הגויאבות כאן והן תכף מסתלקות. כבר מתגעגעים

לחובבים מושבעים בלבד, או לאלה הכורעים תחת פריו של עץ גדול. עכשיו בדיוק העונה לבשל עם גויאבות

רותם מימון
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
גויאבות. לא מתמסרות בקלות
גויאבות. לא מתמסרות בקלות
רותם מימון

עונת הסתיו נותנת אותותיה בכפר שלנו זה כמה שבועות. לא רק בחשכה המוקדמת ובמשבי הרוח הקרירים, אלא גם בריחות שאין לטעות בהם — הגויאבות כאן והן תכף מסתלקות, מותירות אותנו עם ציפייה לשנה הבאה. הטכנולוגיה והנדסת המזון הצליחו להביא לנו עגבניות במשך כל השנה ולמתוח את התאנים והענבים עמוק לתוך הימים הקרירים, אבל לטבע חוקים משלו, והגויאבות נותרו סמל הסתיו במשק שלנו.

למרות שמקורה בדרום אמריקה, התחבבה הגויאבה על ארצות הלבנט, שם גם רוקחים ממנה מאכלים מסוגים שונים — אף היותה פרי שאינו מתמסר בקלות. מעבר למיץ הנפוץ בחופי סיני, מכינים ממנה מיני רטבים חורפיים כשאין עגבניות בנמצא, צ'אטני, צולים אותה בתנור, ובזכות גרעיניה שופעי הפקטין אין לה מתחרים בתחום הריבות.

בתחום המסעדות, אפשר להגיד בצער, כי רק קומץ קטן של שפים עושה בהן שימוש. סביר להניח שהסיבה לכך היא קודם כל חוסר הביקוש ויותר מזה - בגלל היותה כה שנויה במחלוקת. מי שבכל זאת העז להכניס את הגויאבה למטבח הוציא ממנה קוקטיילים או קינוחים נפלאים; אייל שני, למשל, מגיש גויאבות מלוטשות במרמלדה על פודינג בצפון אברקסס. השפית אביבית פריאל אביחי מכינה באוזריה שבשוק לוינסקי גויאבות בטמפורה ברוטב וניל מושלם שהצליח להחזיר כמה שונאי גויאבות בתשובה ואילו השף דוחול ספדי במסעדת דיאנה מעצים את ריחותיה ומדגיש את מתיקותה כשהוא מערבב אותה עם חמאה, תבלינים ויין לבן. אם יש לגעגוע ריח — קוראים לו גויאבה.

מתכון לריבת גויאבות של סמדר ירדני מכליל

ריבת גויאבות של סמדר ירדני מכליל
ריבת גויאבות של סמדר ירדני מכלילצילום: סמדר ירדני

מתכון לצ'אטני גויאבות בהשראת השף ההודי סאנג'יב קאפור

צ'אטני גויאבות
צ'אטני גויאבותצילום: דרימסטיים

מתכון לקינוח גויאבה בחמאה ויין לבן של דוחול ספדי

קינוח של גויאבה מבושלת בחמאה ויין לבן
קינוח של גויאבה מבושלת בחמאה ויין לבןצילום: טל פז תקשורת

מתכון לשייק גויאבות סתווי ומלא טעם

שייק גויאבות
שייק גויאבותצילום: דרימסטיים

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ