עולים לשוק: סיור קולינרי במחנה יהודה

פסטה ב-19 שקלים, חומוס אלוהי, ממלכת טחינה, גלידרייה מפירות טריים בלבד ומסעדה שנותנת פייט לאייל שני - ליאה לוין עלתה לירושלים וחזרה עם המלצות מתובלות בטעמים וריחות שלא תמצאו באף מקום אחר

ליאה לוין, עכבר העיר
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
ליאה לוין, עכבר העיר

מבחינה קולינרית, שוק מחנה יהודה הוא מקום שקשה ליפול בו. לפני עשור עדיין מכרו פה רק חומרי גלם, אבל היום בכל פינה מסתתר דוכן עם מעדנים לקחת הביתה, מאפייה עם ריחות משכרים, פאבים קטנים שקמים לתחייה כשהשמש שוקעת ואינסוף מסעדות מכל קשת הטעמים וקשת המחירים. לסקור את כל המקומות שטעים לאכול בהם תהיה משימה בלתי אפשרית, אז בשביל התחלה נבחר קומץ קטנטן ממיטב התוצרת הירושלמית, שחביב עלינו במיוחד.  » פסטיבל הקולנוע ירושלים - כל הפרטים»  קחו יומיים לירושלים - חופשה בניחוח הוליוודי» קפאין בבירה: בתי קפה מומלצים בירושלים» תענוגות הבירה: מסעדות כשרות בירושלים» על ראש שמחתנו: מסעדות מומלצות בירושלים» עכבר ירושלים: כל מה שקורה בעירקפה של בוקרמאסטר הקפה: קפליקס

בתוככי השוק המקורה, בין דוכני הירקות, הפירות והגבינות, חבוי בית קפה פינתי שממחיש בדיוק איך אומר להיות בית של קפה. הסניף הירושלמי של רשת קפליקס הקטנה, שהתחילה דרכה ביפו, חגג ממש עכשיו יום הולדת שנה, וכבר קשה לדמיין את האזור בלעדיו. כמו ברשת האם, גם כאן פולי הקפה מגיעים מרחבי העולם אחרי שקיבלו יחס VIP, משלב השתילה ועד לכוס של הלקוח. התערובות המשובחות הוכנו אצל מאסטר הקפה של הרשת, שקולה את הפולים בעצמו. המקום פתוח משעות הבוקר המוקדמות ועד הלילה, אז הוא לובש אופי קצת אחר, ובנוסף לקפה הארומטי מספק גם קוקטיילים מכל הסוגים, חבית של בירה שפירא, צ'ייסרים להמונים ותפריט אוכל לילי. מה אוכלים? כאן בעיקר שותים תערובות המבוססות על פולי קפה מרחבי העולם שעולות 50-35 שקלים ל-250 גרם. את הקפה ניתן לשתות בישיבה על הבר, לצד נשנושים הכוללים סנדוויצ'ים ומיני מאפים, או כמובן לקחת לדרך. הפרטים הקטנים: רחוב האפרסק 20, 06:00 בבוקר ועד אחרון הלקוחות. » קפליקס - לפרטים נוספים בוקר שכולו טוב. קפה בקפליקס (צילום: ליאה לוין) מנה עיקריתאילטקית בבירה: פסטה בסטה

חיים אברהמי ושיר בקר חגגו ממש לא מזמן יום הולדת 30, אבל ברזומה שלהם כבר רשום מפעל חיים של ממש. לפני כחמש שנים הם הקימו מסעדה איטלקית שעובדת על עקרונות של ייצור עצמי, מחירים נגישים ואווירה מרוממת נפש. המיקום שנבחר היה לב ליבו של שוק מחנה יהודה, שאז עדיין לא היה המעוז הקולינרי שהוא היום. מאז, אותה מסעדונת סטודנטיאלית באופייה הפכה לאבן שואבת לירושלמים בכל הגילאים וגם למבקרים מרחבי הארץ, ולראייה התור שמשתרך בכניסה כמעט בכל שעות היום. ההצלחה שוכפלה בארבעה סניפים נוספים ברחבי הארץ (אם כי אי אפשר לשחזר את הקסם של הסניף המקורי), והיד עוד נטויה.מה אוכלים? פסטה במגוון צורות וגדלים, ניוקי ורביולי, להם כל סועד משדך רטבים על בסיס עגבניות, שמנת, חלב קוקוס, פסטו, ועוד. מחירי המנות מתחילים ב-19 שקלים ברף התחתון, ומגיעים ל-40 שקלים ברף העליון.         הפרטים הקטנים: סמטת התות 8, א'-ה' 12:00 עד חצות, בשישי מ-10:00 ועד כניסת שבת. » פסטה בסטה - לפרטים נוספיםנגיש לכל כיס. פסטה בסטה (צילום: ליאה לוין)קרסיפיות ממכרת: פישנצ'יפס

בסוף שנות ה-70 נפתח ברחוב התות דוכן הדגים של משפחת אוחנה, שהיום מנוהל ביד רמה על ידי אבא חיים. שלומי, בנו, גדל בדוכן מגיל 12, ואחרי הצבא נסע לאמסטרדם וספג השראה קולינרית מההולנדים. "ראיתי אנשים שמחכים בתורים ארוכים לדג מטוגן ולצ'יפס, חקרתי את הנושא והחלטתי לעשות מעשה", מספר אוחנה ג'וניור. "בגיל 22 הודעתי לאבא שאני הולך לפתוח דוכן אוכל. אבא רצה שנפתח מסעדה בה נגיש את הדגים שלו, ועד אז בכלל לא ידע שיש דבר כזה פיש אנד צ'יפס, אבל הוא זרם. פתחנו את הדוכן לפני שש שנים, כשמבחינה קולינרית עוד היינו פה לבד. זה תפס תאוצה ברמה לא נורמלית", הוא אומר. מאז הצטרפה לדוכן מסעדה של ממש, מכמורת שמה, שמגישה את הדגים של חיים למי שמעדיף את שלו עשוי על הגריל, כשלצידו מלא סלטים מרעניים. מה אוכלים? בדוכן מטגנים דג קוד, טונה אדומה, ברבוניה וסלמון המצופים בבלילה מיוחדת (50-35 שקלים למנה), ולצידם תפוחי אדמה פריכים ובירה קרה. במסעדה תוכלו להתרווח על דג שלם עם מגוון תוספות, שיעלה לכם 68 שקלים ומעלה.הפרטים הקטנים: רחוב האגוז 12, א'-ה' 11:00 עד חצות, שישי עד כניסת שבת.    » פישנצ'יפס - לפרטים נוספיםמי צריך ים בירושלים שיש כאלה דגים? פישנצ'יפס (צילום: ליאה לוין)אייל שני, מאחורייך: דוויני

גילוי נאות - אחרי קריירה ארוכה כמנהלת המחלקה המסחרית של אחד העיתונים הגדולים בארץ, דיני קסורלה החליטה להגשים חלום. החלום הזה מגיע בפיתה, ונותן פייט של ממש למזנון של אייל שני. בחלל האינטימי שבפאתי השוק היא רוקחת תבשילים, צורבת בשר על פלנצ'ה לוהטת ומוזגת עראק שקדים תוצרת בית. המנות בדוויני מוגשות בתוך פיתות הנאפות במקום, או על ברוסקטות העשויות מבצק של פיתות. "הכל זה טוויסטים למנות קיימות", מסבירה קסורלה. "האוסובוקו זו מנה שנולדה בפוייקה בשטח, הטלה נועד במקור להפוך לקציצות, אבל הוחלט להשאיר אותו טחון על הפלנצ'ה. זה היה חלום של הרבה שנים, ועכשיו כל התנאים הבשילו".  מה אוכלים? אנטריקוט, טלה טחון, חריימה בורי, אוסובוקו, ברבוניות קריספיות, טבעוני על טהרת הירקות הצרובים, כרובית וגם צ'יפס תוצרת בית. הכל מגיע עם טחינה, לימון כבוש, עגבניות שמשיות ואם רוצים - חריף משובח ביותר. מחירי המנות נעים סביב 35 שקלים לפיתה מלאה כל טוב, וסביב ה-25 שקלים למנות הברוסקטה שהן קטנות יותר. הפרטים הקטנים: בית יעקב 6. א'-ה' מ-12:00 עד חצות, שישי עד כניסת שבת. » דוויני - לפרטים נוספיםהאושר טמון בפיתה. דוויני (צילום: ניסים יצחק)שווה את המחיר: פורטונה

בואו נשים את הקלפים על השולחן - לאכול בשיפודיה זה כבר מזמן לא עניין זול, אפילו אם היא ממוקמת בשוק. אבל אם כבר להוציא 70 שקלים על ארוחת צהריים, אז לפחות שהבשר יהיה מצוין, הסלטים יחתכו על המקום, הכל יוגש בנדיבות והאיש שעל הגריל ידע מה הוא עושה. אנחנו לא מתיימרים לסקור את כל השיפודיות שבאזור מחנה יהודה - רבות מהן מעולות ממש - אלא רק לספר על אחת שאתם אולי לא מכירים. פורטונה נפתחה לפני שבע שנים ברחוב הערמונים, מול שיפודי יהודית, שגם הם מומלצים מכל הלב. ממש עכשיו אייל וקנין, הבעלים של המקום, סיים לשפץ לקראת הקיץ, והאוכל נשאר מפנק כפי שהיה.     מה אוכלים? "כל סוג בשר שאפשר להכין על גריל פחמים, עם התמחות מיוחדת בחלקי פנים. מנת הבית היא שילוב של קבב עם פרגית בפיתה", מספר וקנין. הסלטים מוגשים ללא הגבלה, הפיתות מגיעות חמות מהתנור והצ'יפס הביתי והשחום ממכר במיוחד. המחירים כאמור לא זולים בכלל, ונעים בין 69 שקלים לחזה עוף/שניצל/קבב/כבד/נקניקיות, ועד ל-140 שקלים למנת צלעות טלה. הפרטים הקטנים: הערמונים 2, א'-ה' מ-11:30 עד אחרון הלקוחות, שישי עד כניסת שבת. » פורטונה - לפרטים נוספיםאל תפספסו את המעורב. פורטונה (צילום: איליה מלינקוב)מעוז הצמחונים: האגס 1 בניגוד מוחלט לממלכת הבשר של פורטונה, האגס 1 הוא מעוז הצמחונים-טבעונים הבלתי מעורר של השוק. לפני עידן ועידנים זה היה הבית בו גרה משפחת בנאי, ואחר כך המבנה שימש למריטת עופות. "ישבו פה איזה 20 נשים זקנות ומרטו עופות. תחשבו איזה תהפוכה המקום עבר", אומר יחזקאל ביבי, בעלי המקום. כבר שמונה שנים שביבי, שהגיע למקום הישר מקיבוץ נאות סמדר, מגיע לשוק עם שחר ומלקט מהדוכנים את מיטב הירקות. "האנרגיה של הטבח נכנסת לתוך האוכל, זאת הרוח שמנחה את הבישול", הוא אומר. "את כל הצרות והדאגות אני משתדל להשאיר בבית, ולהביא לכאן רק את האנרגיות הטובות".  מה אוכלים? חומוס מעולה (29-24 שקלים), קציצות עדשים (45 שקלים), קציצות קינואה (18 שקלים), לזניה צמחונית עם חצילים (48 שקלים), ממולאים טבעוניים (45 שקלים לצלחת של אושר), וגם קישים, סלטים, ארוחות בוקר ועוד ועוד.הפרטים הקטנים: רחוב אלינו בנאי 13 (בעבר קראו לו רחוב האגס), מ-08:00 בבוקר ועד 16:00 או 20:00, תלוי ביום. » האגס 1 - לפרטים נוספיםרק אנרגיות טובות ואוכל משובח. האגס 1 (צילום: רותם מימון)קינוחים מתוקיםפריז זה כאן: טרטוריה חבה לפני יותר מ-50 שנה נוסדה מאפיית האחים חבה, יצרנית הפיתות והאשתנורים הכי טובים בעיר, שעושה לכולם שיעור באיך להישאר רלוונטיים. בעוד שאר סניפי המאפייה ברחבי העיר ממשיכים לייצר בתנורים האימתניים אינספור סוגי פחמימות משמחות, מאפיית הדגל ברחוב יפו שינתה פניה למסעדה ומעדניה מודרנית, שבימי שישי אין שום סיכוי למצוא בה שולחן פנוי. על התפריט החלבי והמאוד מגוון מופקד השף מיכאל כץ, ועל הקונדיטוריה אמונה גבריאלה סטיקלרו, שהקינוחים שלה משלבים את אווירת השוק הצוהלת עם דיוק של פטיסרי צרפתי. מה אוכלים? פיצות ופוקצ'ות מהטאבון (46-24 שקלים, לא לפספס את פוקצ'ת התמרים עם גבינת הסנט מור), פסטות תוצרת בית, לזניה, ריזוטו ומנה מפתיעה של ניוקי עם במיה (64-48 שקלים), דגים, אנטי פסטי, וכמובן ארוחות בוקר משובחות. הדובדבן שבקצפת הוא הקונדיטוריה הממוקמת בקומה העליונה, שמציעה בין היתר אקלר במילוי מלבי ובתוספת פיסטוקים מקורמלים (22 שקלים), ברולה פיסטוק ופטל (32 שקלים), בריוש חלבה עם צנוברים קלויים (15 שקלים) קדאיף במילוי פיצוחי שוק מקורמלים וזביון ערק (31 שקלים) ומילפיי של טוויל שומשום עם גנאש קפה והל (28 שקלים).הפרטים הקטנים: יפו 119, א'-ה' 23:45-07:00, שישי 15:00-07:00.» טרטוריה חבה - לפרטים נוספיםפחמימות משמחות. ברולה פיסטוק ופטל מהשוק בטרטוריה חבה (צילום: אסף קרלה)הגלידה הכי טובה: מוסלין שמונה שנים אחרי השקת הגלידריה, נדמה שכל באי השוק כבר מכירים את הסיפור של אורית ובעלה יוסי ורדי - היא אשת היי-טק לשעבר שמאסה בתכנות ונסעה לצרפת ללמוד את רזי הקינוח הקר, הוא מתמטיקאי שאחראי על חישוב הנוסחאות המדויקות שמנחות את המתכונים, וגם על מיקום הגלידריה דווקא במחנה יהודה. קיץ אחרי קיץ זו נותרת אחת הגלידריות הטובות בארץ, בה משתמשים אך ורק מפירות טריים, וכל טעם עז ומדויק באופן בלתי נתפס. מה אוכלים? גלידה, כמובן. בולטות מעל כולן גלידת הזעפרן העדינה, גלידת השומשום השחור שקורצת ליפן, גלידת הפטל האדום המרעננת וגלידת הקפה ערביקה המעוררת.    הפרטים הקטנים: האשכול 6, א'-ה' 21:00-09:00, שישי 08:00 ועד שעה לפני כניסת שבת. » מוסלין - לפרטים נוספים

רכיבים טבעיים בלבד. גלידת מוסלין (צילום: תומר אפלבאום)לוקחים הביתהכל השוק הוא ממלכת טייקאווי אחת גדולה, והמדגם הלא מייצג שלנו כולל רק שני מקומות – אחד יחסית חדש ומרענן, והשני ותיק שנדמה שהיה כאן תמיד.  לוקחים, אוכלים, מתענגים: מעדני צדקיהו

בשנת 1967 פתח מרדכי צדקיהו מעדניה ביתית שמאז הפכה לאימפריה של אוכל מוכן, הכוללת מספר סניפים ושירותי קייטרינג. בפינה המקורית בכניסה לשוק תמצאו שני דוכנים זה מול זה - האחד בשרי והשני חלבי, שם תוכלו לקנות כל מה שצריך כדי לפתוח שולחן למשפחה כולה. את המקום מנהל בנו של מרדכי, והקונים הנאמנים כוללים את הירושלמים האסלים ביותר, שלא מוכנים לקנות סלטים, ממולאים וקובה מטוגנת באף מקום אחר.  מה אוכלים: חומוס, מטבוחה, כרובית, חמישה סוגים של סלט חצילים, ממולאים, מטוגנים, חמוצים וכבושים, שמחירם נע בין 7 ל-16 שקלים לקופסה של 250 גרם. בסניף החלבי תוכלו למצוא גבינות, ממרחים, פשטידות וקישים. הפרטים הקטנים: עץ החיים 79 (בשרי), עץ החיים 70 (חלבי). » מעדני צדקיהו - לפרטים נוספיםלמלא את שולחן שישי בכל טוב. מעדני צדקיהו (צילום: ליאה לוין)22 טעמים של אושר: טחינה המלך יש אנשים שמכורים לטחינה. הם מסתובבים ביניכם כאחד האדם, אבל בבית מזריקים את הממרח הסמיך לוורידים. במיוחד בשבילם נפתחה בלב השוק חנות המייצרת את הממרח הלבנבן בלא פחות מ-22 טעמים. הבעלים של המקום חולשים כבר 10 שנים על "ממלכת החלבה" שבהמשך הרחוב, ולפני שנתיים עלה בידיהם להביא מסוריה שתי אבני ריחיים, ולהשיג עבורן מנוע תואם. זו המכונה המוצבת במרכז החנות הקטנה, טוחנת ללא הרף 40% שומשום מלא עם 60% שומשום מקולף, בלי מים, לימון, שמן או כל תוספת אחרת.  מה אוכלים? טחינה, טחינה ועוד טחינה. בין הטעמים ניתן למצוא חריף, אגוז, תמר, עמבה, ועוד. הפרטים הקטנים: עץ החיים 12. » טחינה המלך - לפרטים נוספיםעושה כבוד לממרח. מלך הטחינה (צילום: ליאה לוין)

» עכבר ירושלים: כל מה שקורה בעיר

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ