${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שלום על לחם

המאפיות והקונדיטוריות הטובות בשרון ובעמק חפר

מבית קפה וקונדיטוריה במבנה היסטורי, דרך אופה שמפיקה חלת בריוש רכה וענוגה כענן חמאה; ועד בית מלאכה למתוקים שמסתתר באזור תעשייה או בית מאפה, מחלבה וגלידרייה במקום אחד – אזור עמק חפר מלא בפיתויים פחמימתיים שרק מחכים שתגלו אותם

תגובות
הלחמים של "אגדת לחם"
הדס ניצן

כל מי שחושב על פחמימות לפחות מחצית משעות היממה, בייחוד על מוצרים בסיסיים ומנחמים ביותר כמו לחם, יודע שמדובר בתשוקה גדולה שרק בקושי יודעת שובע. לא משנה מה השעה ומה באמת בא לכם לאכול, לחם חם עם או בלי חמאה (עם!), יוריד מיידית כל פאניקת רעב ויביא אושר גדול על בוצעיו. אזור השרון ועמק חפר משופע בתי קפה משפחתיים, מסעדות פסטורליות ואין ספור אופציות לארוחות בוקר ובראנצ'ים, אבל בכל הנוגע לפטיסרי ובולנז'רי, נראה שלא תמיד כל האמת כולה נמצאת מעל פני השטח, ובשביל למצוא את המקומות השווים באמת יש לפנות אל סמטאות נחבאות ולחדד את חוש הריח. אם סוטים קצת מהמסלול ופוזלים צפונה אל עבר עמק חפר, המשימה מורכבת אפילו עוד יותר.

» מדור אוכל - כל הכתבות
» טיול בין האוצרות הקולינריים של עמק חפר
» טיפים לחלה מנצחת של לחמים
» די לאומלט: ארוחות בוקר מפתיעות בשרון

» מסעדות טבעוניות מומלצות בכל הארץ

מה שעד לפני כמה שנים היה שממה קולינרית כמעט מוחלטת, הפך בשנים האחרונות לכר פורה עבור עסקים המוקדשים לאוכל, בדגש על הסוג המהנה ביותר – מאפים ולחמים. מאז הלך ההיצע וגדל, ומי שהקדישו את משלח ידם למלאכה הפריכה, שידרגו את מוצרי הבצק הבסיסיים לדרגת אמנות עם פטיסרי ובולנז'רי שלא היו מביישים חלון ראווה פריזאי. היות שמישהו צריך לעשות את העבודה הקשה, שמנו בצד כל מחשבה על דיאטה ויצאנו למצוא את הסיבות הפריכות, המנחמות והאווריריות ביותר להגיע לעמק חפר, וללכת ברגל את כל הדרך חזרה כדי לכפר.

בן הדוד של הפומפרניקל: לחם שחר

שחר בן ארויה אופה לחם כבר 30 שנה. זו לא טעות, מגיל 10 עבד במאפייה המיתולוגית של קיבוץ משמר השרון (שמאז עלתה באש ונסגרה), ומשם הלך הרומן הבצקי והתהדק. "באמצע שנות ה-80' לא היו לחמי שאור בארץ או לחמים כמו שיש היום", מספר האופה, "התמזל מזלי ועבדתי במאפייה בקיבוץ עם אנשים שהגיעו מחו"ל, ולהם היה ידע עצום שנרכש מדורות אחורה באירופה. אחר כך יצאתי לנדוד מחוץ לקיבוץ במאפיות אחרות שבהן עשו לחמים בידיים. אלה עדיין לא היו לחמי בוטיק, אבל היה שימוש בשיפון ובחיטה מלאה, ואלה דברים שהיו מקובלים בתעשייה". בהמשך פגש בן ארויה את מיה רעייתו, ויחד החלו לחלום על מאפייה משלהם בקיבוץ, אך כזו המבוססת על הכנת לחמים בעבודת יד בשיטות מסורתיות. את המאפייה פתחו לפני ארבע שנים בקיבוץ משמר השרון, שהיה אז בתולי בתחום האפייה. מאז שמם יצא למרחק, ולא רק בגלל ריח האפייה הנישא באוויר.

מה אוכלים: על המדפים במאפייה הקטנה יש מגוון גדול של לחמים: כוסמין מלא, זיתים, שיפון אגוזים, לבן כפרי, שיפון צרפתי, כפרי דגנים, שאור צרפתי, לחם קל וגם לחם שלא רואים בכל מקום - לחם דני, שאותו התחילו להכין לאחר ביקור במאפייה ביתית בדנמרק, המכונה כאן בארץ הקודש "בן הדוד של הפומפרניקל", ועשוי מקמח שיפון שטחון גס, שמקנה ללחם את מרקמו המעניין. בן ארויה משתמש בכמות מים רבה במהלך הכנת הבצק, מה שהופך את הלחם לרך ו"עסיסי" פחמימתית, וגם מאפשר חיי מדף ארוכים יותר. בן ארויה מגדיר את לחמיו כדחוסים אך רוויים במים, ומדגיש שאין בתהליך הכנתם שום "טריקים" ומקצרי דרך שאפשר למצוא במאפיות תעשייתיות.

בני הזוג החליטו לא לחיות על הלחם לבדו, ולפני תשעה חודשים צרפו לצוות את גיל הקונדיטור והרחיבו את מחלקת הקונדיטוריה, שעומדת בכבוד לצד הלחם. המתוקים של "לחם שחר" הם לא מהסוג עתיר הקצפות והקרמים, אלא בעיקר מאפים כפריים דוגמת קרואסונים, עוגות שמרים, קישים, טארטים, בישקוטים, מיני עוגיות, בריושים ועוד מחריבי דיאטה למיניהם.

אל תפספסו: את הלחם הדני צריך אמנם לנסר בהפעלת כוח לא מבוטלת, אבל מדובר בעולם מלא גרעינים וטעמים נפלאים, המהווים מצע מושלם לכל ממרח.

» לחם שחר - קיבוץ משמר השרון

כשפחזניות פוגשות בצק עלים ביתי: אוסק'ה - בית של מתוק

בית הקפה-קונדיטוריה הכשר של אוסק'ה, הלא היא אסנת בן יוסף סופר, פועל במבנה היסטורי בכפר חוגלה, שפעם היה מפעל הקירור של היישוב. בקצה הרחוב השקט נשקף נוף מרחיב לב, ובפנים - אווירה ביתית בלתי מכופתרת ונינוחה. לא תמצאו כאן הידור יוצא דופן או עיצוב מתוחכם, אבל רגע אחרי שתצעדו פנימה ותספגו חיוכים וריחות ממכרים של אפייה, תרגישו הכי בבית שאפשר. את כל המאפים מכינה אוסק'ה בעזרת הצוות שלה מזה ארבע שנים. לפני שנפלה לפחמימות, עבדה אוסק'ה הרבה שנים בעולם העסקי, אחרי רילוקיישן לחו"ל החליטה שלעולם הכלכלה והעסקים היא לא חוזרת, והחליטה להתמסר לאהבתה הישנה - קונדיטוריה, ולחבר אליה את אהבת האירוח והאנשים. כך הפך החלום לאחד המקומות המתוקים באזור. 

מה אוכלים: את כל מה שמוגש במקום - החל מעוגות שמרים, טארטים, עוגות בחושות, עוגיות, דרך עוגות מוס שאפשר לקנות לימי הולדת, ומוצרי בריאות ללא גלוטן, סוכר או ביצים (חפשו את המדבקה הירוקה), שאופה אוסק'ה יום יום. בנוסף לפחמימות יש גם ארוחות בוקר, שקשוקות, סלטים, קישים, ובימי שישי מיני מנות שלא נמצאות בדרך כלל בתפריט, דוגמת פחזניות וגולת הכותרת - בורקס, שאת בצק העלים החמאתי שמרכיב אותו מכינה אוסק'ה לבד בתהליך סיזיפי אך מתגמל. רגע אחרי היציאה מהתנור, חם-חם ופריך, הוא מוגש בסגנון 'בורקס פינוקים' עם יוגורט, סלט וזיתים.

אל תפספסו: כל מי שמגיע פעם ראשונה מקבל שקית עם כמה עוגיות מהבעלים הגאה. טיפ שלנו: חפשו את עוגיות הוויטראז' המצוינות על הדלפק, ורכשו הביתה גם את לחם זיתי הקלמטה העשיר והדחוס, עם הקרסט שמתפצפץ בין השיניים.

» אוסק'ה - בית של מתוק, רחוב ראשית היישוב, כפר חוגלה

חלת בריוש ועוגה עם טריק: דורית רדא - אפייה מבית טוב

על המאפים של דורית רדא שומעים מפה לאוזן, ולא רק בזכות הטעם. רדא אופה בסביבה יוצאת דופן, במטבח הכשר שממוקם בביתה של חמותה וחמה באבן יהודה, כשבחללים הסמוכים מתנהל גן ילדים שוקק ומשפחתי. זו אולי לא הסביבה הכי טבעית למאפייה, אבל לרדא זה עושה רק טוב, ועל כך יעידו כל אחד מהמאפים מוציאי העיניים שהיא מוציאה תחת ידיה. היא אמנם למדה קונדיטוריה, אך לא עסקה בתחום, אלא עבדה בגני ילדים. אחרי כמה שנות גננות הרגישה שמיצתה והיא מוכנה לאתגר הבא - העיסוק באפייה. "אחרי שעשיתי סדנת לחם, הגעתי הביתה ונתתי לבני המשפחה לטעום. גיסתי בעלת הגן ערכה מבלי ידיעתי טעימות להורים של ילדי הגן, והמחמאות לא הפסיקו לזרום", מספרת רדא, "במכירה הראשונה שלי בחג שבועות לפני כמעט ארבע שנים, מכרתי את 16 הלחמים הראשונים שלי, ומשם הדברים התגלגלו. אחר כך מישהי הזמינה כמה קישים וכתבה פוסט מפרגן בפייסבוק, ומאז הכל רץ", היא נזכרת. 

מה אוכלים: רדא מכינה לחמים (20 שקלים לכיכר) בהזמנה אישית עם כל מיני שילובים דוגמת זיתים, גרעינים, אגוזים, חמוציות, תאנים, תמרים, בצל מטוגן, בזיליקום, עגבניות לחות, פלפלים קלויים, בטטות, גבינת עזים ועוד ועוד. כל הלחמים מבוסס על כוסמין או חיטה מלאה ושיפון, וכל אחד יכול להזמין את השילוב שהוא אוהב. שווה להתעכב על חלת הבריוש (15 שקלים), פלא רך וענוג, קליל כענן וחמאתי, שאפשר להזמין רק ליום שישי וגרסה בריאה (יותר) היא חלה מ-100% כוסמין מלא (25 שקלים). התפריט כולל גם מאפים מקוריים שרדא פיתחה, דוגמת "לחמניות חלום" הממולאות שום, גאודה וחמאה; פוקצ'ה עם גבינות עזים, ביזליקום וסילאן, מטבלים מעולים וגם קישים שונים (90 שקלים), שברובם מפזרת רדא נגיעה מתוקה כלשהי. במקום ארבעה תנורים, אבל את עוגת הגבינה הגבוהה שלה היא אופה רק בתנור ספציפי, והסוד שלה הוא שהיא משאירה אותה סגורה בתנור לפחות שבע שעות אחרי האפייה. לצידה מככבים גם טארט אגסים וקרם שקדים, טארט אגוזים בטופי וקרמל, טארט פטיסייר עם פירות, (95-130 שקלים) טארט שוקולד קר, וכאמור - עוגת גבינה אפויה קלאסית שהיא חובה מוסרית לחובבי הסוגה. תפריט המלוחים כולל לחמניות שונות, פוקצ'ות, שושנים עם פסטו, קישים, סלטים, אנטי-פסטי ועלי גפן מתקתקים במילוי אורז, שקדים, עשבי תיבול וחמוציות. 

אל תפספסו: חלת בריוש היא משהו שאתם חייבים לעצמכם כדי להבין איך זה מרגיש לאכול ענן.  

» דורית רדא - אפייה מבית טוב, אבן יהודה (בהזמנה מראש בלבד), 
   052-897-9526

גן עדן לבריושים: אלה פטיסרי

אלה גורן אוהבת לארח והיא עושה זאת ביד נדיבה בבית הקפה-פטיסרי הנושא את שמה. גורן עבדה שנים במשאבי אנוש, ורק כשנולד בנה הבכור הבינה שזו הזדמנות טובה לממש ולהגשים חלומות, והלכה ללמוד בישול באופן מסודר עקב "חרדת ביצוע מאפייה", להגדרתה. מאז, למדה את רזי המקצוע באסטלה ועבדה בכמה מסעדות בשרון כקונדיטורית. חמש שנים חיפשה מקום פסטורלי במטע או בפרדס בסביבה כדי לפתוח מקום משלה, אך בסוף הגיעה לאזור התעשייה החדש של עמק חפר. כדי להפוך את המקום לכל מה שראתה בחזונה, הקיפה אותו בגפנים מזן איזבלה, בשקדייה, בעשבי תבלין ובפרחים, כך שמדובר במקום מתוק, נעים ויפה במיוחד. 

מה אוכלים: התפריט כולל לחמים קבועים ומנצחים, בהם לחם מקמח שיפון מלא אורגני ולחם כוסמין מלא אורגני עם חמוציות, שפיתחה גורן אחרי הרבה ניסיונות. היות שמדובר בביסטרו קטן ועשיר, המאפים הם רק חלק מהעניין. בבקרים יש בופה ומגוון מנות מרעננות כמו סלט קינואה אדומה וסלט ירוק, ושקשוקה חרפרפה על פוקצ'ה, הנאפית בתנור אבן. בצהריים מוגשות עסקיות, ויש גם קישים נהדרים לפי מתכונים מסורתיים קלאסיים, במקביל לטעמים מתוחכמים, דוגמת בריוש פיסטוק אמרנה. "אני מתפרעת עם הפיתוחים שלי בכל מיני מנות", מספרת גורן, "חזרתי מתערוכה בפריז, ועכשיו אני בפֶטיש של שילוב של מישמש ופיסטוק". התפרעות נוספת של גורן היא הכנסת חוביזה מהשדות (בעונה) למנות שונות מהתפריט או למנות ספיישל שהיא מכינה במיוחד. מה שאפשר קוטפים אנשי המטבח מהעץ בחצר שלה, ואת השאר מלקטים בגינת התבלינים מחוץ לבית הקפה.

#foodie #breakfast #vacationvibes #freedom #passover @yehonatanha ❤

A post shared by Nupharkoren (@nuphark) on

לא משנה לאן תביטו בבית הקפה הקטן והפריזאי, מכל עבר יביטו אליכם חזרה מאפים מפתים. בוויטרינה מוצגים בריוש עם שוקולד, טארט וניל תותים ואוכמניות, עוגת קרם שקדים עם פטל, קרואסון שקדים, קרואסון פיסטוק, טארט שוקולד פקאן, טארט לימון ופטל ועוד מיני מתיקה. בסלסלה ליד יש כריכים קטנים למי שעובר בבוקר בדרך ולוקח קפה וכריך. מול הכניסה ניצבת ויטרינה נוספת ובה מתוקים דוגמת כדורי שוקולד, פאדג' שוקולד, עוגת גבינה ומיני מוסים וקרמים. במטבח מוצב תנור אבן המפיק פוקצ'ות ולחמים, המשתלבים בארוחות המוגשות בבית הקפה.

אל תפספסו: ביום יום תמצאו בוויטרינה בריוש פיסטוק אמרנה נהדר, ובשבועות אתם חייבים לעצמכם את הטארט מונז' עם פירות יער בגרסה מופלאה.

» אלה פטיסרי - דרך נחל אלכסנדר 5 אזור התעשייה עמק חפר

נוסטלגיה עתירת קצפת: פרוג'ינו

במדרחוב הרצל בנתניה, ממש בטבורה של העיר, נמצא מוסד ותיק שכולו מוקדש למאפים ולעוגות קלאסיות כמו של פעם. המשמעות היא הרבה קצפות, שכבות, קרמים וקישוטים מסודרים יפה-יפה מאחורי ויטרינות שקופות. הקונדיטוריה הוותיקה שמשמשת גם בית קפה כשר, היא מוסד מקומי לכל אוהבי המתוק. במקום אופים עוגות ומאפים בסגנון איטלקי וצרפתי כבר 40 שנה, והמבחר עצום ומספק תשובה לכל חך וטעם. זהו מקום קלאסי לקפה ועוגה by the book, ויש כמובן אפשרות לקחת הביתה עוגה שלמה לאירוע או לשבת או עוגיות ומאפים לפי משקל. המוטו של המקום הוא "כשאתם ישנים, אנחנו נשארים ערים בכדי להגשים לכם את החלומות. בעיקר את המתוקים שבהם", וזה כבר דבר מתוק להגיד.

מה אוכלים: נכון שכל מבט בוויטרינה הצבעונית ועתיקת הקרם-פירות-שוקולד, עלול להביא על המסתכל התקף סכריני עז, אבל אם אתם חובבי מתוק, הגעתם ליעדכם. לצד רולדות במילויים שונים, דוגמת שוקולד ועד קרמי פירות, תמצאו מקרונים, עוגות גבינה ג'לטיניות עם ג'לי ופירות, עוגיות שוקולד מושלגות, עוגיות בצוקת פרחים במילוי ריבה, וגם חלה מתוקה, מרנג פבלובי ונשיקות ניטרליות, שטרודל, מבחר בחושות וכל תאווה שאוהב מתוקים יכול להעלות על דעתו, מגוונת ופרועה ככל שתהיה.

אל תפספסו: אם במתוק עסקינן, נסו את טארט השוקולד עם המקרונים, פירוש קונדיטורי מובהק ל"להוסיף חטא על פשע". 

» פרוג'ינו -  הרצל 4, נתניה

לחם, גבינות ושעשועים: אגדת לחם

ניבי ושני טבנקין הן אחיות המחזיקות באחת המאפיות המוכרות, האהובות וכן - גם המצליחות בעמק חפר - "אגדת לחם". ניבי, האחות הגדולה, היא זו שהחליטה להגשים חלום אישי ולפתוח בית מאפה כבר לפני כעשור. בעזרת רועי יעקבס, בן זוגה (ששם משפחתו אולי מצלצל מוּכּר לחלקכם מגבינות משק יעקבס) היא החלה בחקר הלחם. שנה לאחר מכן הצטרפה האחות הצעירה, שני. בינתיים חלקו האחיות חלום אחד שנותר רק בגדר רעיון: בלי עתיד, בלי תוכנית, בלי מקום. יום אחד הן ראו מרחוק את בית הכנסת הישן בכפר הרא"ה ואז נפל האסימון שהביא אותן בהמשך להתחיל במימוש החלום. מאוחר יותר הצטרף גם אביהן לתהליך והרעיון החל לקרום עור וגידים, למרות שאז עוד לאף אחד לא ממש היה ברור לאן כל זה הולך ואיפה מתחילים. בדרך הניסוי והטעייה הן למדו ביזע ובדמעות את רזי האפייה. והיום? שבע שנות פעילות עושות את שלהן ומי שמגיע אל החנות המשותפת עם גבינות יעקבס בימי שישי ייאלץ להמתין לא מעט בתור.

מה אוכלים? האחיות טבנקין מאמינות בלחמי בריאות, לכן תמצאו פה שלושה סוגי לחם כוסמין, לחם עגבניות מיובשות, לחם אגוזים, חלות שבת רכות (אף הן מקמח כוסמין) לצד קישים מושקעים על בסיס בצק פריך, משובצים ירקות ומילויים שונים, משלל סוגי פטריות, דרך תרד, מנגולד, כרישה, בצל ירוק וגבינות.

ככרות לחם בריאות ולפחות שלושה סוגי כוסמין, אגדת לחם
הדס ניצן

אל תפספסו: לחמניות גבינה קטנות וממכרות, בריוש ירוק שכלל תרד, בצל ירוק, שקדים וגבינה וכן מדי פעם גם מוצאים כאן עוגות, בהתאם ללוחות המועדים לאורך השנה. בנוסף, הן מאמינות במתן הזדמנות שווה לכל האוכלוסייה, אמונה המקבלת ביטוי בשילוב נוער מ"מעיין שחר" (בית ספר אזורי בעין החורש) ו"שפרירים" (בית ספר לבעלי צרכים מיוחדים בקיבוץ גבעת חיים) במאפייה. טיפ קטן: החלות לשבת של האחיות הן כנראה בין מוקדי המשיכה החשובים ביותר באזור.

» אגדת לחם - כפר הרא"ה

בית מלאכה למתוקים: קונדיטוריית יואב דקלבאום

מאחורי דלת עץ באחת מהפינות המאובקות של אזור התעשייה עמק חפר מסתתרת אחת הקונדיטוריות הקסומות בעמק ובארץ כולה. מאחורי המקום עומד הקונדיטור יואב דקלבאום, ומאחורי כל קינוח, פטיפור, שוקולדה, עוגה או עוגייה מעשה ידיו (להתפאר) אפשר לחוש בפירוש את העידון, הדיוק והאיזון הנכון בין מכלול חומרי הגלם (הטובים והנכונים) שהם נר לרגליו.  

מה אוכלים? מגוון נאה של מאפים, קינוחים אישיים, פטיפורים, שוקולדים, עוגות ועוגיות. תמצאו כאן למשל מאפי בוקר כדייניש וניל ופטל, שוקולד, גבינה, קינמון או וניל ורום צימוקים; עוגות שמרים ריחניות במילויים שונים כמו שוקולד וחלווה (אותה מכינים במקום); עוגות בחושות שונות כמו למשל עוגת מרציפן ואוכמניות או פיסטוק ודובדבני אמרנה; עוגות ויטרינה ובהן עוגת גבינה אחת יוצאת דופן ואפילו מאפים מלוחים כשבלולי בצק עלים, קרקרים שונים וקישים. 

קינוחים מרהיבים ומדויקים, קונדיטוריית יואב דקלבאום
שרית גופן

אל תפספסו: קשה לבחור רק דבר אחד בלתי נשכח כך, אז אם כבר פסעתם אל תהום הנשייה של אזור התעשייה, הצטיידו במארז פטיפורים וקינוחים אישיים. בין האחרונים בסדר חשיבות רנדומלי: פאי לימון, חטיף ליים, קינוח מרציפן או מנדרינה, קראנצ' אוכמניות ואקלר שוקולד. אה, ועוגת שמרים פרג או שוקולד-חלווה, לבציעה בדרך. 

» קונדיטוריה יואב דקלבאום - בית הראשונים 22, אזור התעשייה עמק חפר

*#