טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פלורנטין של טעם: ההברקות הקולינריות בדרום העיר

מאק אנד צ'יז, גזוז מעשבים ברקיחה ביתית וגלידת פורצי'יני - פלורנטין היא כבר מזמן לא הכוך המקורזל מהסדרה ההיא. הכירו את המתחם הקולינרי החדש של דרום העיר, שמקבץ תחת אותה פיסת שמיים בתי אוכל בוטיקיים, קפה עילאי, מאנצ'יזיות זולות וקינוחי ארטיזן

תגובות

אם צמר היה מסתובב כאן היום, לא בטוח שהוא היה מזהה את האזור, ואם השם הזה נשמע לכם מוכר - כנראה שגם אתם לא. מה שהיה במשך שנים אזור מחייתם של מקורזלים, שבי גואה וכאלה שיסתובבו למשמע "יו אחי, בא לך להקים להקה?", הפך בשנה האחרונה למתחם קולינרי שמאכלס הברקות, שמצדיקות הגעה לאזור במיוחד. הבורקסיות, המכולות הקטנות ובתי הקפה השכונתיים עדיין שם, אבל פלורנטין הסחית והטעימה יותר, מציעה לגרגרן, לסטלן וגם לראוותן מסע בין ניוקי אלוהי, גזוזים בהרכבה, גלידה בטעם פטריות, סליידרס אמריקאי למהדרין ואפילו טוסט נקניק בעשרה שקלים, שמחזיר את האמון בכלכלה. 

» ארוחות הבוקר הכי שוות בתל אביב» איפה תאכלו קומפורט פוד בחורף?» נרי ליבנה מבקרת ב"שולחן"

באזור שמאכלס בעיקר חנויות בגדים סיטונאיות שנתקעו אי שם בשנות ה-80, מתגבשת בשנים האחרונות סצנה קולינרית צעירה ומסקרנת. כאן תמצאו (לפחות לזמן קצוב) את המקומות שמציעים את האלטרנטיבה האמיתית לתל אביבים שמאסו במיינסטרים, בהם דייגו סאן ורומנו.

אחרי קריירה קולינרית מצליחה בניו יורק ועבודה במטבחים של כמה מסעדות מכוכבות, שאל את עצמו גילי כהן מה הדבר שהכי מתחשק לו לאכול אחרי סרוויס עתיר צילחותים. התשובה הולידה את oggies - מזללת אוכל גס אך מתוחכם עם אווירה שתחזיר אתכם לרגע שבו התאהבתם בברלין. השם המתקתק שהוא צירוף שמות הבעלים, גילי כהן ועומר כספי, לא מעיד על מחוספסות התפריט, שמציג את השילוב המושלם של מנות מושחתות וחיבה למטבח האמריקאי. בשר נוטף שומן לא תמצאו כאן, אבל מאק אנד צ'יז משובץ בבייקון (42 שקלים), באפלו ווינגס מסורתיות כולל הרוטב הגבינתי (28 שקלים) וסליידרס שמגיע ביחיד, כפול ואפילו משולש (26-46 שקלים), בהחלט כן. לכל השמחה הזאת תוכלו לשדך צ'יפס מעולים (17 שקלים), שמכינים במקום מתפוחי אדמה או שורש יוקה. יש גם כמה מנות צמחוניות, בהן פטריות מנצחות (42 שקלים) וכדורי ריקוטה פריכים עם קרם וצ'יפס ארטישוק ירושלמי (38 שקלים). למרות שעל פי המפרט הטכני מדובר במזללה, החלל המגניב החצי תעשייתי חצי אמנותי, יתאים לדייטים שמחפשים מקום אלטרנטיבי ואפילו לביקור הדו חודשי של ההורים.

Oggies - מרחביה 4, תל אביב

מזללה גסה אך מתוחכמת. כנפיים בעוגי'ז (צילום: אנטולי מיכאלו)

אחרי שתהליך התרחבות ללב העיר הוכרז כהצלחה, ממשיכים אנשי הקפה להתרבות ופותחים סניף פלורנטיני חדש, קטן וחמוד ממש כמו אחיו הבוגרים. השכונתי החדש שנמצא מול עוגי'ז שוכן גם הוא בסמטה החבויה מהרחוב ומציע כמיטב המסורת, תערובות קפה שנרקחות בבית הקלייה של המקום, לצד מיני נשנושים צמחוניים וטבעוניים, וריח קפאין ממכר ברקע. הישיבה המשותפת בסמטה זה מול זה, מזמנת מערכת יחסים הדדית בין טורפי ההמבורגר ב-oggies ובין צרכני הקפאין, כך שלבוהה מהצד נראה כל העסק כמו מסיבת רחוב שמחה. ואם כבר מדברים על שמחה ברחוב, אנשי הקפליקס מעודדים קהילתיות ויחסי שכנות טובה, ומעניקים מיני הטבות ללקוחות קבועים.

קפליקס – מרחביה 6, תל אביב

» עוד בסביבה: הסאלוף ובניו הוא אמנם לא כוכב חדש בשטח, אבל תמיד כיף לבקר בו לפני או אחרי סיבוב אלכוהולי. גם אם אתם מיחידי הסגולה שיכולים להפנות גב לג'חנון, מלאווח, סאלוף או לחוח, תמצאו במקום חומוס, סלטים, מרקים, שקשוקות ותבשילים ביתיים בשריים במחירים הוגנים - את כולם אפשר ואף מומלץ להוריד עם צ'ייסר ערק או גולדסטאר מהחבית.

אחרי סיבוב אלכוהולי. הסאלוף ובניו (צילום: גיל גוטקין)

פלורנטין היא כבר מזמן לא שכונה של בתים מתפוררים, ומושכת אליה לא מעט חובבי נדל"ן. בין אלה אפשר למצוא את מתחם רביעיית פלורנטין, שכולל, פרט לארבעה בנייני מגורים בעיצוב אדריכלי לא שגרתי, גם רשתות פופולריות כמו בורגרים ופיצה האט, בתי קפה וחנויות ששוות ביקור. בחודש הקרוב יתקיימו שם גם פעילויות אמנות, סדנאות יצירה ומופעים לכל המשפחה.

בכל מה שקשור לגלידה, אין לנו בעיה עם כל מי שמנסה להמציא את הגלגל מחדש. האחרונים הטוענים לכתר שגם עושים את זה לא רע, הם עלמקל - גלידריה אלטרנטיבית שממוקמת במתחם הקולינרי הפורח למרגלות רביעיית פלורנטין. גדולתו של המקום הוא ברעיון ובביצוע: הגלידה שמגיעה בשלל טעמים שונים ומשונים מוסתת ממקומה הטבעי, מוצבת על מקל ורגע לפני שמוגשת ללקוח, נטבלת כהוגן בשוקולד. את הגלידות (15 שקלים) מכינים כל יום במקום לפי מצב הרוח, כך שיש סיכוי טוב שלצד הטעמים הרגילים תתקלו בהברקות נוסח תות-לוונדר, טונקה-חמוציות, אורז קינמוני ושוקולד לבן ופורצי'ני (מצויין). בשלב הבא עוברת הבלילה לצינון והתייצבות בתבנית מרובעת, ורק כשהלקקן המצוי בוחר את הטעם, הגלידה נטבלת באמבט של שוקולד לבן, חלב או מריר. למרות המראה היציב ומסגרת השוקולד הנוקשה, המרקם מבפנים רך, אוורירי וענוג, ובעיקר לא מכביד.

עלמקל – אברבנאל 76, תל אביב

ממציאים את הארטיק מחדש. עלמקל (צילום: יעל רייף)

אם אתם מתגעגעים למכת הנודלס ששטפה את הארץ בסוף שנות ה-90 - עם או בלי המונסודיום גלוטומט - אבל לא רוצים לשלם יותר מדי על התענוג, הווק ריפבליק הולך להיות החבר הקולינרי החדש שלכם. מדובר בסניף חדש, הממוקם ברביעיית פלורנטין ומתגאה בלוק אורבני, כולל גרפיטי על הקירות. התפריט ענק וכולל מנות נודלס רבות, שחלקן מזכירות כאלו שתוכלו למצוא בג'ירף ודומיו, מיני אורז מטוגן ומנות בשריות ודגיות. כל מנה יכולה להפוך לצמחונית על בסיס טופו, אבל מה שהופך את הכל להרבה יותר כיפי הוא המחיר הבאמת נמוך, הנע בין 32-39 שקלים לנודלס ו-32-42 שקלים לאורז מטוגן. אם בא לכם לגוון את שגרת הפאד תאי, לכו על הפאד סייאו (32/35 שקלים) - מנה מתקתקה בתיבולה, סוייתית במידה וקלילה, המורכבת מאטריות אורז מושחמות, עוף, בשר לבין קריספי או טופו, ברוקלי, בצל ירוק, ביצה ונבטים.

ווק ריפבליק - אברבנאל 74, תל אביב

המחיר הכיפי עושה את ההבדל. ווק ריפבליק (צילום: ווק ריפבליק)

שני דברים מאפיינים את רשת לנדוור - הסניפים תמיד יהיו יפים והאוכל ישתדל לעניין. הסניף החדש ברביעיית פלורנטין ממשיך את המסורת עם כיתובים מגניבים על הקירות, כורסאות לצד כסאות ובר מעוגל במרכז, שיוצר אווירת דיינר קולית אך חמימה. האוכל משתייך לזן תפריטי בית קפה, עם סלטים, כמה מנות חמות וסנדוויצ'ים, כולם בביצוע לא רע בכלל. אבל את אות ההצטיינות מקבלים שני כריכים מוצלחים מלחמי ארטיזן (31-47 שקלים), שלא היו מביישים מעדניית בוטיק: כריך מחמצת במילוי גבינת צאן וגאודה עם זוקיני בגריל, פלפלים קלויים, בלסמי מצומצם וממרח עגבניות מיובשות, וכריך במילוי חזה עוף בגריל עם בצל מקורמל, ירקות, אבוקדו טרי ואיולי חרדל וסילאן. אם אתם בפגישת עבודה, בחופשת לידה או סתם חושקים באווירת בית קפה מהוגנת, הסניף החדש הוא אופציה מעולה בזכות הדק האינסופי והאווירה השכונתית הנעימה.

לנדוור - אברבנאל 72, תל אביב

מקבלים אות הצטיינות. הכריכים החדשים של לנדוור (צילום: בועז לביא)

» עוד בסביבה: ממש מול עלמקל נמצאת בייקרי 19 - מאפיית בוטיק קטנטנה וחדשה, שמציעה מיני מאפים מתוקים ומלוחים, עוגות, לחמי מחמצת, פוקאצ'ות ובריושים במילויים שונים, שילכו מצויין עם קפה של בוקר. במרחק דקת הליכה משם נמצאת ברברוסה. המתחרה הפחמימתית מתמחה גם היא בלחמי בוטיק ובצקים מנחמים, ומציעה בשעות הערב דילים ושעות שמחות משתלמות במיוחד.

כאמור, השכונה עברה לא מעט תהפוכות, אך תמיד תישאר כאזור הכי ידידותי לחיילים, סטודנטים ושאר מבקרים שככל הנראה הוציאו את השקלים האחרונים שלהם על מונית לעיר.

ניוקי הוא – זאת יודע כל מי שמבין קצת בבצקניות - מתנת האל לאנושות. אבל עם ניוקי תמיד אפשר ליפול: לפעמים הם אווריריים וספוגיים מדי, במקרים אחרים דחוסים כיציקה, ואם לא מדובר במתכון מנצח ובידי אמן, הדרך לכישלון קצרה. טל רשבסקי הוא אדם אמיץ שהחליט לבסס את המקום החדש שלו על מנה אחת בלבד, שסביבה יצר כמה רטבים מתחלפים. את הניוקי מכין טל בעבודת יד עדינה כל יום מחדש, ומשדך לאחד הרטבים, בהם עגבניות וירקות; סלק ופרמזן; פסטו תרד, בזיליקום ופקורינו; דלעת יפנית ופקורינו וכרובית אפויה ופרמזן. בתום ההזמנה עובר טל לעמדת הבישולים, והחלל מתמלא ריח חלומי של חמאה. הניוקי נכנסים למחבת לצריבה קלה, שבסופה יצאו זהובים ופריכים בקצוות ורכים מבפנים. כל מנה מגיעה בשני גדלים, 180 ו-220 גרם (39-55 שקלים), ואם נפלתם על יום המזל שלכם, נסו את רוטב הפטריות והערמונים הנפלא (56 שקלים).

ניוקי שופ - שדרות וושינגטון 22, תל אביב

מתנת האל לאנושות. ניוקי שופ (צילום: יעל רייף)

בית האוכל המקסיקני שנפתח בסוף שנה שעברה בלב שדרות וושינגטון, אהוב עלינו במיוחד וזכה לאחרונה בתחרות הבוריטו הטוב בעיר. לצד מנות מקסיקניות מסורתיות על טהרת טאקו, הואבוס ראנצ'רוס ומרגריטות, מכינים במקום בוריטוס (34-49 שקלים) במילויים מעניינים, נוסח עגל שהושרה במרינדה תפוזית, בשר לבן בבישול ארוך עם צ'ילי ותפוזים, עוף צלוי ואננס או פטריות פורטבלו ושמפיניון לצמחונים. בתוך הטורטיה תמצאו כמיטב מסורת הטקס-מקס גם שעועית שחורה עזת טעם, אורז, כוסברה, ירקות וסלסות ברמת חריפות משתנה. מדובר במנה משביעה שהגוף קטן מלהכיל, כך שרוב הסיכויים שעל הדרך גם סידרתם לעצמכם ארוחת צהריים למחר.

צ'אנגוס - וושינגטון 25, תל אביב

טקס-מקס במיטבו. טאקו בצ'אנגוס (צילום: אנטולי מיכאלו)

» עוד בסביבה: מי לא אוהב טוסט נקניק בעשרה שקלים? כנראה שאף אחד. ככה לפחות מרמז התור בגולדות, שהיא הטוסטיה המשתלמת בעיר. המוכר מציג לחמניה, המרייר מהצד השני של הדלפק בוחר את סוג הנקניק ואת הרוטב, המוכר מתקתק כריך מהיר, מכניס לטוסטר וכמה דקות אחר כך שני הצדדים לגמרי מרוצים.

אזור השוק שעד לא מזמן התמקד בתבלינים, כלי מטבח וצעצועי פלסטיק, הוא קרקע פורה לבתי אוכל קטנים וטרנדיים. החל מבית קפה שמגיש ארוחות בוקר מעולות לצד מבחר ספרי בישול ועד מסעדה טבעונית קואופרטיבית - מכאן לא תצאו רעבים.

איך הופכים מעורב ירושלמי לתל אביבי? מוסיפים לחזה העוף לבבות וכבד, מכניסים לפיסת בצק שהיא יציר כלאיים של פיתה וטורטריה, מקפלים וצולים על גחלים מכל הצדדים. זאת לפחות האג'נדה של טרגון - מסעדת פועלים קטנה עם כמה מנות דגל המשתייכות לזן פיתת הגחלים. בשונה ממנת בשר בתוך פיתה ועם הרבה טחינה וצ'יפס, זו של טרגון היא דקה, פריכה ועוטפת היטב את מנת הבשר לכדי טוסט חם ועסיסי. לצד המעורב התל אביבי (29 שקלים) יש גם חזה עוף או נתחי אנטריקוט, ובאגף התבשילים תמצאו מיני מאכלים פרסיים מסורתיים דוגמת חורשט (42-49 שקלים). היות שהעם היהודי סבל מספיק, נזהיר מראש - מרגע שתזמינו את הפיתה, אתם עשויים להמתין כ-15 דקות, במהלכן יעברו תחת אפכם לא מעט מנות ריחניות, שיהפכו אתכם לאנשים הרבה פחות סבלניים ונוחים לבריות.

טרגון – לוינסקי 45, תל אביב

מעורב ירושלמי פינת טורטיה. מעורב תל אביבי בטרגון (צילום: יעל רייף)

הגלידרייה הטבעונית החדשה בלוינסקי היא מסוג המקומות שיגרמו לכל טבעוני, חצימחוני וחטיבעוני לקפץ בשמחה. תשכחו מסורבה על בסיס מים שהופך לשלולית רטובה עוד לפני שמתחילים להתלהב ממנו. הגלידות הטבעוניות של ג'לה מרגישות כמו הדבר האמיתי, שמנמנות, קרמיות ויציבות. אפשר ללכת על טעמי פירות, אבל מומלץ דווקא לנסות את אגוזי הלוז או השוקולד המריר, שמשלב בין מרירות איכותית למתיקות נעימה. מלבד הגלידות (16-22 שקלים), יש מבחר קטן של קינוחים מתחלפים, שייקים וטעמים נטולי סוכר. בימי שישי המקום הומה ומראה דו קיום יפה בין צרכני המוסר לאלו שרק לפני רגע קט חיסלו מעורב תל אביבי בטרגון הסמוך, נהנו מכל רגע וחייבים ביס מתוק כדי להתמודד עם האשמה.

ג'לה - לוינסקי 47, תל אביב

לא רק לחצימחונים. ופל בלגי בג'לה הטבעונית (צילום: רפי דלויה)

» עוד בסביבה: למעלה משנתיים בני בריגה רוקח משקאות גזוז (12 שקלים) שאין דרך להגדירם פרט למוגזמים. הוא לוקח מיני פירות שחלט או הפך לסירופ, מוסיף עשבים דוגמת חמציץ, לימון ולבנדר שהוא קוטף לבד, מוזג פנימה סודה ומגיש משקה שהוא גם משתלה. התוצאה בסופו של דבר היא משקה מוגז עם טעם פירותי והרבה פאתוס, אבל עצם הצפייה בבחור עובד היא חתיכת חוויה ייחודית. בני הוא זה שבוחר בשושו עבור הקונה את טעם הגזוז הרצוי, כך שהחוויה השתייתית מלווה בגורם ההפתעה. הבונוס - כשמסיימים לשתות נשארת בתחתית הכוס עירבובייה שלמה של פירות ועניינים, חלקם לעיסים וחלקם לא. את אלו שכן אפשר לנשנש בכיף עם הקשכפית, שמגיעה עם הגזוז כדי לעשות סדר בצמחייה.

קיוסק גזוז - לוינסקי 41, תל אביב

מלא פאתוס. קיוסק גזוז (צילום: יעל רייף)

*#