אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מושיק רוט: "אני רוצה להתחבר לעם"

לשף עטור כוכבי המישלן לא הספיק לארח 50 סועדים כל ערב, והוא חלם להאכיל אלפי אנשים בכל רחבי העולם. אולי בגלל זה החליט לחבור לרשת ישראלית שמציעה מנות ב-8 שקלים. ראיון

תגובות

"בתשע"ו, בפעם הראשונה זה יותר מ-20 שנה, לא נפתחה בישראל אף מסעדת שף אמיתית. אף לא מסעדה אחת שבה אדם יוצר מממש את כישרונו וחזונו מתוך כוונה ברורה להצטיין ולעשות זאת באופן יחיד ומיוחד במינו. יותר טוב מכפי שמישהו עשה לפניו. לא כמו כולם: בדיוק להיפך. התרבות הקולינרית הגבוהה שלנו, כמו כל התרבות הגבוהה שלנו, מתחילה לשלוח יד בנפשה". את המילים האלה כתב מבקר המסעדות של "הארץ", שגיא כהן, במאמר סיכום השנה העברית שלו. כהן טען כי התרבות הקולינרית בישראל, אולי באופן שמשקף את התרבות בארץ בכלל, עוברת תהליך של "הטפשה והשטחה מרצון", שתוצאותיו הן מנות משוכפלות, מסעדות חסרות מעוף ומקוריות ושפים נטולי קול משלהם.

אבל עבור מושיק רוט, השף הישראלי עטור כוכבי המישלן ושופט בריאליטי האוכל "משחקי השף", הטענות של כהן לא משקפות את המציאות. "אני מאמין שבחמש השנים הבאות מדינת ישראל תפרח ותתקדם בסצנה הקולינרית העולמית", הוא אומר בראיון טלפוני מאמסטרדם. "הפוטנציאל של השפים בארץ הוא אדיר. היכולות לפתח רעיונות ומטבחים חדשים, שיוצאים מהאזור של המזרח התיכון, זה באמת דבר עצום. כל פעם שאני טועם אני אומר 'וואו', וזה נותן לי השראה למסעדה שלי באמסטרדם".

ההתלהבות של רוט כנראה לא תיתן תשובה מספקת לטענות של כהן. השף, שכבר נכווה מקהל הסועדים הישראלי (ואגב, גם מכהן אחרי ביקורת קשה) כשלקח על עצמו לתקופה קצרה את מסעדת "טוטו", החליט שההרפתקה הבאה שלו בארץ הקודש תהיה כמה שיותר רחוק מהקונספט "מסעדת שף". בימים אלה הוא מרכיב עבור רשת המסעדות "שמונה" תפריט חדש. הרשת מתמחה במזון מהיר (וכשר), ומאמצת את מהפכת הצרכנות שהתחילה בהורדת מחירי הסלולר, המשיכה ביוזמות כמו "קופיקס" וחלחלה גם לתחום המזון. סניפיה פועלים בחיפה, באר שבע, עפולה וקרית מוצקין, ובחודשים הקרובים צפויים להיפתח סניפים גם בירושלים, חולון ונתניה.

איך מגיעים מכוכבי מישלן למנות ב-8 שקלים?"צילמתי תכנית שצפויה לעלות בערוץ 2 בשם 'אוטו-אוכל', ושעוסקת בפוד-טראקס. כשיצאנו לפריפריה הבנתי שזאת דרך חדשה בשבילי, שזה מקום שאני מתחבר אליו. נכון אני מבשל פה באמסטרדם במסעדה עם כוכבים, אבל גיליתי שאני אוהב ומצליח לבשל גם אוכל עממי ופאסט פוד, שפונה לקהל רחב. גם בתכנית הייתה לנו הגבלה של כסף והכל הסתדר. התאהבתי בזה, בלבשל בפריפריות, ומהאהבה הזאת נולדה המחשבה שאני רוצה למעשה להצטרף לעשות משהו שלא קשור למסעדה אלא לרשת יותר גדולה. רציתי לחבור לרשת עם אג'נדה חברתית עם מסר מסוים, גם לגבי האוכל וגם לגבי הלקוח. בסופו של יום הצלחתי להכיר את החבר'ה של שמונה והיה חיבור מיידי בינינו"."התאהבתי בלבשל בפריפריות". מושיק רוט ב"שמונה" (צילום יח"צ)

אחת הטענות החוזרות של שפים בארץ היא לגבי יוקר חומרי הגלם, שמחייב גם יצירה של מנות יקרות. איך מתגברים על זה?"כשמדברים על מחיר לצרכן זה לא תמיד משקף את העלות של המוצר, אלא את דרך התנהלות המסעדה - כמה עובדים יש בה, אצל מי אתה קונה וכמה אתה קונה, זה לא משקף רק את האיכות. כשפונים לקהל מאוד רחב כמו במקרה הזה מורידים את האחוזים של הרווחים למינימום. עדיין יש רווחים שמאפשרים להגיע לנושא החברתי. עבורי זה אתגר – להבין איך אני מייצר ארוחה שלמה ב-26 שקלים, שכוללת כריך, מנת צד ושתייה (למשל). הרעיון הוא שיהיה יותר זול לבוא לאכול ב'שמונה' מאשר לבשל בבית. הרי היום בישראל לקנות כריך ושתייה זה משהו שגם יכול להגיע ל-50 שקלים".

מזון להמונים 2016 הייתה ועודנה עבור רוט שנה מלאת טלטלות. אחרי עונה של משחקי השף הצטרף לדוקו-ריאליטי היחידה, שם נדרש לעטות על עצמו מדים, ללמוד איך שרים בלהקה צבאית ולחיות עם עוד כמה סלבס בצריף צה"לי קטן. בחייו האישיים גם נרשמו סערות, כשבמרץ האחרון התרגש מאשתו ב-20 השנים האחרונות, אלס, וכבר בחודש אוגוסט הודיע על אירוסיו לאשת הנדל"ן שירן בן ששון. נדמה שהרצון להשתלב מחדש בחברה הישראלית, ובתוך הסצנה הקולינרית שלה בפרט, הפך לכוח מניע בחייו. זאת, כאמור, למרות הכישלון בשיתוף הפעולה עם מסעדת "טוטו", עליה לקח פיקוח לכמה חודשים, לאחר עזיבתו (הזמנית) של השף ירון שלו. "אני לא בא לעשות מסעדה". מושיק רוט בתקופת טוטו:

"אין לי חששות מעבודה בארץ", הוא טוען. "אני לא בא לעשות מסעדה, אלא בקטע הכי בסיסי – להתחבר לעם. זאת גם הסיבה שחברתי ל'שמונה', כי זאת רשת עממית מאוד, שמציעה אוכל איכותי למגוון מאוד גדול של האוכלוסייה. מבחינתי זאת זכות. באמסטרדם אני מאכיל 40-50 סועדים ביום, ופה אני מזין אלפים".

אז סביר שלא נמצא בתפריט "אגר אגר""אנחנו צריכים בסופו של דבר לפנות לקהל רחב, כך שהתפריט יתבסס על מה שאנחנו רגילים ביומיום לאכול, עם נגיעות שלי - הטעמים שלי של הרטבים, אולי הבאן המיוחד, ההמבורגר המיוחד. אני עדיין בכל התהליך של העשייה, אבל היות שהרשת עובדת אני לא מתכוון לשנות ה-כ-ל. זאת דרך חדשה פלוס את הנגיעות שלי והגושפנקה שאני נותן".

בשביל בעצם אתה צריך את זה? מעמדך בעולם הקולינריה מבוסס"אני כן נהנה להיות חלק מהקולינריה הישראלית. יש לי הזדמנות להיות שותף וחלק ממציאת דרך חדשה לרשת. חוץ מזה שבתור שף אני חייב כל יום לבחון מחדש את השאלות – 'מה עושה אותי מאושר?', 'איפה אני מוצא את האושר הפנימי שלי?', 'למה אני עובד במטבח?'. אחת התשובות שמצאתי קשורה לעניין של להאכיל הרבה אנשים ברחבי העולם. אני לא רק מבשל במסעדה עם כוכבי מישלן - המנות שלי נמצאות בסופרמרקטים באירופה, אני יוצר מנות במזרח ארצות הברית גם לסופרמרקטים, עובד עם רשתות בהודו. זאת עשייה אחרת, עשייה שמאכילה המונים, והסיפוק הוא גדול".

*#