אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא רק לאליהו: המדריך המשמח ליינות פסח

חמות ביקורתית, מארח עם חך מפותח או ארוחת חג טבעונית? תנו לנו לעזור לכם למצוא את היין המתאים בלי לרוקן את הכיס. המדריך שיהפוך אתכם ממתארחים על בסיס בונבוניירה למסובים יפים ונכונים

תגובות

איכשהו יוצא שאנחנו מרשים לעצמנו להשתכר ולאבד את כבודנו העצמי מול הקולגות רק פעם בשנה, וגם על זה אנחנו חצי מתחרטים יום למחרת, במיוחד אם שמנו מוזיקה מביכה והעלינו לסנאפצ'ט מיני סרטונים ברי הדחקה. באותן השתכרויות, כדי להצדיק את תקציב המאנצ'יז (היוש פיצה עם כדורי בשר. מה? כן!), אנחנו הופכים עצמנו למבינים גדולים ביין, משננים מושגים דוגמת סיומת, גוף, טעם עגול, פירותי ופרחוני, לומדים איך להחזיק באלגנטיות את רגל הכוס ולסובב יפה, משל היינו אצילים, ובסוף גם מנסים להפוך את כל השנינה המלומדת הזאת למשהו קריא. והיי, אפילו הצלחנו להמנע משימוש במילה "עפיצות" לאורך כל הטקסט. נשבעים.

» פסח 2016 - המדריך המלא» קינוחי פסח - מבחן הטעימה השלם» בירה כשרה לפסח? יש דבר כזה» כל המתכונים לפסח » אירועי ליל הסדר במסעדות» מסעדות כשרות: איפה תאכלו בחול המועד?» לחמניות כשרות לפסח הפעם התארחנו באל וסינו, בר יין עם אוכל טוב ומרתף יינות שגרם לנו לרצות לעשות רילוקיישן מערכתי כדי לעבוד במקום בו נהיה מוקפים מבוקר עד ערב בטיפה המרה ובנדב, אחד הבעלים ואיש אנין חך שגם עזר לנו להבין איך אפשר להגדיר יין באמצעות המונח המאתגר "כלב רטוב". אז תודה נדב, ואנחנו עדיין מחכים שהתמונה תצא לנו מהראש. 

חמושים בהבנה לא רעה, מוטיבציית על וכבד בכוננות ספיגה, התאספנו חדורי מטרה: לייסד את המדריך השלם ליינות החג, שיעשה למסובים ולמארחים סדר על המדף ובכיס, ויפנה אותם ליין האידאלי לחמות הביקורתית, לחבר גבה החך ולזה שמחפש את הפיתרון הזול אך משתלם.

היין העילאי ובצדק הזה, הוא ה-מתנה לחג. מצד אחד הוא מאוד, אבל מאוד עמוק טעמים ויכול בקלות לעורר סביב השולחן דיון שנע בין "ריחו מתגלגל, חמאתי ומזכיר סוכרית כרמל" ל"אני דווקא מרגיש פירות יער אדומים, טל חורפי ואגוזים". גם מי שאינו מבין עמוקות ביין יתרשם מהטעם המזוקק ומהנוכחות המורגשת אך לא כבדה על הלשון, ומי שמבין ביין יצקצק בהסכמה. במילים אחרות, מדובר בבון-טון שילך מצויין כמעט עם כל סוגי המזונות, לא משנה לאיזה צד מוסרני-קרניבורי-טבעוני אתם משתייכים.כמה: 105 שקלים

יקב סגל, קברנה סוביניון - רכסים דישון 2012 אינטנסיבי היא הגדרה שתייצג נאמנה את היין האלגנטי הזה, בעל הצבע הבורדו הכהה המהפנט. הוא פירותי וקרמלי, מבוסם ומשכר. הטעם, לעומת זאת היה חד ממדי ולא התפתח משמעותית בפה. למרות המגרעת הזו, מדובר ביין זורם ובעל גוף, כזה שיורד חלק בגרון ויהווה מתנת קונצנזוס שתלווה היטב ארוחת חג על טהרת בשרים, דגים וקדירות עשירות.כמה: 80 שקלים 

אלגנטי מבפנים ומבחוץ (צילום: יח"צ)

שאטו נרבסון, בורדו סופריור 2012 היין העמוס הזה מורכב מבורדו, שהוא עירוב זני קברנה פרנק, מרלו, וקברנה סוביניון. הריח שלו רענן ומזכיר יער אחרי הגשם, ולאחר לגימה קצרה נשארת תחושה מחוספסת על הלשון. הטעם הזכיר לטועמים שקצת טיילו באירופה דומדמניות, וטעם החבית בה שכב היין מורגשת גם היא. אחרי מיני צקצוקי לשון הסכמנו שמדובר ביין מעודן בעל טעם נקי, שיכול ללוות בשמחה את ארוחת החג, ויתן את מיטבו לצד גבינות כחולות או כבד אווז. כמה: 80 שקלים

טעם של חבית אלון (צילום: שעל רובין)

מלוקוטן של יקב שורק ואל וסינו, גראנש וקברנה פרנק, 2015 היין שהחבר'ה של אל וסינו נתנו לנו לטעום היה מעולה, ואנחנו לא אומרים את זה רק כי נדב ובועז איימו עלינו בסמטה מאחורי המטבח ואז סתמו לנו את הפה עם מלא דברים טעימים. הבקבוק הורדרד הזה, שנולד משיתוף פעולה של מסעדת השף מאבן גבירול ויקב שורק, הוא הדבר הכי פירותי שטעמנו בצהריים השיכורים האלה. ריחות של אפרסק, משמש ומלון מילאו לנו את הנחיריים, והטעם הפרשי והמעט מעושן גרם לנו לרצות עוד ועוד. בעוד ענבי הגרנאש נותן את הטעמים, הקברנה פרנק מכניס את הרעננות והחמיצות ויוצר יין מושלם לעונת המעבר. כמה: 145 שקלים

בוטיקי ומרענן. מלוקוטן (צילום: נדב כהן)

כרמי יוסף, bravdo רוזה 2014

ריח של אביב שטף את החדר ברגע חליצת הפקק, ואליו הצטרפו ניחוחות מרעננים של אשכולית אדומה, שכמעט סחררה לנו את האף והסיתה אותנו מהעיקר. לגימה ראשונה גילתה טעם קסום ומתקתק עם תווים נקיים ומדויקים. ככל שלגמנו כך גילינו יין פרשי מאוד, מתגלגל מבחינת הטעמים שנפתחים בפה, ובעיקר כזה שעונה להגדרה "חייבים להגיש איתו בראנץ' בשבת". בארוחת החג הוא יתאים לדגים, ירקות שורש בתנור וגבינות מיושנות עדינות, אבל הכי כדאי לקחת אותו לפיקניק בחיק הטבע בצהריים שיכורים.כמה: 80 שקלים

התאהבנו (צילום: אייל גוטמן) פסגות קברנה סוביניון מכרם יחידני, 2013

הקברנה האלגנטי והיוקרתי הוא בעל ריח מתקתק ועדין שאין בו טיפת איום. טעמו מעושן וטחבי, אבל בדיוק מידה הנכונה, ואם מצקצקים מספיק חזק, אפשר להרגיש עקצוצי דובדבני אמרנה שמכים בחך עם הסיומת הארוכה של השלוק. פה אחד החלטנו שהיין הזה יהיה הבחירה המושלמת לתבשילי קדירה, וכל מנה מנחמת ועמוקה שתכינו בערב חורפי וגשום.כמה: 215 שקלים המתוחכמים: דרוש חך מפותח יקב בן חיים, קברנה סוביניון טרדישן 2012 יקב בן חיים לקח אותנו לטיול בכפר, עם ריח נעים של אדמה לחה וחורף עדין ארצישראלי. המרקם שלו נעים, עשיר וסמיך, והטעם שלו מתחיל במתקתקות מסוימת, וממשיך אל מרירות קלה, שמזכירה שזיף ירוק ובוסרי. ליין הזה יש סיומת ארוכה ומרירה, ולעומת קודמיו הוא לא צריך ללוות שום ארוחה, אלא עומד בפני עצמו כמלך הארוחה.כמה: 99 שקלים

יאללה חיים בכפר, העיקר להיות מאושר (צילום: יח"צ)

יקב בזלת הגולן, קברנה סוביניון רזרב 2012 היין של יקב בזלת הוא סוג של סלט פירות על החך. ריחו מזכיר תפוזים ושזיפים, וטעמו מציף את החך בטעמים כבדים וחומציים, עם נוכחות חזקה של חבית. התחושה הרווחת היא שהיין הזה מיועד לאניני טעם מביני עניין עם לשון מפותחת וחיבה לטעמים חזקים.כמה: 140 שקלים

גם הבקבוק משדר אנינות (צילום: אייל קרן)

דיסלייק: לא יעיפו את החמות יקב תבור, שיראז אדמה 2012

דרך ארץ, שיראז 2014 אם אתם מתגעגעים לשבתות שסגרתם עם הפלוגה, היין הזה בשבילכם. עם שם פטריוטי וטעם שנע בין קידוש צבאי ליין פטישים, לא באמת ידענו איך להתמודד עם הבקבוק הזה, שפוצץ את האף והפה בריח של גופרית, טעם מלוח ומינרלי, ותחושה נוסטלגית של הימים השחורים על מדים. כמה: 35 שקלים

יקב אמפורה, מד רד 2013, קברנה סוביניון סירה מד רד של אמפורה הטיס אותנו עם הריח שלו הישר ליערות הגשם בברזיל, אך החזיר אותנו מיד לישראל עם טעם כבד אך מתקתק מדי. המרקם שלו צלול ודליל, ואחרי השלוק הראשון יכה בכם אפטר טייסט מר ולא נעים, שמזכיר מעט סיגריה רעה. ובכל זאת, מד רד יראה צדדים חינניים לצד פירות יבשים או שוקולד.כמה: 75 שקלים

טיסה בינלאומית עם מד רד (צילום: אמפורה)

אם מאסתם ביינות מתוקים, הבקבוק הזה נושא את שמכם. עם ריח ספק מאיים ספק פולידיני, וטעם חמוץ מאוד ומרירות שנשארת - הוא הניגוד המוחלט ליינות האוברדוז סוכר שמוצעים היום בכל מדף. לאחר מספר שניות החמיצות שלו מחריפה עוד יותר, מה שמחזק את התחושה שהיין הזה הוא לא סתם "עוד יין" ברשימה ארוכה ובלתי נגמרת.כמה: 85 שקלים

יקב קסטל, LaVie

היין הצעיר הזה, המורכב מבלנד ענבי סוביניון בלאן, שרדונה וגוורצטרמינר, מגיע בבקבוק ירקרק ופתייני, ומביא איתו הבטחה גדולה בדמות ריח חזק ופרחוני. הבעיה היא שלאחר סיומת קצרה ומרירה וחסרת עניין כלשהו או טעם של עוד, נותרנו בתחושה שהטעם לא מתכתב עם ההבטחה הראשונית. זה אולי לא היין המדויק להביא לאמא לכבוד החג, אבל הוא בהחלט יתאים לכם אם אתם בווייב קליל, צעיר וקיצי.כמה: 89 שקלים

הקנקן יפה, אבל מה עם מה שבפנים? (צילום: אופיר כהן)

יקב תבור, רוזה ברברה אדמה 2015 ספק אדום ספק ורוד, כך או כך ליין הזה יש הרבה מקום לשיפור. התחלת הרומן הלא מוצלח הזה לוותה בריח לא נעים וחמוץ, שהתפתח לטעם לוואי אלכוהולי לא נעים שעורר הרבה אמוציות אצל חברי המערכת, ואף הודבק לו הכינוי "יין סכיזופרני" - אם זה לא אומר הכל, אנחנו לא יודעים מה כן. כמה: 60 שקלים

אבל הצבע יפה (צילום: איה בן עזרי)

יקב רמת הגולן, גמלא ויונייה שרדונה 2015 המראה של הבקבוק הזה כל כך מוכר, למעשה, נדמה שרואים אותו בכל מקום, כולל במזווה של אמא, אבל האמת היא שאחרי שטעמנו, ממש לא הבנו למה. צבעו אינו מרשים, ואין בו תחושת חגיגיות. הריח העלה לנו זכרונות אחרים מביתה של אמא, כאלו הקשורים לכביסה רטובה. טעמו החמוץ הרגיש כמצליף בלשון, צורם ומעקצץ, ונפרדנו כידידים לאחר שלוק וחצי צורמני.כמה: 55 שקלים

זכרונות רעים מבית ההורים (צילום: עמרי מירון)

הבקבוק האלגנטי של השרדונה הצרפתי גרם לנו להרגיש אנשים חשובים מאוד, אבל שם פחות או יותר זה נגמר, כי הריח נע בין חריף ומעיק על האף והטעם, כהמשך ישיר, מינרלי ולא פירותי בכלל. דווקא רגע אחרי הלגימה הראשונה התפשטה בחלל הפה ארומה רעננה של דשא שזה עתה נקצר. לכן, אחרי ויכוח ניטש שהתחלק בין המהללים בזכות המרקם הצלול והטעם הרענן, למלעיזים שהאשימו את הריח שמציק באף, הסכמנו שמדובר ביין שעונה על ההגדרה "פיל גוד", ויתאים לדגים, פירות וקהל צעיר ולא גבה אף.כמה: 40 שקלים

להביא לחברים (צילום: שעל רובין)

טוליפ, ווייט טוליפ 2015, גוורצטרמינר וסוביניון בלאן

הצבעוני הלבן הביא איתו ריחות חזקים של פירות אדומים, מתקתקים, על גבול ניחוח הבזוקה. השלוק הראשון  ירד בצורה חלקה מאוד במורד הגרון והותיר טעמי ליצ'י-תפוח צלול ומתיקות עדינה. טעמו אינו מתפתח רבות, אבל לא בטוח שיש לו צורך, עם כזה מנעד רחב. הוא ילך מעולה לצד מנות קרודו או גפילטע לא תוקפני. כמה: 69 שקלים

ניחוח של בזוקה, אבל בלי העתידות (צילום: אסף שמע)

Blue Nun, Blue Wine, גוורצטרמינר וריזלינג

בקבוק בצבע כחלחל ולא שגרתי שטף את עינינו מהצבעים המוכרים, וגרם לנו להרגיש צעירים ומגניבים. רק מה, כבר בהרחה ראשונית נתקלנו בניחוח של טחב חמצמץ. אחרי שהתגברנו על הנטייה ליפול לרושם הראשוני, טעמנו והתאהבנו מייד. טעמו נע על תפר בין תפוח פינק ליידי, לבין ספרייט, עם תסיסה נעימה וסיומת קצרה ללא אפטר טייסט. הנוזל הקונצנזוסי הזה ירגיש נכון בתפאורת חוף ים או פארק. כמה: 50 שקלים

הבקבוק הכחול עם היין הלבן (צילום: קובי טל)

יקב דלתון, רוזה 2015 התווית עם הציפור טמנה בחובה תחושה קלילה של חופש, וכך גם צבעו הצלול של היין. אל אפינו בא ריח פרחוני, כמעט כמו תות ילדותי. בזכות טעם מתוק וסיומת מתעתעת באורכה שלא נגמר - אפשר לומר בוודאות שהרוזה של דלתון ימצא את מקומו לצד אוכל מלוח או מטוגן, כניגוד מושלם למתיקות האינסופית.כמה: 45 שקלים

מתוק לו מתוק לו (צילום: יגאל עמר)

התווית המפתיעה בילדותיות שלה על הבקבוק הזה,ריגשה את לבנו כשנוכחנו לגלות שאת הציורים התמימים שמקשטים אותה, ציירו ילדים בעלי צרכים מיוחדים. טעמו רענן ומזכיר מעט קרטיב רמזור, ניחוח טרופי משמשי שמרגיש כמו קינוח בפני עצמו. הוא מבעבע קלות, ויתאים מאוד לאווירה קיצית. וחוץ מזה, על כל בקבוק שנרכש - נתרם סכום כסף לעמותה האמונה על הציורים. זה מה שנקרא יין ערכי והכי משתלם על המדףכמה: 35 שקלים

מרימים ליקב רמת הגולן על ערך מוסף (צילום: יסמין ואריה)

*#