טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שפע שוק: הסודות הקולינריים של שוק רמלה

20 דקות מתל אביב תמצאו את הבורקס הכי טוב בארץ, לקרדה אלוהית, פריקסה שמפלג את העיר ותבלינים שיזכירו לכם את הטיול בהודו. הכירו את שוק רמלה: צנוע, קומפקטי, כאוטי ומלא קסמים

תגובות

הוא מצריך יציאה מהעיר, מגיע עם סקס אפיל בעייתי, ונתפש בעיני רבים כמקום אקזוטי הממוקם לא רחוק מהמוקטעה. חבל, כי שוק רמלה הוא אחד השווקים השווים שיש. ברוכים הבאים לחשיבה מחודשת, וברוכים הבאים עוד יותר לשוק האולטימטיבי עבור כל חובב מזון, תבלינים אקזוטיים ופיצ'פקעס באשר הוא. כדי להבין את קסמו, פעלו לפי הנוסחה הבאה: קחו את שפע הטעמים של שוק הכרמל, חברו לו את המציאות הלבישות שאפשר למצוא בשוק בצלאל, שדכו את שני אלה לבישולים הביתיים המעולים שבשוק התקווה, והרי לכם שוק רמלה. צנוע, קומפקטי מחד וכאוטי מאידך, מלא בקסמים ושוכן במרחק 20 דקות מתל אביב (17 דקות ברכבת ועוד שלוש דקות הליכה).

» סיור קולינרי בשוק התקווה» הכירו את רחוב אסיה הקטנהבשנה האחרונה לקח ראש העיר, יואל לביא, את פרוייקט השוק צעד אחד קדימה ולאחר שיפוץ מסיבי, החלפת תשתיות וקרוי מלא, אפשר להגיד בקלות ששוק רמלה צועד בדרך הבטוחה להפוך לאחד השווקים הנכונים ביותר לקנות בו ולהכיר טעמים חדשים וישנים, כאלה שמעוררים ברגע נוסטלגיה מתוקה. 

איפה קונים?

מדובר בשוק קטנטן שמקבץ בתוכו 150 שנים של היסטוריה, תרבויות וטעמים. בשוק הקטנקן הזה (כ-250 מטרים מקורים, נקיים ונעימים לשיטוט) תוכלו למצוא הכל: פירות וירקות במחירים זולים יותר מברוב השווקים, גבינות, דגים ובשרים שרק מחכים להפוך לארוחת השישי שלכם וחנויות תבלינים שיבלבלו לכם את בלוטות הטעם. לצד כל אלו תפגשו קשקבל טורקי אמיתי, ממתקים מקמח חומוס וסנדוויץ' טוניסאי שגרם אפילו לאהרוני חמור הסבר לצאת מגדרו. אז איפה קונים, באיזו מסעדה אוכלים והיכן מקנחים?בירת הלקרדות האלוהיות: מקור הגבינה

מטיאס, לקרדה טורקית, טונה מעושנת, סלמון ועוד מיני מלוחים מבית סבתא או לפחות כמעט, מחכים לכם מאחורי הוויטרינה הגדולה של "מקור הגבינה".  שלומי, הבוס הגדול שמנהל את העסק המשפחתי, מציג לכל עובר ושב בגאווה את בנו שעסוק בפילוט דגים מקצועי, ומביט בו בגאווה.

גבינות שמנת בכל הטעמים וקשקבל טורקית שחייבים להכיר. מקור הגבינה (צילום: איל דרור)

לצד היצע הדגים היפה, שהכוכבת הבלתי מעורערת שלו היא ללא ספק הלקרדה הבשרנית שטופלה כהלכה, מוצגות מבחר גבינות לפי הסדר הבא: גבינת שמנת או מתובלת, צפתית טרייה ואוורירית, לאבנה, בולגרית מלוחה שעשיר כל סלט בלקני וגם קשקבל טורקי אמיתי שאם טרם יצא לכם לטעום, חובה. מצידו השני של קרש הפילוט משתרך תור ארוך של לקוחות שמחכים ללקרדות שלהם, ושלומי מנצח על כולם ומכוון בשלווה את התנועה.

מקור הגבינה, רחוב ז'בוטינסקי 10

אל תפספסו את הלקרדה. מקור הגבינה (צילום: איל דרור)

ניחוחות שמזכירים את הטיול להודו: פפריקה

אם גדולי השפים של ישראל בוחרים לקנות את התבלינים שלהם ב"פפריקה" מי אנחנו שנגיד אחרת? באחת הסימטאות היוצאות מן השוק (בפניה הראשונה שמאלה) נמצאת חנות התבלינים החשובה של השוק. הבית הקטן אמנם נראה מרחוק כמו בוטקה שכוח אל, אבל ככל שמתקרבים לחנות הריחנית הזאת, מבינים את העניין סביבה. התור לא נגמר אף פעם ומשלב בתוכו את בני ובנות הקהילה ההודית הגדולה שחיה באיזור, לצד שפים מפונפנים מתל אביב, תיירים וכל מי שאוהב את האוכל שלו מתובל בניחוחות משכרים. בחנות הקטנה תוכלו למצוא כל טעם הודי שזכור לכם מהטיול בתת היבשת ההודית: מסאללה בשלל טעמים (נסו את הביריאני), ממתקים הודים מקמח חומוס, כל סוגי העדשים שאי פעם העלתם בדעתכם לצד קטניות נוספות, צ'אטני ועוד. מחוץ לחנות עומדים שקי ענק עם פלפלים אדומים מיובשים, כוכבי אניס ושאר מטעמי הודו. אם עוצמים את העיניים ונושמים פנימה את בליל הריחות, אפשר בקלות להרגיש שאתם במיין בזאר בדלהי.

פפריקה, רחוב ר"ז 7

עולם של תבלינים. פפריקה (צילום: איל דרור)

תבלינים ממזרח ומערב מפוזרים לכל אורך השוק. שוק רמלה (צילום: איל דרור)

הקרב על הפריקסה: הטוניסאי של אלי VS הטוניסאי המקורי מכיוון שאנשי שלום אנחנו, לא תמצאו פה הכרעה ברורה. הסנדוויץ הטונסאי של אלי הוא אחד מסמלי העיר, אבן שואבת למבקרי השוק וסנדוויץ טונסאי כמו שסנדוויץ טוניסאי צריך להיות. לראיה, המלצותיהם של ישראל אהרוני וגיל חובב מרצדות על הלוח האלקטרוני שמחוץ לדוכן ולא משאירות מקום לספק באשר לטיב המקום.

מהצד השני עומד לו חיים בוקובזה, דור מי יודע כמה של אמני סנדוויץ טונסאי, שמציג פריסקה לא פחות טובה משל המתחרה הממוקם בצידו השני של הרחוב. אצל בוקובזה תוכלו למצוא עוד כמה וכמה מאכלים בתפריט דוגמת שקשוקה וחביתות ירק, אך השמרו! להגיע עד רמלה ולא לאכול טוניסאי אמיתי משול לכפירה אמיתית.

מלחמת אוכל. הטוניסאי של אלי בגרסת הבגט (צילום: איל דרור)

אנחנו נאלצנו לאכול בשני המקומות ולדעתנו הלא טוניסאית בעליל, הבחירה היא כמעט בלתי אפשרית, ומזכירה את השאלה האלמותית "אמא או אבא"? או לסירוגין, "אבו חסן או סעיד?" אבל אם אנחנו חייבים לבחור, בואו נדבר לרגע על הלחמנייה המטוגנת שבתוכה קורה כל הסנדוויץ הטוניסאי הזה: אמנם לא מדובר במוצר בריאות, אבל אין ספק ששני הדוכנים מצליחים לייצר פריסקה טרייה, קלילה ומלטפת שמאירה את הבגט שיושב לו בצד באור חיוור מאד. כשהאריסה נוזלת לך מהצד, אתה לא חושב "איפה המפית?" אלא פשוט מחכך את הפה בפריקסה הסופג ברוך כל דבר. אמרנו סופג? התכוונו מכיל.

לאכול טורקי ולשבוע: בורקס רמלה טורקי אורגינל נתחיל בהודעה דרמטית – מדובר בבורקס הטוב ביותר שיכנס לכם לפה.עכשיו ננסה להבין את סוד קסמו של הבורקס הנפלא הזה: חמישים שנה, שלושה דורות ותרד. על פי הסדר הזה נבנה טעמו הנפלא של הבצק-שמן-תוספת הזה. לכל העונג הזה מתווסף איירן טורקי - משקה המבוסס על לבן-אשל-דומיו, מלח ומים, שמתערבב כל העת במיכל שבו הוא נשמר, והולך מושללם עם בורקס ובני משפחה. ג'קי, דור שלישי בבורקס, מצביע על דודותו שעומלת בתוך החלל הקטן על בורקס גבינות שעוד מעט יכנס לתנור ואומר: "אולי באיזמיר תמצא בורקס יותר טעים, וגם זה רק אולי". מכיוון שאיזמיר קצת רחוקה, נכתיר את הבורקס של רמלה כטוב ביותר שאכלנו, לפחות עד לחופשת בטן-גב הבאה.

בורקס רמלה, רחוב ז'בוטינסקי 3

איירן, טוב לנשמה (צילום: יובל בן עמי)

ביצי שור, אבל לא רק: איטליז דהן האיטליז המפורסם של שוק רמלה מתמחה בטחול ממולא, נקנקיות מרגז וביצי שור. המקום סטרילי ונעים, המבחר אדיר והאהבה לבשר עצומה. מי שאוהב בשר ומוכן לנסות גם חלקים פחות מוכרים, ימצא את מבוקשו ויזכה על הדרך בטיפים ושאר עצות בישוליות לכל איבר ואיבר. במילים אחרות, מדובר בחגיגה אמיתי לכל קרניבור אמיתי ופחד אלוהים עבור טבעונים אדוקים.

איטליז דהן, אסתר המלכה 19

שוק עתיר מטעמים במחירים שמשאירים את תל אביב הרחק מאחור (צילום: איל דרור)

אי אפשר בלי קצת בריאות: הפירות והירקות של השוק

ניסינו למצוא דוכן פירות וירקות מיוחד ושווה איזכור, אבל לכל דוכן יחודיות אחרת: באחד תמצאו שמיר ופטרוזיליה זקורים מטריות, בשני ליצ'י, אננס ואפרסקים שיזכירו את תאילנד ובשלישי חמישה סוגי עגבניות שיגרמו גם לאייל שני לשתוק או לרטוט בתשוקה. ההמלצה: לעבור בכל אחד מהדוכנים, להריח ולמשש עד למציאת השידוך המושלם.

פירות, ירקות ועשבי תיבול, בדוכנים לכל אורך השוק

מסודרים כמו חיילים. פירות בשוק רמלה (צילום: איל דרור)

מטעמי עיראק זה כאן: אצל נאג'י המסעדה העיראקית שוכנת בסמטה בה ממוקם מרכז השיטור העירוני של רמלה. כשפותחים את דלת המסעדה מרגישים שנכנסים למטבח של דודה מרים גנרית כלשהי שמוצאה מעיראק, שם היא מגלגת חמישה סוגי קובה שונים וגם פאצ'ה - מעיים ממולאים באורז ובשר כבש, קבב עיראקי אלוהי ושלל סלטים. הגדול גם הוא משחק תפקיד חשוב בתחושת הביתיות: מדובר, בסך הכל, בארבעה שולחנות קטנים שמהווים מפלט נעים מהשוק. מקום שקט וטעים לעצור בו לארוחת צהריים מפנקת ולא יקרה.

אצל נאג'י, אצל נאג'י: ז'בוטנסקי 12

מעוז הגולב ג'מון: מסעדת מהרג'ה

כמעט כמו בהודו. מהרג'ה (צילום: אושרת יקותיאל)

כמה קטנות למבקרים

שוק רמלה-לוד הנודד:בכל יום רביעי חוזר שוק רמלה לוד הנודד אל העיר ומציע כמעט הכל: כלי בית ונעליים, צעצועים ודיסקים מזוייפים, שמלות שכל היפסטרית מפלורנטין תשמח לקבל והמון דוכני לימונדה. הוא מזכיר במעט את השווקים של דרום הודו בזכות אנדרלמוסיה חיננית עמוסת כל טוב. כך למשל, יכול בעל הבסטה הבדואי לנסות למכור לכם צמידי מגן דוד ודיסק של דקלון לצד פפריקה "שאמא שלי מכינה" וסירי בישול מנירוסטה ושפכטל.שוק רוכלים נודד:ברמלה פעיל שוק נוסף המגיע לעיר ביום ד',  ונפרש במגרש ריק סמוך, מאחורי המסגד הגדול. וותיקי העיר מציינים את יום ד' כיום שוק "מורחב", כינוי שדבק בו בעת המנדט הבריטי, וציין את היום שבו סוחרים וקונים רבים יותר היו מגיעים לעיר ומגדילים את הנפח המסחרי בו. בשנים האחרונות הוקם מרכז משרדי ממשלה ומרכז קניות חדיש בשדרות הרצל, בסמוך לשוק. גם הוא מביא אליו קהל מיישובי הסביבה הנזקקים לשרותי משרדי הממשלה. בכתבה זו לא נבדקו קשרי הגומלין ביניהם.

*#