הבראנץ' של חצי שירה: לביבות פראסה ומאפה בולגרי

מתכונים של סבתא אף פעם לא יוצאים אותו דבר, גם אם פועלים בדיוק לפי ההוראות. הבקרים הבולגריים שהנהיגה המשפחה של שירה כל שבת, כבר שנים לא יוצאים לה מהראש, ועכשיו הגיע הזמן לטור מחווה. בראנץ' בולגרי, יש דבר כזה, והוא אפילו טעים נורא

שירה וסרמן, עכבר העיר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שירה וסרמן, עכבר העיר

כששואלים אותי איזה סוג של אוכל הוא אוכל נחמה עבורי, התשובה תמיד תהיה מורכבת משתי מילים: בולגרי ובצקים. סבתי הבולגריה לימדה אותי את רזי המטבח הבולגרי וגרמה לי להתמכר. למעשה, לא הייתה ארוחה אחת שהתקיימה ללא קציצות הפראסה שלה (המילה ״כרישה״ לא היתה חלק מהלקסיקון שלה, רק פראסה), וכמובן בלי יתר המאכלים הבולגריים הנפוצים. לביבות הפראסה של סבתי הצטיירו בעיני תמיד כעבודת פרך: היא הייתה שולפת את מטחנת הבשר, מעבירה בה את הפראסה כמה פעמים, וכל זה כמובן לאחר שבישלה וסחטה אותה היטב. כל התהליך הזה בשביל לביבות שהיינו זוללים ומחסלים תוך כמה דקות.

»
» 
» 
» 

תמיד בשבתות, לצד הקציצות המפורסמות חיכינו גם לבורקס שלה, שלא היה אחד מבני המשפחה שהעז לסרב לו, פשוט כי היה בו את כל מה שגורם לביס מושלם. היא הייתה מכינה אותו בקיפול מדוייק, ללא גרם אחד של גבינה שנזלה החוצה, והוא תמיד, אבל תמיד תמיד היה אפוי בדיוק במידה הרצויה. קשה היה להפסיק לאכול את הפריך החמים הזה, וכך הוא חצה דורות והפך לחלק מחיי. הפעם החלטתי ללכת על בראנץ' בולגרי שכולל שתי קלאסיקות מהמטבח הטעים הזה. את שני המתכונים פיתחתי לאחר מותה של סבתא. כל אחד מהם מצוין בטעמו ואף שפוי קלורית, ומזכיר לי טעמי ילדות וגעגוע לסבתא האהובה.

לביבות כרישה ״פראסה״ (12 לביבות)

חומרים:

2 כרישות שטופות, חתוכות לטבעות
4 כפות קמח כוסמין או קמח רגיל
1 ביצה
קורט מלח ופלפל
תרסיס שמן לשימון התבנית

לסלט הסלק:

1 סלק, מבושל ומגורר בפומפייה גסה
2 כפות מיץ לימון
1/2 שום, כתושה
מעט שמיר קצוץ

להגשה:

2 כפות שמנת חמוצה או יוגורט

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל-200 מעלות טורבו. בסיר עמוק מבשלים את הכרישה במים רותחים עד ריכוך וסוחטים ממנה את הנוזלים.

שמים את הכרישה המבושלת והסחוטה במעבד מזון וטוחנים קלות, רק עד למצב של טחינה גסה. נזהרים שלא לעבד יתר על המידה.

מערבבים את הכרישה המעובדת עם יתר המרכיבים ובעזרת ידיים רטובות יוצרים לביבות בגודל אחיד ומשטחים אותן מעט. מניחים על נייר אפיה משומן ומרססים מעט תרסיס שמן על הלביבות.

אופים את הלביבות במשך 30 דקות או עד השחמה, ובינתיים מכינים את סלט הסלק על ידי עירבוב כל מרכיבי הסלט בקערה.  מגישים מיד עם מעט שמנת חמוצה או יוגורט, ועם סלט הסלק.

בורקס פילו במילוי תרד וגבינות  (2 בורקסים ארוכים)

חומרים:

6 דפי עלי פילו שהופשרו למשך הלילה במקרר
1 חבילה גבינת טוב טעם
3/4 קופסא גבינה בולגרית 5%
1 ביצה
1/2 כוס עלי תרד טריים או קפואים (אם משתמשים בקפואים יש להפשיר ולסחוט)
מעט תרסיס שמן

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את גבינת הטוב טעם, הגבינה הבולגרית, הביצה והתרד עד לקבלת תערובת אחידה.

מרססים דף פילו בתרסיס שמן, מניחים מעליו דף נוסף, מרססים שוב וחוזרים על הפעולה עם דף שלישי. מניחים מחצית מהמלית בקצה הדפים, מהדקים את הקצוות ומגלגלים כמו אגרול.

מרססים כל בורקס בתרסיס שמן, מפזרים מעט מלח ואופים בחום של 180 מעלות במצב טורבו עד להשחמה זהובה. מגישים מייד.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ