טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מסע סובב גרגיר: חומוסיות מומלצות בצפון

קלאסי, משאוושה, קומפלט או ואחאד נוס נוס - אם אתם אנשי חומוס ומחפשים את ההרפתקה הצפונית הבאה, הכתבה הזאת מיועדת לכם. שף אורי ארנון יצא למסע בעקבות הגרגיר האלוהי וחזר עם סודות ליודעי ח"ן

תגובות

הגליל היה ועודנו מעצמת חומוס בלתי מעורערת. אין מישהו שעולה צפונה ולא מבצע רגע לפני התדלוק מחקר מקיף על הנושא. לא משנה אם באותו קילומטר רבוע נמצאת מסעדת דגים משובחת, מטבח ערבי אותנטי או מקדש בשרים כלשהו - חומוסיות היו מאז ומעולם מוקד עלייה לרגל, ולא בכדי. חומוס זה חומוס, ובשבילו נוסעים גם שעתיים ויותר, ואפילו במסלולים שאינם חברים של הוויז.  עם יחסי ציבור שרצים מפה לאוזן כבר שנים ומחנות שלא היו מביישים את ניצי עופרה חזה וירדנה ארזי - לא פלא שחומוסיות הצפון הפכו למוסדות היחידים השורדים תקופות ארוכות, מלחמות, חרמות וגלי טרור, שמכניעים בנקל כל עסק מזון במדינתנו השברירית.

» כל הפרטים על שוק האוכל ברמת החייל» מסעדות מומלצות לאירועים משפחתיים » ארוחות הבוקר והבראנצ'ים הטובים בתל אביב

אוהדי החומוס הצפוני נחלקים בדרך כלל לשלושה מחנות. אלה שלעולם לא יחליפו את החלק והקלאסי, אלה שיאכלו רק משאוושה (או מסבחה, בפי תושבי המרכז), ואלו שיאכלו את המנה שלהם עם בשר או תוספות אחרות נוסח פטריות מטוגנות. אחריהם מגיעים המערבבים – "תן לי קומפלט" או "תן לי ואחאד נוס נוס" (חצי חצי), ויש גם מזגזגים. אלו החומוסיות המנצחות שלי, ותסלחו לי מראש, שתיים מהן באותו הכפר, שהוא בעצם הבירה האמתית של הקולינריה בגליל המערבי.

דור שלישי של חומוסאים: חומוס אבו פאוזי

סבתא ויולט חורי ז"ל, שהייתה ראש מועצת כפר יאסיף (וראש המועצה הראשונה והאחרונה במגזר הערבי), הייתה מעמידה מידי יום ראשון סירי ענק של חומוס ופול לרווחת כל ילדי השכונה, שהיו עומדים בתור לחומוס האגדי שלה עם קערות בידיים וממלאים את בטנם בחינם ובשמחה רבה מצידה. ב-1972 נבחרה לתפקיד ראש המועצה והחליטה שלא ראוי להמשיך ככה, בעיקר מפאת חששה ממה שיגידו המקטרגים. היא העבירה את השרביט לבנה עבדאללה, שהמשיך להאכיל מידי יום ראשון את ילדי הכפר. כעבור תקופה ראה הבן את התור המשתרך ההולך וגדל, והחליט לחייב את ילדי הכפר בתשלום סמלי. מאז הכל היסטוריה. החומוסיה שלו עברה כמה מיקומים בלב הכפר והוא אפילו ניסה את גורלו בקנדה, אך מאז 92 משכנו בכפר יאסיף, במרכז הקרוי על שם אימו "ויולט סנטר", על כביש 70. הוא ובנו פיראס מובילים היום את העסק, שהוכתר על ידי רבים כחומוס הטוב במדינה.

החומוס המזוהה ביותר עם המקום הוא החלק והקרמי (20 שקלים למנה), עם שמן זית משובח ומיץ לימון מעל. צלחת החמוצים היא חלק מהפק"ל, וכמעט תמיד תקבלו ליד כמה כדורי פלאלפל חמימים עם כלי קטן של טחינה נוזלית לטבילה. אם יש לכם עדיין מקום בבטן, לכו על המאכל המקומי האולטימטיבי: בפינת המסעדה ניצב טאבון קטן עליו מכין פיראס "מסאחן" – עוף שלם צלוי ומפורק על פיתה ענקית עם הרבה בצל, סומאק ופינוקים.חומוס אבו פאוזיהכביש הראשי בוויולט סנטר, כפר יאסיף 

החומוס של ראש העיר. אבו פאוזי (צילום באדיבות המקום)

האיש שהביא את המשאוושה לתל אביב: חומוס אבו אדהם

אבי אבות מוסדות החומוס במדינתנו ומי שהחדיר את המשאוושה לתודעה, יושב לו במשכן משופר בכפר יאסיף, אליו עבר לפני שנים ספורות. עד אז ישב בכוך קטן בכפר, ובו ארבעה שולחנות ותור ארוך בחוץ. גרגירי החומוס של אבו אדהם הלבבי הם רכים-רכים ונעטפים בטחינה גולמית, שמן זית, מיץ לימון, שום והרבה אהבה. אם תעמדו רגע ליד הדלפק עם קצת תשומת לב, תראו את האגדה בכבודה ובעצמה עומדת ומכינה לעם את מנת המשאוושה (20 שקלים), הנרקמת לנגד עינכם: שן שום נזרקת לקערה ונחבטת במכתש עץ, עליה מושלכים הגרגרים החמימים ונעטפים בטחינה גולמית והמון מיץ לימון. את המאסטרו בעצמו תקבלו אך ורק בסניף המקורי, כך שאם תפזלו לסניף התל אביבי, תפסידו את החוויה.אבו אדהם - כיכר הדואר, כפר יאסיף

החומוס, האיש והאגדה. חומוס אבו אדהם (צילום: יובל הולנדר)

ההברקה שהביסה את הפיתות: אבי וחומוס אבי כנפו נולד למשפחה בת 14 אחים במעלות. בתחילה ניסה את מזלו בחינוך גופני בוינגייט, אך כשהבין שהוא לא ממש ספורטיבי, הלך לעבוד כמנהל רכש בבית מלון בצפון, שם מצא את עצמו נשאב למטבח והבין שאלוהים חנן אותו בכשרון. במלון חקר ובדק, ואט אט גיבש את המתכון המנצח לחומוס שלו. אז גם נכנס גם אחיו לתמונה והחליט להשקיע במתכון המנצח ולפתוח חומוסיה. מאז הפך המקום למוסד, ואבי החליט להתפרס לעוד סניף, חטף מכה קטנה בכנף וחזר הביתה לעיר הולדתו. כיום החומוסיה במשכנה החדש מזמינה, מפנקת ובעיקר משביעה.

אצל אבי לפעמים המרק הוא רק תירוץ, רק בגרסת החומוס. הגרסה שלו היא  מדהימה, חלקה וקלילה, מהזן שלא שולח אותך מייד לישון צהריים. כל מנה (25 שקלים) מוגשת עם לחם פרנה מרוקאי שאדון כנפו אופה במקום על חלוקי נחל, לצד כמה סלטים מרוקאים קטנים. מידי שישי מכין אבי אוכל מוכן לקחת הביתה, כך שאפשר למשוך את מסורת הנמנום גם אל עבר השבת.אבי וחומוס - הסיגליות 1, מעלות

לא חייבים לפרוש לשנ"צ אחרי המנה. אבי וחומוס (צילום: אבי כנפו)הנחבא: חומוס אבו אסעד, נחף

אסעד בן ה-68 עבר הרבה בחיים. אחרי מלחמת ששת הימים עבד בחיפה במסעדת איסקנדר האגדית, משם נדד לכמה מסעדות מובילות והגיע אפילו עד הרצליה פיתוח. בהמשך התגייס למג"ב, וכשניהל את המטבח בסאסא יצא המוניטין שלו לכל מטבחי מג"ב הצפוניים כטבח הטוב ביותר בצפון. כשמיצה את שירותו הצבאי פתח מסעדת בשרים בכרמיאל, עד שגופו המתבגר החל לתת אותותיו.

הוא עשה פסק זמן מהעבודה הפיזית הקשה והפעיל כמה בסטות בשוק של כרמיאל, אך המטבח קרא לו שוב, ואחרי שפתח וסגר מפעל גדול של סלטים שהיה אהוד על כל מסעדות המגזר, פתח לפני שנתיים את המסעדה הנוכחית במעלה הכפר נחף. במקום הוא מכין חומוס אלוהי (18 שקלים) בעל מרקם חלק, מהזן שיושב עליך טוב טוב אבל לא חונק, ולצידו פול שבילה את הלילה על הגז ומטבוחה חמה, שביחד מהווים תרכובת מושלמת לבטן רעבה. אבו אסעד גם ומתמחה בתבשילי כבש ובאוכל ביתי המוגש במקום, וגם מבשל לאירועים לפי הזמנה. אבו אסעד - מרכז הכפר, כפר נאחף (מול כרמיאל)

החומוסאי הכי וותיק. חומוס אבו אסעד (צילום: ירון קמינסקי)

לפני שנים רבות פתח אבו סוהיל חומוסיה בעכו העתיקה. אשתו ובניו עזרו לו, למעט סוהיל הבכורה שהפעילה בעצמה את בסטת החמוצים הסמוכה שהייתה בבעלות המשפחה. כמו באגדות, יום אחד, מתישהו בשנת 93, חסרו זוג ידיים במטבח וסוהיל נקראה לעזור, וראו זה פלא, למרות שעבדה לפי המתכון המשפחתי, דווקא התוצרת שלה הייתה הטעימה ביותר.ב-2003 נערכה תחרות חומוס אזורית בעכו והחומוס של סוהיל זכה בתואר הטוב ביותר. מאז סוהיל מנהלת את העסק בעצמה ביד רמה וסוחפת בזכות ידי הזהב שלה מאות מעריצים מכל הארץ, שכבר שנים שומרים נאמנות לחומוס החלומי והמתקתק כמעט.

יש הרבה חומוסיות בעכו, וסוהיל טוענת שיש פרנסה לכולם כי כל לקוח אוהב מתכון של חומוסיה אחרת, ולכל חומוסיה אחד משלה. אצלה, לטעמי, הכי טעים וכיף, כי אפשר לשבת ברוגע ולא בצפיפות לצד המקומיים שבאים כי הם מבינים מהו חומוס טוב. למרות שהכל טעים כולל הסלטים בצד, כדאי ללכת על קומפלט (15 שקלים) של חומוס פול ביצה, לצד חמוצים ומטבל הפלפלים והלימון שמעניקים את עכו במיטבה.

חומוס סוהילה (אבו סוהיל) - צלאח א-דין 24 (בכניסה לשוק), עכו העתיקה

זכה בתואר החומוס הטוב ביותר באזור. חומוס אבו סוהיל (צילום: ירון קמינסקי)

אורי ארנון הוא שף מסעדות ארנולד'ס הכשרות בנתיב השיירה וברמת ישי

*#