${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פלא גלילי: הכפר הצפוני שכל פודיסט חייב להכיר

זהב ירוק, קפה שצומצם כל הלילה, אנשובי בכבישה ביתית, כנאפה מסוג חדש ולא מוכר ושווארמה פלסטינית אמיתית - בכפר עראבה החומוס הוא רק בונוס, כי מסביבו נחבאים בתי אוכל מופלאים. הכירו את הכפר עם הקולינריה הכי מעניינת בסביבה

תגובות
עשבי ליקוט שנקטפו הבוקר. שוק עראבה
אורי ארנון

הימים השמשיים של כמעט סוף החורף מוציאים את הסחורות הכי יפות לשווקי הצפון, ועבור הפודי המתחיל או המנוסה מדובר בהזדמנות מצוינת להצטייד בחומרי גלם בשיא טריותם,להכיר טעמים חדשים, לטעום קפה מסורתי שצומצם כל הלילה על גחלים לוחשות, לנגוס בפיתה מקמח שזה עתה נטחן אל מול עיניו ולקנח בכנאפה מסוג חדש, שעליו לא שמע מעולם.» איפה נמצא החומוס הכי טוב בצפון?» נרי ליבנה ביקרה במסעדת OCD» המקום החדש שמוכר פסטה ב-15 שקלים» הדוכן ההודי של רושפלד בשרונה מרקט» איפה נמצא האגז בנדיקט הטוב בתל אביב?

במרחק רבע שעה מכרמיאל, אם רק תזנחו את המסלול המוכר, תגלו את כפר עראבה, פנינת חמדה שבשבילה שווה לקום בשבת בבוקר, להכניס נ.צ לוויז ולצלול לתוך חוויה קולינרית עשירה בצבעים ובריחות שיגרמו לכם להרגיש כאילו זה עתה נחתתם בארץ זרה. כדי ליהנות מהאזור במיטבו, מומלץ לפתוח את הסיור הקולינרי בשוק עראבה בשעות הבוקר המאוחרות, אז נמצא כל אחד מהדוכנים בשיא הפעילות. אחרי פתיחת התיאבון וחידוד החושים, אפשר להמשיך לשאר בתי האוכל המיוחדים באזור. אחרי סיבוב הצטיידות לבטן והיכרות עם חומרי גלם במצבם הטבעי והטרי ביותר, תוכלו למלא את הבגאז' בכל טוב הגליל, ואחרי שתתגלגלו הביתה שבעים וטובי לב, לחזור ולשמח את הכרס במלאי הפינוקים מהצפון.עשבי ליקוט שנקטפו הבוקר. שוק עראבהעכוב, קרע ולשון הפר: שוק עראבה השוק של עארבה הוא מסוג השווקים המקורים שכמותם תוכלו למצוא בכמה וכמה מרכזי כפרים בגליל, אך זה של עראבה הוא אחד הגדולים, הצבעוניים והעשירים ביותר. יודעי דבר מספרים שהסחורה הכי טרייה ובלאדית מגיעה תחילה לשוק של עראבה, ומשם מוצאת את דרכה לשאר הצפון. כל בעל דוכן בשוק מתהדר בשם של לפחות מסעדה מובילה אחת בגליל שקונה ממנו, ומהצלבת מידע יש אמת בדבריו. היתרון בכל שוק גלילי הוא המרחק והזמן הקצרים שעוברת הסחורה בדרכה מהמגדל לצרכן, הדבר בא לידי ביטוי בירקות באלדי שמצופים בבוץ ריחני מהבוקר, ובדוכנים עמוסים עשבי ליקוט שהבוקר או אתמול נקטפו על ידי הגברת שיושבת ולפניה פרוש כל הירוק הטוב והטרי הזה. לאן שלא תביטו יתקלו העיניים בעולש, עכוב, חוביזה, לשון הפר, זעתר, גרגיר נחלים, דלעות קרע סקסיות, תפוחי אדמה מכוסים ברגבי אדמה, הדרים שמחוברים עוד לעוקץ, ותותים אדומים וריחניים ומתוקים כמו פעם. בין לבין תמצאו ירקות קטנים וקשיחים להחמצה וזרי עשבים שהמוכרת בעצמה תיתן לכם מתכון סודי כדי שתדעו איך להכין אותם.

קרע, ירקות בלאדי ודגים טריים. שוק עראבה

לא רק ירקות ופירות תמצאו שם. במרבית דוכני הירק תמצאו גם לבאנה, שמן זית ודבש מייצור עצמי, שבעל הדוכן גאה בהם מאוד, דגי ים בשיא טריותם וגם מספר חנויות של פיצוחים טריים ומהבילים וממתקים לפי משקל. לצידם פזורים דוכני צעצועים נחמדים וזולים, כך שגם הקטנים ימצאו מה לעשות שם. בשלנים ישמחו לגלות את הצי המרשים של דוכני אקססוריז למטבח, שהכי כיף למצוא בהם כלים לא מוכרים ולשאול את בעל הדוכן למה הם משמשים. כך, למשל, תוכלו להעשיר את המטבח במקל לערבוב חומוס, שבלונות לעוגיות ומאפים וקולפנים ליעודים שונים. שוק עראבה - בכניסה לכפר, פועל בימי שלישי ושבת בין השעות 08:00-20:00גן עדן לחובבי אקססוריז למטבח. שוק עראבה

בצק שמרים בעיבוד סאג': דוכן הפטאייר בשוק

בלב סביבת הדוכנים בשוק עומדת מאמא אחת, לידה עומד בעלה ומוכר עשבי ליקוט, והיא מכינה על הסאג' פטאייר במילויים שונים והרבה שמן זית. הפטאייר, למי שלא חווה עדיין את הפלא, הוא מעיין מאפה בצורת משולש מבצק שמרים, שמגיע עם מילויים שונים, המסורתי שבהם הוא תרד או עשבי בר. כאן בדוכן יש פטאייר ממולא בזעתר, תרד או רסק פלפלים אדומים כולם טעימים, שומניים ומתפצפצים בפה, אז אל תשכחו לבקש אקסטרה מפית, לנגב את שמן הזית מהסנטר ואז לאכול עוד אחד. לקינוח שופינגי, בדוכן הסמוך תוכלו להצטייד בחלוק רחצה ובנעלי צמר של אנה ואלזה לילדים. 

שומני ומתפצפץ בפה. פטאייר בשוק עראבה

השילוב הפלסטינאי-טורקי המושלם: שווארמה האחים האם עדיין אפשר להתרגש משווארמה? התשובה היא כן. מאיפה להתחיל את הארוחה הבשרית? תתפלאו, אבל דווקא מליין הסלטים שלא היה מבייש אף מסעדת גורמה ערבית אותנטית: טאבולה, סלט ג'רג'יר, וכרוב על כל צבעיו. במילים אחרות: כל מה שיכול להוות פתיחת שולחן מכובדת. למרות הפיתוי נסו לא להתמלא, כי השוארמה, אללי, היא מהזן החצי פלסטינאי חצי טורקי – מה שאומר שהטעמים עזים וחזקים, הבשר אוגד בתוכו עגל וכבש, וכשהמסור עובר על הגליל, לא נופלים שבבים כרגיל, אלא יריעות דקיקות ומתפצחות. רגע לפני שאתם נכנעים לעוד פיתה, עצרו. יש עוד הרבה דברים להכניס לבטן בהמשך. שווארמה האחים - כביש ראשי, מול בנק מרכנתיל

טעמים עזים וגעגוע לטורקיה. שווארמה האחים

כנאפה מסוג חדש: ממתקי אל באטוף דלת על יד השווארמה יושבת מעצמת מתוקים מקומית. אל באטוף הוא שם העמק הפסטורלי שעל שמו נקראת בקעת נטופה של היום, ומקור גאוות האזור. בחנות הריחנית המגרה תמצאו מבחר רחב של מתוקים ערבים קלאסיים שכיף לאכול במקום או לקחת הביתה ולהתחזר כבר באוטו בדרך חזרה. משמאל לדלת נמצאת עמדת הכנאפה החמה, המונה שלושה סוגים: המגולגלת, השטוחה, וכנאפה המקופלת כבורקס במילוי סחלב - אחת יותר טעימה מהשנייה, כך שצריך לנסות את כולן. כשעוברים לאגף הבקלאוות, העיניים מתחילות להתבלבל. עם מבחר של עשרות סוגים ומילויים שונים, ופלטות יפהפיות שמכינים שם, קצת קשה להתאפק ולא לקנות מגש שיספיק לפחות עד לביקור הבא. ממתקי אל באטוף - כנ״ל כביש ראשי, מול בנק מרכנתילכנאפה במילוי סחלב שחייבים להכיר. ממתקי אל באטוףמתחרה על תואר הטוב בצפון: חומוס אבו סאבר

הכתבה הקודמת על החומוס הכי טוב בצפון, סחפה לא מעט תגובות מקוראים צפוניים ששאלו איך לא הכנסתי את זה ואת זה ואת זה, כי בצפון יש אין סוף חומוסיות שמתחרות על התואר. בעראבה, אמרו לי, אסור לוותר על ביקור אצל אבו סאבר. גיליתי שצדקו. החומוס טעים וטרי, המקום מפוצץ בקהל המקומי, שזו הערובה הכי גדולה לאיכות, טעם ואותנטיות. מבחר החמוצים והסלטים גם הוא מפנק ומרשים, וצלוחית עם כמה כדורי פלאפל רותח ומתפצפץ מפריכות, מוגשת כמעט לכולם. במטבח עומדים לפחות ארבעה טבחים שמדביקים את הקצב, והחומוס מבושל, נטחן ומעורבל און ליין שנייה לפני ההגשה. ביציאה מהכפר לכיוון דיר חנא, במרחק של דקות אחדות, תגלו עוד כמה שכיות חמדה קולינריות, שישלימו את השלל הקולינרי שאיתו תיסעו חזרה.חומוס אבו סאבר - שכונת ואי אל עין, מול בית הספרמבושל, נטחן ומעורבל שנייה לפני ההגשה. חומוס אבו סאבראנשובי בכבישה ביתית: חנות הדגים "כלת הים" של עבד קנעאן

חנות הדגים שנמצאת כמה דקות מהכפר, מרשימה בכל קנה מידה בזכות מבחר ענק ומרהיב של דגה טריה ונוצצת, ומוכר שהוא למעשה אומן, שיעשה לכם מהדג מה שתרצו – פילטים, קציצות, צורות חיתוך ייחודיות וכל תאווה ימית אחרת שתעלה על דעתכם. בעונה יש גם פירות ים טריים ומקומיים, וכשלא, יש את אלו המיובאים. עבד המוכר החייכן הוא איש שיחה, וישמח לייעץ ולספק מתכונים. בדרך לקופה יש מדף ועליו קופסאות ובהם פילטים של אנשובי שעבד כובש לבד ביד עדינה במלח ים ואז בשמן זית משובח. בהתאמה, המוצר לא דומה לאף אנשובי בשמן שטעמתם. דגי כלת הים - על הכביש ראשי

אנשובי בכבישה ביתית, כמוהו לא תטעמו באף מקום אחר. כלת הים

זהב ירוק וקפה גולמי: בית הבד המודרני

סימטה ורבע אחרי, נמצא היכל שמן זית שבעונה יכול לספק הצצה נדירה ליפס היצור של שמן זית אמיתי, כמו ששמן זית צריך להיות . איש איש מתושבי הכפר מביא את פרותיו, ובבית הבד מופק מהם הזהב הירוק.לצד השמן האיכותי, במקום ניתן לקנות גם זיתים נפלאים. כשהגעתי לבית הבד מכבשי השמן אמנם לא עבדו, אך כצעד מסביר פנים הוזמנתי לקפה המר המסורתי. שם, בפינת הישיבה, עומד לו בגאווה אגן נחושת ענק ובתוכו הררי אפר, עליהם ניצבת ערימת גחלים לוחשות  ומסביבה מספר קנקני נחושת מלאים קפה. הקנקנים עומדים שם לילה או יותר, והקפה בתוכם מצומצם ומבושל כמו חמין, ונמזג בטיפין טיפין לכוס גדולה, שממנה נהוג לטעום ולהעביר הלאה במעגל.

בית הבד המודרני - כביש ראשי, עראבהקפה שבושל וצומצם לילה שלם. בית הבד המודרני

גרגר קמח ושיח זעתר שהפכו לפיתה טרייה: מאפיית אל באדר

חמש דקות נסיעה משם נמצא כפר דיר חנא. בכניסה לכפר, אחרי ימינה ועוד ימינה קטן, נמצאת מטחנת הקמח האזורית ומאפיית אל באדר, מקום קסום ומסביר פנים. איפה עוד תזכו לאכול פיתה עם זעתר, רגע אחרי שהיא מתהווה מגרגר הקמח ומשיח הזעתר שנמצאים ממש כאן? במקום טוחנים בעיקר קמח חיטה על כל עוביו – דק, גס, בורגול ואף פריקה, ובנוסף זעתר וקפה. בכוך מימין לכניסה יושבות שלוש דודות ואופות פיתות מהממות בתנור עץ, וחוץ מהפיתות הריקות, יש גם כאלה עם זעתר, גבינה צ'רקסית וקצח מפוצץ טעם. קפה שנטחן זה עתה. מאפיית אל באדר

גבינה צ'רקסית ובצק רותח לעונג מושלם. מאפיית אל באדרבפינה השנייה נמצאת "חנות המפעל", שם נמכרת התוצרת הטרייה. וכך, בלי לשלם מחיר כניסה, תזכו לביקור במטחנה, מאפייה, בית קלייה, והכל בסבר פנים הכי נעימות שיש. דקה לפני שאתם מתנודדים חזרה לעבר הרכב, אל תפספסו את אחד מעצי הזית העתיקים בארץ. שלוש דקות במעלה ההר שמול דיר חנא נמצא מטע זיתים שבמרכזו נטועים עצי הזית הבוגרים בארץ, שגילם על פי ההערכה, בין 2000-3000 שנה. הגזעים ענקיים ומפוצלים, מדהימים לצילום ומעוררים את הדימיון במחשבה על חתיכת ההיסטוריה שעבר המקום מרגע צמיחתם.מטחנת אל באדר - בכניסה המזרחית לדיר חנאהזעתר מהשיח הסמוך, הקמח מהמטחנה. מאפיית אל באדר» אורי ארנון הוא שף מסעדות ארנולד'ס הכשרות בנתיב השיירה וברמת ישי. בהכנת הכתבה סייע מדריך הדרך והקולינריה פול ניינרס מחברת Galileat.

*#