אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ראש השנה פולני: גפילטע, ברווז וקומפוט להמונים

גפילטע פיש, מרק עם קרעפלך וברווז בתפוזים בנוסח עדות פולין - מי אמר שבחג הזה נצטרך לבשל לבד בחושך? פרויקט חגיגי מציע שולחנות חג מיוחדים שמשלבים בין מסורת למטבח עולמי

תגובות

כשאלוהים חילק לתבשילי העדות השונות את היופי, האקזוטיות והתבלינים, העדה הפולנית ישבה ככל הנראה לבד בחושך והתלוננה. אחר כך הגיעו לעולם מיני תבשילים המתובלים ביד רחבה בסוכר ולפעמים גם בפלפל שחור ואבקת מרק. למרות המראה המינימלי והמרתיע, לא כל המאכלים הפולניים המסורתיים הם אות ומופת לגוון האפור. עם קצת יצירתיות ומעוף, אפשר להפוך גם את שולחן המסורתי ביותר להנאה לכל החושים. 

יענקלה שיין, פולני מוכשר ובשלן מוכשר עוד יותר ממסעדת שיין אנד שארפ, מציע את הגרסה שלו לארוחת חג פולנית מפוארת ומדויקת, שכוללת את מיטב מעדני המטבח. בתפריט: גפילטע פיש עם חריין, כבד קצוץ, מרק עוף וקרפלעך עם אטריות פטרוזיליה, ברווז צלוי בתפוזים, ואיך לא, קומפוט תפוחים. חג שמח ומאופק גם לכם.

» ארוחת חג עם קריצה טורקית» שנה חדשה בהשראה איטלקית» שנה חדשה ברוח ויאטנמית» מתכונים לראש השנה - מנות בשריות» מתכונים לראש השנה - מנות עם דגים» עוגות לראש השנה » מתכונים לעוגות דבש 

פתיח: גפילטע פיש בליווי חזרת (חריין) (5 מנות)

מצרכים:500 גרם בשר קרפיון ללא עור, אידרות וראש - טחון פעמיים100 גרם גזר, טחון דק ביותר במעבד מזון100 גרם בצל, טחון דק ביותר במעבד מזון1 ביצה5 כפות פירורי לחם או קמח מצה1 כפית סוכר (או לפי הטעם)2 כפיות פלפל שחור טחון

לציר הבישול:אדרות הדג והראש2 ליטר מיםשורש סלרי, מקולף וחצוישורש פטרוזיליה, מקולף3 בצלים על קליפתם3 גזרים, קלופים חתוכים ל-4מלח ופלפל לפי הטעם

לקישוט:2 גזרים, קלופים ופרוסים

לחזרת:100 גרם חזרת, מגורדת דק בפומפיה60 גרם סלק מגורר דק בפומפיה1 כף חומץ תפוחים

הוראות ההכנה:1. מביאים לרתיחה עדינה את כל מרכיבי הציר ומבשלים כשעה.2. מסננים את הציר ומוספים את פרוסות הגזר לקישוט.3. מערבבים את כל חומרי הדג ולשים היטב. מניחים במקרר למשך כ-30דקות. בידיים רטובות צרים קציצות.4. מחליקים את הקציצות אל תוך ציר הבישול ומבשלים במשך 20 דקות. מקררים בתוך הנוזל.5. מערבבים היטב את כל מרכיבי החזרת ושומרים בקופסה אטומה.6. מגישים את הקציצות ולצידן החזרת, ומעטרים בפרוסת הגזר.

» גפילטע פיש בליווי חזרת - להדפסת המתכון

זה אני הכנתי, לבד. בחושך. גפילטע פיש (צילום: מאשה סקילי)

מנה ראשונה: כבד קצוץ (6 מנות)

מצרכים:1/2 ק"ג כבדי עוף, נקיים מגידים150 גרם שומן אווז200 גרם בצל לבן, קצוץ דק2 ביצים קשות1 כפית שטוחה מלח1 כפית שטוחה פלפל שחור גרוס

הוראות ההכנה:1. מטגנים את כבד העוף בשמן לדרגת מדיום ומצננים.2. מטגנים את הבצל בשומן האווז עד להזהבה ומצננים.3. בעזרת פומפיה מגרדים את הכבד והביצים. מערבבים היטב ומוסיפים את הבצל עם שומן האווז, מתבלים במלח ופלפל, מצננים ומגישים.

» כבד קצוץ - להדפסת המתכוןלאכול ולא להתלונן יותר לעולם. כבד קצוץ (צילום: מאשה סקילי)

ראשונה: מרק עוף עם קרפלעך ואטריות פטרוזיליה (6 מנות)

מצרכים:2 ליטר מים1 עוף שלם במשקל של 1.5 ק"ג, מחולק ל-8 (או שילוב של גרונות עוף, גב עוף וכנפיים)3 גזרים, קלופים וחתוכים ל-42 בצלים, קלופים וחצויים1 כרישה, שטופה וחתוכה גס1 שורש פטרוזיליה, קלוף1 שורש סלרי, קלוף וחצויצרור פטרוזיליהצרור שמיר

לאטריות פטרוזיליה:מעט קמח6 ביצים1 צרור פטרוזיליה (העלים בלבד)מעט שמן לטיגון

למלית הקרפלעך:300 גרם בשר בקר, טחון (עדיף אונטר) בטחינה דקה.1 כפית מלח1/2 כפית פלפל שחור, טחון דק100 גרם פרורי לחם120 גרם בצל, קצוץ דק70 גרם גזר, קצוץ דק או מגורר בפומפיה דקה100 מ"ל מי סודה

לבצק הקרפעלך:1 כוס מים1 כפית מלח2 כוסות קמח2 חלמונים1 כף שמן זיתהוראות ההכנה:1. שוטפים את העוף במים רותחים ומניחים בסיר יחד עם כל החומרים. מביאים לרתיחה עדינה. מבשלים במשך שעתיים.2. מסננים, מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.3. מכינים את האטריות: במעבד מזון או בלנדר טוחנים את הביצים עם הפטרוזיליה, מנפים מעט קמח כדי ליצור בלילה במרקם של קרפ.4. במחבת טפלון, בעזרת מצקת, יוצרים קרפים ומטגנים בחום נמוך על צד אחד בלבד עד להזהבה. מניחים בערימה על קרש חיתוך. מגלגלים את הקרפים וחותכים דק בעזרת סכין חדה לרוחב האטריות הרצוי.5. מכינים את בצק הקרפעלך: מרתיחים כוס מים עם כפית מלח. מסירים מהאש ומוסיפים בבת אחת כוס קמח. מערבבים היטב ומעבירים את גוש הבצק שנפרד מהדפנות למשטח העבודה. 2. מוסיפים את כוס הקמח הנותרת ולשים היטב. מזלפים פנימה בהדרגה 2 חלמונים ואת שמן זית ולשים עד שהבצק גמיש ומוכן לעבודה3. מכינים את מילוי הקרפעלך: מערבבים את כל מרכיבי המילוי ומניחים בצד למשך 30 דקות.7. ממלאים את הקרפעלך: חותכים את הבצק לעיגולים, ממלאים, מקפלים לחצי, מדביקים בעזרת מים וסוגרים את הקצוות יחדיו. מבשלים במים רותחים ומומלחים עד שהקרפעלך צפים ואחר כך עוד דקה-שתיים.8. מוסיפים את האטריות והקרפלעך למרק רק בעת ההגשה.

» מרק עוף עם קרפלעך ואטריות פטרוזיליה - להדפסת המתכוןלאכול ולהלל את פולין. מרק עוף עם קרפלעך ואטריות פטרוזיליה (צילום: מאשה סקילי)

עיקרית: ברווז צלוי בתפוזים בנוסח עדות פולין (6-8 מנות)

מצרכים:1 ברווז במשקל 2 ק"ג, חתוך לאורך הגב ומשוטח (או חתוך לרבעים) מעט קמח לציפוישמן לטיגון עמוק

לרוטב:2 ליטר מיץ תפוזים טבעי2 כפות שום קצוץ1 כף פלפל שחור גרוס1 כפית צ'ילי1 כף מלח2 כפיות סומק

הוראות ההכנה:1. שוטפים היטב את הברווז, מקמחים ומטגנים מכל הצדדים עד להזהבה.2. מניחים עם הנוזלים והתבלינים בסיר ומבשלים במשך 2.5 שעות או עד שהבשר רך לגמרי וכמעט מתפורר מהעצם.3. מוציאים מהסיר ומניחים בצד.4. מצמצמים את כל הנוזלים הנותרים למרקם מרוכז של רוטב.5. מניחים את הברווז בתבנית ומשחימים בתנור בחום 220 מעלות במשך 20 דקות. יוצקים מעליו את הרוטב ומגישים.

» ברווז בתפוזים בנוסח עדות פולין - להדפסת המתכון

פאר המטבח הפולני. ברווז בתפוזים של יענקלה שיין (צילום: מאשה סקילי)

קינוח: קומפוט תפוחים זריז וקליל (6 מנות)   מצרכים:2 תפוחי עץ, קלופים וחתוכים לקוביות200 גרם סוכרמיץ סחוט משני תפוזים או לימונים2.5 ליטר מים1/2 כף פלפל אנגלי3 כוכבי אניס1 חבילת ג'לי תות

הוראות הכנה:1. מכניסים לסיר את כל המצרכים פרט לג'לי ומרתיחים את המים.2. אחרי הרתיחה מוסיפים את הג'לי תות מערבבים היטב. מבשלים 10 דקות, מצננים ומגישים.

» קומפוט תפוחים זריז וקליל - להדפסת המתכוןזריז וקליל, כמו כל פולני. קומפוט של יענקלה שיין (צילום: מאשה סקילי)

*#