טעם של פעם: בתי האוכל הוותיקים של רמת גן

מתי בפעם האחרונה יצא לכם לטעום משהו שממש, אבל ממש מזכיר את הילדות? בתי האוכל הוותיקים של רמת גן, אלו שעדיין כותבים בתפריט "מוקרם" ומגישים קינוחים על בסיס ג'לי, מזכירים שלפעמים ההנאה האמיתית נמצאת בנוסטלגיה המתוקה. מסע קולינרי בזמן

יוליה פריליק-ניב, עכבר העיר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
יוליה פריליק-ניב, עכבר העיר

רמת אף פעם לא נחשבה למוקד קולינריה עילית מתוחכמת או למעוזן של מסעדות שף מוקפדות, למעט כמה סנוניות נדירות דוגמת קלואליס ומראבו ז"ל. מגוון קולינרי, לעומת זאת, יש בה בשפע, כולל אוכל רחוב סובב עולם, מסעדות ביתיות ואוכל עדתי מסורתי. לפעמים, בין כל החידושים והטרנדים שעושים עליה, הבטן מתגעגעת לטעמים האמיתיים מפעם, אלה שאם נכניס לפה, נזכר אוטומטית בילדות, הרבה לפני שהכרנו מונחים דוגמת קראסט, טמפרור ומידת צלייה. כדי להחזיר עטרה ליושנה ולשמח את החך, יצאנו למסע דילוגים בין מוסדות רמת גניים קולינריים שנמצאים בשטח עשרות שנים, שומרים על קליינטורה קבועה ושווים ביקור בטעם נוסטלגיה מתוקה.

» כל האירועים ברמת גן » הספסל - בר שכונתי עם טאצ' אישי » מה אוכלים ברחוב ביאליק? הטוענים לכתר: הסביח המקורי

השלט של המקום מבשר 'ברוכים הבאים לסביח המקורי, 1961', ולא פעם תמצאו מתחתיו תור ארוך, וכנראה שלא בכדי. "את הסביח הקימו שני שותפים – יעקב ששון וצביקה חלבי, אחד מהם עדיין עובד בעסק והשני נפטר", מספר גיא ששון, מהבעלים, "אנחנו הילדים בני הדור השני של המייסדים – משפחת ששון ומשפחת חלבי - ממשיכים במסורת ועובדים גם כן בסביח. החלוקה היא שכל משפחה עובדת שבועיים ואז מתחלפים". מנת הדגל כאן, איך לא, היא סביח קלאסי שמוכן בדיוק על פי המתכון של הסביח שהכינו גם בשנות ה-60, בלי שום שינוי או תוספת. בעלי המקום מספרים ששם המנה, "הסביח", הומצא על ידם. לדברי גיא ששון, צביקה ששון, אחד מהמקימים, נקרא בשמו העיראקי סביח, והשם שלו  דבק גם במנה שהחל להגיש. גיא מספר שצביקה הוא זה שהמציא בכלל את המנה בשילובה הפופולרי הנוכחי – בתוך פיתה, עם חומוס וטחינה, חציל מטוגן, ביצה קשה, עמבה וכך הלאה. המקורות מלמדים שהשם סביח הוא עיוות השם סבאח, שמשמעו בוקר בערבית, והוא דבק בארוחת הבוקר של יהודי עיראק, הנוהגים לאכול ביצה קשה וחציל לארוחה הפותחת של היום. מקורות אחרים מלמדים כי מדובר בראשי תיבות של סלט, ביצה וחציל. כך או כך, מדובר במקום המהווה מוקד עלייה לרגל. "הכל טרי ונעשה במקום", מספר גיא, "הטעם לא השתנה 40-30 שנה ואנחנו מוכרים מנה בטעם של פעם. כשהייתי צעיר והצעתי לאבא שלי להוסיף עוד מנות למסעדה הוא שלח אותי הביתה לחשוב ואמר 'לא יקום ולא יהיה'". ואכן, תפריט המקום כולל סביח, ו"למתפרעים" גם סמבוסק, וזה הכל, וכך ככל הנראה יישאר עוד שנים.הסביח המקורי - הרא"ה 186, פינת דרך נגבה 16, רמת גן

אז מי באמת המציא את הסביח? הסביח המקורי (צילום באדיבות המקום)

יצרני הפקקים בז'בוטינסקי: שווארמה שמש ממש באותה שנה שבה נולד הסביח המקורי ב-1961, נולדה אימפריה קולינרית נוספת ברמת גן - שווארמה שמש. מדובר בשווארמה שהיא שם דבר ולא רק ברחבי רמת גן, אלא בזירה הארצית כולה. השווארמייה הוותיקה, שאף היא עסק משפחתי, מתמחה בשווארמה מהודו נקבה עם שומן כבש, המתובלת ביד מקצועית ומדויקת. המעריצים הוותיקים נוהרים אחר המנה שמוגשת בפיתה עיראקית חמה שנאפית במקום, ולמי שמחפש גיוון יש גם שיפודי פרגית ומנות על טהרת המטבח העיראקי. כמו כל דיון סביב אוכל, גם פה ניטש קרב רווי יצרים בין האוהדים השרופים שלא יחליפו את המנה שלהם בשום שווארמה אחרת, לבין המתנגדים הטוענים ששמש ירדה מגדולתה ושיש שחקנים חדשים המסובבים את השיפוד שלהם טוב יותר בשוק. כך או כך, עם ההצבעה ברגליים (ובפה) קשה להתווכח, וכמעט בכל שעה תמצאו תור ארוך משתרך בכניסה לאחד הסניפים. שימו לב, שמש הוא שם נפוץ למסעדות ושווארמיות נוספות ברמת גן ובארץ, לא תמיד מדובר במקום המקורי, לכן נמליץ לחפש את הלוגו המפורסם – שמש מפוספסת באדום-צהוב.שווארמה שמש - ז'בוטינסקי 85, תובל 9 פינת ביאליק, רמת גן

כוכבת הזירה הבשרית. שווארמה שמש (צילום: רותם מימון)

מעוז האוכל היהודי: מפגש הרקפת

בשונה מאוכל הרחוב, יקיר העוברים והשווים בסביבה, מפגש רקפת היא מסעדה אשכנזית המגישה אוכל ביתי, מזין ומשביע. המקום הוותיק פועל משנת 1964, ויריב גולן, בנם של המייסדים, מנהל אותה ב-13 השנים האחרונות. "80% מקהל הלקוחות שלנו הם לקוחות קבועים בני 50 פלוס הנמנים על חובבי הז'אנר של אוכל יהודי מזרח אירופאי קלאסי", מספר גולן, "יש בתפריט מנות קבועות כמו גפילטע פיש עם חזרת, רגל קרושה, מרק עוף עם קרעפלך, כבד קצוץ, ובימי שלישי וחמישי יש גם צ'ולנט. יש גם מנות משתנות כמו בלינצ'ס ותבשיל קורקבנים". לדבריו, יש תחייה לא מבוטלת לאוכל המזרח אירופאי בשנים האחרונות. "אנשים שלא אכלו את האוכל הזה שנים מאז ילדותם, חוזרים לחיקו בבגרותם, ולעיתים מגעגועים להורים שלהם שכבר אינם, כך שלצד הלקוחות המבוגרים הקבועים יש גם חדשים. סביב החגים מגיעים למקום לקוחות רבים כדי להצטייד במנות חג מסורתיות קלאסיות דוגמת גפילטע פיש ורגל קרושה, שמככבות על שולחנות החג של בני העדה, אבל לא רק. מפגש הרקפת - ז'בוטינסקי 99, רמת גן לא רק בחגים. מפגש הרקפת (צילום באדיבות המקום)

מטבח עדתי אותנטי: קפה הספורטאים קפה הספורטאים, המכונה גם "המטבח של ברדה", הוא מקום ותיק ומרכזי בן יותר מ-30 שנה, המגיש אוכל ביתי המבוסס בעיקר על המטבח הטריפוליטאי והמרוקאי. קפה הספורטאים נקרא בית קפה כי כך הוא החל את דרכו, אולם במרוצת השנים עבר המקום מהפך והפך למסעדת תבשילים ביתית (ודי זולה), באווירה לא מכופתרת ולא מעוצבת למשעי. בתבניות נירוסטה גדולות מאחורי דלפק הזכוכית תמצאו שלל מנות דוגמת קציצות בקר, קובה במיה וקובה סלק, שניצלים, מיני ממולאים, צלי בשר, עוף ממולא בבשר, עוף בתנור, גולש, מוסקה, שעועית ברוטב עגבניות, קציצות ירק, במיה ברוטב עגבניות. על גבי הדלפק מונחות קערות ענק עם אורז, קוסקוס, ספגטי ועוד, המהווים מצע מזמין למיני התבשילים. המנות גדולות וגדושות, וזה המקום לאכול בו אוכל מנחם ומשביע ולהתעדכן בענייני דיומא, שכן, המקום משמש כפרלמנט מקומי והוא תמיד שוקק והומה אדם. קפה הספורטאים -  הרא"ה 1 רמת גן

בזכות הגונדי: רנסנס למרות הוותק, לא רבים מכירים את המסעדה הפרסית הביתית האותנטית, הפעילה יותר מ-15 שנה. במקום המעוצב בנאמנות ברוח שנות ה-90 המוקדמות, המלצרים מתפקדים על תקן התפריט ומספרים מה יש היום לאכול. המנות משתנות פה ושם, אך יש כמה קלאסיקות מהמטבח הפרסי שמוגשות תמיד. יש מנות גריל מגוונות המתובלות בזעפרן, כורכום, קינמון ואחרים, בראשן קבב ושיפודי פרגית לצד עגבנייה ובצל צלויים-חרוכים, אך גולת הכותרת היא התבשילים המבעבעים בסירים. מרק גונדי הוא אחת ממנות החובה לכל חובב אוכל פרסי, ויש גם גורמה סבזי, מנה עשירה עם רוטב על בסיס עשבי תיבול ירוקים, בשר בקר ולימון פרסי שמעניק למנה טעם חמצמץ. כל השפע הזה מונח על אורז, לבן או מתובל בעשבי תבלין קצוצים, ומספק לגוף הרעב הנאה גדולה.רנסנס - שוהם 4, רמת גן

נפלאות המטבח הפרסי. רנסנס (צילום באדיבות המקום)

מלכודת פחמימות: קונדיטוריית דומיניק מדובר בקומפלקס של קונדיטוריה, בית קפה וביסטרו, הדרים בכפיפה אחת במתחם הבורסה ברמת גן. המקום פועל מאז 1997 ונקרא על שם  אחד השותפים, ששמו - דומיניק - הולם קונדיטוריה צרפתית. בעיר שבה רוב הסצנה הקולינרית מתבססת בעיקר על מנות גריל בשריות או על מנות עיראקיות טיפוסיות (או בשילוב של השתיים), מדובר במוקד עלייה לרגל לכל חובבי המאפים והעוגות באשר הם. "אנחנו בראש ובראשונה מפעל.הכל טרי ומיוצר במקום, ויש לנו מגוון אדיר של מוצרים, בהם לחמים, חלות, קישים, עוגות, עוגיות, פסטות, סלטים ועוד", מספרת דורית אדר, מבעלי המקום. "אנחנו שומרים על אותה רמה כבר שנים ויש לנו לקוחות קבועים, רובם אנשי עסקים ועובדים באזור, לצד אנשים שלוקחים מאפים הביתה לסוף שבוע. התפריט אדיר ועשיר, ויש בו כמעט כל מאפה שתחשקו בו: החל מעוגות מוס, עוגות שמרים, בחושות, בראוניס, מיני עוגות פאי, מקרונים ושאר עוגיות, ועד לבורקסים, אקלרים, כריכים, קרואסונים וכמובן קפה ושתייה ליד. המקום נפתח כבר ב-6:00 בבוקר, לטובת העובדים (והרעבים) באזור, וגם אם אתם לא נמנים עליהם, שווה להגיע במיוחד ולהצטייד בחופן פחמימות שמצדיק כל קלוריה וקלוריה.דומיניק - תובל 11, רמת גן

משמין מאז 1997. דומיניק (צילום באדיבות המקום)

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ