טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פרסי עכבר העיר 2015: המסעדה הטובה ביותר

הפרשנות של עלה גפן, ההתחדשות של זכאים, הקלאסה של נורמן או הנונשלנטיות של ברוט - מי תהיה המסעדה הטובה של השנה?

תגובות

ביליתם, יצאתם, טעמתם, ראיתם ושמעתם - ועכשיו הגיע זמן לסכם! עכבר העיר מזמין אתכם לקחת חלק בבחירת המופעים, המסעדות, המקומות ואירועי התרבות של השנה. איך משתתפים? נכנסים לאתר התחרות, בוחרים את המועמדים האהובים עליכם מבין האפשרויות בקטגוריות השונות, ממלאים את הפרטים ונכנסים להגרלה נושאת פרסים, ובהם טיסות וחופשות זוגיות בחו"ל מתנת ישראייר.

» פרסי עכבר העיר - לאתר התחרות » העסקית הטובה של השנה» אוכל הרחוב הטוב של השנה

שנה סוערת עברה על תחום הקולינריה בארץ. שנת שמיטה, מלחמות כשרות מול הרבנות ומחאת חקלאים היו רק חלק מהאתגרים שניצבו בפני המסעדנים. מסעדות ותיקות רבות סגרו את דלתותיהן ומקומות חדשים רבים עוד יותר נסגרו תוך חודשים ספורים. מצד אחד אין מה לדבר על יציבות בתחום. מצד שני, אין כמו שינויים כדי לגלות טעמים וקולות חדשים. לקחת את כל מה שטוב בסצנת הקולינריה ולצמצם אותו לעשר מועמדויות, היה משימה לא פשוטה בכלל. המסעדות שנבחרו מגיעות כל אחת ממקום שונה, אך כולן עשו לנו השנה רק טוב, ועל הדרך הביאו אמירה חדשה, הכניסו ללקסיקון חומר גלם שתפס וגרמו ללא מעט גרגרנים כמה רגעי אושר גדולים. 

» אוכל הרחוב הטוב ביותר» העסקית המשתלמת ביותר

אחרי שסצנת הקולינריה הספיקה להתאהב ולהתעייף מהררי בוריטו וסנגריות, נפתחה מסעדת לה אוטרה באיחור אופנתי. אלא שכמו שמרמז השם של המקום בבעלות צוות האימפריאל, הוא לא דומה לשום דבר שראינו כאן. בניגוד למנות השגרתיות תמצאו כאן סיגר אכיל, עוגת שוקולד וצ'ילי בתוך עלה בננה וסלט רצועות קקטוס.  

מנימוקי השופטים: המסעדה המעוצבת מגובה באווירה אפלולית וסקסית בהשראת  יום המתים, הקונספט שואב את ההשראה ממקסיקו והקאריביים ומציג גרסה מתוחכמת של מה שחשבנו שאנחנו כבר מכירים, בלי להיות רשמי או מעיק, כפי שרק האימפריאליסטים יודעים. 

לה אוטרה - הירקון 66, תל אביב

באיחור אופנתי. לה אוטרה (צילום: מתוך האינסטגרם LAOTRA)

למרות שנדמה שחלף זמן רב מאז רצף התהפוכות במסעדת טוטו, למעשה הכל קרה השנה. מושיק רוט עזב את טוטו, ירון שלו חזר מגובה באלי שטיין כשף התפעולי (שכבר הספיק לעזוב לטובת ניהולה של אדורה), והצליח ליצב אותה מהר מאוד. האווירה הפורמלית תגרום בוודאות לכל אחד להרגיש מינימום בעשירון העליון.

מנימוקי השופטים: אחרי תקופה של חוסר יציבות, ירון שלו חזר במיטבו. המנות אלגנטיות, קלאסיות אך יצירתיות והמחשבה על הפרטים הקטנים ניכרת בכל פינה במסעדה.

טוטו - ברקוביץ' 4, תל אביב

ירון שלו במיטבו. טוטו (צילום: יוליה ניקנקין)

אמנם בלו סקיי היא לא המסעדה הכשרה הכי חדשה בתל אביב, אבל היא בהחלט הכי מיוחדת. משהו בתמהיל של המנות היצירתיות של אדוני, הלוקיישן שחושף תמונה פנורמית של העיר והבריזה על הגג, מבטיח חוויה בלתי נשכחת לגרגרנים באשר הם.  

מנימוקי השופטים: לכל המצקצקים, מדובר במסעדה שמצליחה להתנתק מכל הקלישאות שדבקו באוכל כשר. אי אפשר להתעלם מהבראנץ' הבלתי נשכח שמוגש כאן בסופי השבוע, לצד קוקטיילים נפלאים ומיצים טבעיים שנסחטים במקום. דתי או לא - כאן תרגישו מלכי העולם.

בלו סקיי - אליעזר פרי 10, תל אביב

ואפילו על החמאה לא צריך לוותר. בלו סקיי (צילום: אולגה לביא)

'הבוטיק הטבעוני' שנפתח לפני כשנתיים לא מפסיק להמציא את עצמו מחדש. רק בשנה החולפת, שלושת האחים שמנהלים את המקום הכניסו לחיינו את הסטייק לחם והמבורגר האבטיח, וזה בלי לומר מילה על מנות אהובות כמו הבורקס 60 דקות והצ'יפס הקרוע ביד. השנה הקימו בתוך המסעדה גם בר של קוקטיילים טבעוניים, שבטוח מצליחים לרכך תקריות לא נעימות עם עיתונאים תובעניים.

מנימוקי השופטים: האחים זכאים מוכיחים הלכה למעשה שאוכל טבעוני לא חייב לשעמם, ואפילו יכול לאתגר את בלוטות הטעם של מי שאינו טבעוני, בלי גיבוי מתעשיית הבשר.  

זכאים - סמטת בית השואבה, תל אביב

לא מפסיקים להתחדש. צ'יפס בזכאים (צילום: יח"צ)

מלון בוטיק, ארון יינות ענק ותחושה כללית של קלאסה - הנורמן הוא שחקן חדש בעיר, אבל כבר הפך לאחד המקומות הראשונים שחושבים עליהם כשמחפשים מסעדה לאירוע מיוחד. הטעמים השולטים במנות הם של מטבח צרפתי מדויק מצד אחד ופרשנות ים תיכונית (וגם איטלקית) מצד שני. השף ברק אהרוני נימוקי השופטים: דה נורמן היא מסוג המסעדות שמתאימות לכל אירוע שלכם - דייט רומנטי (עדיפות לדייט שלישי, אם אתם מבינים למה אנחנו מתכוונים), ארוחת שישי עם המשפחה, ציון אירועים מיוחדים ואפילו סתם לסיים את היום עם כוס יין טוב וצלחות קטנות וטעימות. ההמלצה שלנו, תנו למלצרים לבחור לכם את התפריט, ותתכוננו לערב מפתיע.

נורמן - נחמני 25, תל אביב

תחושה של קלאסה. נורמן (צילום: סיוון אסאקו)

כבר כמה שנים שאנחנו מחכים שיוסי שיטרית יפתח מסעדה נוספת, ויעניק מהכישרון שלו מחוץ לגבולות הקיטשן מרקט. משיה היא הרפתקה קולינרית חדשה שלו, שנפתחה במלון מנדליי בתל אביב. האוכל הוא פרשנות עדכנית, מולקלורית ומפתיעה של שטרית למטבח מרוקאי שעליו גדל, באווירת מסעדת שף מעולה. במקום מוגש גם בראנץ' משובח, שהוא שילוב מפנק בין ארוחת בוקר בבית מלון (בוטיק), לבית קפה מפונפן.

מנימוקי השופטים: אנחנו מודים שבהתחלה קצת חשדנו. בכל זאת, מנות שכוללות שלג של שמן זית ומפרום קטנטן מכרובית, נשמעו לנו כמו פלצנות רבה על לא דבר. אלא שאז לקחנו ביס, והרגשנו את המפרום זורם לנו בכיף בכל הגוף, את פראנת התבלינים הלוהטת מחממת לנו את הלב ואת החלמון המאודה שהעיף לנו את הסכך. מעבר לזה, משיה היא מסוג המקומות שיושבים בהם, ולשעתיים מבורכות מרגישים כמו בחו"ל.

משיה - מנדלי מוכר ספרים 5, תל אביב

להרגיש כמו בחו"ל. משיה (צילום: יוליה ניקנקין)

אחרי שנפרדה בסוף 2014 מאסף גרניט הייתה יכולה מונא ללכת למקום האפל השמור למסעדות שהסועדים מצקצקים עליהן בלשונם ואומרים "כן, פעם היה פה טעים". אבל טפו-טפו חמסה חמסה, גם ב-2015 מדובר באחד הפינוקים הקולינריים הגדולים בארץ, כזה ששווה נסיעה במיוחד לעיר הקודש.

מנימוקי השופטים: אחרי שבילינו קצת יותר מדי זמן בתל אביב שכחנו שיש מסעדות שבהן פשוט מגישים אוכל טוב בלי לבלבל לנו את המוח. מפות לבנות, תפריט יין מדויק ושירות מעולה יקבלו את פניכם, ומשם תמשיכו לארוחה שהמנות בה הן טיול בין מטבח אירופאי קלאסי (בעיקר צרפתי ואיטלקי) לנגיעות מקומיות. הכל טעים, המנות נדיבות והמוזיקה מלווה נהדר את הסעודה, מבלי שתצטרכו לצעוק לחברים שלכם. או במילים אחרות - מה שטוב בשביל קניה וסט, טוב גם בשבילנו.

מונא - שמואל הנגיד 12, ירושלים

טיול בין מטבחים. ביף בורגיניון במונא (צילום: יוסי אלעד)

מסעדתו החדשה של השף עומר עילואן נפתחה במרכז המסחרי IWAY - לא המקום האוטומטי שהייתם מצפים להיתקל בו במסעדה ערבית-מולקולרית. אך גם האוכל שמוגש כאן הוא לא הדבר הראשון שהייתם מדמיינים. לא עוד חומוס-צ'יפס-סלט, אך גם לא מנות מהונדסות מולקולריות. עילואן יצר כאן וריאציות עדכניות על מנות ערביות פופולריות, בצילחות שמזכיר את מיטב המסעדות הפיינשמקריות בתל אביב. 

מנימוקי השופטים: עילואן מתעלה על הסטיגמה שדבקה באוכל ערבי שורשי, ולוקח אותו צעד אחד קדימה, מפרק אותו ומרכיב מחדש בלי לאבד טיפת אותנטיות.  

עלה גפן - ההסתדרות 271, קרית אתא

מפרק ומרכיב מחדש. סלט פטרוזיליה בעלה גפן (צילום: דניאל לילה)

בר יין שהוא מעיין מסעדה, אך הוא בעיקר לא מכניס את עצמו להגדרות ומסגרות נוקשות. במקום מוגש תפריט קטן, לצד ספיישלים משתנים בהתאם לתוצרת הזמינה, הצוות אדיב, האווירה אינטימית אך שמחה ותמיד אפשר לסגור כאן הלילה עם ארוחה טובה או סתם כוס יין ונשנוש לא מחייב.

מנימוקי השופטים: כשמסעדה משחררת את הפוזה, נעלמות רוב הבעיות. מתקיימים כאן שיתופי פעולה עם שפים שונים מהארץ ומהעולם, מוגשות כאן קלאסיקות עשויות כהלכה והכל נעשה בגובה העיניים בלי שמץ התנשאות או גינונים מיותרים.

ברוט - נחלת בנימין 36, תל אביב

בלי מסגרות נוקשות. פסטה מרצ'לה חזן (צילום: מתוך האינסטגרם של AVIRAMKATZ)

מקרפצ'יו בר, הפך המקום החדש למסעדה שעושה שימוש בחומרי גלם מקומיים בלבד. כשכולם מנצלים את אותה הסיסמא של אוכל מקומי רק כדי למכור ולהיות חלק מטרנד, אסף ויותם דוקטור (דייגו סאן, האחים) מצאו דרך אמיתית להשתמש בכל הטוב שצומח ומיוצר מתחת לאף שלנו (ראה ערך גלידת פיטנגו וקולורבי בפחם), בלי ליפול לקלישאות.

מנימוקי השופטים: לקחת על עצמך קונספט די מגביל, לוותר על חומרי גלם מיובאים ועדיין להצליח להפוך את המסעדה למשהו ייחודי באמת, היא לא משימה פשוטה. לנו רק נותר לעצור ולהתפעל. 

דוק - אבן גבירול 8, תל אביב

אוכל מקומי באמת. סינטה בדוק (צילום: שרית גופן)

*#