טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הבירה הקולינרית: איפה לאכול בפסטיבל מסעדות פתוחות?

תפריט צפון אפריקאי של "המוציא", נוף עוצר נשימה ב"מטבח של רמה", בישול איטי על פתיליות ב"עזורה" ובר טאפאסים צבעוני בשוק מחנה יהודה - אלה רק חלק מהמסעדות ששווה להגיע בשבילן לירושלים במיוחד

תגובות

בירושלים פועלים בדרך קבע לא מעט מוסדות קולינריים מגוונים ומשובחים. אם בימים כתיקונם חסרו לכם סיבות להעמיס את עצמכם על האוטו (או על האוטובוס - מה יש? תחבורה ציבורית זה בושה?) אז עכשיו יש סיבה עוד יותר טובה לאכול בבירה: "מסעדות פתוחות ירושלים", הפסטיבל הקולינרי-אורבני מגיע העירה בתאריכים 22-26 בנובמבר. באירוע ישתתפו שפים מובילים וייערכו שלל אירועים מיוחדים (פרטים בהמשך הכתבה), אבל אנחנו דווקא רוצים להמליץ על שבעה מקומות שתמיד תמיד מוצלח וכדאי לאכול בהם, עם או בלי פסטיבל. » מסעדות פתוחות בירושלים - לכל הפרטים» עכבר ירושלים - כל מה שקורה בעיר» העסקיות החדשות של תל אביב» מסעדת סלבה וידה מוצאת בית» אבו שוקרי נגד אבו חסן: הקרב על שרונה» איך ארוחת הבוקר במרקט האוס?» מסעדת מל ומישל חוגגת עשור

אקליפטוס

מסעדת אקליפטוס הפועלת במתחם חוצות היוצר בבירה היא אחת המסעדות הוותיקות והמיוחדות בעיר. משה בסון, השף והבעלים, משלב מטבח ארץ-ישראלי עתיק, כזה ששורשיו טמונים בימי התנ"ך ובאוכל האזורי האופייני לאזור, ומטבח מודרני עדכני. כך למשל עשבי התבלין מוזכרים כבר בתנ"ך. גם במבנה ייחודי – מדובר במבנה מאבן ירושלמית מסוף המאה ה-19, עם נוף למזרקת טדי, לחומות העיר העתיקה ולמגדל דוד. בין המנות חציל עוזרה ממולא בשר, עטוף בטחינה ובאיולי עמבה; מקרון של פטה עם פירות יער ויין; ניוקי חובזה; מרק ארטישוק ירושלמי, קובה נייה בסגנון בורי, סינייה ירושלמית, כבש בבישול איטי בכלי חרס וגם מנות קלאסיות כמו פילה דג, פילה בקר, עוף צלוי, סטייק אנטריקוט ועוד.  » אקליפטוס - סמטת פלט (בין חטיבת ירושלים 14 לדרור אוליאל), ירושלים, טלפון: 02-6244331.וותיקה ומיוחדת. אקליפטוס (צילום: אור דוגה)

עזורה

מסעדת עזורה היא מוסד קולינרי ותיק ויציב. הזמן ממש עצר מלכת ואת האוכל עדיין מבשלים על פתיליות, ואולי טוב שכך. כי גם לזה יש מקום בעולם של בישול מולקולרי, עלעלי מיקרו ופיוז'ן. מ-1952 מגישים במקום פחות או יותר או דבר, בלי להתחכם ובלי לסטות. בין היתר יש פה קובה בכמה סגנונות, ממולאים, סופריטו, תבשיל זנב שור, מרקים חורפיים, חומוס שיש מי שמוכן להישבע שהוא הטוב בעיר וכדומה. לא כל יום יש הכל, ולא תמיד תספיקו לפני שהסיר נגמר, אם כי בשנים האחרונות האריכו את שעות הפעילות עד אחרי צהריים. המקום הוא לא רק מסעדה אלא מקום התכנסות ומעין סיסמוגרף חברתי-פוליטי, ויש כמובן את הסועדים הקבועים שהפכו חלק מהנוף וחלק ממשפחת עזורה. מה אוכלים? מה שיש. זה בטוח טרי. בימי הפסטיבל ייערך אירוע חד פעמי הכולל סיור ומסע בין הסירים.» עזורה - לכל הפרטיםטרי וטעים ישר מהסיר. עזורה (צילום: שבי שרפלר)

יודל'ה

מסעדת מחניודה הגדירה מחדש מהי שמחה ואוכל תחת קורת גג אחת. היא גם כנראה הייתה הראשונה ששברה עבור תושבי המרכז את המחסום של "כדי להגיע לירושלים צריך דרכון". היזמים הנמרצים שמאחורי מחניודה ראו כי טוב והחליטו להתפתח לעוד ועוד חללים עם אופי ואישיות (צוהלת) משלהם. אחד מהם הוא בר יודל'ה ליד השוק – בר טאפאסים שמח וצבעוני, כמו יתר האחיות של מחניודה. בין השפים שמבשלים פה נמנים השפים של קבוצת מחניודה – אסף גרניט, אסף סרי ואורי נבון והם מארחים שפים אחרים ועורכים כל מיני ערבי קונספט מדליקים. התפריט עונתי, משתנה, וירטואוזי ובעיקר עושה כיף בפה ובלב. וייערך גם סיור מודרך של סרי וסדנה בהובלתו בימי הפסטיבל.» יודל'ה - לכל הפרטיםחלל עם אישיות ואוכל מעולה. יודל'ה (צילום: באדיבות המסעדה)המטבח של רמה

פעם אחר פעם נבחרת המסעדה שהקימה רמה בן צבי לפני יותר מ-20 שנה לאחת המסעדות עם הנוף הכי יפה בארץ. והרי גם הרי ירושלים הם חלק מירושלים ואין כמו אוויר צלול כיין המלווה ארוחה טובה. היום מחזיק את המושכות במבטח השף תומר ניב. במרפסת העץ הפונה אל הנוף (עדיף לבוא באור יום, המלצה שלנו) תוכלו לטעום מטעמים ממטבח ים תיכוני מגוון. יש ארוחות בראנץ' עם מנות כמו חומוס סלק, חציל קלוי עם שקדים ועגבניות מיובשות, מאפים בטאבון ממולאים בגבינות או בבשר, במעין סיניה. התפריט הרגיל נחלק לארבעה עולמות תוכן: טאבון, אדמה, ים ובשר. במטבח של רמה נעשה שימוש רב במרכיבים אזוריים ומקומיים, בהם חובזה, עלי גפן, גבינות עזים, עשבי הר, עגבניות שיובשו בשמש המקומית וכדומה. גם פה ייערך סיור וסדנה במסגרת הפסטיבל.» המטבח של רמה - לכל הפרטיםנוף עוצר נשימה וגם האוכל. המטבח של אנה (צילום: יעל אילן)

צ'אקרה

מסעדה ותיקה ירושלמית נוספת (וזה לא עניין של מה בכך) היא מסעדת צ'אקרה במרכז העיר. זו מסעדת שפים המציגה פרשנות ים תיכונית למטבח האיטלקי וגם מנות קלאסיות הנאמנות למטבח האיטלקי. בין המנות הקבועות קרפצ'ו בקר, טורטליני סלק, לינגוויני, ניוקי שוק טלה עם ציק בקר וחמאה, ריזוטו שרימפס וקלמארי. בין המנות המקומיות אפשר למצוא קבב עם טחינה וירקות על האש למשל. התפריט מוקפד, המנות מגובשות, ויש אלכוהול משובח וזה בהחלט מקום לבלות בו ערב רומנטי או ערב עם חברים, רחוק מהטרנד של מסעדת שוק וקרוב לטרנד של קלאסיקה על-זמנית.

השף אבי לוי הצליח לעשות את המעבר הלא פשוט מתוכנית ריאליטי טלוויזיונית לחיים האמיתיים, והוא עשה זאת באופן מוצלח במסעדת המוציא. המסעדה משלבת בין מנות מסורתיות (כשרות) מנחמות ואותנטיות לבין יד מדויקת של שף. המוציא, הנמצאת לא רחוק משוק מחנה יהודה, מציעה לסועדים את התפריט הביתי של מטבחי צפון אפריקה אבל עם עידון עכשווי ועדכני. יש פה מעקוד, תאנים ממולאים בבשר טלה, קציצות אלג'יראיות עם כרוב, בצל ורוטב מתקתק, קציצות דג קוד ברוטב פיקנטי, חלקי פנים כמו מוח עגל, מעורב וסיגר שקדי עגל ושפונדרה, טאג'ין פרגיות ודלעת ועוד הרבה מנות עם שילובים של חריף או של מתוק, כמיטב חומרי הגלם של המטבח הצפון אפריקאי עליו גדל לוי ואותו הביא לפריים טיים בהצלחה. אפילו הקינוחים לא מתרחקים מהמסורת. יש פה ספינג', עוגת סולת, שבקייה ועוד. תה או קפה ליד ואתם מסודרים.

» המוציא - לכל הפרטיםצפון אפריקה על הצלחת. המוציא (צילום: באדיבות המקום)מסעדת אנה

בתום שנה של עבודות שימור נפתח לפני קצת יותר משנה בית אנה טיכו, אחד הבתים המפורסמים בירושלים. מוזיאון ישראל יזם את שימורו של אחד הבתים הראשונים שנבנו מחוץ לחומות, וששימש את ד"ר אברהם טיכו, רופא העיניים המפורסם, ואת רעייתו אנה, הציירת המפורסמת. כעת אפשר לחזות בציורי תקרה נדירים שלא נחשפו עד היום ובתערוכות אמנות בחללים. לפני כמה חודשים נפתחה במקום מסעדה איטלקית (חלבית כשרה) בשם המחייב אנה, תוספת מתבקשת לבית היפה והשמור. בין המנות המוגשות פה באסתטיות אפשר למצוא ריזוטו שחור עם פטריות יער ואספרגוס, מיני ברוסקטות ופוקצ'ות, פסטות, ניוקי, פיצות ומנות דגים של סלמון, דניס ובורי. יש שימוש בהרבה ירקות טריים, למשל סלקים, אספרגוס, קישואים ועגבניות ולא מעט עשבי תבלין טריים בראשם בזיליקום. אגב, חוץ מיופי וקולינריה טובה יש פה גם כוונו טובות, שכן המסעדה מעסיקה בני נוער בסיכון.

אז חוץ מאוכל טעים, שיש גם ביום יום, במסגרת הפסטיבל הקולינרי-אורבני "מסעדות פתוחות", מומלץ להגיע לשלל האירועים שנוצרו מהשילוב של מוסדות תרבות ירושלמים, שפים, יצרני חומרי גלם, מסעדות מהשורה הראשונה ואושיות קולינריה מקומיות.

בין שלל האירועים: סיטיפס הרכבת הקלה של ירושלים תארח את הקהל ל-RED TIE COCKTAIL; יתקיימו סיורי אמנות ב"מוזיאון ישראל" בהדרכת השפים אסף גרניט, ניר צוק, ננה שרייר ויהלומה לוי; ייערכו סיורי יום ולילה במוקדי אוכל שונים בעיר סיורים ברחוב החרדי, טעימות מחיי הלילה של העיר ועוד. » כנס חדשנות בקולינריה - Culinary & Tech: העוסק בחיבור של עולם המזון, התזונה והאירוח לחדשנות טכנולוגית שיתקיים ב-25 בנובמבר בשעות 10:00-14:00. » מההר לצלחת: ליקוט עשבי הר לתיבול במטבח של רמה בנטף שיתקיים ב-24 בנובמבר בין השעות 10:00-13:00. » שוק עם שיק: חווית האירוח של יודל'ה אחרי סיור בין הבסטות בשוק, איך מכניסים את השוק לצלחת, איך עובדים עם חומרי גלם שונים, שיטות בישול ועוד בהדרכת השף אסף סרי.  ה-23 בנובמבר בשעות 11:30-15:00 וב-24 בנובמבר בשעות 11:30-15:00, בבית יעקוב 10. » חטאים מתוקים: מיצג קולינרי מקורי של האמן עידו גרעיני, המאיר בזרקור על נושאים כמו תרבות הפודיז, צילומי האוכל באינסטגרם ושפים שהפכו לסלבריטאים. כל אלה הם חלק מהדת החדשה – FOODISM. האירוע יתקיים במוזיאון מגדל דוד, ב-26 בנובמבר בין השעות 10:00-14:00. המיצג ללא תשלום אך מותנה ברישום מראש באתר.» סיפורים מהפתיליות של עזורה: סיור בשוק וסדנת בישול. בית יעקב 5, ירושלים, יוב-23 בנובמבר ב- 9:00.

*#