שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
הארץ
אורז עם  מש וזעפרן
צילום: לימור לניאדו תירו
הארץ

ב-15 באוגוסט 1947 קיבלה הודו, לאחר דיונים ומאבקים ממושכים, את עצמאותה המיוחלת והשתחררה מכבלי הבריטים. לפני הבריטים היו אלה הפורטוגזים ששלטו בה כארבע מאות שנה והשפיעו השפעה מהותית על המטבח המקומי הניכרת עד ימינו אנו. אם באוכל עסקינן, אזי כתת יבשת בעלת 29 מחוזות, מדינות וחבלים, המטבח ההודי הוא הרבה יותר מסמוסה, דאל וטאלי. זהו אחד המטבחים הגדולים והעשירים בעולם ולכן מוצאים פה אינספור מנות, ובכל אזור פרשנויות דומות ושונות כך שגם למאכלים לאומיים אין מתכון אחד קבוע. בקיצור – אין דין כלכותה כדין ורנאסי, גואה כקשמיר, דלהי כמומבאי. ומה יש באוכל ההודי? מצד אחד פשטות וצניעות, ומצד שני זיקוקין דינור של טעמים המגולמים בתבלינים.

יום העצמאות של הודו הוא רק תירוץ עבורנו לחזור אל המתכונים שמזכירים את תת היבשת. אז בואו נצא למסע:

דאל טבעוני
צילום: דודו בכר

השף משה בדישי (ממסעדת מינה טומיי) מזמין לשיעור היכרות על קצה קצהו של המזלג עם המטבח ההודי והשפעותיו ובסיום שלושה מתכונים למנות הדגל ההודיות. הנה המתכונים

סמוסה
צילום: דודו בכר

לימור לניאדו תירוש התאהבה בהודו אליה שבה מדי שנה וחוקרת בכל פעם אזור ומטבח אחר. מבין שלל המנות שיש להודו להציע היא חוזרת אל גולת הכותרת של התבשילים ההודיים היא מנת הדג והעוף בטנדורי ומלווה צעד אחר צעד בדרך לטנדורי המושלם.

עוף טנדוריצילום: לימור לניאדו תירוש

אם אתם מחובבי הקארי, הנה הזדמנות ללמוד איך מכינים לבד מחיות קארי שונות וכמובן מנות – אלו המתכונים.

אם כבר תבשילים בבישול ארוך הביריאני הוא ארוחה שלמה בסיר אחד. הביריאני המסורתי מתבשל ארוכות בכלי חרס בתנור, והוא עשוי משכבות של אורז מתובל, עוף או דג, וירקות ארומטיים. לא תנסו בבית?

ארוחה שלמה בסיר אחד - ביריאניצילום: לימור לניאדו תירו

ולמי שמוכרח מתכון לתבשיל הקטניות שהמטבח ההודי אינו שלם בלעדיו – הדאל. בכתבה תמצאו את הסודות של לימור לניאדו תירוש למתכונים מוצלחים.

דאל עדשים שחורות,  מש וחומוס
צילום: לימור לניאדו תירו

המטבח ההודי מאוד אוהב כרובית ואפשר למצוא בספרי המתכונים ההודים לא מעט אפשרויות שנמתחות מהאזור הסמוך לטיבט ועד לגואה. הנה חמישה מתכונים שיצר השף רפגל סינג בנדארי (ממסעדת אינדירה).

חביבת המטבח ההודי - הכרוביתצילום: תומר אפלבאום

ייחודה של גבינת הפניר ההודית הוא במרקם המשיי בעל הטעם הנייטרלי, הסופג את הטעמים העשירים של התבלינים והרוטב. כך תוכלו להכין עמה מטעמים

פניר עם תרדצילום: לימור לניאדו תירוש

חמוצים מיוחדים ונהדרים עם גזר ובמיה בסגנון הודי אפשר למצוא כאן.

במיה וגזר כבושים
במיה וגזר כבושיםצילום: דורעם גונט

הסמוסה הוא כיסון ממולא תפוחי אדמה שנאכל בהודו (ולא רק בה) בלא מעט ואריאציות, בין אם ברחוב או בארוחה של ממש, כחטיף או כפתיח. הנה מתכון לסמוסה

סמוסה
הרגע יצאה מהטיגון, סמוסהצילום: דודו בכר

ולקינוח, לא צריך להמתין עד לחנוכה בשביל הסופגניות ההודיות, או בשמן הידוע יותר - גולאב ג'אמון. בסירופ סוכר ומי ורדים הן טעימות כל השנה. כך תכינו אותן בבית

הגרסה ההודית לסופגניותצילום: גיא הכט
הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ