בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יום האשה הבינלאומי

הנשים למטבח? תתקדמו, הן שם כבר מזמן

כשבשטח רואים יותר ויותר מסעדניות, שפיות וטבחיות - האם יש עדיין מקום לטענה שאין מספיק נשים בעולם המסעדנות? השפית אדר קפלן-מור בטור מיוחד ליום האישה

תגובות
Anne-Sophie Pic
אי־פי

עד לפני 20 שנים, יותר או פחות, אכלסו את מטבחי המסעדות מעט טבחיות באופן יחסי. וכרגיל עם מיעוטים, היחס היה בהתאם: נגחני ושוביניסטי, כוחני ויומרני משהו. זה היה מאוד אופנתי להתייחס ככה אל הנשים במטבח, זה היה מאוד "קולי" וסקסי. כך היה נהוג ואיש לא אמר על כך מילה, כולל הנשים עצמן.

מנגד, תפקיד הנשים הסתכם בבישול במטבח הביתי בעיקר, שם הן נהנו משלטון מוחלט כמעט. אך כשהדבר הגיע למטבח מקצועי וקשוח, התייחסו לגברים ביתר רצינות, והנשים? נו, אתם יודעים.

בפועל, נשות מקצוע רבות, שפיות ומסעדניות בעיקר - הדפו מעצמן הערות סקסיסטיות, חרקו שיניים והמשיכו לעבוד. מי שהיתה מספיק נחושה המשיכה להתקדם בתחום. אבל גם כשהנשים הצליחו כבר לטפס בסולם הדרגות במטבח המקצועי, היה להן קשה אף יותר. הן אף פעם לא התאימו לפרופיל האולטימטיבי של שף (שהוא גם חלומו הרטוב של בעל מסעדה פוטנציאלי) – רווק, צעיר, בעל ניסיון, גר בקרבת המסעדה ומוכן לעבוד הרבה תמורת משכורת נמוכה. מה כן אפיין אותן? הן היו בעלות ניסיון, רבות יכולת וניחנו בנחישות של קיר בטון.

קיר הבטון הזה הוכיח את עצמו לאלה שנשארו בתחום, אלו שהתעקשו והיו מספיק תמימות או חדורות מוטיבציה, כדי להאמין שיש להן מקום להתקדם, יש מקום לטפס למעלה, גם בתחום שנחשב לכאורה ולמרבה הציניות – גברי. נשים תמיד נתפסו כטבחיות מצויינות, כל עוד זה היה במסגרת המסורתית, מסורת לחוד ומקצוענות לחוד. מקצוענות פירושה קריירה וקריירה בעולם קשוח, פיסי ותובעני, מתקבלת אחרת. השפה היא שונה, כללי המשחק הם שונים. כאן, נשים רבות שהתקדמו במטבח המקצועי הפכו להיות מחושלות אף יותר, עבדו קשה יותר, ניסו להוכיח שהן מסוגלות בדיוק כמו הקולגות מהצד השני של המגדר. לא תמיד זה תפס, במיוחד לאור העובדה שעולם הבישול המקצועי נחשב ונתפס כעולם שמלא באגו, גברי לרוב.

אדר קפלן־מור

מדוע נשים מועטות מצליחות להגיע לצמרת במקצוע הזה?
מדוע ישנו מחסור בנשות מקצוע במדיה? מדוע תמיד יתסכלו ויחפשו באשת מקצוע, קודם כל את ה"אישה", ינתחו את המראה שלה ויעבירו ביקורת? מדוע לא מגיע יחס שווה?

ישנן שפיות מצוינות, וכשנותנים לנשים את הבמה ואת חופש הפעולה, אין להן איזה משהו מגדרי שמונע מהן להיות מקצועיות. להפך. נשים בתחום לומדות לפתח עור של פיל, לומדות להיות הרבה יותר עקשניות וחזקות, פיזית ונפשית, לפתח התמדה רצינית, ללכת עם הראש בקיר. רוב הנשים במקצוע שעשו את הכל בעצמן, הן יודעות, הן מחויבות בדיוק כמו גברים אם לא יותר, והן תמיד מרגישות יותר מכל עובד אחר במטבח -  צורך להוכיח את עצמן. הן יעבדו יותר קשה, יישארו יותר שעות. ועם כל זה, לטעמי עדיין אין מספיק נשים במטבח המקצועי, ועל הקיימות עדיין מסתכלים אחרת. שפית? סנסציה.

ובכל זאת. ישנה התקדמות נהדרת בתחום וכבר מתחילים לראות על פני השטח יותר שפיות, יותר מסעדניות, לא רק בארץ – בעולם ככלל. ישנו שינוי כמו בכל תחום אחר. והיי, גם הסופרג'יסטיות לא זכו בהכרה ביום אחד.

השפית אמנדה כהן
NY Daily News via Getty Images

בשטח אני רואה יותר ויותר נשות מקצוע צעירות שלא מהססות להתלכלך, להרים, לטפס, להיכוות, לנהל ולהצליח. חלקן עוברות מסלול דומה לזה שעברתי בעצמי, וכל שנותר לי הוא לתמוך, לייעץ ולסייע בכל מה שאני יכולה. בבטחה אפשר להגיד שכיום אני מוקפת בקולגות נשים שהגיעו רחוק מאוד בתחום ואני שמחה על כך. כמו שאפשר להבין, כל הנושא שנטחן עד דק ש"נשים למטבח" אבל לא במטבח המקצועי, כבר לא רלוונטי - לפחות מנקודת מבטי.

נשים, כמו גברים, יכולות ליצור, לבשל, לנהל ולהתקדם. נכון שיש בינינו הבדלים פיסיים, אז מה? כן יש כוויות, שברי מאמץ, פריצות דיסק ועיניים אדומות – אבל תראו לי שף אחד שזה לא קרה לו. בקיצור, זהו התחום, לא המגדר.

העולם הזה משתנה, המטבח משתנה, התפיסה משתנה ויש מקום לכולם. מי שחיכה לכתבה מתבכיינת ומלאת תסכול, יכול לעבור לכתבה הבאה – פה זה לא יקרה. יש טייסות, יש מדעניות, יש רופאות וגם מוסכניקיות, יש גם טבחיות וגם שפיות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו