${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שנהיה לראש: מתכוני גפילטע פיש לראש השנה

היא אפורה, קרה, מתקתקה ובעיקר שנויה במחלוקת - חמישה מתכוני גפילטע פיש שיפיגו את הרתיעה מהקציצה המסורתית ויפתחו את ארוחת ראש השנה

תגובות
אייל טואג

מה לא נאמר על תרבות האוכל המזרח אירופאית, ועל נציגה המובהק, הגפילטע פיש: הוא אפור, קר, מתקתק ואפילו רוטט במצבי צבירה מסוימים - לא בדיוק התיאור הכי מעורר תיאבון. למרות הכל, מסורת לעולם נשארת, ואם נידונו להמשיך ביחסי האהבה-שנאה עם המאכל המפוקפק כמו יהודים טובים - כדאי שיהיו באמתחתנו מתכונים טעימים. לפניכם מתכוני גפילטע פיש שיגרמו לכם להתחבר לקציצה הפולנית מחדש.

» ראש השנה – כל האירועים, המתכונים וההמלצות לחג
» מתכונים לראש השנה – לכל המתכונים לחג
» איפה קונים אוכל מוכן לראש השנה
» לא צריך לבשל: ערב ראש השנה במסעדות
» מה עושים עם הילדים בראש השנה?
» טיולים לראש השנה

גפילטע פיש עם חזרת באדיבות יענקלה שיין ז"ל

מצרכים: 500 גרם בשר קרפיון ללא עור, אידרות וראש - טחון פעמיים, 100 גרם גזר, טחון דק ביותר במעבד מזון, 100 גרם בצל, טחון דק ביותר במעבד מזון, 1 ביצה, 5 כפות פירורי לחם או קמח מצה, 1 כפית סוכר (או לפי הטעם), 2 כפיות פלפל שחור טחון

לציר הבישול: אדרות הדג והראש, 2 ליטר מים, שורש סלרי מקולף וחצוי, שורש פטרוזיליה, מקולף, 3 בצלים על קליפתם, 3 גזרים קלופים וחתוכים ל-4, מלח ופלפל לפי הטעם. 

לקישוט: 2 גזרים, קלופים ופרוסים

לחזרת: 100 גרם חזרת, מגורדת דק בפומפייה, 60 גרם סלק מגורר דק בפומפייה, 1 כף חומץ תפוחים. 

אופן ההכנה: 1. מרתיחים בעדינות את כל מרכיבי הציר ומבשלים כשעה. 2. מסננים את הציר ומוסיפים את פרוסות הגזר לקישוט. 3. מערבבים את כל חומרי הדג ולשים היטב. מניחים במקרר למשך כ-30 דקות. בידיים רטובות צרים קציצות בגודל של כדור טניס ומשטחים מעט. 4. מחליקים את הקציצות אל תוך ציר הבישול ומבשלים במשך 20 דקות. מקררים בתוך הנוזל. 5. מערבבים היטב את כל מרכיבי החזרת ושומרים בקופסה אטומה. 6. מגישים את הקציצות ולצידן החזרת, ומעטרים בפרוסת הגזר.

גפילטע פיש ויאטנמי עם מטבל צ'או צ'או באדיבות השף משה בדישי, מינה טומיי

מצרכים: 1 חבילת אטריות שעועית

לרוטב הצ'או צ'או: 6 כפות רוטב דגים (פיש סוס), 2 כפות נענע קצוצה, 1 כפית בוטנים קצוצים, מיץ מ-1/2 לימון, 1 כפית סוכר, 1/2 כוס רוטב פלפל צ'או צ'או או חלפיניו.

לגפילטע פיש הוויאטנמי: 500 גרם בורי או מושט, 1 ביצה, 1 כף קורנפלור, קורט מלח, 1 כף ג'ינג'ר קצוץ, 1/4 כוס מים, 3 כפות רוטב דגים, 2 כפות שמן צ'ילי, 1/2 כוס עלי כוסברה, 1/2 כוס עלי פטרוזיליה, 2 שיני שום, 10 עלי חסה גדולים

אופן ההכנה: 1. חולטים את האטריות במים חמים במשך 2 דקות או עד שהן מתרככות. 2. טוחנים את כל מצרכי הגפילטע פיש במג'ימיקס, טועמים ומתקנים תיבול. 3. צרים מהתערובת כדורים קטנים בגודל כדור פינג פונג ומשטחים. צולים במשך 2 דקות מכל צד על מחבת גריל שחוממה מראש לחום גבוה. 4. מערבבים את כל חומרי הרוטב. 5. מגישים: מסדרים בכל צלחת עלי חסה, רוטב צ'או צ'או וחופן אטריות שעועית קרות, מניחים בתוך העלים את האטריות, הגפילטע פיש ורוטב הצ'או צ'או ומגישים מיד.

גפילטע פיש בדבש באדיבות מסעדת סנדר

מצרכים: קרפיון שלם (1-1.5 קילו), 2 ביצים קשות, 2 ביצים חיות, 100 גרם קמח מצה, 2 בצלים קצוצים, 2 גזרים, כפית פלפל שחור, 2 כפות סוכר, 2 כפות דבש דבורים טהור, מלח לפי הטעם, 2 עלי דפנה. 

אופן ההכנה: 1. את הקרפיון חותכים לפרוסות ומקלפים את העור מכול פרוסה (חשוב לשמור את חתיכות העור שלמות לשימוש בהמשך). 2. מוציאים את כל העצמות שניתן וטוחנים את פרוסות הדג (כולל העצמות שנותרו) במטחנת בשר עם בצל אחד ושתי ביצים קשות. 3. מעבירים את הדג הטחון לקערה ומוסיפים את הסוכר, הדבש, מלח, פלפל, קמח המצה ושתי ביצים חיות ולשים עד ליצירת עיסה אחידה. 4. מהעיסה שנוצרה יוצרים קציצות בגודל בינוני ואותן עוטפים בעור של הדג שקילפנו בתחילת ההכנה. 5. את הקציצות מכניסים לתוך סיר כשבתחתיתו מניחים בצל וגזר פרוסים. 6. מוסיפים עוד חצי כפית סוכר וחצי כפית פלפל שחור ומים עד לכיסוי קציצות הדגים. 7. מביאים לרתיחה ומורידים לאש קטנה למשך כשעתיים וחצי. 8. בכלי הגשה מניחים את הקציצות ויוצקים מעליהם את הרוטב בסיר. 9. מעבירים למקרר למשך לילה עד שהרוטב נקרש. מומלץ להגיש בליווי גזרים וחזרת ביתית חריפה.

גפילטע פיש "צימעס" באדיבות רבקה רוזנבלט ממסעדת צימעס

מצרכים:1 ק"ג דג קרפיון טרי טחון פעמיים, 500 גרם בצל טחון - המשקל לאחר סינון נוזלים במשך כחצי שעה, 5 ביצים, 100 גרם קמח מצה, 100 גרם סוכר, 40 גרם מלח, 1 כפית פלפל לבן, 5 גזרים קלופים שלמים, 2 בצלים שלמים, 1 סלרי שלם שטוף

אופן ההכנה: 1. מערבבים את כל המרכיבים מלבד הגזרים, הבצלים והסלרי. נותנים לתערובת לנוח כחצי שעה במקרר. 2. בינתיים מרתיחים מים בסיר בעל הקוטר הרחב ביותר שיש (סיר של כ-25 ליטר או יותר), ולתוך המים מכניסים את הגזרים, הבצלים והסלרי. 3. מוציאים את התערובת מן המקרר. אם התערובת רכה מדי יש להוסיף עוד קמח מצה ולחכות שוב - מידת הרכות של התערובת תלויה בטעם אישי. ככל שהתערובת רכה יותר קציצות הדג יצאו רכות יותר. בכל מקרה על התערובת להיות במידת קשיות מינימלית שתאפשר את הכנת הקציצות.  4. צרים את הקציצות בידיים רטובות ומכניסים לתוך המים שרתחו. בתחילה מבשלים קציצה אחת בלבד, מוציאים אותה ומקררים מעט כדי לוודא שהטעמים מתאימים (יותר מלוח, יותר מפולפל, או יותר מתוק). לפני הכנת שאר הקציצות חשוב להוציא את הסלרי, הבצל והגזר מהמים. 5. מכניסים את שאר הקציצות לתוך המים, ומקפידים על כך שהן מונחות בחופשיות בסיר עד כדי שני שליש מגובה הסיר, כשהמים עד שפתו. סוגרים את הסיר ומבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה. 6. מקררים את הקציצות לחלוטין, מעבירים לתבנית שטוחה ומכסים ברדיד אלומיניום או ניילון נצמד. 7. מכינים את הציר מהמים שנותרו מבישול הדגים: מכניסים מספר ראשי דגים, וממשיכים לבשל כשעה נוספת, מסננים ומקררים. את הגזר השלם פורסים לעיגולים ומקשטים את הדג.

*#