${m.global.stripData.hideElement}

 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למי קראת יבש: מתכונים לט"ו בשבט

חשבתם שאין מה לעשות עם פירות יבשים? תחשבו שוב. לכבוד חג האילנות הרכבנו ארוחה צבעונית עם חמישה מתכוני ט"ו בשבט שיהפכו כל ארוחה לשמחה במיוחד

תגובות
מחזירים את הכבוד לפירות. פאי פירות יבשים של רולדין
באדיבות יח"צ

למרות שט"ו בשבט הוא יום ההולדת השמח של האילנות, המועד מלווה לרוב במזג אוויר קריר ולעיתים אף גשום, מה שהופך את מלאכת שתילת העצים לקצת פחות מהנה ואטרקטיבית. זה הזמן לנצל את החג, להתכנס במטבח ולנער את האבק מעל השם הרע שדבק בפירות היבשים - הם מתוקים, נשמרים לתקופה ארוכה, ויכולים להפוך לחומרי גלם נפלאים, כל מה שצריך זה מתכון טוב שיתן לפירות לככב - לחם אגוזים ותמרים, סלט שורשים טבעוני, עופיון מתקתק ופאי עשיר ומושחת - כל המתכונים שיעשו לכם חג שמח ומתוק במיוחד.

» ט"ו בשבט 2018 - המדריך המלא לחג
» מתכונים חגיגיים לסדר ט"ו בשבט 
» מה עושים עם הילדים בט"ו בשבט?
» טיולי ט"ו בשבט ברחבי הארץ
» עוגת פירות יבשים של אורן בקר

לחם תאנים, תמרים ואגוזים
של השף-קונדיטור אורי שפט, מאפיית לחמים

מצרכים לשלוש כיכרות:

לבצק מקדים (24 שעות מראש):
150 גרם קמח חיטה מלא מנופה (1 כוס) 
90 גרם קמח שיפון מנופה (2/3 כוס)
200 גרם מים (3/4 כוס)
1 גרם (קורט) שמרים טריים   
20 גרם דבש (1 כף)
קורט מלח  

לבצק הלחם: 
300 גרם קמח חיטה לבן מנופה (2 ו-1/3 כוסות)  
150 מ"ל מי ברז קרים (2/3 כוס)
25 גרם שמרים טריים (2.5 כפות)
460 גרם בצק מקדים (כל הבצק מהסעיף הקודם) 
10 גרם מלח (כף מחוקה)
10 גרם שמן (1 כף)
5 גרם סוכר (1 כפית)
100 גרם אגוזי מלך קצוצים גס (1 כוס)
100 גרם תאנים מיובשות חתוכות לרבעים (5 יחידות)
100 גרם תמרים טריים (10 יחידות)

אופן ההכנה:
1. מכינים את הבצק המקדים: מכניסים את כל החומרים לקערת המיקסר, ומערבבים בעזרת וו לישה עד לאיחוד החומרים. מכסים את הקערה בניילון, משאירים אותה שעתיים בטמפרטורת החדר ומכניסים לקירור עד למחרת.
2. מכינים את בצק הלחם: יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים. מוסיפים לפי הסדר: בצק שהוכן יום קודם, קמח, מלח, שמן וסוכר.
3. בעזרת וו הלישה לשים במהירות נמוכה במשך שלוש דקות, עד שהחומרים מתגבשים לתערובת אחידה. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד שש דקות, לקבלת בצק גמיש ומעט קשה.
4. מנמיכים את המהירות, מוסיפים תאנים, תמרים ואגוזי מלך, ומערבבים רק עד שהם נבלעים בבצק. 
5. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות. לשים ביד למשך כדקה ומגלגלים לכדור.
6. מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון נצמד ומתפיחים כשעה בטמפרטורת החדר, או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.
7. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים בעזרת סכין. מגלגלים כל חלק לכדור, מכסים ומניחים על משטח מקומח קלות ל-10 דקות.
8. מועכים כל כדור לעיגול בעובי 3 ס"מ ומגלגלים לכיכרות מוארכות ומהודקות. מניחים את הכיכרות בתבנית אינגליש קייק באורך 20 ס"מ, חורצים בכיכר שלושה חריצים רוחביים ומכסים.
9. מתפיחים פעם נוספת כשעה וחצי או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו. כרבע שעה לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-220 מעלות. כעת ניתן למרוח אותן בביצה טרופה. 
10. אופים כ-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות. לאחר מכן מנמיכים ל-190 מעלות ואופים עוד 20 דקות.
11. מוציאים את הלחמים מהתבניות, מחזירים אותם לתנור בלי התבניות ואופים עוד 8 דקות על רשת, עד שצבעם חום.
12. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.

מתחילים את הארוחת עם פחמימה חגיגית. לחם צימוקים של לחמים
דניאל לילה

סלט שורשים עם חמוציות, אגוזים וקציצות ירק
של השף קובי אלון מרשת קפה עלמה

מצרכים:

לסלט:
100 גרם (כ-1כוס) גזר חתוך לג'וליאן (רצועות דקות) 
100 גרם (כ-1 כוס) סלק טרי חתוך לג'וליאן 
100 גרם רצועות מלפפון 
חופן בייבי רוקט 
חופן חמוציות
אגוזי מלך קצוצים (כף)

לרוטב:
3 כפות סויה
1 כף שמן שמשום
½ כפית שום כתוש
1 כף דבש
½ כוס שמן
מלח ופלפל

מצרכים ללביבה טבעונית:
100 גרם (כ-1 כוס) גזר מגורד
100 גרם (כ-1 כוס) זוקיני מגורד
50 גרם (כחצי כוס) בצל מגורד
55 גרם קמח עדשים

אופן ההכנה:
1. להכנת 4 יחידות לביבות: מערבבים בקערה את כל הירקות של הלביבות (גזר מגורד, זוקיני מגורד, בצל מגורד) עם קמח העדשים ויוצרים מהתערובת כדורי לביבות.
2. מכניסים  לתנור ל-175 מעלות למשך כ-15 דקות.
3. לאחר מכן נתחיל בהכנת הרוטב לסלט: מערבבים יחד בתוך קערה את כל המרכיבים (סויה, שום כתוש, דבש, מלח ופלפל) למעט השמן, וטורפים. תוך כדי טריפה אנחנו מזרזפים את השמן פנימה באיטיות, מה שיעניק לרוטב מרקם אחיד ונעים.
4. לאחר מכן מתחילים בהכנת הסלט: חותכים את הגזר, המלפפון  והסלק בצורת ז'וליין (רצועות צרות וארוכות כצורת גפרורים) ומניחים בקערה.
5. מוסיפים בייבי רוקט ומערבבים.
6. לתוך קערת הירקות נוסיף שלוש כפות מהרוטב המוכן.
7. מערבבים הכל ומניחים בצלחת.
8. לאחר מכן, מעל הסלט המתובל, מפזרים כף של אגוזי מלך קצוצים ואת חופן החמוציות.
9. מניחים על הסלט כמה לביבות שרוצים ומגישים.

תענוג טבעוני. סלט שורשים עם חמוציות ואגוזים
בועז בן ציון

עופיון בתבלינים מתוקים
של מסעדת סקאלה (לשעבר מסעדת מלון מצודת דוד ירושלים)  

מצרכים ל-8 סועדים:
4 יחידות עופיון (לבן, נקי מנוצות, שלם ולא קרוע)
2 ראשי שום טרי חצויים
10 ענפי טימין טריים וירוקים
8 תפוחי עץ ירוק קלופים, נקיים מליבה וחתוכים לרבעים
16 תמרים לחים קלופים ומגולענים
20 ערמונים קלופים
500 מ"ל סיידר תפוחים
5 כפות דבש
2 מקלות קינמון
2 כוכבי אניס
1/4 כוס קלבדוס (קוניאק תפוחים)
שמן זית
מלח ים
פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:
1.  ממליחים ומפלפלים את העופיונים מבחוץ ומבפנים.
2. ממלאים כל עופיון בחצי ראש שום ו-2 ענפי טימין.
3. מניחים בקערה את העופיונים עם התפוחים, מוסיפים תמרים לחים, ערמונים, שום וטימין.
4. מחממים תנור ל-180-190 מעלות.
5. יוצקים סיידר תפוחים לסיר קטן ומוסיפים דבש, קלבדוס, מקל קינמון וכוכב אניס.
6. מביאים לרתיחה, מורידים מהאש, מצננים היטב ויוצקים את תכולת הסיר לתוך הקערה עם העופיונים. מפזרים מעט מלח, פלפל ושמן זית. מערבבים היטב, כך שהרוטב יצפה את העופיונים. מניחים בתוך תבנית קרמית או תבנית רגילה ומכסים בנייר אפייה ונייר כסף.
7. מכניסים את התבנית לתנור ל-30 דקות. לאחר חצי שעה מורידים את הכיסוי, מעלים את חום התנור ל-200 מעלות ומחזירים את התבנית לעוד 10 דקות להשחמה.

מנה חגיגית בטעם מתקתק. עופיון שלם צלוי
\ Nitr | Dreamstime.com

עוגת שטולן גרמנית
של הקונדיטור יוני פנחסוב מטאטי

מצרכים:

80 גרם חמאה
1/2 כוס סוכר לבן
2 ביצים
150 גרם גבינה לבנה 9%
1/2 כוס אגוזים
1/2 כוס שקדים קלופים ופרוסים
1/2 כוס תמרים קצוצים
1/2 כוס תאנים קצוצות
3 כוסות קוקוס טחון לבן
1.75 כוסות קמח
1 שקית אבקת אפייה 

אופן הכנה:

1. מכניסים למיקסר גיטרה את החמאה והסוכר הלבן, מערבבים ומוסיפים בהדרגה את הביצים, עד להטמעה מלאה שלהן בבלילה. 
2. מוסיפים את הגבינה ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה. בקערה נפרדת מנפים את הקמח ומוסיפים לו אבקת אפייה. 
3. בקערה נפרדת שמים את האגוזים, השקדים, התמרים, התאנים והקוקוס. מוסיפים את שתי הקערות לקערת הערבוב המרכזית ומקפלים הכל עד ליצירת בלילה הומוגנית. 
מחממים תנור ל180 מעלות.
4. על גבי מגש עם נייר אפייה משומן יוצרים כיכר אובאלית מהבלילה ומכניסים לתנור למשך 50 דקות.
5. מוציאים את העוגה, מצננים ומפזרים מעל אבקת סוכר לקישוט. בתיאבון! 

מחזיקה מעמד עד שבועיים-שלושה. שטולן של טאטי
דניאל לילה

פאי פירות יבשים
באדיבות רולדין

מצרכים לבצק פריך:
90 גרם קמח
60 גרם חמאה
1/4 ביצה (10 גרם)
30 גרם אבקת סוכר
1 טיפה תמצית לימון
1 טיפה תמצית וניל

לקרם שקדים:
25 גרם חמאה 
1/3 ביצה (15 גרם)
20 גרם אבקת סוכר
1 טיפה תמצית שקדים
30 גרם שקדים מולבנים טחונים
5 טיפות ליקר אמרטו

לתערובת פירות יבשים:
45 גרם סוכר
45 גרם חמאה
45 גרם דבש 
20 גרם אגוזי מלך שלמים
20 גרם שקדים שלמים
20 גרם פקאנים קלופים
15 גרם אגוזי לוז
15 גרם תאנים מיובשות
20 גרם חמוציות
20 גרם משמשים מיובשים
10 גרם פיסטוקים גרוסים

אופן הכנה:
1. מכינים את הבצק הפריך: מערבבים במערבל מזון עם וו גיטרה את החמאה, אבקת הסוכר, תמצית הלימון ותמצית הווניל, עד לקבלת מרקם הומוגני.
2. מוסיפים בהדרגה את הביצה ומערבבים.
3. מעבירים למהירות איטית ומוסיפים את הקמח.
4. מערבלים עד לקבלת בצק פריך (כשהבצק הופך למספר גושים אחידים).
5. מצננים את הבצק שעתיים לפחות. מרדדים על משטח מקומח קלות ומעבירים לתבנית אפייה מלבנית בגודל 27.5X8 ס"מ. מרפדים ומהדקים היטב בצדדים.
6. מניחים מעל הבצק נייר אפיה או נייר כסף, ומפזרים עליו שעועית או חומוס יבשים.
7. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 10-15 דקות ומוציאים.
8. מצננים בטמפרטורת החדר כשעה וחצי.
9. מכינים את קרם השקדים: מערבבים חמאה ואבקת סוכר במערבל מזון מצויד בוו גיטרה. 
10. מוסיפים בהדרגה את הביצה, ליקר אמרטו ותמצית השקדים, עד לקבלת תערובת הומוגנית.
11. מוסיפים את השקדים הטחונים עד לקבלת תערובת אחידה.
12. מורחים את קרם השקדים על הבצק הפריך (לאחר הצינון) בצורה אחידה ושווה.
13. מכניסים לתנור שחומם ל-170 מעלות לכ-15 דקות.
14. מוציאים ומצננים שוב.15 מכינים את תערובת הפירות היבשים: קולים את אגוזי המלך, השקדים, הפקאנים ואגוזי הלוז בתנור שחומם ל-170 מעלות כ-10 דקות ומניחים בצד.
16. מחממים בסיר סוכר, חמאה ודבש, עד להמסה מלאה ומכבים את האש (יש להימנע מבישול יתר).
17. מוסיפים לסיר הסוכר את כל מרכיבי תערובת הפירות היבשים והאגוזים, ומערבבים היטב.
18. ממלאים את הפאי (לאחר שצונן עם קרם השקדים) בתערובת ומצננים בטמפרטורת החדר כשעה.
19. מעבירים למקפיא לשעה נוספת, עד להתייצבות מוחלטת של הפאי, ומגישים. שומרים את הפאי במקרר.

*#