אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עכו, טעמים רבים לה: איפה לאכול בעיר העתיקה?

עכו היא כבר מזמן לא רק עיר של חומוס. פועלים בה שפים מסקרנים ומסעדות קטנות ומיוחדות, שהופכות אותה לפנינה קולינרית אמיתית. במקום ללכת על הדג המטוגן המסורתי עם הסלטים, למה שלא תנסו טרחן ביוגורט ועמבה או ענבים כבושים?

תגובות
גם ברשימה. סלטים במסעדת אורי בורי
סיון עסקיו

הנה ידיעה מרעישה: עכו היא לא רק החומוס של סעיד. למעשה, החומוס של סעיד הוא רק חלק קטן מכל הטוב הקולינרי שהיא מציעה, ומי שיצליח להרים את האף ממנת החומוס הריחנית שלו, עלול לגלות עולם ומלואו של טעמים ומאכלי עדות ותרבויות. 

ארוחות בוקר מומלצות בתל אביב
הפיצות הכי טובות בתל אביב
הסושי הכי טוב בתל אביב
מסעדות מומלצות בירושלים

קסמה של עכו מתחיל עוד הרבה לפני העיסוק הקולינרי בה. החומות המספרות סיפורים היסטוריים על נפוליאון והשליטה העות'מאנית, הגלים המתנפצים על מזחי האבן, והסימטאות הקטנות העמוסות בכל טוב ריחני, מצליחות בקלות להביא נעימות לעיניים וללב. אוכל טוב תמיד היה פה וגם חומוסיות מצויינות, ממתקים ערביים ואורי בורי אחד. אך אלו שחיפשו אוכל מתוחכם שמשלב בין האותנטיות הקיימת לפיוז'ן מלא תעוזה, דילג באופן אוטומטי על עכו וכיוון את הווייז למסעדות שף צפוניות שמסתתרות בכפרים קטנים. בשנתיים האחרונות משהו באזור העתיק החל להתעורר ובתי אוכל מסקרנים ומסעדות שף החלו לצוץ ברחבי העיר העתיקה. ייתכן שהיה זה האפנדי, מלון הבוטיק של אורי ירמיאס המוכר גם בשמו הימי "אורי בורי", שנתן את חותם האיכות הראשון בזכות מטבח עילי מקומי ועיצוב פנים מרהיב. עם התגברות תיירות החוץ והפנים, שמעון לנקרי, ראש העיר הנוכחי והחברה הכלכלית, הבינו סוף סוף את הפוטנציאל הגלום בעיר והחליטו לחדש, ליזום ולהפוך אותה לאטרקציה תיירותית. הסמטאות הורחבו, מלונות בוטיק נוספים קמו באזור, חיי הלילה קיבלו פוש וכל הקשור לקולינריה עבר מקצה שיפורים משמעותי.

כיום, בעידן הפוסט שיפוצי, אחת הפנינות העכויות הנעימות והטעימות ביותר היא הבזאר הטורקי, שעבר שיפוץ נרחב לכדי מתחם עתיק יפהפה שיצר שפע הזדמנויות עבור בתי עסק קטנים ושפים יצירתיים שחיפשו אכסניה לרעיונותיהם וכשרונם. דווקא עכשיו, כשבחוץ רומנטי וגשום, כדאי להצפין או להדרים לעכו, לעבור בכל נקודות החובה, ועל הדרך להכיר מחדש באמצעות הבטן, העיניים והלב את אחת מערי הנמל העתיקות בעולם.

דג בעמבה, יש דבר כזה 

פעם, במאה ה-18 התקיים כאן שוק פעיל. אך שנים לאחר מכן הוא עמד נטוש ונם. לפני כמה שנים מישהו שם למעלה נזכר בבזאר הטורקי והכריז על שיפוץ מרחיב. התוצאה הסופית יפהפייה ומצליחה לשמר אותו כמקום היסטורי ולא ליצור בו תחושה של קניון: קירות האבן המשוחזרים מחפים על רחוב אחד ארוך, שהישיבה בו היא חוויה של ממש. בכניסה לשוק ניצבת גלריית אמנות קטנטנה, המהווה כניסה נפלאה לאזור שופע היצירתיות, ואוצרת בתוכה ציורים מתחלפים על רקע קירות עתיקים. השילוב הזה בין הישן לחדש הוא מטאפורה לתהליך שעוברת העיר.

מיד אחרי הגלריה, פוגשים את  סבידה, מסעדת קטנטנה שנעה בין ההגדרות "מסעדת דגים" ו"מסעדת שף". כן, יש הרבה מסעדות דגים בעכו, אבל בדיוק ובקוליות של סבידה יש משהו שובה לב, שמצליח לעשות לו לקוחות קבועים, שחוזרים לכאן מדי שבוע ולפעמים גם. אוהד הורוביץ ודן שמולוביץ' הם הבעלים. אחרי תקופה של הורוביץ בתל אביב ושל שמולוביץ' בקורדון בלו, החליטו לחזור לצפון כי כאן הרגישו הכי בבית, ופתחו את המקום הקטנטן והיפה הזה, שמורכב מבר פנימי, מקומות ישיבה בשדרת הבזאר, וגם מרפסת פנימית נעימה וחשופת שמים. המנות מתבססות על דגים טריים וירקות שנקנו זמן קצר לפני כן בשוק. אם אתם שם, נסו את סלט הקישואים והבוטנים המצויין, ואת סלט העגבניות והצנוברים המתקתק והמרענן. גם סלט גרגיר הנחלים פריך, מתובל קלילות ומשחק עם החך, אבל הפרס הגדול הוא הדגים. הם מגוונים, טריים ומטפולים בדיוק כמו שצריך: קוביות פלמידה שנכבשו בשמן, דגי סרגוס צלויים במידה הכי נכונה שאפשר וטרחון על יוגורט עמבה וטחינה, הופכות את הארוחה לחגיגה ים תיכונית, שנעה בין מרקמים בשרניים לרכות מעודנת, וחושפות את הפה לכל מני טעמים מעניינים. הכל מוגש עם לחם טרי, המחירים בהחלט סבירים והכי מומלץ לשבת בחצר תחת עץ הפיקוס הנעים ולנשנש מנות קטנות ליד בירה צוננת.

» סבידה - סבידה, סלאח א דין 14 עכו

במרחק רבע צעד משם נמצאת  קוקושקה - סנק בר משודרג קטן ומאוד חמוד. המקום הנעים והטעים הזה הוא כל מה ששיכור ושיכור לעתיד חולמים עליו. התפריט כולל את השילוב המנצח של מיני פריכים מן הים, טורטיות ומגוון נקניקיות מבית אלן טלמור, ויש כמובן גם צ'יפס מצויין ובירה מלכה מהחבית בגדלים שנעים בין קטנטן לגדול. גיל רודיטי, הבעלים והמבשל, עבד שש שנים אצל ניר צוק וגם באלמה ביץ' ובמאנטה ריי, לפני שפתח את המקום. יש משהו נחמד ומשוחרר בקונספט שמאפשר למטיילים לחטוף על הדרך ולהמשיך לתייר. מנת הפיש אנד צ'יפס ושיפוד השרימפס המושרים במרינדה ים תיכונית המבוססת על נענע, עשבי תיבול, דבש וצ'ילי חריף - מומלצים ביותר, וגם הצ'יפס להיט. רודיטי מספר שרצה לפתוח מקום דומה בפלורנטין וביפו לפני שפתח את קוקשקה, אבל איכשהו הרגיש שעכו היא המקום הנכון. מספר המבקרים הרב, מוכיח שהוא עשה נכון.

» קוקושקה - ויצמן פינת צלאח א-דין, הבזאר הטורקי, עכו

אירופה בנגיעות ים 

על מסעדת אורי בורי הנהדרת, נאמר לא מעט, ובצדק. מנות הדגים תמיד מדויקות והיציבות, מצרך נדיר במחוזותינו, נשמרת כבר שנים, אבל פנינו לחידוש ולהיכרות עם בתי אוכל טעימים אחרים. באזור באיזור הנמל, נמצאת אלמרסא - ביסטרו ים תיכוני-ערבי. בניגוד לנראה במבט ראשון, גם פה לא מדובר בעוד מסעדת דגים עם פורל ענק מטוגן וצ'יפס וסלטים בצד. המסעדה, בניצוחו של השף עלא מוסא, שוכנת ממש על קו המים, סמוך למזח האבן ושורת הדייגים שעומדת עליו ומנסה את מזלה, ומתמחה במטבח ערבי עם טאצ' עכשווי. מוסא, עבד שנים רבות, למעשה כבר מכיתה א' באורי בורי, שם למד את רזי המטבח ואת קסם הטיפול בדגים. אחר כך למד סוציולוגיה וחינוך, יחד עם חברו מרואן סוועד, שכיום מנהל את אלמרסא. למרות הנאת הלימודים, מוסא רצה לחזור לבשל והמשיך לכרמלה בנחלה (ז"ל) של דניאל זך, ומשם למסעדות מישלן בשבדיה. מרואן בחר לעבוד בבר. "החלום שלנו היה עד גיל 3 לפתוח מקום ביחד", הם מספרים. הלב כנראה תמיד רצה להיות בעכו, ולכן הם הגיעו לפה. נכון שגם תיירים אוכלים כאן, אבל במקרה הזה מדובר רק בקהל יעד נוסף, ולא באמירה קולינרית שיש לתפוס ממנה מרחק. התפריט נע בין ים תיכוניות מקומית לרצינות אירופאית וכולל בין היתר סלט תמנון וצדפות מוקרמות, לקרפצ'יו עגל. השילוב בין המטבח הערבי המסורתי לוריאציות שונות של פירות ים, עובד טוב, והיות שהמנות גדולות, אפשר להתחלק בשמחה , וככה לטעום כמה שיור דברים. המחירים קצת יותר נמוכים מהנהוג במרכז, ואם תגיעו סמוך לשקיעה ותבקשו לשבת מול הים, משהו אצלכם בלב יימס בנעימים.

» אלמרסא - נמל הדייגים, עכו

אחרי שאוכלים, הגיע הזמן להסתובב קצת בעיר. עכו לא ידועה בחיי הלילה שלה, אבל גם בתחום זה חל שיפור לאחרונה. הג'אם מגדיר עצמו "בית ליצירה משותפת, והוא כנראה בר ההופעות הכי חברתי בארץ. חבורת צעירים שגרים בעכו (ולא בהכרח כאלה שנולדו בה) יחד עם מרכז הצעירים, התיאטרון של עכו, העירייה ועוד, הקימו מקום שחרט על דגלו את הרצון לבלות, להיפגש וליצור, בלי לקרוע את הכיס. המקום מנוהל בהתנדבות, ואמנם אין כאן אוכל משמעותי, אבל האלכוהול זול בצורה קיצונית ויש פה הופעות של אמנים שווים דוגמת הקולקטיב, ירמי קפלן, ושי צברי במחירים נוחים שמכחידים ברגע לבטים. זהו, עכשיו תורכם להתאהב בעיר.

» ג'אם - ההגנה 1, עכו

 

*#