוס שמן

מלח ופלפל

במקום מלית של תפוחי אדמה אפשר למלא גם בביצה טרייה 

ההכנה:

למלית:

מפזרים מלח גס על מגש אפייה ומעליו מסדרים את תפוחי האדמה. אופים בתנור בחום של 200 מעלות למשך כשעה וחצי. חוצים את תפוחי האדמה ומרוקנים את בשר תפוח האדמה לקערה. מצננים. מוסיפים פטרוזיליה, מלח ופלפל ומערבבים.

ההרכבה:

מחממים שמן במחבת על אש בינונית שלא יישרף, מניחים 2 כפות מהמלית או שוברים ביצה טרייה במרכז כל עלה ומקפלים לצורת חצי ירח. מטגנים עד הזהבה משני הצדדים ומעבירים לנייר סופג.

רוצים לקבל מדי יום מתכונים ממדור האוכל? לחצו כאן

תגיות:

רותם מימון

כותב, אוכל, שותה וגם עורך מדור האוכל והטיולים של אתר הארץ.

מנהל קבוצת הפייסבוק: אוכלים את הראש

ובאינסטגרם: https://www.instagram.com/rotemmon/