טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ספיישל ראש השנה: עושים שוק במחנה יהודה

בשוק מחנה יהודה נערכים לארוחת החג עם מגוון מוצרים טריים החל מדגים, בשר, סלטים טריים ועד ליין, פיצוחים וקינוחים - המדריך המלא לסיבוב בשוק לקראת ראש השנה

תגובות

עם כל הכבוד לבורקס, יש עוד קניות שלמות לעשות. בראש הרשימה - דג. אחרי הכל מדובר במרכיב מרכזי בשולחן ראש השנה, בדגש על הראש שלו. אצל דוד דגים ברחוב השקד 15, מבעד לחלון הראווה, על משטחי הקרח, חלק מחייכים ואחרים במבע הלום קרב, דגים טריים מכל הצבעים, הגדלים והמינים. מאחוריהם - צוות שלם של מומחים לדגה. טוביה דהן, הבן של בעלי המקום דוד דהן, מספר כי גם השנה, כמו בכל ראש השנה, הדגים המבוקשים ביותר הם הקרפיון, שנועד להכנת גפילטע פיש, ובורי לחובבי הרוטב הפיקנטי, בלי להיכנס לחלוקה עדתית. "ראש השנה זה החג של הדג. רוב מה שנמכר לפני החג אלו דגי הקרפיון לגפילטע פיש, ולמי שעושה דגים בתנור או ברוטב - יש את הבורי או מוסר ים. אנשים לוקחים ברצינות את החג ומשקיעים במנות", קובע דהן, "הם מחפשים דגים טריים וטובים ואנחנו שמים דגש על טריות, וגם אצלנו לא יקר".אז מה בהיצע? בנשימת זימים אחת: אדמונית (כמו ג'ינג'י אבל בדג), אינטיאס, אמור, בורי, בס הסלע, בקלה, ברבוניה, ברמונדי, סול, דניס, קוד, הליבוט (כמו הוליווד, אבל עם קשקשים), זאב ים, טונה אדומה, טונה כהה, טונה לבנה, לברק, לוקוס, מוסר ים, מליטה, מקרון (לא העוגייה, כמו ברבוניה), מקרל, נסיכת הנילוס, סי בס, סלמון, סרדינים, פלמידה, פורל, פרידה, וקרפיון, כבר אמרנו. אצל דוד דגים, למרות שעדיין לא החלה תקופת הבחירות, בינתיים, כבר משבחים את שר האוצר משה כחלון, שאישר את הורדת המכס לדגים הקפואים: "יש לנו גם מושטים, בזכות כחלון, שהוריד את המיסוי, אז כל הכבוד לכחלון". בנוסף, במקום החליטו לפנק השנה את הלקוחות בספר מתכונים מיוחד שכולל רצפטים. למנות דגים כמובן. "צריך להבין שלקנות דגים זה תהליך וצריך בזה הרבה סבלנות", מדגיש דהן, "לנו יש 30 שנה של ניסיון, גם בסבלנות".על טריות לא מוותרים. עושים שוק במחנה יהודה3. בשר ישמח לבב אנוש אז עם קצת סבלנות גם תגיע המנה העיקרית. בשר. עבור הצמחונים והטבעונים, איך לומר, לא מדובר במצרך מבוקש במיוחד, גם לא בחג. אבל, גם אלו שמנסים להפחית בצריכת הבשר במהלך השנה, לא יגידו לא לתבשיל בשר ביתי סביב השולחן בערב ראש השנה. סינטה, אנטריקוט, צלעות, צוואר, חזה בקר או צלי כתף - לצד החלקים העסיסיים שהירושלמים תמיד אוהבים, בראש השנה, דווקא בשר הראש והמוח יותר מבוקשים.ששון אביב, בעלי "אטליז ששון אביב" בשוק, מספר כי "אנשים אוהבים מאוד לקנות מוח, ואוהבים לשון. אלו מנות שבדרך כלל הם לא קונים במהלך השנה. גם בשר ראש כמובן, כי זה החג שכולם רוצים להיות לראש. ברור שאנשים מתפנקים יותר בחג וקונים נתחים יפים ועסיסיים וגדולים יותר, הם גם קונים יותר בשר כי חלק עושים גם על האש במהלך החג. אנשים קונים קצת יותר מהרגיל בחג ואנחנו ערוכים. מנה מומלצת - תבשיל בשר עם גרגרי חומוס".

8. פיצוחים עם טוויסט עם כל האוכל שלא תשכחו לפצח. דני שמעון, בעלי "פיצוחי דני" ברחוב עץ חיים 6, מציע מבחר גדול של פיצוחים, אבל את הנוסחה המנצחת הוא דווקא פיצח בגזרת הפירות היבשים, שנעשים ללא סוכר. גויאבה, אננס, מנגו, אפרסק. בננה, קליפות של פמלה, קלמנטינה ועוד - והכל ללא סוכר. "אלו טעמים טבעיים ללא סוכר", הוא מסביר, "יש כאן את המבחר הכי גדול בארץ לפירות יבשים ללא סוכר. אנחנו מייבאים את המוצרים וחלק אנחנו מייצרים במקום, והכל, שוב, ללא סוכר. במוצרים המתוקים אנחנו משתמשים בסילאן. בנוסף, יש חליטות של משקאות חמים או קרים. למשקה קר - שמים את החליטה במים ומשרים עשר דקות. יש תערובות לסלט ותערובות לאורז ותבלינים מיוחדים לדגים ולעופות".שמעון, שמחזיק בסניף נוסף בקסטל במבשרת, מספר כי שמה של החנות יצא למרחקים, וזאת על רקע מגמת התזונה הבריאה שרק מתרחבת: "כל הסלבס בארץ באים לקנות אצלנו. צופית גרנט לדוגמא מאוד אוהבת את הקלמנטינה המיובשת, היא מגיעה במיוחד אלינו כדי לקנות, גם אור גרוסמן, יונתן רושפלד ומאיר אדוני".פיצוחים ונהנים. עושים שוק במחנה יהודה9. לחם עם תפוחים או לחם עם דבש? ביציאה מהשוק, בצד של רחוב יפו, קשה להתעלם מניחוחות האפייה המבשמים שבוקעים מטרטוריה חבה - יפו 119. במקום ניתן לקנות לחמי בוטיק ושלל קינוחים - עוגות ועוגיות ביתיות בעבודת יד. לכבוד החג המקום יציע בשבוע הקרוב לחמים ייחודיים ברוח ראש השנה. "כמו למשל לחם עם תפוחים, לחם עם דבש, עם קינמון ולחם עם פירות יבשים, יש לנו בקשות לקמח מלא, כל הלחמים שלנו ממחמצת", מציינת ענבר בן חמו, מנהלת טרטוריה חבה. "לקינוחים יהיו עוגות דבש, טארט טאטן ופאי תפוחים. יהיה יותר ייצור של הקינוחים. המוצר הפופלארי ביותר בראש השנה הוא עוגת תפוחים ואנחנו מרגישים שיש יותר ביקוש לעוגות בלי סוכר ועוגיות בלי סוכר". עם כל הקניות האלה שלא נשכח לשתות ולאכול, בכל זאת עבר לא מעט זמן מהבורקס. "חבה זה חלק מחוויית הקניות בשוק", מבהירה בן חמו, "אנשים מתחילים פה את הקניות או מסיימים כאן, עם קפה וארוחה. יהיו לנו הרבה דברים מעניינים לקראת החג, וגם נציע חבילות שי שכוללות דבש, שמן זית ועוד, מה שבטוח יהיה טעים".לסיום, בתחילת הרחוב המרכזי של מחנה יהודה, בין פסי הרכבת הקלה ברחוב יפו לבין תחילת החיים התוססים של מרכז הקניות הכי גדול בארץ, צובע את השוק בצלילים גיטריסט העל יהודה קיסר. לצדו דוכן עם דיסקים של המלך זוהר ארגוב ז"ל למכירה. העוברים והשבים תוהים אם זה הוא, וההוא ממשיך במנגינות להרבה מילים. שיהיה חג טעים ושמח.

*#