חזרה למקורות: מתכוני ליל סדר פליאוליתי כהלכתו

אם הפליאו הצליח להגיע למפתן דלתכם, צלחתם את האתגר הראשוני ואתם והחיטה כבר לא BFF, בחג הקרוב אתם הולכים לאכול המון בשר. כדי שלא תיכנעו לרוסטביף הסטנדרטי או תשבעו מחומוס ביצים, נעם דקרס מביסל'ה מציע ארוחת חג אלגנטית ונטולת כל מה שעלול לעמוד בדרכו של הפליאוליתי המצוי

עכבר העיר
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
סלמון עם קראסט אגוזיםצילום: תומר אפלבאום
עכבר העיר

אם עדיין לא שמעתם על הבשורה הלא-באמת-חדשה-אבל-זוכה-לסיקור- מחודש, שתופסת את עולם התזונה, תגגלו את השם מהר, אחרת על מה יהיה לכם לדבר מסביב לשולחן החג? התזונה הפליאוליתית היא הטרנד הבריאותי החדש בעולם התפריטים, והעקרונות שלה די פשוטים: חוזרים לשורשים, הופכים את הקיבה לקיבת הברזל של האדם הקדמון וניזונים ממה שהזינו את עצמם אנשים לפני מליוני שנים. הווה אומר: בשר והרבה, דגים, ירקות, ביצים ופירות. זורקים לפח בכאב לב את הסוכרים, אומרים ביוש לחומוס ובכלל לקטניות, למזון המעובד, לדגנים ולחלק מהשמנים.

» פסח 2019 - המדריך המלא
» 
מתכונים לפסח
» מנות עיקריות לשולחן החג
» כל המתכונים לעוגות לפסח
» כל הדרכים להכין מרק עוף עם קניידלך
» מתכוני סלטים לפסח
» אירועי ליל הסדר במסעדות

אם אתם שואלים את עצמכם אם העם היהודי לא סבל מספיק או היה נתון ליותר מדי טרנדים חולפים, נסו להתווכח עם אנשים שטוענים שהם חצי סופרמן וחצי באטמן בזכות הפליאו, ונשבעים שהחיים בלי פיצה עם קראסט אלוהי לא קשים בכלל. לכבוד סדר פסח, שמצריך גם ככה היערכות קולינרית לא פשוטה, השף נעם דקרס עושה סדר בעניינים ומציע מתכונים שווים ונוטפי קדמוניות לסדר פסח פליאוליתי למהדרין, כולל הזיקה למסורת. בתפריט: מנה ראשונה דגית על טהרת גפילטע פיש, מרק עוף צח עם קניידלך מדומיינים למנת ביניים, צלי של קרניבורים לעיקרית ושתי תוספות משביעות בצד.

פילה סלמון בקראסט פיסטוק ואגוזים (4 מנות)

מצרכים:

4 נתחי פילה סלמון במשקל 200 גרם, נקיים מקשקשים ואידרה
4 כפות אגוזי מלך, גרוסים
4 כפות פיסטוק, קלוף וגרוס
2 כפות שמן זית
קורט מלח ים
חופן תימין טרי

אופן ההכנה:

1. מדליקים את התנור במצב גריל על העוצמה המקסימלית.

2. מערבבים את האגוזים והפיסטוקים הגרוסים, ומניחים בצלחת. ממליחים מעט את נתחי הדג מכל הכיוונים, מניחים אותם אחד אחד בתערובת האגוזים כשהצד עם העור פונה למעלה. לוחצים ומהדקים מעט את הדג כלפי הצלחת,כדי שהאגוזים ידבקו היטב לנתח הדג.

3. מעבירים את הדגים לתבנית עם נייר אפיה משומן בשמן הזית. מניחים את הדג על העור כאשר האגוזים כלפי מעלה.

4. מכניסים לתנור וצולים כשבע דקות, מוציאים ומגישים מיד.

מרק עוף מסורתי עשיר (4 מנות)

מצרכים:

1 עוף אורגני שלם
2 גזרים בינוניים, קלופים
1 בצל בינוני, קלוף
1 כרישה, שטופה ונקייה משורשים
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
4 גבעולי סלרי אמריקאי, שטופים
6 שיני שום, קלופות
צרור קטן של גבעולי פטרוזיליה
צרור קטן של גבעולי שמיר
1 כפית גרגרי פלפל שחור שלמים
1 כף מלח גס
2 עלי דפנה

אופן ההכנה:

1. חותכים את כל הירקות לחתיכות גסות בגודל 2-3 ס"מ.

2. מניחים את העוף, שיני השום והירקות החתוכים בסיר גדול שנפחו 7 ליטר לפחות. מכסים את העוף והירקות במי ברז עד גובה של 3-4 אצבעות משולי הסיר.

3. מביאים את המרק לרתיחה על אש גבוהה, מנמיכים את הלהבה ומסירים בעזרת מצקת את הקצף שנוצר בסיר. מוסיפים את עשבי התיבול, התבלינים והמלח ומכסים את הסיר חלקית.

4. מבשלים ברתיחה עדינה מאד כשעה וחצי. מסירים מהאש ומניחים למרק להתקרר כחצי שעה.

5. מסננים את המרק לסיר נפרד, ומוציאים את העוף מהירקות. מפרקים את בשר העוף, ומוסיפים בחזרה למרק הצח. מבין כל הירקות אפשר לבחור מה מחזירים למרק ומה זורקים.

צלי בקר עם סיידר וירקות שורש (4 מנות)

מצרכים:

1.5 קילו נתח כתף בקר טרי, מספר 5 (פוליקה)
2 גזרים בינוניים, קלופים
2 בצלים בינוניים, קלופים
3 גבעולי סלרי אמריקאי, ללא העלים
שיניים קלופות משום שלם
עלים מ-4 גבעולי תימין טרי
1/3 כוס רכז תפוחים טבעי
1 כף מלח גס
1 כפית פלפל שחור, גרוס טרי

אופן ההכנה:

1. מורחים את נתח הבשר ברכז התפוחים, ממליחים ומפלפלים מכל צידי הנתח. מפזרים את עלי התימין על הנתח ומניחים בתבנית חסינת חום.

2. קוצצים דק את הגזר, הבצל והסלרי. אפשר להשתמש במעבד מזון. מפזרים את הירקות הקצוצים סביב הנתח, ומפזרים מעט מלח על הירקות.

3. מכסים את התבנית בנייר אפייה ומעל נייר האפייה מותחים נייר כסף ואוטמים מכל הצדדים.

4. מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כשעה. לאחר מכן מנמיכים את חום התנור ל-140 מעלות ואופים עוד כשלוש שעות.

שעועית ירוקה עם עגבניות שרי צלויות (4 מנות)

מצרכים:

1 קילו שעועית ירוקה, טרייה מאוד
1/2 קילו עגבניות שרי, אדומות מאוד
רבע כוס + 2 כפות שמן זית
2-4 שיני שום, קלופות וחתוכות לפרוסות גסות
קורט מלח

אופן ההכנה:

1. מנקים את קצוות השעועית בעזרת סכין קטנה וחדה, חולטים במים רותחים עד שהשעועית כמעט רכה לגמרי אך עדיין ירוקה. מסננים ומקררים במי קרח. מסננים היטב ממי הקרח.

2. מערבבים את עגבניות השרי והשום הפרוס עם שתי כפות שמן זית. מניחים בתבנית עם נייר אפייה, אופים בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות עד שקליפות העגבניה חרוכות מעט. מניחים בצד להתקרר.

3. מערבבים את השעועית עם יתרת שמן הזית, ומניחים בשכבה אחידה בתבנית אפייה. צולים בתנור החם עד שהשעועית משחימה מעט. מוציאים ומצננים.

4. מערבבים את השעועית עם העגבניות והשום, ומתבלים במלח לפי הטעם.

אורז עם עשבי תיבול

מרכיבים:

2 כוסות אורז לבן
1 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1/2 כוס שמיר, קצוץ
1/2 כוס כוסברה, קצוצה
1/4 כוס שמן זית
קורט מלח

הכנה:

1. מבשלים את האורז לפי הוראות ההכנה על האריזה, מוסיפים לבישול מחצית מכמות עשבי התיבול מכל סוג, את המלח ושמן הזית.

2. כשהאורז מוכן ו"פתוח" עם מזלג, מוסיפים את שאר עשבי התיבול ומערבבים היטב.

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ