${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פודיסטים, עוגיות אבטיח כבר טעמתם?

איך אבטיח קשור לשום ואיזו ארוחת מלכים אפשר להרכיב מגבינ"צ, ביצים, אבטיח וחרדל שנשארו במקרר? אורן ברזילי ניסה את ווטסון, השף הממוחשב הראשון בעולם, וגילה יציאה קולינרית מפתיעה במיוחד

תגובות

אין כמעט תחום בחוויה האנושית שלא מתווך, לפחות באיזשהו שלב, על ידי מחשב. הנה, עובדה, אתם יושבים מול אחד כזה ממש עכשיו. ועדיין, מעט מאוד תחומים שומרים על קנאות ובדלנות טכנולוגית, וביניהם הבישול האפייה. מגיל אפס אנחנו מחונכים לכך שמבשלים ״לפי הרגש״, ״לפי היד״ או ״לפי העין״, עם ניימדרופינג לבערך כל איבר אנושי, לפני שנחשוב לקבל עצות על בישול ממחשב. אבל הגבול הזה הוא מלאכותי והוא נמצא בעיקר בראש שלנו.

» חגיגות בט"ו באב במסעדות» איזה טעם יש להמבורגר אבטיח?» הצ'יפס האמסטרדמי עושה עלייה» מסלול המאנצ'יז המושלם» הקינוחים הכי מושחתים בעיר

למעשה, אין הרבה תחומים שעשו קפיצה בעשרות השנים האחרונות כמו תחום המזון. בזמן שתוכניות טלוויזיה ובשלנים ביתיים מהללים טבח עם ״יד מזהב״, חברות המזון ושפים בכירים כבר מזמן עברו להתייעצות עם עולם הטכנולוגיה בכל הנוגע לחיבור טעמים, מרקמים ומתכונים. מה? מי? מו? עכשיו גם אתם יכולים.

לפני שנה סיימה חברת IBM את הפיתוח של ״שף ווטסון״,  תוכנה שמשתמשת במחשב העל שלה כדי להרכיב מתכונים. תהליך הפיתוח כלל עצות וטיפים משפים ש״לימדו״ את המוח הממוחשב חיבורים של טעמים, מרקמים וריחות, ממש כמו שמלמדים ילד. לצד הלימוד עושה המחשב שימוש בידע קיים על קשרים כימיים בין מולקולות טעם וריח, ידע שמעט מאוד שפים משתמשים בו בצורה קבועה, אך יש לו השפעה מהותית על הצלחת המתכון.הקץ להתלבטות מול המקרר הריק (צילום: © Jaymast | Dreamstime.com - Fridge contents)

הרעיון הוא לא רק למצוא מתכונים על בסיס חיבורים ידועים כמו עגבניות ובזיליקום, אלא להרחיב את האופציות המוכרות עבור שפים ובשלנים ביתיים, כאלה שנשארו להם במקרר גבינה צהובה, תה קר, אבטיח, חלב וביצה, או אחרים שרוצים לקחת את הבישול צעד אחד קדימה. כלומר: מתכון שמכיל ג׳ינג׳ר, סביר להניח שיוכל להכיל שום במקום הג׳ינג׳ר. הגיוני, לא? ומה אם מדובר בעוגה?

הצד האפל של האבטיח סקפטיים או לא, היתרון הגדול של השף ווטסון טמון בחוסר המגבלות שלו בחיבור בין טעמים. הוא לא בא מאף רקע תרבותי ואף מסורת בישול, ולכן יכול לעשות חיבורי טעמים שלאדם הארצישראלי הסביר עלולים להראות מוזרים, אבל אמורים, בתיאוריה, לעבוד. איך זה רלוונטי אלינו? ובכן, נכון בקיץ יש הרבה פירות, אבל לבד מנקטרינות ושזיפים, לא הרבה מהם מתאימים לאפייה או בישול, או שמא?

השתמשנו במוח הממוחשב של שף ווטסון כדי לבדוק מה עושים עם הרבע המיותם של האבטיח, זה שנותר במקרר ולא ברור מה יעלה בגורלו בעוד מספר ימים, רגע לפני שייזרק לפח. הזנו ״אבטיח״ לתוך השף והוא פלט לא מעט חומרי גלם שהולכים, כך נשבע ווטסון, נהדר עם אבטיח, ביניהם עלי דפנה, שום, ג'ינג'ר, שרימפס. גם המתכונים עוררו עניין, מתוכם בלטו טאקו עם נתחי אבטיח צרובים בגריל, תבשיל קדירת אבטיח, אבל המתכון הכי מפתיע היה דווקא מתוק: עוגיות אבטיח ותבלינים. כן, מה ששמעתם. כל כך מוזר שחובה לנסות. האמת? יצא בול. האבטיח מתכווץ בתוך העוגייה ונותן את אותו אפקט שנותנים פירות יבשים, רק בצורה יותר עסיסית. אם אתם נרתעים - אין בעיה, תתייעצו עם השף, הוא שם בעיקר כדי לתת השראה.

מצרכים:2 כוסות אבטיח, קצוץ דק, עם הנוזלים½2  כוסות קמח¼ כוס מים1 ביצה115 גרם חמאה רכה¾ כוס סוכר חום¾ כוס אגוזי מלך קצוצים¾ כוס שקדים קצוצים2 כפיות גרידת תפוז2 כפיות ג׳ינג׳ר קצוץ½ 1 כפית תמצית וניל¼ כפית פלפל שחור גרוס½ כפית זרעי אניס¼ כפית מלח½ כפית סודה לשתייה¾ כפית אבקת אפייה

הצליחו להעיף את החך. עוגיות צ'אנקי אבטיח (צילום: אורן ברזילי)

אופן ההכנה:1. מחממים תנור ל-180 מעלות.2. טורפים את החמאה עם הסוכר. מוסיפים ביצה וטורפים שוב עד שהתערובת אחידה.3. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמלח, ומערבבים עד שנוצרים פירורים, מוסיפים מים לאט לאט עד שנוצרת בלילה רטובה.4. מוסיפים את השקדים, אגוזי המלך, תמצית הווניל, גרידת התפוז, הפלפל השחור, זרעי האניס והג׳ינג׳ר. מערבבים עד להאחדה.5. מוסיפים את האבטיח הקצוץ עם המיצים שלו. מערבבים רק עד שהתערובת אחידה יחסית.6. מפזרים על תבנית מגובה בנייר אפייה באמצעות כפית כדורים מתערובת העוגיות, במרווח של 3 ס״מ בין כל כדור. מגש אחד אמור להכיל כ-12 עוגיות. 7. אופים 15 דקות, מסובבים את התבנית ואופים עוד 2 דקות לשיזוף אחיד. מוציאים, משאירים במשך 5 דקות בטמפרטורת החדר ומפרידים מנייר האפייה.

*#