טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מעבדות למוסריות: סדר טבעוני על פי הזכאים

סלט תותים וגזע לב החסה, ועכשיו תקראו את זה שוב. המנה הזאת, יחד עם פטריות בטוויסט עגבנייתי, ריזוטו צימוקים ועוד כמה הברקות נטולות מוצרים מהחי, מרכיבות את הסדר הטבעוני הכי יצירתי שיצא לכם לחגוג

תגובות

האופציה הטבעונית שם. אתם אולי לא מעזים להישיר לעברה מבט מטעמי סטריאוטיפ בעייתי הקשור לאוכל לציפורים או מה יגידו ההורים. אבל אם רק תצליחו להסתכל לרגע לפטריית היער בלבן של הגזע, תגלו עולם שלם של מנות יצירתיות פשוטות הכנה, ובעיקר מרעננות את הפה והמפה. אחרי שהציע גרסה טבעונית שובבה למאכלי שבועות המוכרים, הראל זכאים, שף מסעדת זכאים הטבעונית, עובר חג ומציע את הגרסה שלו לסדר פסח. בתפריט: שילובים לא צפויים, קריאת תיגר על המרק המסורתי והמון לימון פרסי ושמיר.

סלט ארטישוק, אשכולית ותרד (4 מנות)מצרכים:4 ארטישוק1/2 קילו תרד טורקימיץ מ-4 לימונים1 בצל גדול, חתוך לקוביותשיניים  מ-1 ראש שום, קלופות ומעוכותמלח ים לפי הטעםמעט שמן זית1 אשכולית אדומה

אופן הכנה:1. מקלפים את הארטישוק עד שנותר לב נקי מעלים.2. מניחים להשרייה את לבבות הארטישוק במיץ הלימונים. חוצים את לבבות הארטישוק לרבעים. מוציאים מההשריה ושומרים את מיץ הלימון בצד.3. מאדים את הבצל בסיר בינוני ביחד עם שיני השום למשך שלוש דקות.4. ממליחים מעט ומוסיפים את עלי התרד. מניחים עליהם את לבבות הארטישוק ומכסים במיץ הלימון שבו הושרו לבבות הארטישוק.5. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך 15 דקות.6. מחממים תנור במצב גריל לחום הגבוה ביותר, ובינתיים מפלטים את האשכולית, מסירים את המכסה ומניחים את הסיר בתנור, עד להזהבה של הארטישוק.7. מגישים שלושה רבעים בכל צלחת עם מעט תרד ופילטים של אשכולית.כל הקטע הוא באשכולית. ארטישוק טבעוני לחג (צילום: חני זכאים)

סלט תותים וגזע לב החסה (4 מנות)מצרכים:200 גרם תותים4 גזעים של חסהעלי חסה צעירים מאוד 1 פלפל חריף1 לימוןשמן זיתאופן הכנה:1. מקלפים את גזעי החסה עד שנפטרים מהחלק העצי והסיבי, ונשארים עם לב הגזע הלבן.2. חותכים את הגזעים למקטעים בגודל ביס.3. חותכים את התותים לגודל ביס.4. מכניסים את הגזעים, התותים, ופרוסות מהפלפל החריף לקערה, מתבלים במעט מלח ומערבבים.5. מוסיפים מיץ לימון ושמן זית, מערבבים שוב, מגישים על מצע עלי חסה צעירים.

מרק ירקות חומוסי (4 מנות)מצרכים:100 גרם קמח חומוס, קלוי, טחון ומנופה4 לימונים פרסים2 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות גדולות2 בצלים, גדולים, חתוכים לקוביות גדולותכף כורכוםמלח יםשמן זית

אופן ההכנה:1. מחממים סיר בינוני על להבה בינונית, יוצקים חמש כפות שמן זית ומכניסים פנימה את הבצל ותפוח האדמה. מוסיפים את הלימונים הפרסיים, כשהם מעוכים קלות. מטגנים במשך שתי דקות תוך כדי ערבוב, מוסיפים את הכורכום וממליחים לפי הטעם.2. מוסיפים 600 מ"ל מים, מביאים לרתיחה.3. מוסיפים לאט ותוך כדי בחישה את קמח החומוס הקלוי, עד שכולו נטמע בנוזל.4. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך חצי שעה.5. מוחצים את הלימונים הפרסים בתוך כל מנה ומשאירים בפנים בעת ההגשה.

יחמם את הערב. מרק ירקות חומוסי (צילום: חני זכאים)

פטריות יער עגבנייתיות צלויות (4 מנות)מצרכים:800 גרם פטריות יער5 עגבניות1 צרור בצל ירוקמלח ים לפי הטעם6 כפות שמן זית

אופן הכנה:1. מניחים את הבצל הירוק והפטריות בשלמותן בסיר רחב על להבה נמוכה, ומוסיפים זרעים משתי עגבניות. ממליחים מעט ומוסיפים כף שמן זית.2. מכסים את הסיר ומאדים במשך 10 דקות.3. מלהיטים מחבת כבדה וגדולה על להבה גבוהה, מעבירים את תוכן הסיר למחבת.4. מוסיפים את שמן הזית הנותר וסוחטים פנימה את שאר העגבניות.5. הופכים את הפטריות מדי פעם, עד שמתקבלת הזהבה משני הצדדים ומגישים מיד.ביוש גפילטע. פטריות יער צלויות עגבניתיות (צילום: חני זכאים)  אורז פרסי עם תהדיג (4 מנות)מצרכים:500 גרם אורז בסמטי2 לימון פרסי, קצוץ3 צרורות שמיר, קצוץ2 בצלים, קצוצים 2-3 תפוחי אדמה, פרוסים לעובי חצי ס"מ2 כפות כורכום2 כפות זרעי כוסברהמלח ים אטלנטי1/3 כוס שמן זית 1/4 כוס מים

אופן הכנה:1. מרתיחים מים עם מעט מלח בסיר גדול. 2. בינתיים מטגנים במעט משמן זית את הבצל יחד והלימון הפרסי, עד שהבצל הופך שקוף ומניחים בצד. 3. מחממים מעט שמן בסיר רחב, מניחים בתוכו את פרוסות תפוחי האדמה כשהם מרפדים את תחתית הסיר. 4. מטגנים את תפוחי האדמה בשמן הזית טיגון קל, עד הזהבה של שני הצדדים. מפזרים כורכום וזרעי כוסברה, מוסיפים רבע כוס מים. 5. כשהמים רותחים שוטפים היטב את האורז עד שמי השטיפה צלולים. חולטים את האורז במשך חמש דקות. מסננים ומעבירים את האורז לקערה, מערבבים יחד עם הלימון, הבצל, והשמיר ומיד מניחים בסיר המרופד בתפוחי האדמה. 6. יוצרים "ארובות" באורז ויוצקים מעט שמן זית לדפנות הסיר. מכסים במגבת או בד אחר יחד עם מכסה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 30 דקות. מכבים את הלהבה וממתינים 10 דקות נוספות בלי לפתוח את המכסה.7. הופכים את הסיר על צלחת ומגישים.

טעמים חזקים ותיבול מגוון. אורז פרסי (צילום: חני זכאים ואופיר יעקובי)

ריזוטו צימוקים וכרוב ניצנים (2 מנות)מצרכים:200 גרם אורז בסמטי, שטוף ומסונן10 שזיפים, מיובשים וקצוציםשמן זיתמלח ים1 צרור עלי נענע, מופרדים וקצוציםחופן צימוקים3 עגבניות, קלופות וקצוצות1 בצל קטן, קצוץ2 לימונים פרסים, קצוצים200 גרם כרוב ניצנים1 כרוב סגול

אופן הכנה:1. חולטים את הכרוב הסגול במים רותחים עד שהעלים שלו נפרדים בקלות מהגזע. מחזירים למי החליטה וחוזרים על הפעולה עד שכל עלי הכרוב נפרדו מהגזע. שומרים את מי החליטה בצד.2. מניחים את כל מרכיבי הריזוטו בקערה, מערבבים היטב.3. מרפדים סיר רחב בעלי הכרוב הסגול, מניחים את תערובת האורז בסיר המרופד.4. מניחים מעל האורז את כרובי הניצנים, ומוסיפים את עלי הכרוב הסגול שנותרו.5. יוצקים את מי החליטה לתוך הסיר עד ל- 2/3 מגובהו. מכסים עם נייר אפייה ומכסה.6. אופים על רצפת התנור ב-150 מעלות במשך 2-3 שעות.הצד המפתיע של הכרוב. ריזוטו צימוקים וכרוב ניצנים (צילום: חני זכאים)

*#