טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פסגת הטעם: בתי האוכל המיוחדים של הגליל המערבי

פנקייקס, פיצה ומאפים בלי טיפת גלוטן, ארוחת בוקר על טהרת בירה, מסעדה שמשדכת בין טורטליני איטלקי ללאבנה ערבית ובית אוכל בהשראת סבתא - כך תהפכו את הטיול לצפון לחוויה טעימה עם ערך מוסף

תגובות

אתם לוקחים חופש מהעבודה, מתארגנים על סבא-סבתא שישמרו על הקטנים, הכלב או החתול, ונוסעים לכמה בימים בצפון. צימר עם ג'קוזי-מכונות אספרסו-נוף לבוסתן, כבר סגרתם. אך בכל הנוגע למשימה החשובה עוד יותר - בית אוכל מעניין ושווה שיביא את התוצרת הגלילית במיטבה - אתם עדיין מתלבטים, ובינתיים ניזונים מכריכי תחנות דלק תוך חיפוש אחר אופציה ראויה.» שלוש מנות מושחתות שחייבים לטעום» הקינוחים הכי מושחתים בסביבה» הצ'יפס האמסטרדמי עושה עלייה» מסלול המאנצ'יז המושלם» הקינוחים הכי מושחתים בעירבתי האוכל הבאים שנאספו בפינצטה, מתפקדים על תקן בחירות שוברות שיגרה ומגיעים עם ערך מוסף: כל אחד מהם הוא מקום אישי של אדם שבחר להגשים את חלומו דרך הקסמים שהוא עושה במטבח. חלקם יתאימו לילדים, אחרים יאפשרו הרכב גדול יותר המונה כמה זוגות, ואחד מהם הוא גן עדן לצליאקים עלי האדמות.

בריאן רובין הדרום אפריקאי החליט יום אחד לזנוח את חייו הקודמים בשרון כאיש עבודה מסור בחברה גדולה, ולהתמסר לכל השקט הנפשי שיש לצפון להציע, ואם אפשר, אז למה לפתח את תחביבו המהנה ולהפוך למומחה בירה מקומי? הוא עבר עם משפחתו למושב חוסן ורכש זוג צימרים שנמצאים, בקטע טוב, קצת אחרי סוף העולם שמאלה. שם הוא מגשים יום יום את חלומו ומבשל בירה, שמתוצריה השונים הוא מכין לחם מחמצת מצטיין. כמה מצטיין? אם אתם חובבי בצק ואוהבים את הלחם עם קראסט אלוהי, כזה שאם מצלמים בסלואו מואשן מתעלפים מתהליך הבציעה - כזה מצטיין.  אחרי שקיבל אינספור מחמאות מכל מי שטעם, החליט בריאן להפוך את הלחם לחוויה שלמה, והחל להגיש ארוחות בוקר מעשה ידיו. את הלחם הוא אופה בבוקר, סמוך להגשה, הגבינות מגיעות ממחלבות סמוכות, ואת חלקן הוא מכין לבד. את הדגים הוא כובש לבד ומתבל בעדינות בבצל ועשבי תיבול, ויש גם ריבה מצוינת, סלט מלא ירקות, מוזלי נהדר ופריך, אומלט שהוא מכין על המקום לעיני הסועדים, שייק בריאות ועוד כמה מפנקי חך, כך שהבחירה בין להתפוצץ או לוותר, לא ממש פשוטה. את הארוחה הוא מגיש בגינת הצימרים, בין עצים, ציפורים ופרפרים, וכך, בין ביס, שלוק, ציוץ, באזז אלכוהולי והמון ירוק בעיניים, מדובר בשילוב מושלם בין נפש שלווה לבטן מרוצה.כמה: 100 שקלים לזוג. יש לתאם טלפונית מראש.

צליל בטבע - מושב חוסן (כתובת נמצאת בווייז)המקום בו הבירה והלחם נפגשים. ארוחת בוקר בצליל הטבע (צילום: יעל רייף)

בין אם אתם צליאקים ובין אם שומרים נגיעה מגלוטן, ארוחות הבוקר שמכינה רותם, צליאקית בעצמה, יספקו בקלות כל תשוקה פחמימתית, רכה, פריכה ואוורירית. לשוהי הצימרים שלה, אבל לא רק, היא פותחת שולחן, שההגדרה המדויקת ביותר עבורו היא "בעל הבית השתגע". כמעט 20 צלוחיות מונה אגף המאזטים, ביניהם חומוס ביתי, סלט כרוב, סלט ביצים, טחינה, סלטי חצילים, עגבניות, פלפלים קלויים, גבינות ועוד ועוד, לצד חביתה מתוגברת בתוספות ומוזלי ביתי רענן. את כל תוצרי המטבח מכין בעלה של רותם, בעוד המומחיות שלה באה לידי ביטוי במאפים הרבים הפוקדים את השולחן: החל ממאפינס ולחמניות, דרך פנקייק אוורירי ועד פיצה עם תוספות משתנות.את המתכונים פיתחה רותם במשך השנים, וככל שניסתה יותר ויותר שילובי קמחים נטולי גלוטן, כך התחברה עם הבצק החלופי ויצרה מרקמים שונים. לכן, גם אם אתם תאווי פחמימות מנוסים, סיכוי קלוש שתרגישו שלא מדובר ב"דבר האמיתי". אם אתם הורים לילד צליאקי או צליאקים בעצמכם, תשמחו לגלות שמדובר בסביבה נקייה לחלוטין מגלוטן, כך שהאכילה, או יותר נכון הבליסה, בטוחה לגמרי.כמה: 120 שקלים לאורחי הצימר, 140 שקלים ל"מגיעים מבחוץ", ואם מגיעים בהרכב משפחתי: 50 שקלים לסועד. יש לתאם טלפונית מראש.שביל הרותם - נתיב השיירהגן עדן לנמנעים מגלוטן. ארוחת בוקר בשביל הרותם (צילום: יעל רייף)

שף שאדי בשארה יודע דבר או שניים על המטבח הגלילי. עם רזומה עשיר בתחום, תקופה ארוכה שבמהלכה היה שף הסניף העכואי של מסעדת אלבאבור וחיבה עמוקה לבישול מולקולרי, הוא פיתח שפה קולינרית ייחודית, המחברת בין האוכל שעליו גדל למטבחי עולם. את אוליבו, מטבח שף מקומי ים תיכוני, פתח מתוך רצון להביא טעמים חדשים למטבח הערבי האותנטי. בעוד שהבשר, הגבינות, הירקות ועשבי התיבול, מגיעים כולם מהאזור, הטאבון הענק המוצב במקום, הטכניקה והתיבול הייחודי מגיעים מהמטבח האיטלקי הדרומי. כך למשל משודכות סוכריות פסטה איטלקיות למילוי על בסיס לאבנה ורוטב של חמאת זעתר, האנלוטי ממולא בגבינה ערבית ומתוגבר ברוטב חמאת נענע וארטישוק רומאי, והפיצה, הו הפיצה! מדובר בשילוב שמנמן במיוחד בין בצק פוקאצ'ה קלאסי שעבר חריכה קלה בטאבון, לחצילים מטוגנים, גבינה מלוחה קשה, עגבניות, ארוגולה וצנוברים מפוזרים מעל. המלצה שלנו, אל תרשו לעצמכם להתמלא מסלטי הפתיחה ופתחו שולחן משולב תפוצות, עם מנות מהמטבח הערבי הקלאסי, לצד הפסטות הטריות המצוינות שמכין בשארה במקום, לאחר שחקר במשך שנים את תורת הכנת הבצק.פיצת פירות ים או מסאחן אלטרנטיבי? מסאחן פירות ים באוליבו (צילום: יפית בשבקין)למרות שמדובר במסעדת שף, אל תתנו לטייטל להרתיע אתכם. מדובר במקום רחב ידיים, ידידותי, נגיש וגם ערוך לארח קבוצות גדולות ומשפחות עם ילדים שטובים במלאכת הזחילה לכל עבר. הם גם ככל הנראה ישמחו לחסל ממוקדות את הפיצות המעולות. כמה: 120 שקלים בממוצע לסועד.אוליבו - מתחם דהאר סנטר מול קניון כנעאן, ירכאקיבוץ גלויות בצלחת. סוכריות פסטה בלאבנה במסעדת אוליבו (צילום: יעל רייף)

כובש הבמיה שמגשים חלומות בבזאר הטורקי: מעדל'ה

מיום שידע שהוא אוהב לבשל וחלם לפתוח מקום, הבטיח לעצמו השף עדנאן דאהר שיבשל בדיוק כמו שבישלו אמו וסבתו, רק עם טאץ' אישי וטכניקות שאימץ עם השנים. בבית האוכל הקטנטן שפתח בבזאר הטורקי בעכו, הוא מגשים את חלומו ולא מפחד להפוך את סועדיו לשפני נסיונות. כך למשל, כל מי שמביע עניין בשורת הצנצנות שבכניסה למטבח, מקבל לטעום פירות מוחמצים ובמיה כבושה שהוא מכין כשהסחורה מספיק יפה לניסויים שלו. בשונה מהצנצנות מלאות תעוזה, התפריט המצומצם רגוע ומציע את כוכבי המטבח הערבי דוגמת פטאייר ממולא בעשבי בר (7 שקלים ליחידה), טאבולה פריקי (25 שקלים), עלי גפן שמנמנים (28 שקלים) ותבשיל דג בטחינה (85 שקלים) לעיקריות. לא מפחד מקולינריה בין דורית. תבשיל במיה צמחוני במעדל'ה (צילום: יעל רייף)בין לבין תמצאו גרסאות יצירתיות למנות מסורתיות. כך למשל הפך הסינייה הבשרי המסורתי לסינייה כרובית צמחוני מצוין (28 שקלים), שכל כולו טעמי ירקות עמוקים, ומעל "הקרמה" של טחינה. הלאבנה הביתית שודכה לקלמארי טרי (90 שקלים), זעתר בר ועגבניות שרי, והחריימה (85 שקלים), שאמנם לא לקוח מהמטבח הערבי, מבושל בתבשיל עגבניות-עמבה ומפוצץ בגפרורי שקדים קלויים. אם עמבה עושה לכם חשק לרקוד, זוהי ללא ספק המנה עבורכם.

כמה: 130 שקלים בממוצע לסועד.מעדל'ה - וייצמן 1, הבזאר הטורקי, עכוחיבור קסום בין דג בעגבניות ועמבה לבמיה כבושה. חריימה במעדל'ה (צילום: יעל רייף)

בית האוכל הגאורגי המוסרתי, השוכן בצנעה בקיבוץ שמרת, קיים כבר שלוש שנים וקצת, אבל איכשהו לא מספיק מוכר. דבר שעומד בניגוד מוחלט לשפע המנות והטעמים המוצעים בו, לאווירה הססגונית ולעונג שיחוש כל מי שיסעד שם. בין אם אתם מחובבי הבצק ובין אם אנשי ירקות, התפריט האינסופי של שותא נועד ככל הנראה להגשים תאוות.מצדיק כל קלוריה. צ'יבורקי בשותא (צילום: יעל רייף) אגף ה"קטנות" מונה מיני צלחות לא ממש קטנות עם מיטב הסלטיאדה והממרחים הגאורגיים, דוגמת באדרג'יאני (36 שקלים), סירת חציל אפוי עם ממרח אגוזים, בצל, שום, כוסברה, סלרי, חומץ הדרים; סלט שעועית ירוקה, שום וסומסום (36 שקלים), צ'ארחלי (32 שקלים), המורכב מסלק, שום, כוסברה, סלרי וחומץ הדרים. אבל אלו, כאמור, רק ההתחלות. הנאה גאורגית צמחונית. חינקאלי גבינות בשותא (צילום: יעל רייף)החלק המעניין ביותר בתפריט הוא רשימת המאפים הגאורגיים, שהדרך היחידה להגדירם בלי לחטוא לאמת היא "עתירי בצק דקיק, פריך, מכיל, שמנמן, עבה ואוורירי, עם המון גבינה או בשר. לא משנה כמה התפוצצתם מצלחות הסלטים, אל תוותרו בשום אופן על החאצ'פורי גבינות (46 שקלים), שעשוי עלים עלים של בצק דק ואוורירי, ובתוכו תערובת גבינות נמסות ונמתחות, שנותנות קונטרה אלוהית בכל ביס. גם החינקלי (29 שקלים ל-3, 48 שקלים ל-5) במילוי בשר עגל טחון הוא פאר היצירה. הבצק שמנמן ומתמסר, והמילוי מלא טעם עז, הודות לציר הבשר. גם הצמחונים לא יצאו מקופחים או יאלצו להסתפק "רק" בסלטים השונים. החנקלי, למשל, מגיע כאן גם בגרסה גבינתית (45 שקלים) נהדרת ועדינה, שנותנת פייט לא רע בכלל לרביולי המסורתי. ויש גם חאצפורי מצוין במילוי שעועית אדומה.כמה: 130 שקלים בממוצע לסועד.שותא - קיבוץ שמרת

*#