${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא רק בכריסמס: איפה אוכלים בנצרת?

פיתות אווריריות,קטאייף שאסור לפספס וסצנה קולינרית חדשה ומפתיעה. כל המקומות שאתם חייבים לעצור ולאכול בהם בביקור הבא שלכם בנצרת

תגובות

אין לה חוף ים או חומות בצורות, אבל יש לה עיר עתיקה, כנסיות מרשימות, סמטאות שמבקשות ללכת בהן לאיבוד והיסטוריה עשירה. מעבר לזה, נצרת היא גם סיפור קולינארי מרתק שאיכשהו חומק מקהל חובבי האוכל המקומיים.באזור גיאוגרפי מצומצם יחסית אפשר למצוא מרבץ נדיר של חנויות תבלינים, ממתקים ערביים אסליים, מאפיות, קונדיטוריות, דוכני ירקות ועשבים גליליים, בתי קלייה לקפה, מפעלים קטנים לייצור טחינה ומסעדות ששוות נסיעה מרחוק. כן, יש פה גם חומוס מצוין, שיפודים מעולים ופלאפל מרשים, אבל הם רק חלק קטן מהתמונה. » המהפך הקולינרי של עכו» איפה אוכלים בירושלים?בשנים האחרונות צמח בנצרת דור של שפים צעירים שעשו סיבוב במיטב המסעדות בארץ ובעולם וחזרו בשלים לפתוח מסעדות שף יצירתיות. הקולינריה החדשה בנצרת התחילה עם מסעדות כמו תשרין וסודפה, וכעת, לצד השינוי בתודעה והפתיחות לאוכל חדש ופחות מסורתי, הוא מציע גם מטבח ערבי עדכני שלא מהסס לגעת במנות מערביות. יותר מזה, הוא יצר סצנת בילוי מקומית שלא נופלת מחיפה. אם אתם נוסעים לצפון אין סיבה שלא תעשו סיבוב בעיר, תצטיידו במתוקים נהדרים ובקפה נדיר, או שתשבו לאכול משהו. אבל בינינו, נצרת שווה טיול של יום שלם, במיוחד בתקופת הכריסמס. בין כנסיית הבשורה להר הקפיצה, יש לא מעט אפשרויות טעימות בעיר.  » חלבה וטחינה בחלבה נצרת - כבר בכניסה יפגוש אתכם ריח השומשום, הטחינה והחלבה שממלא את האף. חלבה נצרת היא מפעל משפחתי קטן שמפעיל הדור הרביעי לבית משפחת עלי נאסר. המקום מייצר חלבה וטחינה מחומרים טבעיים בלבד לפי שיטות מסורתיות, משומשום שמגיע מאפריקה. במקום שלושה סוגי טחינה משומשום לבן, מלא ומקצח טחון (מומלצת לחולי סכרת ונחשבת לבריאה ביותר), לצד יותר מ-20 סוגי חלבות בהן וניל, שוקו, ממולא בפיסטוק, קשיו, שקדים, קינמון, זנגוויל, חרובים, מסולסלת, עם סוכר חום, חלבה משומשום מלא ועוד. למתקדמים כדאי להתעכב על רחת לוקום שמייצרים במקום או להתנחם בסוכריות דרג'ה וחומוס מצופה סוכר. דבר נוסף שחשוב לדעת: חלבה נצרת שברה שיא גינס עם חלבה ענקית באורך 206 מטרים ובמשקל של יותר משלושה טונות.

מחיר: 15-10 שקלים לחצי קילו טחינה וחלבה.טיפ: קחו סיור שכולל טעימות במפעל - ללא עלות אך בתיאום מראש.חלבה נצרת - רחוב 4000 בניין 21 (בירידות מבית המשפט בנצרת עילית)מאחורי הקלעים. מפעל חלבה נצרת (צילום: רותם מימון)» מאפים ביתיים בעבודת יד בסמבוסק - אם כבר הגעתם אל חלבה נצרת, שווה לעצור בחנות הסמוכה - הסמבוסק. בשנת 2006 פתחו בני הזוג עאוני וג'אדה מקום זעיר עם מטבח שבו עומלת ג'אדה על בצקים קטנים, וחנות שמוכרת את תוצרתה - מאפים מסורתיים ממתכונים משפחתיים סודיים, שאפשר לרכוש הביתה או לאכול במקום, בזיל הזול. גולת הכותרת של המקום הן אצבעות בצק ממולאות עלי זעתר, שומשום וגבינה שג'אדה מכינה כמעט מדי יום בדיוק מעורר השראה. ג'אדה מגלגלת גם קובה עם בשר כבש, כדורי גבינת גאודה מצופים, פטאייר נפלא במילוי תרד עם שמן זית ולימון, שושברק זעיר ויפהפה, ספייח עם בשר כבש ואפילו נשנושים עם גבינה, קצח וזעתר. את המוצרים ניתן לרכוש קפואים או מוכנים במקום.

מחיר: כ-65 שקלים לקילוטיפ: תזמינו צלחת מיקס, תעשו סיבוב ארוך בין המקררים ובסוף תחכה לכם צלחת גדושה בכל טוב. החיסרון: עד שתגיעו לרכב סיכוי סביר שלא יישאר כלום. סמבוסק - רחוב 4000 בניין 23 (בירידות מבית המשפט בנצרת עילית)

הכל בעבודה יד. סמבוסק (צילום: רותם מימון)» פיתות בטאבון ממאפיית הטאבון - בקצה רחוב המוסכים, רגע לפני הכיכר שמשתלבת אל רחוב פאולוס השישי, כבר אפשר לראות את התור שמשתרך בכניסה למאפיית הטאבון, שעברה אל נצרת מהכפר עין מאהל לפני 11 שנה. המאפייה משחזרת את הפיתות העבות שהיו מכינות נשות המשפחה על חלוקי נחל ואבנים, באמצעות טאבון ענק שממוקם במרכז החלל. במבט ראשון המאפים מזכירים (לפחות במראה) פיצה, אבל למעשה מדובר בפיתות ענקיות עם תיבול של זעתר ותוספות כמו עוף צלוי, קצח, גבינה לבנה, חריף, טונה ועוד. חוץ מכל הפחמימות הללו אפשר למצוא כאן גם סמבוסקים גדולים ומפתים, פיתות רגילות רכות וחמימות, לחמניות ובאגטים, גבינות גליליות ועוד.

מחיר: 40-18 לפיתות הענקיות שמתאימות לארבעה סועדיםטיפ: בימים של קור עז, מדובר באחד מהקומות המחממים ביותר בעיר.מאפיית הטאבון - זיאד תופיק, נצרתבואו רעבים. מאפיית הטאבון (צילום: רותם מימון)

» מתוקים בממתקי אחמד מח'רום - אם תביטו ממאפיית הטאבון החוצה, תראו על הבניין ממול את השלט "ממתקי אחמד מחרום". אנחנו, אגב, היינו מחליפים את השם ל"גן עדן של מתוקים", או "כל בקלוואה שתרצו ביותר מ-30 צורות, מינים וגוונים". ממתקי מחרום הוא אחד המוסדות הוותיקים בנצרת. מדובר בעסק משפחתי בן למעלה מ-60 שנה שהתחיל סב המשפחה, והיום מופעל על ידי הדור הרביעי. המקום מציע את כל הממתקים המזרחיים שתוכלו להעלות על הדעת, ועושה שימוש בחומרי גלם משובחים בלבד, כלומר סמנה (חמאה מזוקקת) במקום מרגרינה, ופיסטוקים מטורקיה ומאיראן. ביומיום, המקום מציע כ-40 סוגים שונים של מאפים מתוקים, אבל אם באים בתקופת הכריסמס, הקולקציה גדולה יותר וכוללת בורמה (מאפה עם פיסטוק שלם ושערות כנאפה מטוגנות), בלוריה (מאפה עם פיסטוק טחון ושערות כנאפה אפוי), בסמה, קטאייף יווני ועוד. מלבד הבלקוואות, אפשר למצוא פה גם מעמול שטוח שמזכיר בסבוסה, מעמולים רגילים, עוגיות קעק עם תמרים, פטאייר, כנאפה גבינה וכנאפה עגול ואפילו כנאפה נבלוסייה.

מחיר: עד 120 שקלים לקילו למיקס דליקטסים; 100-60 שקלים למגש.ממתקי אחמד מח'רום - אכסאל 2, נצרתמתוק לו מתוק לו. ממתקי מח'רום (צילום: רותם מימון)» חומוס ופלאפל במסעדת אבו ג'אנם - חומוס עפיף וחומוס השייח הם שני מוסדות מפורסמים בנצרת (ובצדק), אבל הגיע הזמן להכיר את מסעדת אבו ג'אנם, שפועלת משנת 1967. המסעדה החלה את דרכה כדוכן פלאפל קטן, אבל עם הזמן הגיעו יותר ויותר סועדים שרצו לקבל את החבילה השלמה: חומוס ומסבחה וכמובן - פלאפל. מאוחר יותר נכנסה גם השווארמה לתפריט, אבל הבסיס האיתן נותר החומוס הטרי. כיום על העסק המשפחתי מופקדים שני הבנים של אבו ג'אנם. אחותם, נאג'לה, עומלת על הסירים ומכינה מדי יום לא רק חומוס, אלא גם סלטים נפלאים שמבוססים על תוצרת השדה של המסעדה, שנמצא בסמוך למושב ציפורי. סוד הקסם של החומוס העדין טמון ככל הנראה בבישול ובהכנה, ובשימוש בלימונים מעצי המשפחה ובשום טרי. אצל אבו ג'אנם אפשר למצוא גם מסבחה (עדינה מאוד גם כן) עם שמן זית טרי, רוטב פלפלים עם גמבה ירוקה, לימון ופלפל חריף שאסור להחמיץ, פלאפל עשבוני ופיתות עם לבנה עזים.

מחיר: 20 שקלים למנת חומוס / מסבחה / פול. טיפ: תשמרו מקום לקינוח בחנות הסמוכה שנקראת שוקולד האוס (ונמצאת אף היא בבעלות המשפחה) - בית קפה וגלידרייה ביתית שמתאים לכל מי שוופל בלגי, קרפים וקינוחים אחרים עושים לו את זה יותר מכנאפה.מסעדת אבו ג'אנם - פאולוס השישי (ליד המשביר לצרכן), נצרתאל תוותרו על החומוס. אבו ג'אנם (צילום: רותם מימון)» קפה טחון ותבלינים בקפה פאהום - בשנת 1950 היה נדיר למצוא ברחבי ישראל בתי קלייה לקפה, במיוחד כאלו שגם מייבאים פולי קפה אנינים ומשובחים, אבל באותה התקופה נפתח בנצרת בית הקלייה הראשון שהיה לאחד מפורצי הדרך בארץ. בתחילת הדרך לא היה פשוט לשכנע את תושבי נצרת לקנות פולי קפה קלויים או טחונים במקום לקלות בעצמם בבית, אבל כיום פזורות ברחבי נצרת ארבעה נקודות מכירה וקלייה של קפה מקוסטה ריקה, קולומביה, קניה, אתיופיה ותערובות ייחודיות שניתן למצוא רק כאן. מבין ארבע הנקודות, האהובה עלינו היו זו הנחבאת ברחוב פאולוס השישי (באלכסון לאבו ג'אנם) שמציעה גם תבלינים וממתקים, פירות יבשים וצנוברים ומכונת קלייה ענקית מהטובות בעולם, שהובאה בהזמנה מיוחדת מגרמניה. מחיר: 50-40 שקלים לקילו קפה טחון. טיפ: אין מה להוסיף, תחנת החובה למכורים לקפה.קפה פאהום - תאופיק זיאד 44, נצרתטחינה עם חיוך. קפה פאהום (צילום: רותם מימון)» השוק של נצרת - בסמוך לכנסיית הבשורה אפשר למצוא את השוק של נצרת העתיקה שמספקת אווירת חו"ל של סמטאות צרות עם דוכנים עמוסים, בשביל מי שצריך עוד כמה דברים חוץ מאוכל (לא ברור לנו למה, אבל שיהיה). בשוק תמצאו בגדים, מזכרות, נעליים ומטפחות, כלי בישול ומטבח, צעצועים ושטיחים, משחיזי סכינים וגומחה בה ניתן להשיג בימים אלה של ראשית החורף גם עלי לשון הפר ושעועיות, זעתר ובייגלה, מוכרי פיתות ומאפיות קטנות. טיפ: פשוט ללכת לאיבוד.שוק נצרת - בסמוך למסגד הלבן, רח' 6125, נצרתעושים שוק. שוק נצרת (צילום: רותם מימון)» קטאייף אצל אבו אשרף בדיוואן אל סאריא - מקום קסום בין סמטאות העיר העתיקה של נצרת. זהו מבנה עתיק בן 270 שנה עם תקרות גבוהות, שהיה שייך לדאהר אל-עומר, שבנה אותו כמחווה לאשתו הנוצרייה. ב-34 השנים האחרונות משמש המקום כמוזיאון קטן ומסעדה עם כלי נחושות ותמונות ישנות. על המקום אחראי אבו אשרף, סבא מרשים עם המון סיפורים וידע עצום על נצרת של פעם ועל הדור של היום, על אוכל ועל תרבות, שישמח לחלוק אותם איתכם, תוך כדי שהוא מכין קפה מתוק, או תה עם נענע. יש פה חומוס ופלאפל, לבנה ובשרים, אבל הסיבה האמיתית להגיע לאבו אשרף היא בשביל לטעום את אחד משני סוגי הקטאייף המצויינים שלו: קטאייף גבינה וקטאייף אגוזים - מעין פנקייק ערבי שמוגש לרוב כקינוח בחודש רמאדן ונמצא כאן כל השנה. מחיר: 4 שקלים ליחידהדיוואן אל סאריא - שוק העיר העתיקה, כיכר המסגד הלבן, נצרתשווה לנסוע רק בשבילו. קטאייף של אבו אשרף (צילום: רותם מימון)» תבלינים והכל למטבח במטחנת הגליל אל-באבור - אל תתבלבלו עם מסעדות אלבאבור, כי כל קשר הוא מקרי בהחלט. פירוש המילה אל - באבור בערבית הוא "הטחנה", וזו בדיוק הכוונה. זהו חלל רחב ידיים, אפוף ניחוחות תבלינים וקסם. המקום, שהיה בעברו טחנת הקמח של משפחת וגנר הטמפלרית, עבר לידיים של משפחה מנצרת ב-1904 והיא ממשיכה לטחון תבלינים עד היום. סב המשפחה היה הטוחן המקומי וכשתושבי האזור רצו לטחון את חיטתם, היו מגיעים עם קצת בורגול או פריקי תמורת טחינת הקמח. היום מתהדר המקום ביותר מ- 1500 סוגים של תבלינים ומוצרים, מסוכריות, שוקולדים, בונבונים ופיצוחים, דרך כוסות תה וקפה מסורתיות ועד חליטות ותבלינים מיוחדות ותמציות למאכל מצוינות.מטחנת הגליל - אלבאבור - רחוב הבנקים, בכניסה לשוק מכיוון המעיין, נצרתכל דבר שתצטרכו. אל-באבור (צילום: רותם מימון)» ממתקים ופירות יבשים סודיים בקפה סעדי - במבט ראשון, קפה סעדי נראה כמו חנות ממתקים עם חיבה יתרה לניירות צבעוניים, אבל ככל שמסתובבים במקום ומעמיקים את החיפוש אפשר למצוא פה לא רק את מבחר השוקולדים הכי רחב וגדול בנצרת, אלא גם פירות יבשים ופירות מסוכרים ממדינות שכנות, חלביצות ועוד הפתעות.קפה סעדי - רח' 5036, נצרתאיך בוחרים? סעדי (צילום: רותם מימון)יושבים לאכול: מסעדות מומלצות בנצרת

» סודפה - בלי הרבה תחרות זוכה סודפה בתואר המסעדה היפה בנצרת, או אם תרצו הרומנטית ביותר. אבל זה לא יתרונה היחיד, כי כאן זה גם מהמקומות היחידים בעיר שבראשו עומדת מסעדנית, או בשמה המלא - מרי אבו ג'אבר. על המטבח מופקד השף ניזאר ג'ראיסי, שחזר לנצרת אחרי 12 שנים בתל אביב, בהן עבד במסעדות כמו מסה, אספרסו בר, גוצ'ה ושלוותה. ג'ראיסי לוקח אוכל מוכר ומלביש אותו במעטפת מעודכנת תוך כדי הקפדה על צלחות יוצאות דופן ועל הגשה מרהיבה. שווה להתעכב על סינטה כבושה, או חציל קלוי עם בשר כבש וטחינה אל-ארז, פילה לברק עם פירה אריסה וסלט עגבניות ואפילו סלט פטריות עם חזה אווז, אבל אסור לצאת מכאן לפני שטועמים את מנת הצלעות. טיפ קטן: מגיעים כקבוצה? בקשו את החדר הפרטי היפהפה שמשקיף על המסעדה מלמעלה.סודפה - כיכר המעיין, נצרתמהיפות בעיר. סודפה (צילום: רותם מימון)» דנטה - אם חיפשתם עוד מסעדת שף מבטיחה, הכירו את מסעדת דאנטה ואת שף אליאס מטר העומד בראשה. השף הצעיר (בקושי בן 30), כבר סומן כהבטחה גדולה, ועם המעבר לקדמת המטבח של דנטה - עושה רושם שהוא מתחיל לפרוע חובות. כמו קודמיו גם מטר (בכלל יליד עכו) מביא אל המטבח הערבי פרשנות אישית משלו, כך שאפשר למצוא בתפריט פטריות ממולאות גבינות, לצד תבשילי בשר כבש בבישול ארוך ופריקה, לצד פירות ים שהוא מביא מדי יום מהשוק בחיפה. ועוד לא אמרנו מילה על המבנה המרשים שמשקיף על העיר. שווה עצירה.דנטה - אל בישארה 48, נצרתבפרשנות אישית. טריקולד במסעדת דנטה (צילום: בועז לביא)

*#