טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פיצה בפיאצה: חיפה מתחדשת במקדש בצקים

פיצת סינטה מבצק דקיק וריחני, קלמארי עדין ששודך לחציל ויין שמגיע הישר מהחבית ומאיים לשבור את השוק תמחורית - הכירו את צ'יז, הבשורה המרעננת של נמל חיפה שמעשירה את הסצנה הקולינרית המקומית בעסקיות שוות במיוחד, אבל לא רק

תגובות
צ'יז בבבית הלל, יש גם בעיר התחתית בחיפה
רותם מימון

יש לה יופי פשוט, לפיאצה של חיפה. מזרקה בבריכת אבן, מרצפות רגילות, גבעה צנועה עם דשא ושקשוק קרונות. את הים אין רואים, אבל יודעים שהוא שם, ולשמים לא מסתכלים כדי לא לראות כמה הם נמוכים. אבל סתם להקיף את המזרקה, להסתכל במסעדות שצצו מסביבה, להשקיף לעבר שער פלמר וליהנות מהניגוד הזה בין החינניות שלה לבין האורבניות הקשה של רחוב העצמאות - זה מרחיב את הלב. דווקא בגלל האגביות, בגלל שאף אחד לא התכוון שזו תהיה פיאצה (בפרסומים שונים מכנים "פיאצה" דווקא את כיכר האודיטוריום) היא שובה כל כך.

ויש לה גם פונקציה. בדרך כלל היא מסמנת את הקצה של החלק של רחוב הנמל, שיש בו מה לעשות. אלא אם כן הולכים לקלמנ'ס, עד עכשיו מי שעובר בפסאז' מרחוב העצמאות הולך שמאלה לכולא, לנמל 24, למצטרפת החדשה מורל ולשאר המוסדות של שער פלמר. אבל לאחרונה רבו השמועות שיש סיבה לפנות ימינה. אני אדם של הרגלים, ואפילו שינוי מזערי קשה לי, אבל כשבקצה השינוי שמים אלכוהול ופיצה - הפיתוי גובר. לפיתוי החדש שהתנופף מולי קוראים צ'יז. הבחנתי בו בנוסעי בלימוזינה העירונית המכרכשת - המטרונית - מבעד לזגוגית החלון העכורה. זה אחד מארבעה נכסים שהעירייה הציעה בחינם לחמש שנים תמורת השקעה והבטיחה שבזכותם יהיה כאן טעים בקרוב. שניים עדיין עומדים מיותמים, באחד התיישבה אחר כבוד צ'אנג בה המהוללת, ובאחד, שנפתח לפני כחודשיים, נחת צ'יז - בר-מסעדה שמקורו בבית הלל בגליל.

יין מהחבית, אוכל שמח ומחירים צנועים

כשהתחילה הסערה הקולינרית החיפאית, לפני קצת יותר משנה, היו שמועות על יושבי אולימפוס שמתעתדים לעשות להם כאן נחלה. שפים טלוויזיוניים בעלי מצנפות, כוכבים, סנטרים ועיטורים, עוד רגע מחתימים דרכון במחלף אלנבי ויעשו לנו חמשוקה עם זעלוק על בסיס מיצוי מבוסם של שמן זית וקרפצ'יו קולורבי עם קובה יפני וגו'. טאטאנו את מנהרות הכרמל, הבהקנו את הבסטות בשווקים, ומי לא בא? מי שכן באו עשו את זה בלי הרבה רעש וצלצולים. השכנים נאים בעיניהם, גם אם אין להם תעודות יוחסין, להלן כולא, צ'אנג בה ועכשיו צ'יז – מקום עם יומרה מזערית, בר אוכל כפי שהוא קורא לעצמו, שפתוח לארוחות עסקיות בצהריים, ובערב מגיש תפריט קצת יותר מפורט אבל לא ממש יותר יקר, עם כמה פניני אלכוהול. צ'יז לא הגיעו לכאן עם אידיאולוגיה חלוצית. הסניף שלהם בבית הלל הגיע למיצוי בגלל כל מיני נסיבות, ובאין יכולת להרחיב אותו, האלטרנטיבה הייתה לפתוח סניף נוסף. הם הביטו סביב וראו את חיפה ואת ההזדמנות שהעירייה הציעה.

תומר הורביץ, אחד מהשותפים והמנהל של הסניף המקומי, הוא יליד נשר שעזב אחרי הצבא ועשה סיבוב בבתי קפה, בברים ובמסעדות בכל מיני מקומות אבל נשאר מחובר לאזור. הוא חבר לרועי גרבר, השף ומי שהקים את הסניף המקורי, כדי לנהל את האופרציה החיפאית. כשאני מגיע מהפנייה ימינה אני מבחין בכמה שולחנות מאוכלסים בחוץ. ארבעה שולחנות ביום שני ב־21:00 זה לא רע. בפנים קצת יותר דליל, אבל עדיין יש תנועה. סימפטי כאן, מאוורר ויש בר שאפשר לסעוד עליו - תמיד האופציה המועדפת בעיני בהרכבים מצומצמים, קרוב לברז הבירה, ובמקרה המלבב שמתגלה כאן גם לברז היין. יש כאן יין מהחבית של הרי גליל. הוא אמנם זקוק לצינון, שמגיע בדמות קוביית קרח, אבל לשמחתי שאינה יודעת גבול מוזגים כאן כוסות נדיבות של יין, משהו כמו 30 אחוז יותר מאשר ברוב המקומות, והמחירים עדיין צנועים. בכלל, מחיר האלכוהול כאן רחוק מלהיות מופקע. כוס של חצי ליטר בירה עולה 20 שקל, ובצהריים, ליד העסקית, היא עולה עשרה שקלים. הייתי מייחס את זה למשוגות של מתחילים שיחלפו עד מהרה כשהם יבינו שלא ניתן לעמוד במתח רווחים נמוך כל כך, אבל הם לא מתחילים. הסניף בבית הלל פתוח כבר חמש שנים, כך שיש להניח - וגם לקוות - שהם יודעים מה שהם עושים.

הכל התחיל די במקרה, הם מספרים. גרבר היה סטודנט לביוטכנולוגיה במכללת תל חי, וכשהגיע לצפון הרחוק כחלק מהחיים הסטודנטיאליים, התעוררה בו התשוקה לפיצה. כאשר הוא חפץ בתוספת על הפיצה שאינה הזיתים-בצל-פטריות השגרתית, התייחסו אליו כאל תמהוני, ואז החליטו הוא ואשתו להכין פיצות בעצמם, במטבח הביתי. זה הצליח מעבר למקווה, וכאשר הבית התחיל להיראות כמו פיצרייה הם שכרו מקום. בתחילה זה היה רק מטבח של משלוחים, אבל, כמו שאומר הורביץ, הרבה יותר טעים לאכול פיצה במקום מאשר לקחת אותה הביתה. אנשים התחילו לבוא ולשבת, וכך הופיעו ארוחות בוקר, ואז דגים ובשר, וכעבור חמש שנים הרי הם חובקים סניף שני.

התפריט שהם בנו כאן נשען על התפריט של הסניף בבית הלל עם התאמות לחיך המקומי. חודשיים אחרי הפתיחה המקום עדיין בהרצה והתפריט עדיין נתון לשינויים, אבל במבט על אפשר להבחין בקונספט, שהוא פשוט למדי – מנות פתיחה (די גדולות, יותר ממאזטים וקצת פחות ממנות עיקריות, אבל בהחלט יכולות לסגור פינה), כריכים, פסטות ופיצות, וליד תפריט יין ואלכוהול צנוע ונאה. במנות הראשונות מככבים הקרפצ'יו הבלתי נמנע, פטריות ממולאות בגרוייר, והמנה שהזמנתי – קלאמרי צרוב עם חציל בלאדי בטחינה גולמית ופפריקה מעושנת. אני חייב לומר שהופתעתי. ציפיתי למנה ראוותנית עם טעמים חזקים של עשן וחמיצות. קיבלתי מנה שקטה, מאוזנת, מבוצעת היטב, די נדיבה מבחינת הכמות, מוקפדת מבחינת המרכיבים. בהחלט מספק. כוס של יין אלון של הרי גליל שליוותה את המנה התרוקנה והתמלאה שנית עוד לפני שהמנה הסתיימה. שלוש כוסות כאן הן כמעט בקבוק שלם, ובמחיר של פחות מ־90 שקל הם שוברים את השוק. הלך הקלאמרי, באה פיצה. בחרתי בגאוות המסעדה - ביאנקה סינטה. על בסיס של בצק דקיק וריחני מפוזרת מוצרלה, סלסת עגבניות, רוטב שמנת עם אגוז מוסקט, נתחי סינטה עסיסיים, עלי רוקט ופרמג'יאנו.

הבצק מתפצח, הלסת גורסת, היין נחלץ לסייע, נגיעות הפרמג'יאנו מחברות, עושות משהו טוב לכל הכבודה הזאת שהעלים וסלסת העגבניות מרעננים. כיף של פיצה. יש מעטות ברמתה בחיפה, וגם הן בדרך כלל במסעדות עם מעטפת הרבה יותר מחייבת, במקומות שכדי לשבת בהם בערב צריך רכב והזמנה טלפונית של מקום. לא טעמתי מהמנות האחרונות אף שהן נראות מפתות. הורביץ וגרבר מאמינים שהארוחות העסקיות הן הקלף החזק שלהם, וכשעובדי המשרדים, עורכי הדין ויושבי קריית הממשלה למיניהם יציפו את המקום זה יבנה את הערב. יכול להיות – התקדים של צ'אנג בה מלמד שגם זה אפשרי - אבל מהיכרותי את דפוסי הסעודה והבילוי של המרחב, אני דווקא מאמין ביכולת של הערב להיות הזמן הפעיל כאן. בעיני רוחי אני רואה את המסעדה מלאה מפה לפה ואת מגשי הפיצה יוצאים בלי הרף מהמטבח, והרבה סועדים מרוצים שמקבלים אוכל בגובה העיניים, שאי אפשר להוליך בו שולל.

צ'יז - הנמל 21, חיפה

*#