טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ממחברת המתכונים לקונדיטוריה: הפרויקט המיוחד של האופות הייקיות

בין כל עוגות התפוחים והדבש שמציעות הקונדיטוריות בתקופת החגים, מסתתר פרויקט מרגש, שמשחזר מתכונים וטעמים שכבר כמעט ונעלמו

תגובות

כשמדברים על אוכל של בית, נדמה שלרוב האנשים מצטיירת בראש תמונה של סירים מבעבעים, מלאים בתבשילים חרפרפים וסמיכים, שנושאים ארומה מזרחית. המחשבה על בישול אשכנזי בכלל, וייקי בפרט לעומת זאת, מעלה דימויים של אוכל קר ואפרפר. לא מעט יוזמות בשנים האחרונות ניסו להשיב את כבודו האבוד של האוכל האירופאי-יהודי, שאחד מהתבלינים השכיחים ביותר בו הוא סוכר. כזה הוא פרויקט איסוף השימור של רשת "Buy the way", שהחליטה לצאת למסע בעקבות המתכונים הייקיים שעברו מדור לדור ונדדו מגרמניה ארצה בזכות העולים הוותיקים, שהביאו עימם, בין היתר, גם מסורת של קולינריה. והיות שאנחנו בעיצומם של חגי תשרי, שעוסקים לא מעט בתפוחים, התמקדה עירית אברך, בעלי הרשת, באפייה הקשורה בפרי האהוב. תוצאת מלאכת האיסוף הייתה מרשימה: קולקציה מגוונת של עוגות הנמכרות ברשת, כולן נושאות את השמות של בעלות המתכון. כך היא  ה"בובלה" של מריאן נבל, השטרודל של אירית מידר וכך הלאה. חוץ מעוגה שאפשר לקנות הביתה ולהתענג, איגדה אברך את 20 המתכונים המסורתיים בספרון הנמכר ברשת במהדורה מוגבלת כדי שתוכלו להכין אותן בבית גם בעתיד.» העוגות הטובות ביותר לחגי תשרי» מתכונים לעוגות דבש » איפה אוכלים בסוכות?» סודות הקונדיטוריה של משק ברזיליאבל כאמור חוץ מטעם נהדר ומתכון מנצח, שווה להתעכב על המשתתפות בפרויקט. מדובר בנשים, שהן או משפחתן הגיעו לארץ מגרמניה והתיישבו במושבים באזור השרון, ומאחורי כל אחת ואחת יש סיפור מעניין. "ההורים שלי היו חברי ילדות בעיירה פורצהיים בצפון היער השחור", נזכרת רוזי לוי לבית סומר (זומר), כיום תושבת השרון. "ב-1931 עזב אבי את העיירה לטובת עבודה ומשפחתה של אמי היגרה לאנגליה בשנת 1936. כשאבי התבסס כלכלית הוא הגיע לאנגליה והציע לאמי נישואין. הם נישאו ועברו לגור בהודו במשך 22 שנים, שם נולדנו הילדים. בגיל 18 החלטתי לעלות לבד לארץ. הגעתי לקיבוץ מחניים, עבדתי שם במטבח ולמדתי את רזי הבישול והאפייה. לימים התחתנתי ויחד עם בעלי החלטנו לעזוב את הקיבוץ ולעבור לשדה ורבורג. במשך כל השנים אהבתי לאפות ולבשל, וכששמעתי על היוזמה של עירית נרתמתי מיד. יש לי מחברת מתכונים ותיקה שסבתי כתבה לאמי באנגלית מעורבבת בגרמנית כשהיא עברה להודו, עם הקדשה לרגל בחירתה בדרך חדשה. וכשהתחתנתי אמי כתבה עבורי מחברת מתכונים משלה". רוזי מתגאה במתכון האפל שטורדל שלמדה ממחברת המתכונים שחיברה סבתה בשנות ה-30 של המאה הקודמת ושמורה אצלה היום. זו רק אחת העוגות המככבות בספרון ועל מדפי רשת Buy the way. תרבות מגוונת וקולינריה ייחודית. ד"ר נעמי מרחב (צילום: שי בן אפרים)מתכון נוסף בפרויקט האיסוף-שימור הייחודי הזה הוא של ד"ר נעמי מרחב לבית ציסמן. גם נעמי משמרת את המתכון לעוגה של סבתה. אמה של נעמי, הדוויג לבית פלהינגר, נולדה במיינץ בגרמניה ועלתה לארץ ב-1936 ויחד איתה היא הביאה את המתכון לעוגת התפוחים העגולה של סבתה של נעמי. "המתכון שייך לסבתא שלי, שלימדה אותי לאפות", מספרת נעמי, "הקפדתי לאורך השנים להמשיך ולאפות אותה. אוכל, ובעיקר אפייה, מתחברים לי לעיסוק שלי כמתנדבת בארגון יוצאי מרכז אירופה. אבי, שהיה ממשפחה ציונית מובילה מברלין, עלה ארצה שבת 1925 והיה מראשי הארגון. כיום אני רכזת התיעוד של הארגון ואני מעלה באתר סיפורים וקורות חיים של אנשי הקהילה הייקית וקרוביהם. ויש מקום של כבוד לאכול, לסיפורים מבית אבא, מבית אמא ומבית סבתא, סיפורים על ארוחות משפחתיות וסיפורים על מתכונים שעוברים מדור לדור. הקשר לפרויקט נוצר דרך עירית אברך ואני גאה לפרסם את המתכון לעוגת התפוחים של סבתי".

"מדובר בצעד נוסף לחיזוק הקשר של Buy the way עם הקהילה שבתוכה אנו יושבים", מוסיפה אברך. "בתחילה זאת הייתה סקרנות בגלל המתכונים ובמהרה התברר שהנשים שמאחוריהן מעניינות לא פחות ואף יותר. בתחילת שנות ה-30 החל גל עלייה גדול לארץ של יוצאי גרמניה, הייקים. משפחות רבות, שלא היה להן ניסיון קודם בחקלאות, הגיעו בסיוע הסוכנות היהודית לאזור השרון והקימו יישובים חקלאיים כמו שדה ורבורג, בני ציון, רמות השבים, בית יצחק ועוד. האוכלוסייה הייקית שהגיעה לשרון הביאה איתה תרבות מגוונת ועשירה וקולינריה ייחודית וכל משפחה הביאה איתה את עוגת התפוחים המיוחדת לה".

 את המתכונים קיבל לידיו השף קונדיטור של הרשת, דידייה פרוזניאק, שיצר את הקולקציה הטעימה והנוסטלגית.

*#