עלייה לצורך טעימה: בראנצ'ים מומלצים בצפון

הילדים מאחור, התיקים בבגאז', הנופים מקסימים ואתם רעבים. כדי שלא תסתפקו בכריך בינוני בדרך לאטרקציה צפונית, קבלו את הבראנצ'ים הכי טובים בגליל המערבי. בתפריט: גבינות משובחות, מנה מהאלפים וטארט שוקולד אלכוהולי נוגד רעב

יוליה פריליק-ניב, עכבר העיר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
יוליה פריליק-ניב, עכבר העיר

בקרב רוב הגרגרנים, הדעה הרווחת היא שכדי לאכול טוב צריך להגיע למרכז הארץ. נכון שבמרכז הארץ יש יותר אופציות שקרובות אחת לשנייה, אבל בכל הנוגע לאיכות, ליצירתיות ולביצוע, אזור הצפון נותן פייט לא רע, בייחוד כשמדובר בגליל המערבי. האזור הייחודי הזה, הנושק לים ממערב ומוקף בנוף פסטורלי יפה, מאכלס כבר שנים אנשים מיוחדים בשלל יישובים לא שגרתיים, וכתוצאה מכך גם האוכל שהם מכינים ומגישים רחוק מלהיות שגרתי, משעמם או רשתי. התוצאה היא  נוסחת הקסם קולינרית המשלבת בין טבע ונוף, הבנה נכונה של קהל המבקרים וחיבור נכון למה שיש לגליל לתת. ויש לו מה לתת בזכות מחלבות אזוריות, גידולים מקומיים וזמינות של מוצרי גלם משובחים בשיא טריותם. כל אלו דוחקים הצידה כל שילוש קדוש-אך-שחוק על טהרת חביתה, מאזטים ולחם, לטובת בופה מפואר, בראנץ' המוקדש לניקוי הגוף וארוחה שוויצרית מסורתית.

» הצ'יפס מאמסטרדם נוחת בפלורנטין» ארוחות הבוקר הכי טובות בתל אביב» בית הקפה התאילנדי הראשון בעיר» הפינות הטעימות של ירושלים» הקרואסוניה הסודית שאתם לא מכירים השיקוי הסגול והמטבלים הנועזים: סמדר בכליל כליל הוא יישוב אקולוגי מעורר השראה. חשמל אין פה מבחירה, והאנרגיה מגיעה מהשמש. גם האוכל שפגשנו בכליל מגדיר מחדש את ההרמוניה עם הטבע, ומקפיד להיות רחוק משגרתי. סמדר ויוסי ירדני, התושבים השמיניים בכליל, התחילו את חייהם במקום באוהל, אחר כך עברו לצריף עץ ובהמשך לבית אבן יפהפה. מזה 15 שנה הם עוסקים באירוח אנשים כי זה מה שסמדר אוהבת לעשות, וכל מה שנוצר במסעדה המיוחד הזו, ברוכת הבריזה בין העצים, הוא מעשה ידיה. המנות רבות ובראשן הפסטות הטריות שסמדר למדה באיטליה איך להכין בצורה הנאמנה ביותר למקור. היות שבארוחות בוקר עסקינן, נספר שמדובר בחגיגה גדולה. כדאי לפתוח את הבראנץ' הזוגי עם שיקוי שסמדר מכינה על המקום בעת ההזמנה. מדובר במשקה סגול על בסיס סלק, גזר, סלרי, מלפפון וג'ינג'ר, שיבטיח לניזונים ממנו ניקוי פנימי יסודי, שאחריו תרגישו נוח יותר לטבול את לחם השאור הריחני שהיא מגישה בשלל המטבלים הנפלאים שהיא רוקחת: קרם ארטישוק, צ'ימיצ'ורי קשיו וכוסברה עדין בטעמו, חמאת שום, פסטו, סלסת פלפלים קלויים, מוס שעועית לבנה, עגבניות מרוסקות פיקנטיות וזיתים מקומיים. מטבלים נפלאים. סמדר בכליל (צילום: יח"צ)פלטת הגבינות העשירה, ממחלבות האזור (בהן גם אלטו אליה נגיע בהמשך) מעולות ומעניינות בטעמן. אם יתמזל מזלכם ותהיה בתפריט מנה של גבינת עזים סמדר של מחלבת אלטו על פטריות פורטובלו – תזכו בכמה ביסים שיזכרו למרחקים, אז תשאלו אם יש. הבראנץ' כולל גם חביתה מביצים של תרנגולות שמסתובבות בחצר או מביצים של תרנגולות חופש אחרות בכליל, וגם פלטת ירקות ומיני פנקייקס מתוקים לקינוח בליווי ריבה ביתית, תה או קפה (בנוסף לשיקוי הבריאות או המיץ). יש גם ארוחות שקשוקה, ווטבעונים ימצאו לעצמם יופי של אפשרויות, בהן לביבות חומוס ועדשים עם עשבי תיבול במקום חביתת ירק או שקשוקה. לראייה, המקום נושא את תו הלב ויגן פרנדלי המעיד על ההיצע הרב. אם חורגים מהתפריט לכיוון המתוק, בקשו מסמדר את המלבי הטבעוני על בסיס חלב קוקוס עם ריבת תות שאמי אורגני שגדל את השכנים בכליל. מדובר בעונג גלילי אמיתי. בשאר שעות היום מוגשות במקום פסטות טריות מעולות, פיצות, לזניה, סלטים טריים-טריים ועוד. סמדר בכליל - כלילוגם ידידותי לטבעונים. סמדר בכליל (צילום: יח"צ)ממלכת הירקות הבלתי מעורערת: בית וקיט בקיבוץ לוחמי הגטאות

הבראנץ' של בית וקיט כבר רכש לעצמו קהל אוהדים ותיק ונלהב במיוחד. אמנם מדובר בקיבוץ, אבל תשכחו מכל מה שידעתם על ארוחות הבוקר הסגפניות של הקיבוצים של פעם. כאן תמצאו בופה עשיר עם אינספור סלטים, מטבלים, גבינות, דגים כבושים ומלוחים ועוד ועוד. יש אמנם כמה עוגנים קבועים, אבל הרוב משתנה בהתאם לעונה וליצירתיות. גולת הכותרת היא כל מה שקשור בירקות, בין אם טריים, אפויים, קלויים, מגולגלים, מבושלים או מטוגנים. פרוסות קישוא רעננות הופכות לפרחים בשילוב גבינת עזים, גרגירי רימון ועשבי תבלין רעננים, כרובית צעירה מוגשת עם רוטב חרדלי (להלן כרובית חרדלית), פרוסות חציל מטוגנות זוכות לשידוך מגולגל של גבינות ופלפלים קלויים, עלי חובז'ה (בחורף) תמצאו במרק מהביל או עוטפים בורגול, וכך הלאה. הדרך לגן עדן רצופה בסלטים. בית וקיט (צילום: יח"צ)הגבינות המוגשות מגיעות הישר מהמחלבה המקומית, ועצה שלנו: אל תוותרו על כדורי הלבנה השמנמנים. הם תענוג בפה לבד או על לחם טרי. אם התמזל מזלכם ויש סלקים ממולאים בקינואה ועשבי תיבול ברוטב רימונים או גראטן לפת וירקות שורש – תעמיסו. מדובר בשתי מנות אסתטיות, יצירתיות וטעימות במיוחד. טבעונים וצמחונים ייהנו פה במיוחד ויודו לאלוהיי האדמה על כל השפע הזה. בית וקיט - קיבוץ לוחמי הגטאות

הצד הבריא של ארוחות בוקר. בית וקיט (צילום: אלי פרכטר)גבינות שעושות קסמים ופיקניק אלטרנטיבי: מחלבת אלטו "איפה מגישים ארבעה סוגים של גבינות עזים גורמה בארוחת הבוקר? מקסימום תקבלי קובייה קטנה של גבינה בולגרית", אומרת יונת מזן ממחלבת אלטו הוותיקה והמשפחתית. בצמוד למחלבה בקיבוץ שמרת פועל המטבח וממנו יוצאות ארוחות בוקר על טהרת כל טוב הגליל, בראשן גבינות העזים המצוינות שמייצרים במחלבה המשפחתית. בית הקפה הכשיר, הנמצא בחורשה קיבוצית חביבה, הוא מקום רחב ידיים ומפנק. מאחורי ויטרינת הזכוכית נחות להן בנחת גבינות עזים (רק עזים, בלי חלב כבשים או חלב בקר בכלל) שאריאל, בעלה של יונת, מגבן כבר יותר מ-20 שנה. מגוון הגבינות האדיר, שנדיר למצוא במחוזותינו, הוא בדיוק מה שתקבלו בארוחת הבוקר "בוקר טוב" (102 שקלים לזוג, 54 שקלים ליחד), "בוקר גורמה" (125 שקלים לזוג, 65 שקלים לזוג) או ארוחת שקשוקה (59-56 שקלים). לצד חביתה עם או בלי תוספות (ללא תשלום) תקבלו פלטה עם הגבינות הבשלות, דוגמת ברי, קממבר, סנט מור, גבינות כחולות עזות טעם וחובה-חובה לבקש את הבושֶה. "כל הארץ מלאה בבושֶה מיבוא, אין כמעט בושֶה תוצרת הארץ", מסבירה יונת. אגדת גבינות. מחלבת אלטו (צילום: עדי מזן)באגף הגבינות הקשות והקשות-למחצה תוכלו להתענג על תום, גאודה, מנצ'גו ואחרות. יש אפילו גבינות בסגנון קממבר דלות שומן (5% בלבד) שאומצו במהרה לחיק הישראלי, ופיתוחים מקוריים כמו "תלתן" או "סמדר" שהן בין רכות לקשות, ובעיקר משתלבות מצוין בארוחת הבוקר הגלילית. אם בית הקפה זה יותר מדי בשבילכם, בקשו את ארוחת הבוקר בסלסלת פיקניק וצאו לאכול בחורשה הסמוכה להעצמת תחושת האושר. טיפ אחרון: לא משנה מה תעשו, אל תצאו בלי למרוח שכבה יפה-יפה של חמאת עזים מהוללת על הלחם הכפרי הטרי, זה השילוב הכי טעים שיש ומצדיק כל קלוריה.אלטו - קיבוץ שמרתכשגבינות ופחמימות נפגשות, זה נעים. מחלבת אלטו (צילום: עדי מזן)אמנות מכל עבר ושוקולד למשכימי קום : קפה-גלריה רושקה במתת בספוט הצפוני הפסטורלי היפה הזה, פועלים שני עסקים תחת קורת גג אחת, משפחתית ומסורתית,. בקומה התחתונה נמצאת הסדנה של יובל תלם, חרש ברזל מוכשר המעביר סדנאות חווייתיות. בקומה העליונה, זו עם המרפסת הפונה להר אדיר, פועלת הגלריה שמציגה את יצירותיו, ובה בית הקפה של מירל'ה רעייתו. כמו דברים משובחים רבים שבאים במנות מדודות, כך גם בית הקפה שפועל רק בסופי שבוע ובחגים, אבל במעט הזמן שהוא פתוח – האוכל המוגש בו שווה את ההגעה. האוכל ביתי, מוקפד ומושקע, פרי ידיה של מירל'ה שמכינה בעצמה את ארוחות הבוקר וגם קישים, סלטים, לחמים, תבשילי קדרה, מרקים ועוד. לא תמצאו כאן ארוחת בוקר ממוצעת, אלא שתי אפשרויות מעולות אחרות: ארוחת בוקר של שני סוגי לחמים (מלא ולחמניות בריוש) עם חמישה סוגי מזטים משתנים ובליווי שתייה קלה או חמה (55 שקלים לסועד) או סלט ארוחת בוקר עשיר, המכיל שלל ירקות, ביצה קשה, גבינת פטה, טחינה, זיתים ולחמנייה מלאה, גם כן בליווי שתייה קלה או חמה (54 שקלים לסועד). גם ארוחת בוקר זו אמנות. רושקה (צילום: אנטולי מיכאלו)

הלחץ מהבן הצעיר הוביל להכנסת מנות טבעוניות לתפריט, בהן גם קינוחים. גם אם אכלתם בדרך לגליל או שכבר נשנשתם משהו בצימר, שווה להגיע לרושקה רק בשביל הקינוחים. בתפריט המתוק תמצאו עוגות מצוינות, ואפילו גלידה ביתית שמירל'ה מכינה בעצמה. אם עוצמים את העיניים ונוגסים בעוגת הגבינה פירורים או בטארט השוקולד המריר עם גרנד מרינייה - אפשר לדמיין שאתם בפטיסרי זעיר בפריז. מדובר בגן עדן לא רק בטעם, אלא גם בגודל – המנות נדיבות ומרשימות, בדיוק כמו המארחים. רושקה - מצפה מתת, מתת

גן עדן אמיתי. רושקה (צילום: אנטולי מיכאלו)כשרושטי שוויצרי פוגש נקניקיה אנגלית: דליקט בתרשיחא דליקט, החדש יחסית, הוא בית קפה קוסמופוליטי. הוא קוסמופוליטי בתפריט, כפי שתבינו בהמשך, וקוסמופוליטי כשנחשפים לסיפור שמאחוריו, והרי אוכל טוב וסיפור טוב הם שידוך מוצלח. ביישוב תרשיחא הקימו סטפן ואן טרינן ההולנדי וחאתם טנוס הישראלי את דליקט ורשמו על התפריט את הסיפור, כדי שכולם ידעו: "סטפן ואן טרינן נולד בהולנד. חאתם טנוס נולד בתרשיחא. סטפן הגיע לארץ, התאהב במקום ובאנשים ובנה בית בכפר ורדים. חאתם נסע לסקוטלנד, גר באנגליה, בסקנדינביה ובצרפת, ואז חזר לארץ, לכפר שבו חיה משפחתו מדורי דורות... ויום אחד הם נפגשו וגילו שיש להם חלום משותף: ליצור קולינריה מעולה בגליל. הארוחה שלכם היא התוצאה של החלום הזה". אירופה זה כאן. דליקט (צילום: באדיבות המקום)אז מה כולל החלום של סטפן וחאתם? ארוחות בוקר ממחוזות רחוקים וגם קרובים, למשל ארוחת בוקר אנגלית טיפוסית עם שעועית אפויה, בייקון ונקניקיות (62 שקלים), מגוון ארוחות בוקר צרפתיות בהם אגז בנדיקט, קרוק מסייה וקרוק מדאם (52-32 שקלים), ארוחת בוקר גלילית בלאדי עם שקשוקה, לבנה, זיתים, זעתר ושמן זית (45-28 שקלים) וארוחות בוקר משווייץ. מה זה אומר? מוזלי (34 שקלים) טבעי או רושטי שהיא לביבת תפוחי אדמה עדינה בטעמה המוגשת עם שמנת חמוצה, עם או בלי בייקון \ חזה אווז (37-27 שקלים). היות שמדובר במקום של חבר'ה שמבינים דבר או שניים בבישול וטכניקות הכנה, את הסלמון מעשנים במטבח, שם גם מכינים את הנקניקיות הרוסטביף והבשר הכבוש.  דליקט - השוק 1, מעלות תרשיחאגן עדן בתרשיחא. דליקט (צילום: באדיבות המקום)בזכות הגרסה המרוקאי לשקשוקה: מועדון ארוחת הבוקר בשבי ציון השם "מועדון ארוחת הבוקר" מטעה במעט, כי בבית הקפה הזה מגישים מגוון מנות לאורך כל היום, וגם ארוחות הבוקר לא מסתיימות ב-12:00 אלא מוגשות בכל שעה שתרצו לחגוג הבוקר שלכם. התפריט, בדומה לזה של דליקט, כולל ארוחות בוקר מכל רחבי העולם – סקנדינבית, מזרח תיכונית, בלקנית, ספרדית ובהתאמה גם קטלונית, ואפילו בגדדית. במקביל לליין הבינלאומי יש ארוחת בוקר זוגית גדולה ומפנקת (142 שקלים לזוג) עם שלל מנות מפתות כמו פלפלים קלויים במילוי גבינת שמנת, פרחי כרובית אפויה ביוגורט עזים, גבינות, מטבלים, לחמניות, סלמון מעושן, מוזלי אישי, חביתה, פלחי ירקות מתובלים ועוד. יש גם בוקר טבעוני, בוקר אקספרס לממהרים (מי ממהר בגליל?), בוקר שקשוקה, בוקר בריאות, בוקר בפיתה, בוקר מתוק והרשימה עוד ארוכה.המקום במציב רף חדש לארוחות בוקר. מועדון ארוחת הבוקר (צילום: באדיבות המקום)אם לא הבנתם עד עכשיו, מדובר במקום שמעלה את ארוחת הבוקר לדרגת אמנות של ממש. לכן, גם מה שנראה סטנדרטי (מה כבר אפשר לחדש בשקשוקה?) מתגלה כמפתיע. אם ניקח את השקשוקה כמשל, אז כאן מדובר בתבשיל עגבניות מרוקאי עם ביצים (62 שקלים). בהתאמה, בבוקר בריאות לא תקבלו גבינות רזות וחיוורות ואוכל אפרפר וחסר סקס-אפיל אלא ביצים עלומות על מצע של עדשים שחורות, קוסקוס, אספרגוס מאודה, יוגורט עזים, ירקות ועשבי תבלין (68 שקלים). במילים אחרות, ספק אם תצליחו לסגור כפתור במכנסיים בתום הארוחה. מועדון ארוחת הבוקר - דרך הים 6, שבי ציון

מנות חובקות עולם. מועדון ארוחת הבוקר (צילום: באדיבות המקום)

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ