טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כאלו מתוקים: 20 קינוחי השוקולד המומלצים בארץ

המשימה: למצוא את קינוח השוקולד הטוב ביותר בארץ. התוצאה: אחרי חריש עמוק בתפריטי הקינוחים מהצפון לדרום, טעימות והשוואות, מצאנו את 20 קינוחי השוקולד ששווה לצלוח ארוחה בשבילם

תגובות

בואו נודה – לשוקולד יש חשק משל עצמו. והיי, כשהוא ממש מרוכז בעצמו – הוא אפילו בריא, נוגד חמצון ונוגד דיכאון (תלוי, כמובן, כמה אוכלים ממנו. מגזימים? והופ. חזר הדיכאון). הקדשנו כתבה שלמה כל כולה קודש לשוקולדה, זאת אחרי שתרנו את הארץ לאורכה ולרוחבה כדי למצוא את קינוח השוקולד המושלם. עברנו על תפריטי קינוחים, יצאנו לטעום, רבנו, התווכחנו, וחזרנו, פלוס כמה קילוגרמים, כדי לספר.

לשמחתנו מצאנו לא מעט קינוחים מצוינים, לצערנו היו גם סבירים מינוס עד גרועים (שלום לך שווארמה שוקולד), אבל בואו נתרכז במשובחים בלבד. כל כך טובים שחרגנו מהמסגרת הקבועה של שביעייה מלכותית. ומה מצאנו? חלק גדול בתל אביב, חלק מרשים ביותר – בבירה, אבל המצטיינים שלחו זרועות גם אל הכנרת ואפילו לאילת. לצערנו, השמחה לא פסחה על המשקל והיא ניכרת גם בגזרה. כל מה שנותר לנו הוא להתנחם ברשימה ארוכה שלבטח נחזור אליה עוד שנים קדימה, ובה קינוחי השוקולד המנצחים. קבלו אותם – עשרים קינוחי השוקולד המומלצים בארץ.  

פאי שוקולד, טשרניחובסקי 6

טשרניחובסקי 6, הממוקם דווקא בטשרניחובסקי 5, הוא מעין הכלאה בין ביסטרו בניחוח פורטוגל למסעדת שף שכונתית. לשף אייל מרון, שבבעלותו גם חנות היין ממול – יש סיפור אהבה רב שנים עם המטבח הפורטוגלי (או פורטוגזי, אם תרצו) וזה ניכר בכל: ממנות הפתיחה הקרות, דרך היין ועד הקינוחים. את האחרונים מכינה דווקא זוגתו של מרון, דליה לוגסי, שמעולם לא תיכננה להיות שפית, אופה או קונדיטורית, מה שהופך את הקינוחים מעשה ידיה ליוצאי דופן ונפלאים אפילו יותר. בין האחרונים מככב פאי השוקולד, כנראה המומלץ והמוצלח ביותר בתל אביב, שיש סיכוי סביר כי  אינכם מכירים (אבל זה הולך להשתנות). כעת, היכונו לשימוש מכביר ובלתי זהיר במילה שוקולד בשתי השורות הבאות: פאי שוקולד שוקולדי במיוחד, שגם תחתית הפאי בו היא שוקולדית ופריכה והשוקולד עצמו הוא עשיר במיוחד. זאת לא תהיה הפרזה לומר שמדובר במאה אחוזים של חוויית שוקולד בטקסטורות שונות, מקרם רך עד קראסט פריך, והכל? נטול העומס הכמעט בלתי נמנע של פיצוץ שוקולדי. בשורה התחתונה, יש כאן פאי שוקולד מרענן, שזה כמעט אוקסימורון.

דן פרץ

טשרניחובסקי 6, טשרניחובסקי 5, תל אביב

שוקולד לצעירים ושוקולד למבוגרים, 1910

למסעדת 1910 שבקבוצת דגניה (לימים קיבוץ), הקרויה על שם שנת ההחלטה על היווסדה, לא נעים להודות -  הגענו דרך עמוד האינסטגרם שלה. הדבר הראשון שתפס את עינינו: פיצות למתקדמים (פיצה סינייה עם טחינה) וקינוחים לילדים (טילון הפתעות שפופקורן מתוק מלוח מגיח ממנו, עם שפע קרמים, שוקולדות וקצפות). ייאמר בגנותנו -  אנחנו מוכנים לעשות הרבה בשביל אוכל. וכך, התנענו את האוטו ונסענו עד דגניה בשביל המסעדה. איכשהו, על הדרך מצאנו גם נוף ש'נפתח' ואווירה שעומדת בגאון איפשהו בין חלוצית לכזו של מסעדת יוקרה. למרבה ההפתעה, חוץ מטילון ההפתעות שהתחבב עלינו במיוחד ויהיה ודאי חביב ביותר גם על ילדים ועל בעלי השן המתוקה – מצאנו גם את אחד מקינוחי השוקולד הבוגרים, המתוקים-מרירים, לחובבי השוקולד המושבעים. אז מה בפנים? באחרון, הנקרא 90% שוקולד תמצאו מימוש להבטחה העולה מתוך שמו. זהו קינוח שכל כולו – שוקו-בּו: מפאדג' בראוניז יצוּק משוקולד ופולי קקאו, דרך מוס השוקולד האוורירי, ועד קראמבל הקקאו הפירורי והפריך ורוטב הטופי הצמיגי הדביק. כל האחרונים יוצרים קינוח שהוא קרנבל שקט של מרקמים ושל גוונים שוקולדיים.

1910, דגניה א'

משולש לוּלוּ, אסף ארטיזנל

אסף ארטיזנל הוא בית קפה-מסעדה (לצדו נפתח באחרונה גם בר הנקרא "בר-ארטיזנל"), הממוקם באחת מפינות החמד השקטות והנסתרות של רמת השרון כבר יותר מ-13 שנה. באורח כמעט פלאי, המקום מוכר ואהוב על שועי ארץ רבים, חרף המיקום הנסתר ולמרות שאין מכבירים עליו במלים או פרסומים. "מה שטעים – כנראה עושה לו שם וכנפיים", מודה בצניעות עירית, הבעלים, שאפילו בוחרת להישאר בעילוּם שם חלקי. נגלה לכם בכל זאת שהיא בת למשפחת כצנלסון הנודעת ושאביה, עליו השלום, נהג לומר: "אפשר לעבוד על בני אדם אבל לא על בני מעיים". וכך, בשביל להפיח חיים בפתגם – טעמנו בעצמנו את משולש הלוּלוּ, קינוח השוקולד שאיכשהו התפרסם עם המקום, בשקט בשקט, ומככב בתפריט שלו עוד מימיו הראשונים. מדובר במשולש די פשוט למראה אך ממזרי, שכן הוא מלא עד אפס מקום בפריכות מתפצחת שתפתיע גם אתכם, כי היא לא כזו שרואים מבחוץ. במשולש הברמודה השוקולדי הזה שמוכר כאמור כ"משולש לולו", מסתתרים טופי קרמל, קראנץ' פרלין ומוס שוקולד שמתגלים רק אחרי שחודרים את המשולש במזלג (או עם האצבע), דרך שכבה עבה עד אינסופית של גנאש אגוזי לוג ומוקה.  

יעקב בר לוי ונועם בכור

אסף ארטיזנל, התומר 28, רמת השרון

שחיתות של שוקולד, לילוּש

לילוּש הוא הביסטרו השכונתי של ליאת בלילטי והוא מהמקומות הקטנים, החמודים והנחבאים אל הכלים שכאילו תמיד היו שם. הוא אומנם משובץ בלב לבו של רחוב פרישמן בואכה ככר רבין כבר עשר שנים, אבל הוא מסוג המקומות שמגלים במקרה, בטעות או דרך חברים. לפי בלילטי, הרעיון היה ליצור מעין "חדר אוכל של קיבוץ במרכז העיר" שלמרות היותו כזה- במהוּתו הוא מתאים לכולם: משוחרי בריאות עד חובבי שחיתות. מכיוון שנתכנסו כאן בשביל לדון בקינוחים שוקולדיים – נדלג לנו ישר מעל הסלטים הבריאותיים והמרקים המפורסמים של המקום ונעבור לנו בנקל אל גזרת הקינוחים. באחרונה תמצאו נוטף שחיתות ותאווה, במלוא מובן המלה והעדוּת – קינוח שכשמו כן הוא: שחיתות של שוקולד – קוביות דחוסות ומושחתות של פאדג' שוקולד בלגי (מלא ב-73% שוקולד), עם שוקולד לבן, פרוסות שקדים קלויים, קרם ונילי-קצפתי-שנטילי, מוס שוקולד שוקולדי-ועדיין-אווירירי וכל זה – מוצף ברוטב שוקולד גנאשי. בשורה התחתונה: לילוש יצרה כאן קינוח מרהיב שיש בו לפחות חמישה מרקמים וטעמים – מהפריכות הקלוּיה של השקדים, דרך הדחיסות הנעימה של הפאדג'ים ועד הקלילות הלא מתחייבת של הקצפות והמוּסים. אוהבי השוקולד – התאחדו. שומרי נפשם - הזהרו.

לילוּש, פרישמן 73, תל אביב

כדורי שוקולד נכונים לאללה על מנת אספרסו, ללה

ללה היא מסעדה שבעליה, שני חברים עפולאים, מגדירים כ"איטלקית יזרעאלית", מה שניכר בכל: מהעיצוב, דרך האווירה ועד התפריט. היינו מתעכבים קצת כדי לגמור את ההלל גם על פיצות הרוקפור ועל הלחמניות הבצקיות שאופים במקום אבל הגענו לכאן בשביל לדון בשוקולד (הפעם). ובכן, בללה, כחלק מהרוח איטלקית-יזרעאלית המנשבת בה – מגישים כדורי שוקולד, כמעט כמו אלה מפעם, אבל כאלה ששוחים במנת אספרסו. וזה בדיוק השילוב שרצינו: שלושה כדורי שוקולד רכים בתוצרת בית ובטעמים שונים (קוקוס, קקאו ואגוזים) שהולכים מעולה עם (שלא לומר בתוך) השוט הבועט של הקפה. כי קקאו וקפה כאילו נולדו להיות זה לצד זה. 

דרור כץ

ללה, צומת כפר ברוך, קיבוץ שריד

פיצה שוקולד, עץ קפה

עץ קפה הוא בית קפה שהוקם ומתופעל על ידי מתנדבי "קול מים רבים", עמותה שנוסדה בברזיל ופועלת בארץ זה שבע שנים. בירושלים, פעילותה המרכזית של העמותה היא סיוע לחסרי הדיור: באוכל, בביגוד, בשיקום ובמתן טיפול פסיכולוגי, למשל. עץ קפה (שגם בברזיל נקרא Etz Cafe) הוא אחד מהפרויקטים של העמותה וככזה – כל הכנסותיו הם קודש לפעילותה. עכשיו, כשאתם יודעים את סיפור המסגרת של המקום – ודאי תשמחו יותר לשבת פה ואפילו לשלם. בנוסף, ודאי תשמחו אף לשמוע שיש פה גם יופי של אוכל, למשל - פיצת שוקולד נהדרת. לילה פובולוצקי, השפית של המקום, יודעת לספר על הפיצה שהיא נאפית לפי מתכון מיוחד שכמו העמותה כולה – מגיע מברזיל. בגדול, יש כאן פיצה (עם בצק רגיל - לא עבה ולא דק, של פיצה) שאת העגבניות, הבזיליקום והמוצרלה בו – מחליפים המון שוקולדים מגורדים, פקאנים מסוכרים, תותים ובננות. וכן, לצד כל העונג המושחת הזה, שחוסה תחת אשרת האחריות החברתית -  יגיע (כאילו בתום לב) גם הר קטן של קצפת. כי באמת, זו זכותנו לבחור באיזה טעם אנחנו רוצים את גמילות החסדים שלנו.   

רוני קשמין

עץ קפה, ינאי 3, ירושלים

מאקי שוקולד, ג'ינג'ר

מה שמלהיב באמת בקינוח השוקולד הזה שתמצאו בעיר הקיט אילת הוא שמדובר בווריאציית שוקולד קינוחית לסושי. כלומר, זהו סושי שוקולדי. כבר בשמה, מרפררת המנה לרול הסושי המפורסם ("מאקי"), כשבגרסתו הנוכחית, במקום רול אצה – תקבלו רול שוקולד. את מקום האורז הלבן הדביק – ימלא קרם שוקולד לבן עשיר ואיפה שבימים אחרים תמצאו שבבי טמפורה – יתמקמו, הפעם, שבבי קוקוס קלויים. בדומה לרול הקלאסי, גם קינוח המאקי נחתך לשמונה חתיכות, אותן תוכלו להטביע (יחד עם יגונכם) וכל אחת בנפרד, ברוטב השוקולד הסמיך שמגיע על יד. אם תתעקשו, אגב, יגישו לכם גם סויה. כי מה, מתוק ומלוח זה כמעט אומאמי, הלוא. הרול עצמו מורכב משני סוגי שוקולד קאליבו, מריר ולבן , שאלכס פיץ', הבעלים, מעיד עליו כי הוא "השוקולד הבלגי האיכותי ביותר שאפשר למצוא היום בארץ", אז מה - לא תיסעו עד אילת בשבילו?!

רוני בלחסן

ג'ינג'ר, דרך יותם 3, אילת

מעדן שוקולד, מסה

אז במסעדת השף של אביב משה תמצאו קינוח שנקרא מעדן שוקולדים ולרונה, שהעיקר בו הוא, איך לא, השוקולד. זאת ועוד: הוא משלב היטב בין חם וקר ומדביק יחד לכדי מלבן יצוק אחד -  שלוש קוביות של גנאש שוקולד: חלב, מריר ולבן. בגלל שאת המלבן שנוצר מחיבור הקוביות – קודם מקפיאים ואחר כך מחממים, אז מה שנוצר בצלחת בסופו של תהליך, זה מעין מצוף שוקולד קפוא מבפנים, שצף לו בכיף בתוך בריכת שוקולד חמה ונמס לו אט אט לתוכה לכדי מעיינות שוקולד חמימים. כל הקינוח הטובעני הזה מגיע גם עם רוטב טופי – מה שהופך אותו לטובעני ומתוק אפילו יותר ועם מעט גרידת לימון מלמעלה, שחלק אולי יבקשו להכיר לה טובה על שהיא מאזנת מעט את המחנק השוקולדי הזה (שהרג אותנו ברכות). מעדן שוקולדים ולרונה, שאנחנו לחלוטין יכולים למתוח קו דמיוני בינו לבין מעדן השוקולד הגנרי, הוא מעדן מלכים בכל אותן הפעמים שמתחשק לכם שוקולד חלב, בלי התחכמויות, בלי גינונים: פשוט, מתוק עד כאב שיניים וממש טעים. נסתכן ונאמר אפילו "מנחם". כי באמת, קינוח שוקולד איכותי הוא לא תמיד משהו בוגר בנוסח 85% מוצקי קקאו אורגני בסחר הוגן מגאנה. לעתים האיכותי הוא גם מעדן וגם קצת ילדותי.  

מסה, הארבעה 19, תל אביב

משחקי ילדות, כי אף פעם לא מאוחר לשחק באוכל, בּלו סקיי

לשף שף מאיר אדוני ארבע מסעדות: כתית היוקרתית, המזללה הכיפית, לומינה הבשרית ובלו סקיי החלבית, בכולן קינוחים מרהיבים ביופיים ומלבבים בטעמים אבל רק אחד שבה את ליבנו. אז נכון, מדבר, הקינוח שתמצאו במסעדת כתית הוא פאר יצירה בסדר גודל שהפך אותו כמעט לאיקוני, על פרפה השוקולד ו'ענפי' השוקולד שבו, עם רוטב השרף, טופי הערער, גלידת החמאה החומה וקרם פטריות הפורצ'יני. כל אלו ואלמנטים רבים אחרים שכמעט וחומקים מבלוטות הטעם מרוב יופי והוד- מצוּלחתים לכדי מעין מדבר צחיח שהוא גם יופי של קינוח. אבל 'מדבר' היה רק הקדמה – שכן הקינוח שבאמת ריגש אותנו היה דווקא משחקי ילדוּת. את האחרון תמצאו במסעדת בלו סקיי סקיי וממנו תוכלו ליהנות כשאתם משקיפים על חופי תל אביב מהקומה ה- 15 של מלון קרלטון. ומה כל כך מרגש בו? ובכן יש בו קרמו (שזה מעין קרם עשיר וגמיש) של שוקולד וקרמל, כדור קטן ונגיס של קוקוס (בטעם של פעם, רק בלי הצבע) פולנטה, תירס מצופה שוקולד לבן, ריבת חלב עיזים, מרציפן, פופקורן קלוי ומקורמל, אבקת במבה וגלידת חלב מרוכז. התוצאה: יש פה קינוח שפורט על מיתרי הנוסטלגיה, כזה שמזמין אתכם להיזכר בטעמי הממתקים האהובים מפעם ולחוות אותם עם הידיים. לרגע תזכרו בממתק הקוקוס הורוד הזרחני, רגע אחרי ידיכם יאחזו בבלוק השומשום הדביק והנצחי. כל זה כשברקע יעלו גם טעמיהם הבוטניים והתירסיים של שקיות הבמבה ודליי הפופקורן. ואו אז, כשתזכרו בילדות, אתם תשכחו את מה שזה מכבר למדתם ותגלו מחדש – איזה כיף לשחק באוכל.

דן פרץ

בּלוּ סקיי, קומה 15, מלון קרלטון, אליעזר פרי 10, תל אביב

נמסיס: דקדנס נטול גלוּטן, אדום

נמסיס הוא שמה של עוגת השוקולד טראפל העשירה שנעשית בעיקר משוקולד, חמאה, ביצים וסוכר, נאפית ללא קמח ונקראת (כנראה) על שם נמסיס, אלת הנקמה מהמיתולוגיה היוונית. לא ברור אם שמה קשור במידה מסוימת בנקמה שעולה נוכח עוגה ללא קמח שהיא בכל זאת כל כך אסורה ומושחתת אבל מה שבטוח – היא טעימה ומענגת לא פחות. בגרסה של אדום הירושלמית מגיעה עם טוויל שומשום ופיסטוק ודובדבן אמרנה (אחד), יחד עם גלידת ריבת חלב וקרם ערמונים. מיכאל מצגר, השף קונדיטור של אדום מבאר את השילוב: "ריבת חלב תמיד תלך עם שוקולד וטוויל של שומשום ופיסטוק – תמיד ילך עם הכל". לנו לא נותר אלא להסכים, ולתהות אם מישהו פעם חשב על הקשר הישיר (אם כי מדומיין) בין נמסיס שוקולד מעולה לקינוח שמעולם לא נמס.

אפרת ליכטנשטט

אדום, דוד רמז 4, ירושלים

פאי שוקולד עם המון הפתעות שוקולדיות, קפה קדוש

קפה קדוש הוא עסק משפחתי שחזה בשפע היסטוריה ירושלמית מאז שנפתח, לפני קרוב לחמישה עשורים. מאיר קדוש, עליו השלום, אביו של איציק, הבעלים, הוא שפתח אותו, ומאז עבר כמה גלגולים, ביניהם הצטרפה קרן, אשתו של איציק לחזית (בשנת 2004) ועשתה מתיחת פנים לבית הקפה-מסעדה. קרן נזכרת איך הייתה לומדת ומשתלמת ברזי הקונדיטוריה, לפעמים נשארת ערה לאפות, לבחוש ולטמפרר (את השוקולד) עד ארבע לפנות בוקר. בין השינויים שהנהיגה היה להעיף לאלף אלפי עזאזל את כל הממרחים הקנויים ואת המרגרינה (היי, אמרנו שהמקום קיים זמן רב- מספיק אחורה עד התקופה בה עוד השתמשו במרגרינה). היום מכינים בקפה קדוש הכל מאפס: מהמאפים, דרך הפסטות (שנאפות במקום מחיטת דורום וחלמונים טריים) ועד הממרחים. בטרם נדון בקינוחים (ופאי אחד שוקולדי במיוחד) – נחרוג ממנהגנו ונעיד בפה מלא פולנטה: נמצאה מנת הפולנטה הטובה בעיר (מה ששמעתם). וכעת, בואו נדבר רגע על הפאי. הוא נאפה עם פקאנים קצוצים ששבורים לחצי בתוך הבצק הפריך של הפאי. מעליו – גנאש שוקולד. מעל הגנאש – שלושה מקרונים של שוקולד, ומעל הכל -  גנאש שוקולד מוקצף עם רום. עד שתטעמו גם אתם על מה כל המהומה, נפנה אתכם להביט רק לרגע בתמונה.

רוני קשמין

קפה קדוש, שלומציון המלכה 6, ירושלים

מוס שוקולד מלכותי במיוחד, 1868

1868 היא מסעדת השף הכשרה של יענקל'ה תורג'מן, שהוא גם שף וגם דתל"ש המגדיר עצמו ירושלמי ברמ"ח איבריו. העובדה שמדובר במסעדה כשרה (בכשרות מהודרת של רבנות ירושלים, לא סתם) לא גורעת ולו מקוצו של יו"ד בתפריט הקינוחין. תורג'מן מסביר, כי מאחר ואין משתמשים במסעדה בתחליפים – מוס השוקולד נעשה עם שמן זית, להבדיל משמנת, חמאה או מרגרינה (לא עלינו). המוס עצמו עשוי שוקולד ולרונה מריר, קריר ואוורירי ומעליו – שכבת שוקולד שבירה ועשירה שמצפה אותו. מעל כל הברוך הכשר והנפלא הזה מסודרים בבלגאן מאורגן: קראמבל קקאו פריר, שברי קרמל מלוחים, סלילי הדרים מסוכרים (תפוזים ולימונים) וגלידת פופקורן צוננת (טרנד? לא נכחיש זאת). התוצאה: קינוח אסתטי, מהודק ומדויק שמלהטט בקפדנות בין מתיקות למרירות וחמיצות.

1868, המלך דוד 10, ירושלים

קרמה שוקולד דו מרקמי, מונא

מסעדת מונא עברה באחרונה מתיחת פנים שהולידה אותה מחדש בגישה רעננה, צעירה ונגישה יותר אך אלגנטית לא פחות. מושיקו גמליאלי, השף והבעלים, למעשה מבקש ליצור פה מסעדה קלאסית אבל בקריצה יצירתית ובפרשנות אישית, מה שניכר גם בחזית הקינוחים. בין האחרונים תגלו את קרמה השוקולד, שעשוי שוקולד ולרונה ובמרקמו, נמצא איפשהו בין "גנאש סופר עשיר למוס", כפי שמתאר אותו גמליאלי. הוא מגיע על ספונג' קקאו (שזה שמה הסופיסטי-אלגנטי של עוגת הספוג) כשלצידו שטרויזל קקאו, קרם קרמל מלוח, גלידת אגוזי לוז וטוויל שוקולד ושקדים. בכך, לוקח גמליאלי את השילוב המוכר והקלאסי בין הטעמים והמרקמים של שוקולד, וניל ואגוזים ובין עוגה לגלידה -  ומארגן אותו מחדש ומכיוון אחר – במונא, כשהמתוק גם קצת מלוח וכשהאגוזים עוברים דירה לגלידה (שהיא, אגב, של גלידריית מוּסלין המצוינת השוכנת בסמוך לשוק מחנה יהודה). זה הקינוח המושלם לאלו מכם המבקשים דיוק בניחוח צרפתי בעגה ירושלמית-אסלית מקומית.

מונא, שמואל הנגיד 12, ירושלים

הבר עם הטחינה, ז'אז'ו בר יין

ז'אז'ו בר יין, הוא בר היין השלישי במספר של שני ועובד זיתוני. אחרי הז'אז'ו והז'אזו וינו, שני ברי היין הממוקמים זה מול זה בצד היפה של נווה צדק – הז'אז'ו בר יין החדש (יחסית), נפתח במתחם שרונה לפני קצת יותר משנה. למרות שמו והמיקום שלו, בחלל עצום מתחת לאדמה אשר יודעי דבר מספרים עליו כי שימש את הטמפלרים כיקב בו שמרו חביות יין (ואחרים אומרים עליו כי שימש בכלל לדברים אחרים) – היום הוא מתפקד קודם כל כמסעדת שף ורק אז נוספת הסמיכות המזוהה עם השם בר-יין. מעבר לאווירה היסטורית-יוקרתית של מושבה תל-אביבית-גרמנית, תמצאו במקום גם קינוח שוקולד אחד שהוא כל מה שייחלנו לו בסתר ליבנו: בר של שוקולד עם טחינה. זה קינוח גרגירי ושומשומי שהוא בעת ובאותה עונה גם עמוק, גם עשיר, פריר וקרמי. בר השוקולד הוא בעצם לבֵנה קטנה, פריכה ונימוחה שמורכבת מתחתית של קראנץ' שקדים, נוגט, פולי קקאו ואגוזים ומעליה – שכבת גנאש של שוקולד חלב, מריר ונוגט. הלבנה שופעת השוקולדה מצופה בגלייז קקאו שחור ומגיעה עם טוויל קקאו ושמן שומשום מעליה (כן, הו כן). את הלבנה (או הבר, לשון התפריט) מעטרים גם: קראמבל שומשום שחור, אבקה קפואה של שוקולד ושלושה פלפלים (שחור, ורוד וסצ'ואן) וגולת הכותרת, לצד השוקולד עצמו, כמובן: כדור אליפטי צונן של גלידת טחינה (אל-ארז). הקינוח שנולד מהחיבור בין טעמי הקקאו והשומשום, השוקולד והטחינה הוא קסם שמפיח חיים חדשים בזחיחות העייפה שאופפת את מתחם שרונה.   

רוני קשמין

ז'אז'ו וויין בר, דוד אלעזר 27, תל אביב

מוס שוקולד בשוק לוינסקי

בשל עודף ההיצע (והביקוש) בקינוחי השוקולד, ובשל הקרבה הפיזית בין שני קינוחי המוס הבאים, את שניהם תמצאו במתחם שוק לוינסקי ברחובות מקבילים, בקו אווירי של 20 מטרים בקושי, ושניהם לא פחות ממצוינים– החלטנו להמליץ על שניהם ולאחדם תחת קורת גג אחת. אז בפעם הבאה שאתם מבקרים בדרום תל אביב פינת פלורנטין או על הדרך ליפו – למה שלא תאכלו פעמיים מוס שוקולד, אחד אחרי השני, בעצם? בחלוצים 3,  הדבר המרכזי שאפשר לומר על המוס הוא שיש בו עושר מרשים של מרקמים ורמזים סמויים: מקצפות לבנות, שברי קקאו כהים, קרם עשיר בכמה גוונים של חום, אדי ברנדי (או אלכוהול בכלל) ופולי קפה גרוסים. בשורה התחתונה: זו מסעדונת קטנה, לכאורה פשוטה אך מוקפדת, עם מוס שוקולד גדול.

רותם מימון

בדלידה, הערך המוסף העיקרי של מוס השוקולד הוא התוספות המגניבות שמשובצות בו ברוחב לב. מעבר לכך שמדובר במטבח שמח, כזה שהולם את אופי המקום קרי מעין חמארה אירופאית בלב שוק לוינסקי, אז הנדיבות, השמחה והכיף – מצאו את דרכן גם אל הקינוח.  את העומס הטבעי של המוס, המחבר בשוקולד מריר, גבינת מסקרפונה ושמנת מתוקה, הקלילו  פה (או העמיסו, תלוי איך מסתכלים) עם טוויל שבור, שברי אגוזי לוז, פירורי גליליות, הפתעות עוגייתיות המדיפות מחמאה ושקדים ועומס חגיגי של צ'יפס בננות. בשורה התחתונה, קערת המוס של הדלידה – מזכירה לנו את שקי התבלינים של שוק לוינסקי. רק בקטן.     

החלוצים 3, החלוצים 3, תל אביב

דלידה, זבולון 7, תל אביב                                                            

שוקולדי ארומטי בניחוח איטלקי, פרונטו

פרונטו היא לבטח אחד המוסדות הוותיקים והאהובים על גרגרנים, אנינים ומבינים רבים. המסעדה כבר כמעט בת שלושים אבל פרצה חזרה לתודעה איפשהו לפני חמש שנים, עת העתיקה את מיקומה מרחוב נחמני להרצל, מרחק כמה בלוקים תל אביביים משם. אבל זה לבטח לא רק המיקום, אלא בעיקר הרכש החדש: השף הצעיר דיוויד פרנקל, שהפך את פרונטו ממסעדה איטלקית למסעדת שף, ממסעדה יקרה למסעדה יוקרתית. אם כן, בואו נדבר בשבחי קינוח השוקולד פה. ובכן, יודעי הדבר אולי זוכרים לטובה דווקא את סורבה השוקולד עם מלח הים ושמן הזית של פרונטו. ובכן הסורבה, שהיה משאת נפשם של גרגרנים (וטבעונים, שכן היה טבעוני) רבים – כבר לא איתנו. אבל החיבור המעניין, המסתורי, הארומטי והמפתיע: של טעם השוקולד העמוק עם רמזי תבלינים לא שגרתיים ברקע - עדיין פה. עוגת השוקולד מנג'רי (קרי משוקולד ולרונה 64%) היא עוגה חצי אפויה שנאפית על המקום (a la minute, מה שנקרא) והיא מגיעה עם גנאש של שוקולד חלב, שטרויזל קקאו מלחלח וגלידת מסקרפונה טרייה, שמכינים במקום, מעליה. טעם השוקולד בה עז ואז – מגיע טעם הרוזמרין, העדין והמרומז (שהוא בכל זאת נועז). היינו מכתירים אותה כקינוח השוקולד המנצח הזמני של הפרונטו, אלא שאז פרנקל עצמו הודה שהוא מעדיף דווקא את בראוני פולי הקקאוּ, קינוח העשוי פאדג' של פולי קקאו עם קרם קפה, מוס שוקולד לבן ויוגורט, והוא מגיע עם גלידת ביסקאליה ולרונה ("שזה שוקולד שיש לו גם קצת טעם של עוגיות", מסביר פרנקל למזלנו, בטרם שאלנו). ומעל כל הפלא הזה: בונבוני בייליס, עשויים קרם של ליקר בייליס ומצופים בשוקולד מטוּמפרר (כלומר, כזה שמבצעים בו מניפולציה מכוונת בטמפרטורה כדי לשנות את מרקמו, תכונותיו ואת הטקסטורה). התוצאה: עוד קינוח שוקולדי ארומטי (והראשון, אם תשאלו את השף) שגם הוא עשיר בטעמים ומרקמים: מהמוס הלבן-חלק, דרך גלידת הוולרונה ועד בונבוני הבייליס המצופים השוקולדיים, הגבישיים והמבריקים.  

פרונטו, הרצל 4, תל אביב

קינוח שוקולד שהוא בכלל פּוּדינג לחם, גוּז' ודניאל

סורבה שוקולד אגדי אולי לא תמצאו עוד בפרונטו – אבל תמצאו אותו בגוז' ודניאל, מסעדת הביסטרו הכפרית- איטלקית שממוקמת ב"לב טוסקנה של השרון" קרי בבני ציון. אם גם אתם תהיתם לגבי שם המקום – אז הוא נקרא על שמם של יונתן ("גוּז') ודניאל – בנו וביתו של עידו, הבעלים. הסיפור של פוּדינג הלחם (או בלשון עם זר – הבּרד פודינג) הוא מפורסם יותר אבל מקסים לא פחות: הכל התחיל בכלל מגחמה חסכנית של שניר אנג-סלע, השף במקום. הוא משחזר: "פעם היינו אופים עוגות שמרים בימי שישי. יום שישי אחד נותרו הרבה עוגות שלא נמכרו אז החלטנו לאסוף את כולן, ויחד עם שאריות בסיסים של קרם ברוּלה– חיברנו הכל ואפינו לכדי בּרד פודינג". מה שהתחיל כקינוח ספיישל שנולד כמעין ברירת מחדל חסכנית – הפך, די מהר, לקינוח הנמכר והפופולארי ביותר בתפריט. "היום אנחנו אופים בסביבות ה-60 עוגות שמרים בשבוע, אך ורק בשביל הברד פודינג. אנחנו בכלל כבר לא מוכרים עוגות שמרים לבד, מרוב שאנחנו לא עומדים בביקוש לקינוח שמכינים מהן", מספר אנג-סלע. אז מהו סוד הקסם של פודינג הלחם של ג'וז ודניאל? אז כך: אופים עוגות שמרים – של ריקוטה ושוקולד, בתוך קרם בּרוּלה (ממש כך). ואם זה לא די כדי להדהים אז כשמוציאים את עוגות-פודינג-הברולה הלוהטות – מניחים אותן על קראנץ' בוטנים מלוחים. ולא רק זה – כי מוסיפים מעליהן סורבה שוקולד (שמכינים במקום) ומגישים עם רוטב קרמל-טופי. אנחנו נשארנו (כמעט) ללא מילים.  

אורנה מלכי

גוז' ודניאל, אנשי בראשית (ליד מגדל המים), בני ציון 

עוגת שוקולד עירומה בסלון; טילון נייר עם מוס וקצפת בצפון אברקסס

בסוגיית המסעדות של אייל שני, התקשינו להחליט בין שני קינוחי שוקולד: האחד תמצאו בסלון, הספק מסעדה ספק חמארה, היוקרתית (שלא לומר יקרה רצח) הממוקמת ממש בפאתי גבעתיים ואת השני- בצפון אברקסס, בר-המסעדה שממוקם במתחם הבילויים הליליים הסליזי של רחוב לילינבלום. בסלון, אולי נגזים רק מעט כשנגיד שאפילו לנשום עמוק יעלה לכם כסף אבל עוגת השוקולד העירומה שווה זהב. זו עוגה עם טעם שוקולד עמוק ועשיר של אדמה חומה וטעימה. יש פה גם מוס שוקולד, אבל הוא מחוויר לידה. בצפון אברקסס לעומת זאת, יש מוס שוקולד כיפי, מתוק וקליל במיוחד – שהמלצרית או הברמן יימעכו לכם מול העיניים ושתלקקו בהנאה עם מקלון קטון מתוך טילון נייר. בגלל שלא הצלחנו להחליט רק על קינוח אחד מתוך סאגת האייל שניזם – עומדת בפניכם הבחירה מתוך שניים.

הסלון, מעבר יבוק 8, תל אביב

צפון אברקסס, לילינבלום 40, תל אביב

מנה אחרונה של קקאו נא, משק ברזילי

אחרי כל קינוחי השוקולד המושחתים להגזים, שהותירו את מצפוננו וקיבתנו דואבים – בחרנו לקנח את הרשימה דווקא עם קינוח שוקולד אלטרנטיבי, טבעוני, יהיו שיגידו אפילו בריא. את האחרון תוכלו למצוא במשק ברזילי, המסעדה האורגנית-כמעט-טבעונית שהעתיקה את מיקומה לנווה צדק לפני למעלה משנה, אחר עשר שנות פעילות במושב ירקונה. אז נכון, כשחושבים על שוקולד – אין זה מן הנמנע לחשוב על איזה פרלין שופע עסיס או על מוס שוקולד עמוס שמנת, קצפת או מסקרפונה. אבל רגע, לפני שאנחנו מסגפים את נפשותינו הרכות ונמנעים משוקולד בשם המצפון או הגזרה- הנה מנת שוקולד שאיתה אפשר ליהנות מכל העולמות. כי לבל נשכח ששוקולד  (לפחות במצבו הנא) הוא אומנם עתיר שומן אבל גם עשיר בנוגדי חמצון ולכן (סוג של) מונע סרטן. בקיצור, אכלוּ שוקולד. ואם בטעמי בריאות עסקינן – אז אולי ראוי באמת לבחור את קינוח הקקאו הנא של משק ברזילי בתור האופציה השפויה. ונחשו מה? אפילו ממש טעימה. כאן תמצאו קינוח שנעשה על טהרת שבבי הקקאו הנאים, התמרים, שמן הקוקוס והאגוזים. מעבר לכך שהוא טבעוני קרי ללא חלב, הוא גם ללא תוספת סוכר – ממותק במייפל טבעי ומגיע כשהוא טובע ברוטב תותים חיים. מירב ברזילי, הבעלים, מספרת עליו שבדומה לשאר המנות במשק ברזילי – הוא התחיל את דרכו כמנה עונתית. בשל הביקוש והפופולאריות – החליטו לעגן אותו בתפריט, כשהאלמנט היחיד שמשתנה בו הוא רוטב הפרי החי שבו הוא טובע. טיפ: אם תמהרו – תספיקו ליהנות משירת הברבור של עונת התותים.

משק ברזילי, אחד העם 6, תל אביב



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות